Skocz do zawartości
IGNORED

jak wyciągnąć dźwięk DVDaudio z BD

fxx

Rekomendowane odpowiedzi

W aktualnych BD (np OPPO 103) jest blokada na dźwięk inny niż CD na wyjściu COAX i TOSLINK. w dodaktu robiony jest downgrade i to bardzo psuje sygnał do DACa. Jest jakiś sposób na ominięcie tego idiotyzmu. Myślę że jest to tylko programowy blok wynikający z przepisów Cinavii i innych takich.

Urządzenia do "wyciągania" gęstego formatu audio z HDMI to HDMI Audio De-Embedder. Przykłady dwóch urządzeń poniżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ponad 700 USD)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (około 200 USD)

Zadałem pytanie do supportu tych firm czy można wyciągnąć oryginalne audio z HDMI w przypadku każdej płyty - chronionej i niechronionej prawami autorskimi. Jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi.

Jest jeszcze jedno urządzenie ale koszt w tym przypadku jest wysoki (około 9000 zł) - NAD DAC M51.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zniechęca mnie wprowadzanei dodatkowego urządzenia bo to zawsze degraduje dźwięk ale chyba nie ma innej rady... w modelach wcześniejszych BD nie było takich ograniczeń... to jest bezprawie bo w końcu jak mam płytę to chcę ją odsłuchać w możliwei najlepszej jakości..

[1]DVD AUDIO to nazwa własna standardu i nie ma nic wspólnego z BD. [2] Potrzebny DAC z HDMI input ! [3] albo rip (AnyDVD) i tsMuxer wyciągnie osobno video i audio. [4] Czas nabyć ampa z HDMI. [5] po SPiDF gęstego audio nigby nie dostaniesz - bariera technologiczna. Te łącza są zbyt wolne dla HD AUDIO.

[1]DVD AUDIO to nazwa własna standardu i nie ma nic wspólnego z BD. [2] Potrzebny DAC z HDMI input ! [3] albo rip (AnyDVD) i tsMuxer wyciągnie osobno video i audio. [4] Czas nabyć ampa z HDMI. [5] po SPiDF gęstego audio nigby nie dostaniesz - bariera technologiczna. Te łącza są zbyt wolne dla HD AUDIO.

DVD audio użyłem jako przykłądu formatu który aktualnie się nie pojawia na wyjścach COAX a w poprzednich modelach był dostępny. Koncerty DVD często mają LPCM którego też nie ma na wyjściu COAX a był przed wprowadzeniem tych idiotycznych ograniczeń. Wzmacniacz z HDMI mam ale jakość w stereo jest żadna w porównaniu z moim systemem podstawowym i nie ma szans żebym na rynkowym wzmaku multikanałowym osiągnął ten efekt w porównywalnej kasie, zresztą słucham muzyki w stereo. CHCĘ tylko LPCM z płyty DVD, bez strat na urządzeniu dzielącym sygnał. Na Allegro jest coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie wiem czy mi też nei zdegraduje dźwięku i co dostanę na coaxialu.

Ukryta Zawartość

Oczywiście złącza mają swoje ograniczenia technologiczne ale jest jeszcze jeden aspekt - prawa autorskie.

Poniżej przykład z Menu odtwarzacza BD/DVD:

[PCM Downsampling]

Set the sampling rate for PCM audio output from the DIGITAL OUT jack (coaxial/optical).

[On] - PCM audio is down-sampled at 48kHz.

[Off] - For BD or DVD recorded in LPCM without copyright protection, two-channel audio signals up to 96 kHz are output as LPCM signals with no conversion.

Wydaje mi się, że wprowadza się w odtwarzaczach ograniczenie 24/48kHz właśnie ze względu na prawa autorskie i nie jest to tylko ograniczenie przetwornika.

DVD audio użyłem jako przykłądu formatu który aktualnie się nie pojawia na wyjścach COAX a w poprzednich modelach był dostępny. Koncerty DVD często mają LPCM którego też nie ma na wyjściu COAX a był przed wprowadzeniem tych idiotycznych ograniczeń. Wzmacniacz z HDMI mam ale jakość w stereo jest żadna w porównaniu z moim systemem podstawowym i nie ma szans żebym na rynkowym wzmaku multikanałowym osiągnął ten efekt w porównywalnej kasie, zresztą słucham muzyki w stereo. CHCĘ tylko LPCM z płyty DVD, bez strat na urządzeniu dzielącym sygnał. Na Allegro jest coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie wiem czy mi też nei zdegraduje dźwięku i co dostanę na coaxialu.

Atlona HD570 czy Kramer FC-46xl działają w podobny sposób jak urządzenie z aukcji allegro. De-embedder Atlona HD570 dodatkowo ma przełącznik w obudowie do wyboru trybu wyodrębniania - LMPC lub Bitstream. Jeśli jest Bitstream to nie powinno dochodzić do degradacji.

Ukryta Zawartość

DVD Audio może mieć nawet pięć warstw. Ostatnio trochę wróciłem do tego tematu z racji odkrycia, że SAMSUNG DVD HD945 czyta DVD AUDIO. Choć do końca pewności nie mam jak to robi.

Podaję przykład:

Billy Cobham - SPECTRUM

Jest pięć warstw audio:

- dts 5.1

- DD 5.1

- lpcm stereo;

W/w grają na każdym DVD playerze.

I dwie warstwy tylko dla DVD Audio players;

- PCM stereo 192kHz/24 bit

- LPCM 5.1 96kHz/24 bit.

Dwie ostatnie warstwy są tylko na RCA.

Dziwi mnie jak chcecie HD AUDIO, które jest tylko po HDMI wysłać via SPiDF na DAC.

DVD Audio może mieć nawet pięć warstw. Ostatnio trochę wróciłem do tego tematu z racji odkrycia, że SAMSUNG DVD HD945 czyta DVD AUDIO. Choć do końca pewności nie mam jak to robi.

Podaję przykład:

Billy Cobham - SPECTRUM

Jest pięć warstw audio:

- dts 5.1

- DD 5.1

- lpcm stereo;

- LPCM 5.1 96kHz/24 bit.

Dziwi mnie jak chcecie HD AUDIO, które jest tylko po HDMI wysłać via SPiDF na DAC.

właśnie na dvd playerze grają a na nowych BD jest downgrade do CD ze względu na idiotyczne ograniczenia praw autorskich..

Podaję przykład:

Billy Cobham - SPECTRUM

Jest pięć warstw audio:

- dts 5.1

- DD 5.1

- lpcm stereo;

- LPCM 5.1 96kHz/24 bit.

Wszystkie powyższe warstwy przetwarzane są przez wewnętrzny przetwornik odtwarzacza DVD/BR i następnie HD AUDIO wysyłane jest przez złącze HDMI do odbiornika (np. Amplituner AV). Np w konsoli PS3 możemy sobie ustawić czy Audio po HDMI ma być w formie LCPM czy Bitstream. Ważne jest to, że jeśli materiał na płycie jest np. PCM stereo 192kHz/24 bit to taki sygnał również pójdzie do odbiornika AV.

Problemem w przypadku odtwarzaczy DVD/BR jest ograniczenie na wyjściu optical/coax. Jeżeli połączę kablem optycznym odtwarzacz DVD/BR z np DACiem to pomimo, że na płycie jest 'PCM stereo 192kHz/24 bit', uzyskam na wyjściu optycznym maksymalnie 48kHz/24 bit.

Urządzenia (De-Embedder), które wcześniej wymieniałem potrafią wyodrębnić sygnał Audio (HD Audio) z sygnału cyfrowego wychodzącego z wyjścia HDMI. Sygnał Video natomiast tylko "przelatuje" przez De-Embedder a Audio (HD Audio) mogę odebrać (LPCM lub Bitstream) ze złącza optycznego lub elektrycznego bez down-sampling'u - czyli np 'PCM stereo 192kHz/24 bit'.

HD Audio to także LPCM STEREO i o tym jest mowa, poleci przez SPDIF jako gęste bez problemu ....

A kolega z tym 192kHz/24 bit to się niech nie rozpędza, bo takich płyt jest tyle, że na palcach policzyć można .

Jeśli jest tak jak napisałeś, że włączasz ścieżkę 24/96 STEREO z BD i nie ma jej dla DAC-a na wyjściu SPDIF,

to albo nagrzebałeś w MENU, albo masz uszkodzony player ... sorry.

Z jakiej płyty odtwarzasz 24/96 - konkretnie proszę ! :)

Ja przetwarzam HD Master w Oppo 93 NuForce Extreme i wysyłam analogowo poprzez Multi Chanel interconetami Chord Chorus 2 do ampli Arcama i nic mi nie degraduje.

HD Audio to także LPCM STEREO i o tym jest mowa, poleci przez SPDIF jako gęste bez problemu ....

A kolega z tym 192kHz/24 bit to się niech nie rozpędza, bo takich płyt jest tyle, że na palcach policzyć można .

Jeśli jest tak jak napisałeś, że włączasz ścieżkę 24/96 STEREO z BD i nie ma jej dla DAC-a na wyjściu SPDIF,

to albo nagrzebałeś w MENU, albo masz uszkodzony player ... sorry.

Z jakiej płyty odtwarzasz 24/96 - konkretnie proszę ! :)

ograniczenie jest programowe ze względu na prawa autorskie na WSZYSTKICH płytach z którcyh słucham koncertów. chyba wprowadzone w 2012 razem z Cinavią..:(

Jeżeli płyta audio DVD/BR jest zabezpieczona kodowaniem HDCP to wtedy jedynym odbiornikiem zdolnym do odtworzenia sygnału cyfrowego jest odbiornik również zgodny z HDCP (oczywiście połączony z odpowiednim playerem).

Na podstawie Wiki

Ukryta Zawartość

High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP; commonly, though incorrectly, referred to as High-Definition Copy(right) Protection) is a form of digital copy protection developed by Intel Corporation[1] to prevent copying of digital audio and video content as it travels across connections.

oraz

In order to make a device that plays material protected by HDCP, the manufacturer must obtain a license from Intel subsidiary Digital Content Protection LLC, pay an annual fee, and submit to various conditions.[5][6][7] For example, the device cannot be designed to copy; it must "frustrate attempts to defeat the content protection requirements";[7] it must not transmit high definition protected video to non-HDCP receivers; and DVD-Audio material can be played only at CD-audio quality[7] by non-HDCP digital audio outputs (analog audio outputs have no quality limits).

Czyli jeżeli odbiornik obrazu nie jest zgodny z HDCP to nic nie zobaczymy a odbiornik audio niezgodny z HDCP - odtworzy materiał tylko w jakości CD-AUDIO.

Dlatego też jeżeli podłączę PS3 po łączu optycznym do przetwornika DAC (bez licencji HDCP) wtedy sygnał wyjściowy audio jest maksymalnie 24 bit /48 kHz (LPCM i Bitstream).

Natomiast podłączenie amplitunera kina domowego z HDCP do PS3 po optycznym już nie wiąże się z powyższym ograniczeniem.

@tadeo: Zgodnie z specyfikacją HDCP połączenia analogowe również nie mają ograniczeń (analog audio outputs have no quality limits).

Ukryta Zawartość

Walić takie playery i takie ustawodawstwo, które na to pozwala, aby kupując legalnie płytę (box PINK FLOYD ) za 450 cięzko zarobionych złotych i nie móc sobie odtworzyć płyty 24/96 na swoim sprzęcie.

Chyba, że dalej masz w MENU namieszane

Pytam ponownie - co to za płyta ? - konkretnie !

Zniechęca mnie wprowadzanei dodatkowego urządzenia bo to zawsze degraduje dźwięk ale chyba nie ma innej rady... w modelach wcześniejszych BD nie było takich ograniczeń... to jest bezprawie bo w końcu jak mam płytę to chcę ją odsłuchać w możliwei najlepszej jakości..

@fxx, wczytałem się w manual (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

OPPO 103 a tam niestety (strona 17):

x Due to copyright restrictions, SACD audio cannot be sent through the coaxial or optical

digital audio output.

To listen to SACDs, please use the HDMI or analog audio connections.

x Due to copyright restrictions and bandwidth limitations, full resolution audio from DVD-Audio

discs cannot be sent through the coaxial or optical digital audio output.

To listen to DVDAudio in full resolution, please use the HDMI or analog audio connections.

I jeszcze na stronie 66:

Due to copyright restrictions and bandwidth limitations, SACD audio cannot be sent through the coaxial/optical audio output, and the high resolution audio on DVD-Audio and Blu-ray discs will be sent out at reduced resolution.

Ukryta Zawartość

Mega Shit ...... bandwidth limitations to jasne, że multichanel nie poleci, ale STEREO po SPDIF wykastrować ? ? ?

Ostatni gwizdek na starsze modele ... koniec świata ! ! ! He,he,he ....

Jak podpowiada kolega - rozwiązanie może być takie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za informację. Kupuję, tylko model z coaxialem -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 11 miesięcy później...

Długo Ci to idzie, zaraz będzie rocznica. :)

Ale ja nic nie obiecywałem :-)

Kupiłem, działa ale w dalszym ciągu nie wiem jaki sygnał otrzymuje to urządzenie z konsoli PS3. Na konsoli również nie mam potwierdzenia, że sygnał jaki otrzymuje DAC (Benchmark DAC) (poprzez audio-extractor'a) jest bez ograniczeń. Przydałby się DAC z wyświetlaczem pokazującym odpowiednią częstotliwość.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.