Skocz do zawartości
IGNORED

Creative GigaWorks T 20 do laptopa czy coś innego 2.0 do 300zł

gonzo2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam takie pytanie chcę zakupić głośniki do ceny 300zł , do laptopa ( kartę posiadam tylko układ -prosty kodek audio,więc k.muzyczna na usb też warta rozważenia ),myślałem o zestawie 2.0 z racji iż będę słuchał głównie muzyki z laptopa , ale też miejsce ulokowania i rozmieszczenia głośników , przyczyniły się do tego iż w te kryteria wyboru wpisują się Creative T 20 , z racji konstrukcji iż są nie trudne do ustawienia i ponoć jak na też przedział cenowy , oferują dobrą jakość brzmienia i dość niską cenę w stosunku do konkurencji myślę ,że są warte brania pod uwagę w tym segmencie cenowym i przy moich kryteriach wyboru .

Będę słuchał muzyki i 5% to filmy i tv 2.0 , preferencje co do gatunków mp3 320kb/s : chillout, pop, acid jazz, smooth jazz, elektroniczno-instrumentalna , ambient, trochę szybszych rytmów typu ATB, disco z lat 80'.

Od głośników oczekuję ( patrząc realnie na przedział cenowy ) , nie dudniącego basu, nie ostrej góry , dynamiki o ile można brać ten parametr w segmencie budżetowym - głośników komputerowych , rytmicznego ,miękkiego basu , ładnej sceny muzycznej - średniego pasma .

Pokój 13m2 , głośniki będą ulokowane w wnęce meblościanki w 1,3m od siebie i 2,5m od słuchacza .

Proszę również o propozycje poprawy brzmienia z laptopa czyli jaka k. muzyczna na usb ( do kwoty 200-300zł) .

Liczę na pomoc i sugestie osób doświadczonych jak i tych którzy mieli styczność z tymi głośnikami i mogą napisać o ich walorach sonicznych jak i funkcjonalności .

pozdrawiam

Artur

Kupiłem te głośniki dla swojej połówki Jakieś 2 miesiące temu. Niestety nie opiszę Ci pełnej charakterystyki brzmienia (bo na nich nie słucham), porównań z konkurencją też nie robiłem, ale aby dało się z nich czegoś słuchać musiałem skręcić bas prawie do zera. Moim zdanie nie świadczy o nich zbyt dobrze, ludzie bardzo chwalą głośniki solo 6c (chyba microlab). Wydaje mi się jednak że trochę droższe i trzeba je dosyć szeroko rozstawić (ktoś z tego forum tak opisywał).

co do solo6c to dokładnie tak jak pisze sebof, ja mam je po bokach biurka i zdecydowanie lepiej jest 2m od kompa

może coś z 2.1 w tym przedziale, skoro masz mało miejsca na biurku? (tak wywnioskowałem z opisu)

a co do DAC to z tych tańszych dobre opinie zbiera maya u5, fiio e10 oraz prodigy cube

Witam Panowie ,dziękuję za sugestie po zagłębieniu się w temat - rozmawiałem z paroma osobami posiadającymi te głośniki creativa , zdecydowanie nie reprezentują poziomu adekwatnego do ceny ,poza sygnaturą i barwnymi i pozytywnymi mało obiektywnymi testami na łamach poczytnych portali komputerowych .

Tak sobie myślę o marce edyfiera i tych modelach zaproponowanych przez Was , jeszcze mam pytanie jakie są wasze opinie , doświadczenia z marką modecom modelami :MC-HF40/SHF56 ( pojawiły się nowe serie "U") chyba zestawy 2.1 typu MC-MHF-60 z racji suba dedykowany jest bardziej do filmów , gier niż muzyki .

Dzięki za dotychczasowe sugestie i opinie .

tak jak napisał bady. Mam podobne zdanie o tych głośnikach jak i o ich cenie. Nie warte tej ceny a dużo ludzi bierze chyba je ze względu na ich wygląd

A czy DIY wchodzi w grę? Musiałbyś tylko skręcić kilka desek aby otrzymać obudowę... :)

Coś w rodzaju tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ta konstrukcja to koszt ok 3tysi a można zrobić za minimalnie więcej niż 300zł... :)

Ukryta Zawartość

Dostępne w Polsce www.polink.com.pl

Sam chcę cos podobnego zrobić na FR88EX lub FR89EX:

Ukryta Zawartość

Dodam, że głośniki typu R1600T czy MC-HF40 można zrobić spokojnie w 200zł, bo ani to docelowej zwrotnicy nie ma ani nie jest na wygórowanych głośnikach, których jakością dorównują te tanie dostępne na allegro...

Np:

Ukryta Zawartość

+

Ukryta Zawartość

czy też:

Ukryta Zawartość

czy też:

Ukryta Zawartość

czy:

Ukryta Zawartość

itd...

Czy też chociażby to:

Ukryta Zawartość

plus panel:

Ukryta Zawartość

Rozwiązań jest wiele... :) No ale DIY...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Witam ponownie , dolphin123 ,Twoja propozycja bardzo interesująca , ale niestety chroniczny brak czasu , także dzięki za ciekawą koncepcję ,ale skłaniam się w kierunku gotowych zestawów , czyli te microlaby w/w przeze mnie nie reprezentują też jakieś jakości ( brak zwrotnicy ) , chyba pomyślę o solo 6 lub ediffer 1600 + zew, karta muzyczna .

Dzięki Panowie za zainteresowanie .

Jednak zdecydowałem się na wariant tani budżetowy , tylko nie wiem które z tych 3 : edifier R 1600, Modecom SHF 56 , lub Genius HF-1800 A .

Do tego k. muzyczna na usb HiFiMAN 101.

Wesołych Świąt wszystkim .

Jednak zdecydowałem się na wariant tani budżetowy , tylko nie wiem które z tych 3 : edifier R 1600, Modecom SHF 56 , lub Genius HF-1800 A .

Do tego k. muzyczna na usb HiFiMAN 101.

Wesołych Świąt wszystkim .

Kup lepsze kolumny np. Modecom MC-SHF80U , a kartę kupisz ... kiedyś. Podaj model płyty głównej (może siedzi tam całkiem dobry układ)

Kup lepsze kolumny np. Modecom MC-SHF80U , a kartę kupisz ... kiedyś. Podaj model płyty głównej (może siedzi tam całkiem dobry układ)

też myśle że lepiej póki co dorzucic do kolumn, a karte kiedyś jak będzie potrzeba zmienisz

Panowie witam ,wszystkiego dobrego na święta ,co do samego laptopa acer aspire 5736Z nigdzie nie ma opisu kodeka audio podam sterownik "Realtek Audio Driver v5.10.0.5791" nawet w specyfikacji technicznej , Mobile Intel® GL40 Express Chipset.

Co do głośników Modecom MC-SHF80U to ,czytałem o dość zawodnym ,często psującym się tym zew. potencjometrze podświetlanym ,innymi słowy jak padnie ten potencjometr to lipa z słuchania na głośnikach , a już spotkałem w necie takie informacje o szybkim serwisie z uwagi na w/w potencjometr , tego chciałbym jednak uniknąć .

Czy naprawdę te Creative T 20 są takie kiepskie w testach z tamtego roku , miały wysokie nota , inna sprawa ,że większość jest sponsorowanych .

Tak więc ,chyba moim faworytem będzie jednak edifier r 1600 .

Ja mam starszy model T20, ten w srebrnej budzie i to są całkiem fajne głośniki. Wcześniej miałem z5500 które jednak sprzedałem z uwagi na to że nie potrzebuję tak dużego zestawu i oprócz mniejszej ilości basu nie odczuwam żadnych braków. Oczywiście nie są to głośniki które spełnią wysokie wymagania jeśli chodzi o muzykę jednak jako typowe głośniki ogólnego zastosowania sprawdzą się doskonale. Czytając negatywne opinie odnośnie nowych T20 mam wrażenie że to są zupełnie inne głośniki, bo ja byłem bardzo zaskoczony jakością dźwięku, oczywiście jak na te gabaryty i średnicę średniotonowego (6,5cm)...

Microlaby Solo 6C biją je jednak na głowę, ale to znacznie droższa i większa konstrukcja. Używane T20 można dostać poniżej 100 zł.

Wtrącę swoje 3 grosze Od niedawna jestem posiadaczem T20 Kupiłem je w zasadzie z braku alternatywy niż z wyboru. Czy sa warte, nie warte swojej ceny? hmmm... dośc solidna estetyczna konstrukcja, tekstylna kupułka, cyfrowy wznacnaicz.2x14W dostanę 2.0 lepiej i taniej? (kupilem nowe w sklepie za 220zł) w tych gabarytach cieżko o jakąkolwiek konkurencję nawet w cenie w okolicach 300zł. (proszę nie pisać o 2.1 i jakiś klocach na pół biurka od microlaba bo to nie konkurencja tylko inny segment)

Jesli chodzi o brzmienie to potwierdzam nastawy tonów na zero nie są do zaakceptowania trzeba skręcić pokrętło bass prawie do zera (troche pomaga ale nadal to nie jest TO). Niestety basrefleks daje sie we znaki i jego podbicia sa słyszalne... czasami nachodzi mnie chęć aby je zatkać by pozbyć sie tego burczenia... Znalazłem test tych pierdziawek który potwierdza w pomiarach podbicie srednio wysokiego basu

Ukryta Zawartość

Zastanawia mnie Panowie czy warto i co może wnieść "tuning" wzmacniacza tego urządzenia? Jesli ktoś nie widział tu jest śmiałek który tego dokonał.

Ukryta Zawartość

Wiem wiem... z g bata nie ukręcę;) ale może ktoś chce się ubabrać :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam i dzięki ,że jest owocna dyskusja , co do tej technologii bas -port ,zawartego od góry ,to ponoć taka była idea twórców tej konstrukcji ,żeby poprawić bas ,ale jak widać ,praw fizyki się nie przeskoczy , objętość głośników , wymiary przetworników .

Co do modyfikacji może spróbować zatkać ten wylot jakąś grubszą gąbką i sprawdzić ,ale obawiam się ,że problem tkwi w torze zasilającym , tam jest prosta przetwornica impulsowa to może powodować te problemy z basem , duszenie się,zniekształcenia itd. tego małego przetwornika , od tego jaki prąd dostarczy taki będzie efekt finalny .

Chyba trzeba akceptować te wady ,bądź szukać innego modelu ,innego producenta w tej kwocie .

Niestety basrefleks daje sie we znaki i jego podbicia sa słyszalne... czasami nachodzi mnie chęć aby je zatkać by pozbyć sie tego burczenia... Znalazłem test tych pierdziawek który potwierdza w pomiarach podbicie srednio wysokiego basu

Ukryta Zawartość

Tzn. wg. tego pomiaru bas nie jest podbity. Lub moze inaczej - charakterystyka tych kolumn jest dosyć nierówna i ciężko mówić o podbiciu basu, nie wspominając o dziurze przy 500 Hz i podbiciu przy 2 kHz, a następnie dziurze przy 14 kHz. Te kolumienki mieszczą się w granicach +-5,5 dB, co jest wynikiem, no ... słabym. Aczkolwiek da się odszukać niby poważne kolumny, niby poważnych producentów, które też są tak nierówne.

Ukryta Zawartość

Oj straszna bieda na rynku małych 2.0 można "jechać" po T20 a i tak spora część kupujacych jest skazana na ten model.

Bose c2 niestety to sprzęt 2x droższy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a że dystrybucja bose w kraju jest mizerna to i ceny sztywne... Nie miałem okazji słuchać c2 ale nie sądze żeby były 2x lepsze od T20 adekwatnie do ceny. Znalazłem w sieci wykres bose c2 w paśmie średnim jest dość liniowy ale skrajne pasma nie powalają

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W jednym z testów też nie pieją z zachwytu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cytująć "The bad: Sound isn't as good as other computer speakers in this price class."

Moim zdaniem najlepiej czaić się na lezaki magazynowe lub uzywane Logitech z10 (niestety już dawno wycofane z produkcji...)

Tzn. wg. tego pomiaru bas nie jest podbity. Lub moze inaczej - charakterystyka tych kolumn jest dosyć nierówna i ciężko mówić o podbiciu basu, nie wspominając o dziurze przy 500 Hz i podbiciu przy 2 kHz, a następnie dziurze przy 14 kHz. Te kolumienki mieszczą się w granicach +-5,5 dB, co jest wynikiem, no ... słabym. Aczkolwiek da się odszukać niby poważne kolumny, niby poważnych producentów, które też są tak nierówne.

słyszałes T20? posiadasz je? Nie jestem specjalistą od czytania i analizy wykresów ale moje odczucia są takie jak napisałem. Tak masz rację, jeśli chodzi o pomiar częstotliwosci przed głośnikiem to podbicia nie widać, ale zauważ że kolumienki te stawiasz na biurku często bardzo blisko słuchacza. Głosniki sa o wiele niżej niż słuchacz a bassreflex na na górze... Jeden z pomiarów pokazuje charakterystykę niskich mierzonych przy wylocie BR a tam mamy skrajnie nawet +18db a zakres 70-150 gra powyżej +12db jeśli źle to interpretuje to przepraszam :).

Kyle nie zapominaj że komentujemy pudełka za 200zł... Nie zapomniajmy że jest to dział PC Audio i wlele osob sie rozpędza stawiając w szranki takie pierdziawki ze sprzętem z działu stereo za kilka tys. zł...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

słyszałes T20? posiadasz je?

Nie. Dla czego o to pytasz? Ja przedstawiłem interpretację pomiarów, więc co ma to wspólnego z tym czy je słuchałem lub posiadam? Jeśli u Ciebie bas jest tak dominujący to może wstawiłeś je w jakiś róg/masz jakieś zabudowane biurko (w takim czymś jest masakra i nie kolumny są winne, tylko to gdzie i jak je ustawiłeś). Może trzeba by coś pod nie podłożyć, by były wyżej?

Kyle nie zapominaj że komentujemy pudełka za 200zł...

Sprzedawane niegdyś za niecałe 200 zł Genius 1250X mieściły się w granicach +-4 dB (nawet 3,5 dB) - można?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No, właśnie fajnie iż poruszyliście te archiwalne Genius 1250X, poczytałem trochę archiwalnych konfrontacji , testów 2.0 i faktycznie głośniki grały dość " liniowo " były nawet gruntownie testowane na profesjonalnej k.muzycznej studyjnej i urządzeniach pomiarowych jakiegoś rosyjskiego testu , z tego co pamiętam i parę lat temu te głośniki były bezkonkurencyjne w 2.0 do w kwocie budżetowej ,niestety genius , bardziej skoncentrował się na systemach 5.1 i już tak udanych jak na budżetowy model 1250X już nie wyprodukował , a szkoda bo faktycznie w 2.0 jest mały wybór relacji cena/jakość na rynku producentów multimediów komputerowych , przenośnych audio .

Co do Bose Comapanion 2 to cena u nas w Polsce zaporowa , a sądzę ,że w innych sklepach u nas może być jeszcze drożej , cena z kosmosu bez wnikania w politykę marketingu .

Nie. Dla czego o to pytasz? Ja przedstawiłem interpretację pomiarów, więc co ma to wspólnego z tym czy je słuchałem lub posiadam? Jeśli u Ciebie bas jest tak dominujący to może wstawiłeś je w jakiś róg/masz jakieś zabudowane biurko (w takim czymś jest masakra i nie kolumny są winne, tylko to gdzie i jak je ustawiłeś). Może trzeba by coś pod nie podłożyć, by były wyżej?

Zabudowy jako takiej nie mam biurko jest w rogu wiec wiem że to może podbijać co nieco. Czytałem kilka opinii o jego przewalonym wyższym basie pisali o tym nawet ci którzy słuchali tego na polce w sklepie... tam chyba ciężko o podbicia wynikające z umiejscowienia.

Sprzedawane niegdyś za niecałe 200 zł Genius 1250X mieściły się w granicach +-4 dB (nawet 3,5 dB) - można?

Ukryta Zawartość

Chwała im za to ale niestety liniowość to nie wszystko.

Wybacz raczej nikomu bym nie polecił takich wielkich kabanów na biurko do laptopa.http://pavlogradsky-e-shop.appee.ru/media/4.JPG uroczo to wygląda prawda?:) i ten bassreflex przyklejony do ściany :D. Takie duże 2.0 nie każdemu podpasuje.wg mnie 2.0 do komputera = male wymiary i mobilność. Większe na wzór monitorów bliskiego pola pasują do studia nagraniowego. To oczywiście moje zdanie każdy stawia na biurko co mu pasuje może nawet altusy jak się zmieszczą.

Ukryta Zawartość

Takie genius 1250X to raczej na standy niż na małe biurko , w dodatku bas-refleks z tyłu ,więc i odstawić trzeba te 20-30 cm z tyłu ,ale z boku też trochę przestrzeni się przydaje w takich konstrukcjach .

Ponowie a co sądzicie o modelu 2.1 ( wiem ,że te konstrukcje bardziej są dedykowane do gier, filmów z racji sub ) MC-MSF50 modecom , hm nie ma zew. potencjometrów , w dodatku małe satelity ( fakt tylko jeden głośnik szeroko-pasmowy ) + sub , bardzo dobrze oceniony na tej stronie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chwała im za to ale niestety liniowość to nie wszystko.

Zgadzam się.

Wybacz raczej nikomu bym nie polecił takich wielkich kabanów na biurko do laptopa.http://pavlogradsky-e-shop.appee.ru/media/4.JPG uroczo to wygląda prawda?:)

No tak, to jest bardzo złe ustawienie (kolumny pod złym kątem, że o zaklejonym ścianą bassreflex nie wspomnę, ogólnie za blisko siebie i jeszcze ten komp z prawej strony dopełnia tragi-komedii).

Ja osobiście mam większe kolumny od tych genius i spokojnie na biurko wchodzą (tyle że biurko ma 1,5m szerokości, a komp nie stoi na nim)

Jak myślicie jest sens rozważać ten zestaw 2.1 MC-MSF50 modecom ,pod kątem moich preferencji , w bardzo małym procencie filmy ,ale te satelity są łatwe do ulokowania praktycznie nie wymagają większej powierzchni , konstrukcja zamknięta i małe gabaryty .

Czy kabel jack /RCA powyżej 5m długości będzie miał wpływ na brzmienie w takich głośnikach budżetowych , bo laptopa ma na drugim końcu ściany i przewód tak powyżej 5m byłby w stanie sprostać połączeniu k. zintegrowanej i głośników .

Kyle@ Czy mógłbyś napisać jakim sprzętem dysponujesz czyli głośniki komputerowe na Twoim biurku i jakie źródło posiadasz , z Twoich postów wynika ,że masz obycie i inklinacje do szukania i aspirowania do wyższej klasy sprzętu na poziomie klasy hi-fi dającego odpowiednie wrażenia soniczne , a nie głośników komputerowych , chyba że się mylę .

ok,dzięki no to solidne monitory aktywne ,nie może być inaczej przy tej kwocie chyba około 2 tyś komplet , to już jest dobre audio jak najbardziej .

Daje na pewno dużo satysfakcji i możliwości ewoluowania , w poszukiwaniu ciekawych brzmień -doznań muzycznych .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.