Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny podłogowe oli 40 vs phoebe III

nwa123

Rekomendowane odpowiedzi

WItam!

Tak jak w temacie zastanawiam sie na d wyborem kolumn miedyz Roth Oli 40 vs Audio Academy Phoebe III. Myzuczka to Rap, hip hop, rnb Soul, jazz, chill. Pokój ok 20m2. Ma współgrac ze sprzetem marantz. Zalezy mi zeby bylo muzykalnie z fajnym basem na wszytkich płaszczyznach, zeby nie było Biore pod uwage kolumny STX FX300 i MA RX6 (niestety nieco drozsze takze sie zastanawiam). Moze jeszcze jakies inne propzycje... Prosze o pomoc i opinie.

Witaj,

jeśli lubisz brzmienie z podpitymi skrajami pasma, najlepszym wyborem będzie Monitor Audio, Focal, Paradigm. W Twoijej konfiguracji namawiałbym na Monitor Audio Rx6. Jeśli natomiast lubisz dobry bas, ale przede wszystkim zależy Ci na wyrównanym, pełnym, świetnie zbalansowanym brzmieniu i bardzo dobrej przestrzeni, zdecydowanie zwróć uwagę na Audio Academy. Phoebe to konstrukcja o zupełnie innej charakterystyce niż MA, Roth Audio czy STX.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnie dobranych pod Twoje potrzeby kolumn.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tez sadzilem ze najpardziej pasowne i dobre byłyby RX6, mozna powiedziec ze polubilem takze Phoebe III, ale miedzy nimi jest roznica 800zł (phoebey uzywki moge zdobyc za 2k a Rx6 uzywki za 2,8) Kusza mnie jeszcze Oli 40 nowe za 2,4k. Kwestia czy jest sens doplacac zeby miec moze lepsze kolumny. Nadal Prosze o pomoc

jeśli szukasz czegoś z bardziej wyrównanym pasmem i otwartą górą zwróć uwagę na podłogówki Tesi 560

http://indianaline.rafko.pl/produkty.php?sr=tesi&pr=Tesi%20560C

http://indianaline.rafko.pl/produkty.php?sr=tesi&pr=Tesi%20560C

Monitory z tej samej serii z tym samym głośnikiem wysokotonowym i średniotonowym i bas refleksem z przodu zebrały rekomendację Audio-Video

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

M-Audio to kinowe kolumny, do słuchania muzyki odpadają. Nie ma co ich porównywać do tych marek ktore wymieniłeś w pierwszym wątku. Osobiście mam Audio Academy i jestem z nich zadowolny, natomiast najważniejsze są twoje oddczucia po odłsuchu. Tylko koniecznie słuchaj kolumn na swoim wzmacniaczu.

• Moderatorzy

jeśli nie masz dobrze wytłumionego pokoju to celowałbym raczej w większe monitory : Dynaudio 2/8, Paradigm Studio 20 (podłogówki mogą się jednak dusić)

i ewentualnie sub jakbyś chciał podłączyć zestaw stero do odtwarzacza by oglądać filmu

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

WItam!

Tak jak w temacie zastanawiam sie na d wyborem kolumn miedyz Roth Oli 40 vs Audio Academy Phoebe III. Myzuczka to Rap, hip hop, rnb Soul, jazz, chill. Pokój ok 20m2. Ma współgrac ze sprzetem marantz. Zalezy mi zeby bylo muzykalnie z fajnym basem na wszytkich płaszczyznach, zeby nie było

Najpierw popatrz jak te Phoebe wyglądają. Jeśli myślisz, że one z tym jednym 6,5' głośnikiem, w małej obudowie, zapewnią świetny, swobodny bas w rap, hip hop, rnb to jesteś optymistą :)

Nie wiem czy zapewnia Don111, dlatego chcialem zasiegnac opinii. Wszyscy je chwala, ponoc za ta cene super konstrukcja. A spotkalem sie z opiniami ze wlasnie w basie pokonuje swoja konkurencje (w pewnych granicach cenowych) w tym alelmencie. NIe musi "walic" basem jak nie wiem co, ma byc miekki, głeboki ze swoja barwa, nic wybrzmailego na sile, naturalnie. Sadzisz ze przy takiej muzyce z niskimi tonami, Phoebe beda sie dusiły? Czy wg Ciebie Oli 40 sa lepsze pod tym wzgledem i ogoolnie rzecz biorac lepsze w zestawieniu kolumn które zaproponowalem?

ja gram AA PIII w 17 metrach i basu jest bardzo duzo jak dla mnie. Nawet szukam trochę doświetlenia system i temperowania basu. Phoebe to raczej kompletna kolumna którą trzeba dobrze ustawić i podłączyć pod dynamiczą elektronikę i wtedy bedzię grała kazdą muzę. Z marantzem (przynajmniej z 6004) powino być dobrze.Oczywiście jak ją porównujesz do podłogówki z dwoma średnoniskotonowcami basu może być mniej, ale pytanie czy dzwięk bedzie lepszej jakości? Phoebe wyróznia to że gra muzykę jako calość ze świetną barwą i przestrzenią. Natomiast nie jest to kolumna do bardzo głośnego grania, tu jej konstrukcja narzuca pewne limity, ale w twoich 20m powinno być ok.

Dzieki Stachus za wypwoiedz, podobne opinie słyszlem. Przede wszytkim ma byc czysto i muzykalnie, to nie musza byc "estradówki". U mni enarazie graloo by z Pm7001. Cały czas mnie kusi i sie grubo zastanawiam czy nie doplacici tych 700-800 PLN i nie wziasc Moniotor Audio RX6?

Phoebe to bardzo udane kolumny, nie słuchałem III, ale miałem przez kilka lat IIS i dla mnie to było to, basik - ten wyższy - był trochę podbity ale mi to odpowiadało, natomiast miałem je przez kilka miesięcy podpięte do Marantza PM7000 i dla mnie było zdecydowanie za ostro i sucho, ale to tylko moja subiektywna ocena, ja nie lubię takiego "soundu", tak że proponowałbym jednak wcześniej odsłuch takiego zestawienia, tym bardziej, że nowe Phoebe mają metalową kopułkę Seasa i tak mi się wydaje że ona też lepiej doświetla wysokie tony niż moja tekstylna i może być jeszcze "ostrzej"

pzdr

AA Phoebe III nie grają w żadnym razie sucho, wręcz przeciwnie(dlatego je kupiłem). Ale podobno wcześniejsze serie takie były. Z drugiej strony rzeczywiście wysokie tony są dosadne i mocne, ale też nie jakieś metaliczne. Przed ich zakupem porównywałem je z moimi poprzednimi kolumnami dali ikon 2, w sklepie były jeszcze RX2. AA zagrały najlepszą barwą i sceną. Dali i RX na ich tle zagrały jak na loudness tj. zawsze coś podbijały, podkręcały. Mi to nie pasuje. RX były najbardziej efektowne a AA najbardziej prawidzwe i kolmpletne. RX6 nie słuchałem koniecznie musisz posłuchać wygrzanych modeli na swoim wzm. i muzie i sam wybierzesz.

AA Phoebe III nie grają w żadnym razie sucho, wręcz przeciwnie(dlatego je kupiłem).

ja nie napisałem, że Phoebe grają sucho (broń cię panie boże), tylko że Marantz PM7000 tak wg mnie gra, zmieniłem go na lampkę i to był strzał w 10-kę, w takim systemie Phoebe grały u mnie bodaj 3 lata, teraz mam Hyperiony III Lux i jest jeszcze lepiej

powiedzieć że Phoebe są przeźroczyste akustycznie to chyba lekka przesada, ale wyraźnie zmieniały charakter brzmienia po zmianie wzmacniacza

Według mnie po porównaniu z innymi głośnikami i odsłuchach na kilku wzm. mam wrażenie że phobe mają punkt ciężkości nieco przesunięty w dół. i potrzebują żywej elektoniki i przede wszystkim szybkiej. Słuchałem ich też na marantzu 6004 i nie było żle choć mój audiolab miał lepszy bas i barwe. PM 7000 to chyba mocnejszy klocek, ale jego charakteru nie znam.

Myslę jednak żę RX jeśli chodzi o szybkość i atak mogą z marantzem wypaść lepiej niż z AA. Tylko pytanie czy to dla ciebie priorytet?

Zgadzam sie odsluch to odsłuch, ale poczytac mozna zeby nie krazyc za bardzo, tyl;lko zawezac pole. Bardzo chetnie bym zakupil RX6 ale ta fajna oferta cenowa mi ucikla. A Nówki juz stoja ok, 4,5k :/ Dlatego teraz mysle miedzy Phoebe III i Oli 40. moze najlepszym wyborem byloby Oli 40. Bo nie wiem czy 1 glosnik srednio-niskotonowy mnie zadowoli (przy moim guscie muzycznym), w Oli 40 juz lepiej to wyglada.

NIe musi "walic" basem jak nie wiem co, ma byc miekki, głeboki ze swoja barwa, nic wybrzmailego na sile, naturalnie. Sadzisz ze przy takiej muzyce z niskimi tonami, Phoebe beda sie dusiły? Czy wg Ciebie Oli 40 sa lepsze pod tym wzgledem i ogoolnie rzecz biorac lepsze w zestawieniu kolumn które zaproponowalem?

Na pewno Phoebe powinny zagrać lepiej od Oli, tak sądzę ale jeśli chodzi o bas to nie ma o czym w ogóle mówić. W "czarnej" muzyce to taki bas soczysty z Phoebe uzyskasz co najwyżej przy cichym słuchaniu (o ile w ogóle one mają soczysty basik - nie słuchałem ich w tej wersji).

:( to nie fajnie. Sporo osób twierdzilo ze mimo jedengo glosnika, nie rozdzielony na typowo niskie tony, Phoebe radzi saobie nadzwyczaj dobrze z basem. Musze posluchac. czy ktos ma wiedze czy w Poznaniu odsłucham gdzies Phoebe III ?

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Zwrócił bym jednak uwagę na to co napisał Q21. Ale najlepiej posłuchać i ocenić samemu , bo nie zawsze słyszymy i odbieramy tak samo .

A najważniejsze to ,żeby nie zapomnieć o AKUSTYCE pomieszczenia .

W takim razie do moich gustów nadałby sie lepioej Paradigm?? Tylko jaki model i czy Paradigm zgra sie z marantzami?

Miało byc w takim razie do moich gustów muzycznych moze lepiej nadałyby sie kolumny Paradigm? Tylko jaki model i czy zgraja sie z Marantz'ami?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.