Skocz do zawartości
IGNORED

Waga elektroniczna - kalibracja

maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Proste pytanie do posiadaczy takiej wagi jak z poniższego linku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W jaki sposób dokonaliście kalibracji tej wagi? Mam z tym pewne problemy... Mam również spore wątpliwości, czy taka "nówka" jest już po kalibracji. To tak ku przestrodze tych, którzy od razu ważą nacisk igły po wyjęciu tych wag z pudełka. Jakie są wasze doświadczenia z tymi wagami?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/99926-waga-elektroniczna-kalibracja/

Podpowiedź masz na fotce aukcji, sprawdź monety.

Mogą być brudne, ale można umyć, policzyć średnie, itp.

Wagi naszych monet tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam identyczną wagę i też sprawdzałem w ten sposób, że na necie znalazłem wagę monet, a następnie je ważyłem.

Wszystkie wyszły idealnie!

Tylko pamiętaj, że przy ważeniu ramienia, waga ma być na wysokości talerz + płyta (a nie kładziona na talerzu gramofonu)

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

imho lepszą wagą będzie taka, której zakres pomiarowy jest od 0 do 5g (a nie 200g), do kalibracji służy wtedy załączony odważnik 5g - można kupić na ebay.

Z pewnością dokładność takiej wagi, jej czułość w interesującym nas zakresie będzie lepsza. Ale skoro taka waga z linku nie wykazuje błędu do drugiego miejsca po przecinku (test monet)? Prawdopodobnie ta waga z ebay jest sporo droższa od tej z linku?

Ja taką wagę kupowałem tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam identyczną wagę z na teście z monetami są róznice w wadze na drugim miejscu po przecinku czyli w zakresie setnych grama. Monety też mają zadaną tolerancję, poza tym ulegają wytarciu czyli zmniejszeniu wagi.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Ktoś się decyduje? Sam bym kupił...

Może warto sie spiknąć w kilka osób? Cena idzie w dół od trzech sztuk. Z tego co się orientuję "półeczka" tej wagi jest bardzo cienka i po zdjęciu maty to w zasadzie poziom płyty. Czyli bardzo łatwe ważenie.

Ostatnio miałem pożyczoną podobną wagę od forumowego kolegi, tylko zapomniałem, że mam wkładkę MC, która ma silny magnes... Niewiele brakowało, żeby cholerstwo zniszczyło mi wkładkę.

Wolę swoją sprawdzoną Shure SFG-2.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

W jaki sposób dokonaliście kalibracji tej wagi

Nie wiem czy ta waga posiada opcję kalibracji.

Moja ( podobna do tej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale z zakresem 50g ) ma funkcję kalibracji z użyciem odważnika wzorcowego 50g. Z tego co pamiętam ( kupowałem swoją dwa lata temu ) na dzień dobry była chyba różnica 0.01g dla odważnika 10g ( mam dwa laboratoryjne - 10g i 50g ) więc nie ma się czym przejmować no chyba, że otrzyma się ewidentnie popsutą/nieskalibrowaną wagę.

Koledzy wyjaśnili powyżej jak ocenić czy waga waży poprawnie.

Pozdr.

JacekPlacek

Ukryta Zawartość

Koledzy wyjaśnili powyżej jak ocenić czy waga waży poprawnie.

Tak właśnie zrobili, a ja za to podziękowałem:) W tej wadze jest opcja kalibracji - to tak przy okazji;)

Może warto sie spiknąć w kilka osób? Cena idzie w dół od trzech sztuk. Z tego co się orientuję "półeczka" tej wagi jest bardzo cienka i po zdjęciu maty to w zasadzie poziom płyty. Czyli bardzo łatwe ważenie.

I ile zaoszczędzicie? 2-3 dolary na sztuce? A potem trzeba z jednego miejsca rozesłać do kupujących i cały "pokaźny zysk" szlag trafia o zawracaniu doopy nie wspominając.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Ja tam kupiłem od tego sprzedawcy taką:

Ukryta Zawartość

Tyle, że w trochę innej obudowie (w którymś moim poście jest jej zdjęcie) i zakresem coś poniżej 100g. Po starcie sama się taruje, tyle że dobrze ją uruchomić na płaskiej powierzchni i bez ściskania obudowy wciskając włącznik. Po wyważeniu ramienia z fabryczną wkładką odczyty pokrywały się z tymi na podziałce, więc wyszedłem z założenia, że po zmianie wkładki będzie ok. Ważyłem też kiedyś jakąś monetę i też nie było jakiejś katastrofalnej rozbieżności z jej masą katalogową. Zresztą w ustawieniu nacisku igły wystarczy dokładność do jednej dziesiątej grama. Nie potrzeba bawić się w setki, choć taką dokładność teoretycznie oferuje.

Co ważne w sklepie sprzedawca dał mi parę porad odnośnie tych wag. Pozwolę sobie go zacytować: "Waga pożyczona to waga zepsuta".

A już na pewno waga zepsuta jak nam spadnie na podłogę. Pomijając próby ważenia przedmiotów wyraźnie cięższych od wartości maksymalnej ale to nam chyba nie grozi.

Ukryta Zawartość

I ile zaoszczędzicie? 2-3 dolary na sztuce? A potem trzeba z jednego miejsca rozesłać do kupujących i cały "pokaźny zysk" szlag trafia o zawracaniu doopy nie wspominając.

Pozdro

Zobacz ile taka waga kosztuje na Allegro! Tak więc na pewno taki zakup jest opłacalny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będę zamawiał wagę z poniżej strony ktoś jeszcze jest chętny ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będę zamawiał wagę z poniżej strony ktoś jeszcze jest chętny ?

Ukryta Zawartość

Poszło na priva

Ukryta Zawartość

Uwazajcie panowie, bo gra moze sie okazac niewarta swieczki - ja sie nacielem na ta z dx. Nie dosc, ze szla ponad 3tyg. to jeszcze okazala sie zepsuta. Pewnie ktos na, ktorejs poczcie piz..al koperta i po zabawie - licznik tylko szalal. Ostatecznie kupilem zwykla jubilerska, od czlowieka z allegro, ktory ma stacjonarny na warszawskiej pradze. Kosztowala cale 50pln i az troche mi sie chcialo smiac z samego siebie, ze chcialem "przyoszczedzic"... ale jak to sie mowi "chytry dwa razy traci"

Uwazajcie panowie

"Ja se ne boje" - aktualnie mam dwie wagi jubilerskie:) Tę kupuję ot tak - ciekawość:) Ale dzięki za uprzedzenie. Swoją drogą wszystko co przynosi nasza poczta i kurierzy to taka "randka w ciemno":) Oczywiście mam nadzieję, że waga będzie w jednym kawałku, sprawna i posłuży. Zobaczymy!

• 2 tygodnie później...

Do końca tygodnia przyjmuje jeszcze ostatnie zamówienia na wagę z poniżej strony.

Jesli jest jeszcze ktoś chętny ? To proszę o info tutaj lub PW podam szczegóły.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Dzisiaj odebrałem wagę z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wszystko w najlepszym porządku ,doszła cała i mierzy dokładnie za te pieniądze jak dla mnie super a że z Chin no trudno.

Dzisiaj odebrałem wagę z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wszystko w najlepszym porządku ,doszła cała i mierzy dokładnie za te pieniądze jak dla mnie super a że z Chin no trudno.

Cuś mi się dwa razy nacisnęło ,sorki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj odebrałem wagę z

Ukryta Zawartość

Zamówiłeś razem z odważnikiem do kalibracji? Jak sprawdziłeś, że waga pokazuje dokładnie?

Ukryta Zawartość

odważnik nie jest konieczny, można zważyć monetę np. 50gr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.