Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiennik dla lamp 5881

wlod

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o wskazówki jakie lampy można stosować jako zamiennik dla lamp o symbolu 5881 w końcówce mocy we wzmacniaczu Yaqin 5881 . W danych technicznych wzmacniacza lampy w końcówce mocy oznaczone są jako 4X6L6GC. Czy można stosować wszystkie lampy o symbolu 5881, ewent. 6L6GC? Czy można wymienić lampy 5881 na lampy EL34?

https://www.audiostereo.pl/topic/99513-zamiennik-dla-lamp-5881/
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>>Czy można stosować wszystkie lampy o symbolu 5881, ewent. 6L6GC?

Tak.

>>>Czy można wymienić lampy 5881 na lampy EL34?

EL34 ma siatkę trzecią wyprowadzoną na nogę 1, a 6L6 wewnętrznie zwartą do katody. Żeby włożyć EL34, musisz zewrzeć pin 1 podstawki do pinu 8.

Przy wymianie 5881 na EL34 trzeba również przeregulować bias, ponieważ bez tej regulacji przez lampy EL34 popłynie znacznie większy prąd niż przez 5881.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Ok, dzięki za informacje. Ten model ma autobias faktycznie. Rozumiem, że w takiej sytuacji bezproblemowa i bezpieczna, bez przeróbek jest każda wymiana na 5881, ewent. 6L6GC. Wiele jest wątków o zamiennikach lamp 6N1 w przedwzmacniaczu ale stosunkowo mało jest rekomendacji dotyczących wymiany fabrycznych 5881w końcówce mocy na inne. Gdzieś czytałem, że te fabryczne są bardzo przyzwoite i nie warto ich wymieniać. Gdybym jednak chciał pójść krok do przodu i wymienić te lampy to nad jakimi powinienem się zastanowić. Jakie konkretne 5881, ewent. 6L6GC są godne uwagi?

Witam

Lampa 5881 to inaczej 6l6WGB.Możesz zamiast niej stosować każdą z rodziny 6l6 czyli 6l6g 6l6 6l6GC.Różni się ona tym ,że ma więcej mocy nie 18 a 23 W natomiast GC ma 30 W.Za tą 5881 możesz włożyć każdą nawet GC ale jak masz robiony wzmacniacz pod GC z większymi napięciami to spalisz lampy lub szybciej zajedziesz.Co do EL34 jest trochę roboty.Jak chcesz włożyć dobre lampy to mam idealnie sparowaną kwadrę 6l6 Svetlana logo C myślę ,że to najlepsza lampa z bieżącej produkcji.Wysłał mi je jeden z kolegów tego forum ale robię sobie prezent w postaci NOS które przekraczają koszt Yaqina :)

Pozdrawiam

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Wiele jest wątków o zamiennikach lamp 6N1 w przedwzmacniaczu

W sumie to nie wiem, czego się chinole tak uparli na tą 6N1... Ani porządna, ani dobrze brzmiąca. Układ elektryczny tego wzmaka jest prosty, podatny na przeróbki. Na Twoim miejscu zmieniłbym 6N1 na inną lampę, przy niedużej przeróbce wzmacniacza, opcji jest w tej materii mnóstwo, w tym opcji całkiem tanich. Wybór akurat 6N1 zapewnia duży prąd żarzenia, 600mA na lampę, co daje pewną swobodę.

Gdzieś czytałem, że te fabryczne są bardzo przyzwoite i nie warto ich wymieniać. Gdybym jednak chciał pójść krok do przodu i wymienić te lampy to nad jakimi powinienem się zastanowić. Jakie konkretne 5881, ewent. 6L6GC są godne uwagi?

To pierwsze to prawda, chińskie lampy mocy są przyzwoite. Z jakiegoś powodu gorzej im idzie z małymi lampkami. To raczej nie będzie porada, tylko informacja dla Ciebie bezużyteczna (ze względu na koszty i "powagę" przeróbki), ale moim zdaniem najlepszym zamiennikiem 5881/6L6 jest amerykańska 807 (i jej dużo tańsza wersja 1625, żarzona napięciem 12,6V).

To byłą oczywiście aluzja.Sam dobrze wiesz ,że Yaqin plus wymiana elementów na lepsze równa się dobry gotowy wzmacniacz.Zamiana w tym wzmacniaczu samych lamp robi straszną rewolucję i to bez dotykania lutownicy.

Pozdrawiam

Nieznacznie się różnią, można więc spokojnie ją zastosować zamiast 5881

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Czy w przypadku lamp w końcówce mocy dopuszczalne są również kombinacje dwóch rożnych par np 2 lampy Sylvania i 2 lampy Sovtek, czy też wskazane jest instalowanie 4 tych samych lamp. W przedwzmacniaczu np. mam w środku dwie RCA a na bokach mam stare rosyjskie 6N1P i taki układ się sprawdził, ciekaw jestem, czy zastosowanie analogicznie dwóch rożnych par w końcówce również jest zasadne?

2lampy Sylvania i 2 Sovtek można włożyć jeśli są mniej więcej równe. Jeśli nie są równe też można ale będzie trochę gorzej.

OK. Dzięki za odpowiedź. Ciekaw jestem tylko, czy takie eksperymenty z zastosowaniem dwóch par są skuteczne i dają tak samo dobre efekty jak w przypadku doboru dwóch odpowiednich par w przedwzmacniaczu, czy też nie ma co kombinować bo i tak nie będzie lepiej i wstawiać od razu w końcówce mocy dobrana kwadrę.

Jeśli wzmacniacz ma służyć do słuchania, to te eksperymenty można ocenić jedynie doświadczalnie na słuch, jeśli ma służyć do mierzenia, to efekt można sprawdzić za pomocą sprzętu pomiarowego, a jeśli ma być teoretycznie jak najlepszy to trzeba wstawić cztery takie same;)

Witam

Nie będzie żadnego progresu chyba ,że będą bardziej sparowane niż te chińskie.Miałem te Tung Sole i nie było rewelacji.Moim zdaniem dużo lepiej grają 6P3S ale to oczywiście Twoja decyzja.

Zdrowych i wesołych świąt.

Dzięki. Wypróbuje w takim razie jedne i drugie. Chociaż , jeżeli chodzi o nowe Tung Sole, trochę się dziwie, czytałem na na angielskich forach, ze grają bardzo dobrze. Spróbuje w moim systemie, może jednak zagrają.

Wesołych Świąt.

• 6 miesięcy później...

Witam.

Ostatnio przepaliła mi się lampa 5881 ( nie była opisana na bańce ani na cokole ) Zakupiłem parę 5881Tung Sola. Po otwarciu pudełek okazało się,że są one około 2 cm niższe niż moje stare 5881. Teraz dziwnie wyglądają we wzmacniaczu i trochę słabiej świecą niż 2 pozostałe oryginalne 5881 zakupione razem ze wzmacniaczem. Czy kupię jeszcze takie wysokie 5881 ? Z góry dziękuję za odpowiedz.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

5881 wxt sovtek.....wysokie w wyglądzie , parametrami odpowiadają...

Dają ciepły potężny aksamitny dżwięk z lekko stonowaną górą pasma...

Są bardziej drapieżne niż Tung sol..

pozdrawiam

Wół roboczy w większości pieców estradowych...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.