Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V773+JBL Loft 5.1?

Kuba Grodzki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zacząłem orientować się w temacie kina domowego pod przyszły zakup. Poczytałem trochę i wybrałem taki oto zestaw: amplituner Yamaha RX-V773+ głośniki JBL Loft 5.1. Odtwarzacz Blu-Ray aktualnie posiadam (Sony) więc darowałbym sobie zakup kolejnego, natomiast przydałby się odtwarzacz CD z racji tego, że ten zestaw ma być przeznaczony w połowie do filmów i w połowie do muzyki w pokoju o powierzchni 25 m kw. Tutaj myślałem o CD-S300 Yamahy. Ma sens taki zestaw? Chciałbym nie wydawać więcej niż 6 000 zł, więc zakup wzmacniacza stereo raczej nie wchodzi w grę, dlatego wybrałem taki, a nie inny amplituner, ponieważ słyszałem, że seria 7 Yamahy całkiem dobrze radzi sobie w kontekście słuchania muzyki. Nie jestem jakimś audiofilem, ale lubię dobrej jakości dźwięk.

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/99871-yamaha-rx-v773jbl-loft-51/

Witaj,

jeśli system będzie służył do odsłuchów stereofonicznych ale także wielokanałowych, wybór amplitunera Yamaha RX-V773 jest optymalny. Sugerowałbym jednak zwrócić uwagę na inne zestawy kolumnowe. Jbl Loft idealnie spełnią swoje zadanie podczas projekcji filmowych, natomiast przy odsłuchu muzyki będą w dużym stopniu ograniczały jakość.

Zwróć uwagę na zestaw Dali Zensor, Mission seria mX, Monitor Audio Bx - wybór zależy od Twoich indywidualnych preferencji.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, które pozwolą na wybór konfiguracji, która najbardziej będzie Ci odpowiadała.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tych kolumn to w kwocie 6 000 mieszczą się tylko Mission MX, ale bez subwoofera. Co do JBL Studio to załapały by się (też 5.0), ale 180, nie 190. Zastanowię się jeszcze nad tymi od Mission, bo wyglądają całkiem ciekawie. Jeśli chodzi o amplituner to Mariantz też raczej odpada cenowo (2800, a preferowałbym nowy, nieużywany sprzęt), ale resztę warto sprawdzić ;)

Chyba coś ci się pomyliła straszna duża rozpiętość cenowa,od starego szrotu używanego za 600 pln Onkyo 606,poprzez na prawdę gówniany Harman Kardon 170 po już dość drogie Cambridge Audio,choć teraz w dobrej cenie nie całe 3000 pln,do Marantz SR-6006,droższy o 1000 pln od modelu 5006,a w praktyce niczym wielkim się nie różnią

Witaj,

jeśli system będzie służył do odsłuchów stereofonicznych ale także wielokanałowych, wybór amplitunera Yamaha RX-V773 jest optymalny. Sugerowałbym jednak zwrócić uwagę na inne zestawy kolumnowe. Jbl Loft idealnie spełnią swoje zadanie podczas projekcji filmowych, natomiast przy odsłuchu muzyki będą w dużym stopniu ograniczały jakość.

Zwróć uwagę na zestaw Dali Zensor, Mission seria mX, Monitor Audio Bx - wybór zależy od Twoich indywidualnych preferencji.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, które pozwolą na wybór konfiguracji, która najbardziej będzie Ci odpowiadała.

Tych kolumn to w kwocie 6 000 mieszczą się tylko Mission MX, ale bez subwoofera. Co do JBL Studio to załapały by się (też 5.0), ale 180, nie 190. Zastanowię się jeszcze nad tymi od Mission, bo wyglądają całkiem ciekawie. Jeśli chodzi o amplituner to Mariantz też raczej odpada cenowo (2800, a preferowałbym nowy, nieużywany sprzęt), ale resztę warto sprawdzić ;)

No właśnie. Jakaś dziwna analogia. A podanie tutaj Harmana 170 jest po prostu ....... mało sensowne.

Co do amplitunera 773 to dobry o optymalny wybór. Zgadzam się z Q21 że powinieneś jednak zmienić kolumny, no chyba że ich słuchałeś i Ci się podobają. No to wtedy ok.

Chyba coś ci się pomyliła straszna duża rozpiętość cenowa

To u tego pana normalne, że tylko miesza w głowie i gada w cały świat.

od starego szrotu używanego za 600 pln Onkyo 606,poprzez na prawdę gówniany Harman Kardon 170 po już dość drogie Cambridge Audio,choć teraz w dobrej cenie nie całe 3000 pln,do Marantz SR-6006,droższy o 1000 pln od modelu 5006,a w praktyce niczym wielkim się nie różnią

Raczej nie słuchałeś HK 170 bo to nowy model, Yamaha taka dobra na jego tle ? Od prawie zawsze potrzeba było wyższego (i dużo droższego) modelu Yamahy żeby dorównało toto Harmanowi, więc nie przesadzajmy. Teraz i Harman ma bajery to trzeba zabulić :)

Marantz 6006 gra jednak wyraźnie lepiej od 5006, a obydwa przewyższają Yamahę z serii Aventage 1xxx. to ostatnie porównanie - w oparciu o odsłuch na tych samych kolumnach, trzeba brać jednak poprawkę na kwestię zgrania.

Zrezygnowałbym z kolumn Dali Zensor- góra jednostajna i bardzo ostra, nie zróżnicowana reszta pasma też średnio. Dali Lector wokale bardzo nosowe, mocno pogrubione też bym zrezygnował- jak dla mnie nie do przyjęcia.

W tym przedziale cenowym poszukałbym innej firmy która "nie psuje" tańszych kolumn.

Co do Marantza i Yamahy- to subiektywna ocena i kierowałbym się raczej własnym słuchem- to co jednemu się nie podoba może być lepsze dla drugiego i może się okazać, że Yamaha gra dużo lepiej od wszystkich Marantzów.

Od prawie zawsze potrzeba było wyższego (i dużo droższego) modelu Yamahy żeby dorównało toto Harmanowi, więc nie przesadzajmy

to tylko taka obiegowa opinia jakich wiele : mój znajomy ma HK dość wysokiego i "toto" wcale nie gra lepiej.

Podstawa to do ampli dobrać kolumny a tu może być trochę zachodu bo dużo firm tańsze kolumny robi kiepskie jak np. jak wyżej Dali

HK inaczej podawało moc na kanał niż WSZYSTKIE inne firmy, mianowicie moc rzeczywistą ( w AVR 170 wyczytałem 100 W na kanał więc nie wiem jak jest teraz), kiedyś HK "przewyższało" Yamahę z tego samego pułapu np 10cioma Watami, jeżeli wogóle stąd ten Urban Legend co do HK

Dali Zensor

Monitor Audio Bx

MA Bx

DAli Zensor

od branży można by oczekiwać minimum wglądu w aktualny rynek, a nie promowanie sprzętu od największych dystrybutorów - no chyba, że płacą za każdy taki post to rozumiem. Trzeba z czegoś żyć.

A co powiesz na jakiegoś Denona z serii xx12 jak najwyższy model byle zmieścił się w budżecie? Co do kolumn to szczerze nie wiem jak można tych JBL słuchać w stereo... Są tak sztuczne, podbarwione, nienaturalne, że szkoda gadać. Z zestawu Loft tylko subwoofer daje radę. Akurat tych kolumn miałem okazję słuchać z różnym sprzętem i stwierdzam, że nie nadają się kompletnie do stereo. Typowe kolumny do kina.

Dali Concepy Tannoy V4. Magnat Quantum 555/ 605; Heco metas 501, Roth oli i inne wyzej przytoczone

Zobacz ktore jak wygladaja gdzie mozna ich posluchac w twoim miescie i wybierz te dla siebie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.