Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner radiowy jako dobre źródło dźwięku ?

Karol_Szymanowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zastanawiam się nad tunerem radiowym i czy jest sens zakupu tak owego sprzętu . Szukałem wielu wątku na forum i w google ale niestety jest informacji naprawdę niewiele to o co chce zapytać to czy zakup tunera będzie znacząco odbiegać jakościowo od jakość CD odtwarzacza wiem że wszytko zależy od fali radiowych nadawanych i obieranych . Przyjmijmy hipotetycznie że mieszkamy w dużym mieście Np. Poznań , Szczecin i jaki tuner radiowy Cyfrowy / Analogowy będzie posiadał zbliżone parametry odbioru do bardzo dobrej jakości CD. I czy cyfrowe bądź analogowe są lepsze bo zauważyłem że starsze sprzęty analogowe są porostu lepiej wykonane

Bardzo bym prosił o opinie i wasze testy na ten temat oraz przykładowe przykłady Tunerów które są wstanie zapewnić wysokiej jakości odbiór fal radiowych

Jak masz środki i jesteś estetą kupić zawsze można....

Wysoką jakość odbioru fal radiowych może zapewnić wiele tunerów, ale żaden nie zapewni wysokiej jakości.....muzyki.

Niestety 99% stacji nadaje w mp3 (tak jest taniej i wygodniej) zostały może jeszcze ze 2,3 nadające z CD, ale to tendencja malejąca.. Trójka padnie chyba jako ostatnia....

Pomijam fakt i na 99% leci w kółko 30 "hitów firm fonograficznych" Ale rozmowa o tym jak piosenki trafiają na antenę to inna bajka. Czyli posłuchać też za bardzo nie ma czego.

Reasumując kupić zawsze można tym bardziej, że niedługo to będą tylko piękne (lub paskudne) dekoracje wnętrz. A tak będziesz wnukom opowiadał iż było kiedyś coś takiego jak radio analogowe ;) I na dowód wyciągniesz tuner....

Czeka nas radio cyfrowe, a ponieważ są na tym dla "dobrze ustawionych" niezłe pieniądze do zarobienia to ucieczki przed cyfryzacją radia nie ma. A jak czytam o jakości tej cyfry to przysłowiowy jamnik made in (bóg raczy wiedzieć) przy cyfrze to pełny Hi-End

P.S. Sam mam tuner i nawet korzystam, ale cukrować nie będę.

Miłego dnia Wszystkim.

Ja ściągam radio z kablówki.Sprawdzałem w tunerze i pokazuje mi 192kb/s , czyli przyzwoita jakość.

Jest bez szumów i trzasków.Niektóre stacje nadają w jakości 320.Mało kiedy słucham radia bo już rzygam

tymi reklamami.Nieważne czy trojka czwórka czy inne , każdy jest zasyfiony tysiącami reklam.Wolę już stacje internetowe np radio paradise.

Witam!

Rok temu słuchałem Trójki - top listę wszechczasów na nowym ampli Yamahy do kina domowego.Tragedia -dźwięk płaski ,nijaki.Wkurzyłem się.Kupiłem stary tuner Onkyo ,wzmak Yamaha AX-500 oraz dobry , stary magnetofon Onkyo . W tym roku przez 12 godzin nagrywałem to listę...sentyment z lat 80'. Ale do rzeczy. Dopiero na tym sprzęcie słychać jaki szajs nadaje RMF , radio Bzdet i inne.MP3 w najgorszym wydaniu. Praktycznie mam ustawioną jedna stację - czyli Trójkę - tu jest stary dobry dźwięk jak ktoś wcześniej wspomniał. Ja praktycznie nie oglądam tv i tylko radia słucham. Jak lubisz trójkę kup dobry tuner ,jeśli nie to sobie daruj i tak niczego innego nie da się słuchać...

A jeszcze jak ktoś lubi jazz i klasykę, to niech kupi tuner z pamięcią lub programatorem przynajmniej na dwie stacje i dopisze DWÓJKĘ. I niech nie sępi na nieco lepszy kabel IC do tunera, bo jak są czasem transmisje "na żywo" to naprawdę warto. Zaś co do jakości DVB, to podobno Anglicy już mają pewne doświadczenia z radiową cyfrówką. Póki było ze dwadzieścia stacji to i bitrate było w normie, ale jak jest krotność tego co było, to i cyfrówka już jest do d...-poniżej 128k , a podobno czasem dużo gorzej.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Trójki i dwójki można chyba słuchać przez internet w jakośći 128kb w systemie piano.

Zwykłe tunery dają sporo szumu i trzasków , chyba że ktoś ma blisko nadajnik.

Bez przesady z tymi szumami i trzaskami. No chyba, że układ jest rozstrojony i czułość pozostawia wiele do życzenia. Lub za ścianą u sąsiada pracuje router WIFI bo to potrafi siać przeokrutnie. Po za tym realna osiągalna jakość dźwięku wydobywającego się z tunera będzie na poziomie pomiędzy CD a przyzwoicie nagraną kasetą magnetofonową z przewagą tej drugiej (pasmo przenoszenia radia FM to coś od około 40 Hz do 15-16 kHz). Mówimy o stacjach, które nie oszczędzają na jakości materiału. A co do cyfryzacji radia to raczej nie sądzę aby była to kwestia najbliższych lat. Też mi się obiło o uszy, że w UK DAB odbił się czkawką. Standard pewnie niedługo u nas wprowadzą i na bank będą siać propagandę, żeby nabić kabzę tym co trzeba, ale analogu raczej nie wyłączą tak chętnie i szybko jak analogową telewizje. Choćby dlatego, że cały czas jest to najłatwiejsza i najpowszechniejsza forma przesyłu informacji w sytuacjach - powiedzmy kryzysowych.

A co do cyfryzacji radia to raczej nie sądzę aby była to kwestia najbliższych lat.

Przypomina mi się audycja o cyfrowym radio w lokalnej stacji - wniosek końcowy był taki ze kupowanie w tym momencie cyfrowego odbiornika "na przyszłość" to strata pieniędzy i jeszcze to trochę czasu potrwa..tak jak piszesz.

Witam zastanawiam się nad tunerem radiowym i czy jest sens zakupu tak owego sprzętu .

Ja Ci napiszę tak.

Mam tuner Pioneer 757 który można wyrwać od 200zł

Mam też dobry sprzęt a brzmienie i słuchanie muzyki z tunera sprawia mi radość. Nie jest to i nie będzie źródło audiofilskich doznań ale zapewnia wystarczająco dobrą jakość do muzyki w tle , jak choćby teraz gdy to piszę ;)

500 zł około czytałem wiele pochlebnych opinii na temat TUNER SONY ST-SB 920QS że bardzo dobra jakość dźwięku i że wyczynowe osiągnięcie w barwie dźwięku topowy model , super HI End to nie jest ale jak na tuner rewelacja FM :) a oto nam chodzi

Do kwoty 500 zł trochę jest tunerów na allegro. Osobiście poszukałbym ne ebay jakiś tuner SANSUI np. TU 217 - ten model posiadam ijest rewelacyjny jeśli chodzi o brzmienie i wygląd, 317, itd. lub ROTEL (tunery analogowe) w tej cenie.

Tu masz ranking i porównania starszych tunerów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja miałem kiedyś Sanyo t55 plus, świetny tuner, żałuję, że sprzedałem...

Ukryta Zawartość

A ja mam Sanyo Plus Series T55 i jestem bardzo zadowolony, że go kupiłem :-)

Słucham wyłącznie PR2 i PR3 z anteny pięcioelementowej (W-wa PKiN i Raszyn), sygnał mam na max, z jakości dźwięku jestem bardzo zadowolony, szczególnie w przypadku audycji nadawanych na żywo ze studiów koncertowych.

• 1 miesiąc później...

Jako miłośnik Y, mam yamahę T-85, w życiu nie miałem takiego dźwięku z radia, choć wiem, że to nie szczyt możliwości i są o wiele lepsze. Natomiast T-85 mogę polecić z czystym sumieniem.

Zakupiłem tuner Naim Nat05 na ebayu. Jest rewelacyjny. Jakość porównywalna z cd przy audycjach różnych stacji (dwójka, trójka, radio Kraków- super koncerty i nowości płytowe; rmf classic i kilka innych) Czysta przyjemność. Polecam.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Od kilku lat użytkuję KT-5020L. Nie jest to stary analog, ale złego słowa nie powiem.

Żadnych problemów ze strojeniem, wysoka czułość, duża selektywność, brak zakłóceń z innych urządzeń.

Dźwięk na trójce bardzo przyzwoity.

Potwierdzam Kenwood Kt-5020L nie do przebicia za tę cenę (150-250) na aukcjach.

Dźwięk na b. wysokim poziomie, niskie szumy i naprawdę soczysty namacalny dźwięk, z dobrą przestrzenią.

Po niewielkiej modyfikacji w postaci wymiany kilku kondensatorów jeszcze jest poprawa. Mam dwa takie tunery jeden modyfikowany, drugi fabryczny.

Tutaj coś o najlepszych tunerach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wysoką jakość odbioru fal radiowych może zapewnić wiele tunerów, ale żaden nie zapewni wysokiej jakości.....muzyki.

Niestety 99% stacji nadaje w mp3 (tak jest taniej i wygodniej) zostały może jeszcze ze 2,3 nadające z CD, ale to tendencja malejąca.. Trójka padnie chyba jako ostatnia....

To, że stacja nadaje z CD nie oznacza, że usłyszymy to co na CD. Każde radio ma swój mastering i kompresuje dodatkowo dymamikę przed wypuszczeniem na antenę. Stąd mówi się o tym, że różne radia brzmią inaczej. Wniosek z tego, że radia można słuchać kiedy chcemy posłuchać radia, ale konkretnej muzy chyba lepiej z CDplayera. Co za muze zresztą puszczają dzisiaj radia? 10 topowych sampli i w kółko Macieju:) No powiedzmy czasem jakaś konkretna audycja.

i ja mało oglądam tv, przez cały dzień leci radio, zazwyczaj trójka, chili zet, rmf classic. Amplituner onkyo drs2.0 odbiór naprawdę czysty i koncerty trójki po prostu bajka. Ale nie polecam jako wzmacniacz, są lepsze :) mam go już ponad 10 lat przez sentyment chyba

Ja od niedawna posiadam również tuner Kenwooda ale model wyższy kt-7020 i jakość dźwięku robi wrażenie.Mimo braku RDS i nowszych bajerów to super maszynka.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.