Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Denon DP-300F problem

dariusz964

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam gramofon Denon dp-300f i mam z nim problem.Fabrycznie miał jakąś wkładkę nawet nie wiadomo co to było,najprawdopodobniej AT-91.Gramofon ma wbudowany pre,podłączyłem go więc do wzmacniacza CA 640a,bardzo kiepsko to grało,potem podłączyłem gramofon już pod wzmacniacz z niezłym pre Grundig a9000.Teraz jest dużo basu nie mogłem się do tego przyzwyczaić.Pomyślałem ze pewnie ta wkładka to lipa,poszedłem do sklepu i kupiłem dość dobrą tak mi się zdaje AT-120.Kolejne rozczarowanie,nadal basu za dużo,czy coś nie tak z tym gramofonem,próbowałem tez na Sansui au-d9.Podobnie bas dominuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/99483-gramofon-denon-dp-300f-problem/
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Fabryczna wkładka to lipa- rzecz pewna.

Fabryczny pre w gramofonie to lipa- rzecz pewna.

Ja sobie grałem na 2M Red i było OK, a jeszcze lepiej jak podłączyłem pod jasny, detaliczny, zewnętrzny pre od Pro-Jecta.

Bas w żadnym momencie mną jakoś nie poniewierał, charakterystyka dźwięku natomiast ciepła, niespecjalnie szczegółowa.

Też sobie pogrywam z dp 300f na ortofonie red i dźwięk jest ok.

Mam zewnętrzy pre pro - jecta phono box s, wzmacniacz to lampka.

Może masz źle wyważone ramię i stąd ten dominujący bas.

Pre gramofonowe oczywiście wyłączone,wkładka trochę pograła i wydaje się być już lepiej ,co do wyważenia to jak to dokładnie sprawdzić,nacisk jest tak ustawiony,jak w parametrach wkładki.

Tutaj masz szablon i opis:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja ustawiam do niego mojego danonka i gra jak należy.

Pewnie ustawiłeś na 1g a max jest do 1,8g mozesz w tym zakresie pokombinować.

Zwiększ troszke nacisk igły o jakieś 0,5g

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jak jest za dużo niskich wręcz przeciwnie. Jest za duży nacisk. Jeśli mierzysz nacisk tylko przeciwwagą gramofonu ustaw w środkowym zakresie nacisku dla wkładki, bo to niedokładny sposób. Waga Ortofona też potrafi nakłamać. Najlepiej kupić wagę jubilerską ( elektroniczną) na portalu aukcyjnym za ok 20zł. Tę która waży do 200g z dokładnoscia 0,01g

>>> frywolny o taką wagę chodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Dokladnie.

W ramach tuningu można dokupić błyszczący papier samoprzylepny i nakleić na szalkę by igła nie miała styku z metalem. Waga zawsze się zeruje przy starcie, czyli to dodatkowe obciążenie zignoruje.

• 5 tygodni później...

Problem pozostał potestowałem na nowych wzmacniaczach Advance acoustic,i jest jeszcze gorzej,mam nowe płyty które dostałem pod choinkę i nie idzie tego słuchać,może coś z gramofonem.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Mógłbyś puścić trzy zdjęcia? Jedno z góry tak by było widać oś winyla i wkładkę pracującą na płycie, oraz poziomo od czoła i z boku na wkładkę jak sunie po płycie.

Jakies rażące odstępstwa powinno dać sie w ten sposób potwierdzić lub wykluczyć.

Czy jeśli używasz wewnętrznego pre i podłączasz do AUX gramofon jest podobnie źle?.

Cały czas kupę basu,kalibrowałem za pomocą tego szablonu co w internecie.Wkładka at-91 lipa at-95 tez to samo at-120 podobnie,nacisk dałem tak jak w instrukcji

Ukryta Zawartość

post-12811-0-89754400-1358511689_thumb.jpg

post-12811-0-95335600-1358511713_thumb.jpg

post-12811-0-33751700-1358511725_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktem jest - przeciwaga jest założona odwrotnie i z tego powodu jest przesunięta w tył.

Na 3 zdjęciu doskonale to widać. Przeciwaga powinna być założona odwrotnie i maksymalnie dociśnięta. Tej nazwijmy to "czarnej kreski" (zdjęcie nr 3) nie powinno być prawie widać, przeciwaga powinna ją zasłonić.

No i problem masz rozwiązany :) Miałeś zbyt dociążoną wkładkę i dlatego bas był dominujący.

to czy przeciwwaga jest 'dociśnieta' czy nie, zależy od ustawienia nacisku + wagi wkładki i headshella

jeśli mamy ciężki headshell i wkładkę przeciwwaga może być odsunięta bardziej od łożyska ramienia

oczywiście nie zmienia to faktu ,że tu jest źle założona :)

audiokarma.org

czyli problem wysokiej pojemności przewodu możemy wyeliminować

sam już nie wiem co może być przyczyną

w jakiej części Polski mieszkasz, może ktoś z kolegów podjedzie do Ciebie i zerknie co jest nie tak

audiokarma.org

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Gramofon już wystawiony na sprzedaż :)

A co z MAP 105 nie tak?

Fajne zdjęcia, ale troche nie na temat. To już w aukcji widać, że wkładka w uchwycie nie jest jakoś dramatycznie przekoszona.

Daj najmniejszy nacisk dopuszczalny, pomiar z przeciwwagą nie jest jakaś szalenie precyzyjny.

Ile godzin graleś na przeciążonej wkładce?

Nie długo na at-120 jedna płyta na at-95 z dwie płyty.Wzmacniacz AA-105 wszystko ok,po prostu mam sporo sprzętu i grundig 903,i parę odtwarzaczy dlatego mogę coś upłynnić.podkreślam że teraz ten gramofon gra jednak ciut lepiej,da się tego słuchać a wystawiłem,bo może ktoś to ustawi,jak sprzedam to kupię Rege,jak nie to jeszcze powalczę.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jaśniej od Regi gra jednak Pro-Ject. Jak masz mieć traumę po Denonie :)

Pre w MAP 105 gra nieco ciemno, DP 300F gra nieco ciemno. Wkładka AT gra za to jasno. ale jest 2:1 dla ciemnej strony mocy.

Prosiłem cię o konkretne ujęcia by ocenić czy czegoś nie nabroiłeś, a nie po ty obejrzeć gramofon, który znam :)

Fajnie, że wyszedł numer z obróconą przeciwwagą, powiem ci w tajemnicy, że u mnie też jakiś głąb w sklepie ją zamienił, ale gdybyś użył wagi jubilerskiej za 24 zł nie miałbyś połowy dylematów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.