Skocz do zawartości
IGNORED

referencyjne: ampli + bd

xatt

Rekomendowane odpowiedzi

Noszę się z zamiarem zmiany mojego dotychczasowego amplitunera marantz sr5003 + BD5004 na sprzęt "nieco" wyższej klasy. Zdecydowałem się na OPPO 105EU + Yamaha 1020. Kolumny zostają Focal Chorus 816v, tv panasonic 42PY800p -też. Na 3D mi nie zależy, natomiast BARDZO na doskonałym stereo. Właśnie chodzi o to, że muszę mieć jeden system i do kina i do muzyki. Pytanie: czy ten amplituner yamaha 1020 będzie WYSTARCZAJĄCO dobry? (bo co do oppo wątpliwości nie mam) Proszę o opinie i ew. porady

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

https://www.audiostereo.pl/topic/99410-referencyjne-ampli-bd/

Witaj,

potwierdzam zdecydowanie w kwestii Oppo - praktycznie nie ma sensu szukać innego odtwarzacza, jedynie jako alternatywa mogę zaproponować wersję tuningowaną przez NuForce Oppo BDP-93 NuForce Xtreme Edition - kwestia posłuchania.

Teraz kwestia amplitunera - Yamaha RX-A1020 to bardzo dobre urządzenie, które świetnie poradzi sobie z muzyką i z filmem, dobrze będzie także współpracowało z kolumnami Focal. Namawiałbym jednak jeszcze na posłuchania urządzeń konkurencyjnych m.in. Pioneer SC-LX56, Marantz SR6007, Denon AVR-3313, Onkyo TX-NR1010. Wybór zależy wyłącznie od subiektywnych odczuć po odsłuchu, dlatego jest bardzo trudno jednoznacznie doradzić jednej konfiguracji.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ampllitunery o których mowa to jeden czort,szkoda kasy nic lepszego nie będzie.Stracisz z 3000 pln,na szift.Pomyśl o jakimś procesorze.

Oppo ma wszystko czego ci potrzeba ,tak wiec wszystkie nowe bajery nie są ci wcale potrzebne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taki procek i odpowiednia końcówka wcale nie droga i masz miodzio.Marantz 503,6003,6005 nie są gorsze wcale od nowych 6007,wiem bo miałem te amplitunery,a ostatni 6003 nawet dwa lata,teraz go sprzedałem bo chcę coś lepszego,ale kupowanie nowych amplitunerów tylko dla bajerów to głupota ,za te wszystkie dodatki może byc odpowiedzialny tylko odtwarzacz,więc po co to dublować.

Ukryta Zawartość

chyba nie ,nie miałem z nim do czynienia,ale za 2500 pln,lepiej kupić coś takiego niż te śmieszne amplitunery,które graja coraz gorzej,dystrybutorzy polecają ten syf bo chcą zarobić.

"Marantz 5003,6003,6005 nie są gorsze wcale od nowych 6007" - no dobra, ale z wymienionej powyżej Yamahy RX-A1020 dźwięk stereo chyba będzie lepszy? (a jest jeszcze marantz 7007) ?

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Jeśli Twój 5003 ma wyjście pre-out spróbuj podłączyć pod wyjścia L i R końcówkę Atolla AM 100 za około 3000 zł.

Weź pod pachę amplituner, pojedź do salonu, gdzie jest ta końcówka. Najpierw podłącz sam amplituner, potem podepnij końcówkę. A najlepiej wypożycz końcówkę za kaucją. Chodzi o to, że jakość sekcji pre-out jest wielką niewiadomą, może być fatalna (np. w moim starym Onkyo 676), może być bardzo przyzwoita (onkyo 905). Trzeba samemu sprawdzić.

Z amplitunerów w normalnej cenie to teraz najlepiej kupić Yamahę 2010 (w dobrej cenie, bo jest już model 2020, który różni się mało istotnymi bajerami, a konstrukcja wzmacniacza jest ta sama).

Gość Gość

(Konto usunięte)

Nie znam budowy ale u mnie pod pre-out 905ki mam podłączony ASR Emitter 1. I nie jest źle.

Nie wiem co prawda jak by było z takim połączeniem w stereo bo u mnie to jest tylko kino. Ale różnica w samym kinie w stosunku do samego amplitunera jest znacząca.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Wiecie może czy następcy 905-ki, czyli 5007, 5009 mają taką samą budowę? Czy już poszli na łatwiznę, czy odwrotnie jest jeszcze lepiej?

A swoją drogą xatt 905-kę można używaną znaleźć za 2500zł. Może warto tego poszukać?

Wygląda na to, że budowa przynajmniej tak samo dobra, inna sprawa że cena poszła ostro w górę. Poniżej najnowszy wypust czyli 5010.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kup dobry processor + końcówkę , a player za 500 pln (nowy Panas w niczym nie ustępuje OPPO - oczywiście po cyfrze)

Chyba że Cię kręcą kombajnowe zalety tego playera i tor analogowy, ale za różnicę w cenie (6 000pln) kupisz dedykowany player.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.