Skocz do zawartości
IGNORED

REL 528 problem

marycz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chcialem sie dowiedziec, czy to jest normalne...

Zakupilem kilka dni temu subwoofer rel 528 i problem polega w tym, ze subwoofer strzela gdy w kinie jest powiedzmy bardzo nisko schodzacy bass (np. jakis duzy wybuch, czy jak statek kosmiczny pada w filmie Prometeusz). zeby nie strzelalo - max moge wykrecic LFE na godzine 9-9:30 przy tym crossover na godzine 11-12, wzmacniacz Onkyo ustawil glosnosc subwoofera na -12db. Jezeli pokrecam troche wiecej pokretla w subwooferze odrazu w "trudnych dla subwoofera" scenach strzela....

NIe mialem dotad zadnego subwoofera, to jest piersze doswiadczenie, wiec nie wiem, czy to jest normalne, ze max moge ustawic pokretlo LFE na 9godz...

Prosze o wyjasnienie, dzieki.

P.S Pozdrawiam Wszystkich z Nadchodzacymi Swietami!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/99665-rel-528-problem/

Analizując różne wątki stwierdzam pobieżnie , że wszystkie strzały występują przy amplitunerach Onkyo .

Kiedyś dawno temu była bomba w DTS - sie u Yamahy , ale to nowe oprogramowanie załatwiło ten problem .

Zrób najpierw kalibrację automatyczną amplitunera ( jeżeli takowa jest ) . Przy kalibracji sub ustaw poziom głośności na godzinę 10 , lub 11 - nastą , częstotliwość fazy odcięcia maksymalnie na 180 herców , phase na zero i tak zostaw , kalibracja poustawia Ci wszystko . Może pomoże , może nie .

Wiesz gdzie wsadzić przewód RCA od amplitunera ? Z tego co napisałeś to wiesz , ale dla pewności .

Tam gdzie jest napisane LFE , a w amplitunerze ma być wyjście dla suba .

Rel.R528_BACK_FS.jpeg

Edytuję : , a tam w subie jest jakieś " uziemienie " ,? Poczytaj dokładnie instrukcję od suba .

, a nie , uziemienie twego przypadku nie dotyczy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

NIe mialem dotad zadnego subwoofera, to jest piersze doswiadczenie, wiec nie wiem, czy to jest normalne, ze max moge ustawic pokretlo LFE na 9godz...

W subach tak jest , gdy dasz pokrętłem za dużo , to on buczy i bas jest zły , ale żeby strzelał to nie spotkałem się .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/99665-rel-528-problem/#findComment-2676322

Witam,

moje ustawienia to:

crossover godz.8:30

Hi/Low Level godz.11:30

1/LFE Level godz.11:15

Ustawiony w prawym rogu pomieszczenia za linia kolumn frontowych.

Subwoofer gra pomieszczeniem wiec u Ciebie może być inaczej,skorzystaj z linka od kolegi czester15.30

Nie sugeruj się opiniami ze ONKYO tak ma,testowałem na tx-sr806 ustawienia na tzw.ucho i takie problemy nie występowały.

Pozdrawiam i Życzę wszystkim kolegom Wesołych Świąt oraz zadowolenia z wizyty Św.Mikołaja

https://www.audiostereo.pl/topic/99665-rel-528-problem/#findComment-2676545

Dzieki za porady. Jeszcze raz zrobilem kalibracje ampli i zauwazylem taka rzecz, ze "strzela" tylko kiedy w ampli frontowe kolumny mam ustawone na FULL BAnd (jak ustawie ograniczenie nawet na min 40hz na fronty to wtedy nie strzela z suba, ale w takim razie wydaje mi sie, ze sub schodzi nie tak nisko). Druga sprawa, ze w stereo i chyba w kinie tez bass z prawej kolumny (za nia w rogu stoi sub) jest o wiele mocniejszy od lewej i nie wiem jak to pokonac, bo roznica jest wyraznie slyszalna.

https://www.audiostereo.pl/topic/99665-rel-528-problem/#findComment-2676814

jak ustawie ograniczenie nawet na min 40hz na fronty to wtedy nie strzela z suba, ale w takim razie wydaje mi sie, ze sub schodzi nie tak nisko

Pewnie mylisz zjawiska , jeżeli sub gra poniżej 40 to niskie tony bardziej czuć , niż słychać .

Ustaw według siebie np . na 50 - 60

Nie wiem jak tam w Onkyo , ustawienie zdaje się kolumn frontowych np . na 60 herców daje to , że do frontów leci powyżej tej wartości , a do suba kanał LFE i ( niskie tony z kanału frontowego przy ustawieniu kolumn na smal , a może i na largo ? ) poniżej 60 .

1 Sprawdź jak idzie w tej chwili przy ustawieniu kolumn na smal .

2 Zrób na próbę fronty full band , a w subie odetnij częstotlwość na 40 - 60 herców ( w zależności jakie masz pasmo przenoszenia kolumn frontowych .

, a co do miejsca usytuowania suba to musisz go poprzeciągać , są różne sposoby znalezienia optymalnego miejsca , tego było na forum , może ktoś w skrócie wypowie się niebawem na ten temat .

Dzieki za porady. Jeszcze raz zrobilem kalibracje ampli i zauwazylem taka rzecz, ze "strzela" tylko kiedy w ampli frontowe kolumny mam ustawone na FULL BAnd

Kalibracja zrobiła Ci na full band ?

https://www.audiostereo.pl/topic/99665-rel-528-problem/#findComment-2676842

Cześć,

sprawdź połączenia,podłącz sub pod tą samą listwę zasilającą,i poszukaj odpowiedniego miejsca dla suba.

Przy zalecanym(i właściwym) podłączeniu dołączonym kablem do głównych głośników nie powinno być takich objawów o jakich napisałeś.

Instrukcja jest w linku dokładnie przeczytaj i zastosuj.

Pozdrawiam.

P.S.

mnie ustawienia zajęły ok.2 godzin,sub z każdym następnym dniem działał coraz lepiej i po ok.2-3 tygodniach się pięknie ułożył.

Najlepiej zrestartuj amplituner do ustawień fabrycznych!!!,sprawdź wszystkie podłączenia i ustaw wszystko od nowa.

https://www.audiostereo.pl/topic/99665-rel-528-problem/#findComment-2676847

, o widzisz , nie rezygnuj z dedykowanego kabla do tego suba i podłączenia dodatkowego przez wyjście i wejście wysokopoziomowe ( głośnikowe ) .

Przy zalecanym(i właściwym) podłączeniu dołączonym kablem do głównych głośników nie powinno być takich objawów o jakich napisałeś.

, żeby pytający nie był zdezorientowany to chodziło Ci o wyjścia gniazd głównych frontowych głośników amplitunera .

https://www.audiostereo.pl/topic/99665-rel-528-problem/#findComment-2676851

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.