Skocz do zawartości
IGNORED

DAC + laptop + monitory Focal

B0N0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wiem że było pełno tego typu tematów jednak nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi na zadawane sobie pytanie więc piszę na forum, otóż posiadam laptopa z obszerną bibliotęką muzyki w formacie FLAC i jak wiadomo przez wyjście słuchawkowe jakość muzyki nie jest zadowalająca i myślę nad DACiem aby muzyka była przenoszona przez USB do DAC'a a z niego do wzmacniacza. Wzmacniacz to NAD C316 a monitorki to Focal Chorus 706V. Na DAC'a maksymalnie przeznaczę 500zł. Czy lepiej wybrać typowy DAC czy może jakąś zewnętrzną kartę dźwiękową typu Creative ? Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/99625-dac-laptop-monitory-focal/

dzięki za zainteresowanie. A co myślisz o uNOSTROMO v4 ? W przeciwieństwie do "normalnego" NOSTROMO 4, uNOSTROMO nie posiada coaxiala i optyka, po za tym czymś się różni ? Byłbym bardziej skłonny na uNOSTROMO ponieważ nie ukrywam że zależy mi na cenie.

ponieważ nie ukrywam że zależy mi na cenie.

No to będziesz miał problem bo moim zdaniem jest albo tanio albo dobrze;] wyjątkiem są chińskie konstrukcje ale to też wiąże się z pewnymi problemami. Moim zdaniem daruj sobie Nostromo a tym bardziej uNostromo, za 500zł kupisz starego dobrego Audinst HUD-mx1(używanego, nowy około 600zł powinien kosztować) i na pewno będziesz z tego zadowolony. I nawet nie patrz na karty zewnętrzne creative bo to po prostu syf(przynajmniej te tanie)

Nie znam Prodigy Cube, ale pewnie w recenzjach brano pod uwagę wyjście słuchawkowe, a nie wyjście liniowe. Mało jest porównań w których opisane jest jak wypadają te urządzenia jako same usb daci. No chyba że masz dobra reckę w której są opisane nie tylko jako combo amp/dac.

dzięki za zainteresowanie. A co myślisz o uNOSTROMO v4 ? W przeciwieństwie do "normalnego" NOSTROMO 4, uNOSTROMO nie posiada coaxiala i optyka, po za tym czymś się różni ? Byłbym bardziej skłonny na uNOSTROMO ponieważ nie ukrywam że zależy mi na cenie.

uNostromo jest znacznie gorszy brzmieniowo od Nostromo 4. Moim zdaniem warto dopłacić do Nostromo 4. uNostromo jest na poziomie Creative X-Fi zewnętrznej, która jest tańsza. Mam jedną taką, która mi leży jak jesteś zainteresowany to napisz, chociaż nie ukrywam że X-Fi t tej całej plejady jest najsłabsza chyba ale cena nowej ok. 180 zł więc cóż wymagać.

Do Focali wypróbuj używany MHDT Paradisea albo MHDT Constantine.

Te "zamulacze" powinny fantastycznie zagrać z Focalami, jeśli słuchasz jazzu, folku, generalnie muzyki akustycznej w małych składach. No i WOKALE!

Cena? No niestety - przekracza Twój budżet ale nie kosztują oczu z głowy: na Audiogonie można je dostać za nieco powyżej 200 baksów + przesyłka + cło.

No i nie zapomnij o dobrym konwerterze USB/SPDIF...

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.