Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DL-110 - napęd i pre, Prośba o poradę.

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Szukam optymalnego napędu oraz przedwzmacniacza do wkładki Denon DL-110. Na pewno wielu z Was miało z nią do czynienia i udało się stworzyć dla niej odpowiednią konfigurację. Wiem że nie jest to wkładka wysokiej klasy a jedynie analogowy średniak jednak mnie to w zupełności wystarczy. Myślałem o starych napędach JVC lub Denona. Krótko miałem ją wpiętą do DP-67. Biorę to cacko pod uwagę. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Budżet powiedzmy do 1000 PLN na napęd i 1500 PLN na pre. Jeśli jego zwiększenie przyniesie poprawę nie ma problemu.

Wyprobuj Nude w tej cenie myśle ,że może być czarnym koniem,a przy tej cenie i jej możliwościach,na paewno warto spróbować chociaż,,nie żebym jakoś Nude promował,bo nie mam w tym żadnego interesu.

1500 PLN na pre

Cociaż to ponad zadany budżet.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Hm? Przecież części do nudy z trafami kosztowały jakoś między 700-800zł, nie pamiętam. (za obie sekcje). Wiadomo, jeszcze obudowa, ale mozna sie zmieścić w 1000zł.

Mnie w ogóle trochę dziwi, że system ma być złożony pod tą wkładkę.

Denon dp67 pojawia się rzadko i raczej w wyższych cenach. Oprócz tego trzeba trafić na zadbany egzemplarz... Najprościej pewnie poszukać thorensa 318/320/321 na ebay'u, cenowo w sam raz się zmieści. Talerz 2,7kg lub 3,1kg, w zależności od wersji. Przyzwoite ramiona i łatwa możliwość ich wymiany. Stabilne obroty i dobrze działające zawieszenie, ogólnie w tym przedziale raczej nie ma konkurencji, a jeśli już to tylko w innych modelach thorensa, które trzeba przerobić/zmodyfikować. W 3xx nie ma takiej potrzeby, stąd jest to wybór dużo pewniejszy i wygodniejszy.

pzdr

Może jak sam złożysz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

No tak, mówie o samodzielnym złożeniu. Tylko ostatnie zamówienie na nudę już było, więc można tylko polować jak ktoś będzie sprzedawał na forum.

Szukam optymalnego napędu oraz przedwzmacniacza do wkładki Denon DL-110. Na pewno wielu z Was miało z nią do czynienia i udało się stworzyć dla niej odpowiednią konfigurację. Wiem że nie jest to wkładka wysokiej klasy a jedynie analogowy średniak jednak mnie to w zupełności wystarczy. Myślałem o starych napędach JVC lub Denona. Krótko miałem ją wpiętą do DP-67. Biorę to cacko pod uwagę. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Budżet powiedzmy do 1000 PLN na napęd i 1500 PLN na pre. Jeśli jego zwiększenie przyniesie poprawę nie ma problemu.

Ramię Rega RB300 w odpowiadającym Ci napędzie. Ja używam w Rega Planar 3. Mieści się w budżecie, chyba że masz wstręt do manuala i paska. To ramię z tą wkładką gra rewelacyjnie, ale o tym już Ci chyba dwa razy pisałem :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No pisałeś pisałeś ale nawał pracy spowodował że wracam do tematu dopiero teraz. Pierwotnie bujałem się z Ortofonem 2M Red. Poszedł do ludzi.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Mam pytanie: czy Waszym zdaniem Denon DL-110 to aż tak kiepska wkładka? Skoro dziwicie się że system jest składany pod nią. Pytam bez podtekstów i uprzedzeń. Nie jestem ekspertem gramofonowym.

Discomaniac moim zdaniem to bardzo dobra wkładka. Na anglojęzycznych forach często podnoszono argument, że ta wkładka powinna kosztować x razy więcej. No i się doczekaliśmy :-|

W zeszłym roku kupowałem ją za 108 euro, teraz kosztuje 160 euro, a u nas cena dochodzi do tysiąca...

Moim skromnym zdaniem, skoro masz tę wkładkę, to dobrze, że składasz pod nią system. Próbowałem do mojego systemu wpakować wkładkę niezbyt dobrze się zgrywającą i rezultaty były takie sobie.

Obecnie kupiłem kolejną DL-110 :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Krzysiek, ja nie mam wielkich wymagań. To ma być system średniej klasy. To wszystko. A wkładka ma bardzo fajny dźwięk. Słyszałem kilka systemów z wysokiej półki opartych o Kuzme, Transrotora czy nawet VPI. Grało to znakomicie ale nie chcę robić konkurencji moim odtwarzaczom;-)

Krótko miałem ją wpiętą do DP-67. Biorę to cacko pod uwagę.

Tak żartem to ten gramiak przypomina mi trochę moje ulubione ELO. Ty chyba też lubisz tą grupę :)

Panowie, czy to prawda , że tą wkładkę można podłączyć pod pre tylko dla wkładek MM ? Tak napisali w jednym sklepie. Jeżeli tak to może kiedyś się nią zainteresuje bo ma duży sygnał jak na MC no i moje pre obsługuje tylko MM.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak żartem to ten gramiak przypomina mi trochę moje ulubione ELO. Ty chyba też lubisz tą grupę :)

Przynajmniej okładki niektórych płyt jak np Out of the Blue;-)

Panowie, czy to prawda , że tą wkładkę można podłączyć pod pre tylko dla wkładek MM ? Tak napisali w jednym sklepie. Jeżeli tak to może kiedyś się nią zainteresuje bo ma duży sygnał jak na MC no i moje pre obsługuje tylko MM.

Tak, to jest high-output MC i można ją podpiąć pod MM. Aczkolwiek pod MC bardziej mi się podoba choć ma bardzo mocny sygnał.

Tak... już o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Zwykle pójdzie i na MM i na MC.

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ile osób tyle opinii:)Ale póki co same dobre porady, więc jest dobrze.

Dl110 to dobra wkładka, dziwi mnie tylko w ogóle fakt składania systemu pod wkładkę, bo tą można najłatwieć wymienić, w przeciwieństwie do ramienia czy już w ogóle gramofonu, a sama dl110 jest dość uniwersalna wobec masy efektywnej ramienia. Jeszcze rozumiem dobieranie ramienia pod dl103, ale z dl110 po prostu wybierz jak najlepszy możliwy gramofon w tej cenie. Ja już swoją propozycje napisałem, telefunkenów nie znam, ale ponoć potrafią zagrać na równym poziomie, rega ma niezłe ramie, ale trochę lżejszą podstawę, talerz, więc trzeba solidniejszej podstawy pod gramofon. Wiele zależy też od Twoich oczekiwań brzmieniowych, oczywiście wkładka ma tu pierwszeństwo, ale gramofony z zawieszeniem grają inaczej niż sztywne, moim zdaniem bardziej "analogowo", głębszy bas, ale trochę płynniejszy dźwięk, wygładzony, czasem nawet nudniejszy.

Moim zdaniem warto wybrać model w którym ewentualnie można coś ulepszyć, nawet jeśli analog ma być źródłem mniej używanym.

pzdr

Czy ktoś się orientuje czy z wkładką DL-100 nie ma problemów w gramofonach DD ? Chodzi jak pewnie wiadomo o problem ekranowania bo taka grado green to potrafi ładnie brumieć od pola z silnika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.