Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam A32 vs MF A300 czyli Integra za 3k pln

Rakim

Rekomendowane odpowiedzi

Na MF A-300 grałem przez 4 lata było więcej niż dobrze zwłaszcza po przesiadce z Marantza PM 80 SE.W swojej cenie absolutny hit.Arcama tego modelu nie znam ale wcześniejsze były raczej ok. chociaż półka niżej od A 300.U mnie dopiero przejście na monobloki 300B przebiło musicala.Jest lepiej no ale cena to minimum 2x tyle no i jeszcze pre- jeśli dobre to nie tanie.

Problemem Serii FMJ jest słabiutki przedwzmacniacz.

Arcam grający jako końcówka mocy (jest taka możliwość) to już inna bajka ale tylko z bardzo dobrym pre zewnętrznym

Mój Arcam A32 gra ze "śmiesznym" pre P43R Creeka (stare "żabki" z tej samej serii, co 4330). Faktycznie różnica w stosunku do A32 solo jest słyszalna od razu - lepsza kontrola, głębsze zejście, większy oddech i rozmach, naprawdę większa klasa brzmienia. A32 solo (z CD 23T) nie gra źle, niby ok i nie ma aż tak ewidentnych wad, ale brakuje mu tego "czegoś", całość wypada trochę "jałowo" jak za pieniądze, które kosztował. Ja kupiłem nowy z ekspozycji za ok. 3,5k.

A nowych Arcamów nikomu już nie polecam. Ostatnio nie grzeszą jakością.

U mnie jest ok, pozostaje nadzieja, że A32 i 23T to były ostatnie modele, do których panowie z Cambridge "przykładali" się bardziej;)

Nb-jednym z niezlych naprawde piecow byl Arcam 10.Ale gubil bas...

A32 w trybie końcówki naprawdę daję radę. Z Dali450 niskie tony są najlepsze z całego pasma. Przy okazji mam do Ciebie pytanie, jakiego Creeka słuchałeś i czy pamiętasz wrażenia? Pytam, bo wcześniej miałem komplet cd43mk2 -pre P43R - końcówka A43.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

A jak się ma do wyżej wymienionej dwójki Nad S300 (ew. S100+S200) i Primare A30/I30.

Czy to ta sama kategoria wagowa czy jednak półka niżej ?

No i zdaję sobie sprawę że dali to nie hi-end ale na razie głośniki mam takie jakie mam i z nimi będzie grał sprzęt.

tomek

Re Creek-nie pamietam,raczej male gabaryty. Tak jak dzwiek-wszystko male.Musicalowi dorownywal tylko Amplificator z 2000r(pozniejsze to inna slabsza bajka).I wlasciwie chyba,o ile pomne,wybralbym jego gdyby nie gluchy tlf serwisu(wtedy bodaj przeobrazali sie).Swietny piec,moze troche 'przygoracy',ale mialem wtedy rowniez cieply i/k VdH i Kimbery.Potem rozmawialem z wytworca-nie bardzo chcial zrobic taki sam piec.

Nada 300 odpusc sobie.'drewniany dzwiek'.pre/power nie znam. Primare integra 30-hmm,raczej techniczne brzmienie z tego,co pamietam

tyle osob zachwala Ci a300-nad czym sie zastanawiasz? Az Ci ucieknie...

Odnośnie NADów, to całkiem niedawno testowałem M3 z serii Masters, tak gloryfikowanego przez periodyki. AudioNervosa mnie dopadła, ale szybko mi przeszło. Zestawienie z A300 obnażyło, jak to wcześniej kolega ujął" drewniane-techniczne silenie się nad dźwiękami.

NAD M3 grał równo z fajną scena, kontrolą, niezłymi barwami, ale jakoś bez ducha muzyki. Tak jak by nie chciał ale musiał. Pod względem definicji trafiał w moje preferencje, ale nie wciągał, a nawet momentami drażnił. Mogłem mieć tego NADa niemal w cenie A300, ale nie dał rady.

Ja też się nad A300 zastanawiam :) albo lampa albo A300. Do wydania 3500zł.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Wkleję mój wpis z innego wątku. Kilka dni temu słuchałem monobloków Phasta na 6P3S sterujące były GE 5670 plus pre Velleman K8020 po przeróbce. Dużo więcej spodziewałem się po tym zestawie. Nie wiem czy winowajcą nie był pre bo brzmienie było dość mocno tranzystorowe. Podobała mi się dynamika oraz to, że można było głośno grać bez utraty rozdzielczości. Bas bardzo dokładny, z ciosem i tempem, kontrabas fajnie brzmiał, selektywnie z wyraźnym brzmieniem z pudła a nie ze strun ale jak dla mnie trochę zbyt sucho (mój MF E10 grał dużo dużo gorzej ale miał na basie tą okrągłość, której brakowało zestawowi Velleman plus Phast, a której się po nim spodziewałem). Do tego brak czaru jaki słyszałem z Amplifona na średnicy, zwłaszcza instrumenty nie elektryczne zagrały słabiej, bez takiego nasycenia jak z WT 40. Wysokie tony rozdzielcze, nareszcie usłyszałem ile dzieje się na blachach i to powietrze i aksamitny blask wokół. Utemperowały nieco moje JMLaby, wysokie tony stały się bardziej aksamitne. Scena fajna, choć więcej mogłoby się dziać w tył. I wg mnie nie miał ten zestaw rownowagi tonalnej, raczej brzmienie analityczne, przestrzeń to taka na siłę wymuszona właśnie przesunięciem tonalnym w górę. Nie zdecydowałem się ogólnie bo wg mnie "mało lampy w lampie", być może winowajcą był tu pre Vellemana bo jeszcze do tego buczał w głośnikach. Nie ma właśnie nic ciekawego z second hand w tej kwocie. Zastanawiam się nad wypożyczeniem dwóch Yaqinów MC 13S i MS 20L.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Widzę, że wątek podąża w kierunku MF. A może jeszcze warto tak spróbować. Kupić intergę Primare 30. Model mk. 2 z wyjściem pre. Połączyć kolumny w bi-ampingu. Oczywiście kolumny to VA Mozart.

A300 gra harmonicznymi jak lampa. Po przełączeniu z lampy nie tracimy tego pierwiastka a dochodzi dynamika, szczegóły, kontrola i wykop na basie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Qman, mój brat ma Twoje Eposy a ze mną gadałeś na samym początku o nich :) Napisz na pw więcej o A300.

Kupić intergę Primare 30. Model mk. 2 z wyjściem pre. Połączyć kolumny w bi-ampingu. Oczywiście kolumny to VA Mozart.

Też o tym myślałem (mowa o integrze) tyle że za a30 trzeba dać ok 4k pln (też ciężko spotkać) czyli za tyle to w sumie kupiłbym i pre 30.

Co do MF A300 to z przyczyn niezależnych odemnie trzeba czekać :|

A co powiecie na takowy wynalazek :

Ukryta Zawartość

Z tego co wyczytałem gra dość podobnie do Electrocompaniet - pytanie jak to się zgra z końcówką A30.2 ??

Ukryta Zawartość

Słyszałem ze 3 lata temu na Hyperionach III to cudo. Grało lepiej niż AVM, którym mój kolega się zachwycał ale modelu nie pamiętam.

Monobloki też były AVM.

• 9 miesięcy później...

Rozumiem że na korzyść MF-a... Densena miałem okazję słuchać i bardzo mi odpowiadał taki przekaz muzyczny. Czy MF 300 gra podobną nutkę ewentualnie w jakich aspektach go przewyższa?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.