Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz hybrydowy -kit

tranzystorek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów

czy ktoś z was miał kiedyś do czynienia ztym projektem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli tak to prosze napisac pare słów.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/99379-wzmacniacz-hybrydowy-kit/

Zobacz na moją stronę:

Ukryta Zawartość

Ja jestem bardzo zadowolony z tej hybrydy, zrobiłem już przeróżne hybrydy i ta sprawdziła się najlepiej. Dlatego pojawiła się w dziale ogłoszeń, ponieważ zmieniła mi się koncepcja na obudowę ;) I robię lepszą wersję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Ha - autor zadał pytanie na temat, który również mnie interesuje.

Haiku jest dosyć prostym układem, dobrze opisanym, co mocno zachęca do jego budowy. Podczas szukania podobnych rozwiązań trafiłem na nieco bardziej zaawansowany projekt "naszego" forumowicza Raven'a który został kompleksowo opisany na

Ukryta Zawartość

Ciekawi mnie Wasze zdanie (porównania:) tych dwóch konstrukcji. Mile widziane również wrażenia z odsłuchów...

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Ciężko będzie znaleźć takie porównanie, bo z tego co czytam nikt nie ma tych dwóch wzmaków na stanie. Druga sprawa,m że opinia jednej czy dwóch osób to żadna opinia... :)

Sam w niedługim czasie odpalam hybrydę Ravena.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ciężko będzie znaleźć takie porównanie, bo z tego co czytam nikt nie ma tych dwóch wzmaków na stanie. Druga sprawa,m że opinia jednej czy dwóch osób to żadna opinia... :)

...no tak, masz rację - o bezpośrednie porównanie będzie trudno, choć z tego co pamiętam, miałeś w planach porównać HYBRYDĘ Ravena do kilku innych, bardziej popularnych klocków - takie porównanie to już coś!!! (duże coś)

Te dwa układy są stosunkowo mało popularne, wobec czego chodzi mi raczej o opinię użytkowników i zdanie doświadczonych kolegów n.t. rozwiązań układowych zastosowanych w tych konstrukcjach.

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Spojrzałem na oba schematy i powiem tak:

Haiku - Stopień wejściowy na lampie to plus choć taki a nie inny wybór lamp nie zaowocuje specjalnie "lampowym" brzmieniem. To raczej równe i dość bezbarwne lampy. Jako że pierwszy stopień jest klasyczny można pokusić się o zastosowanie innej lampy wejściowej co powinno dodać nieco barwy wzmacniaczowi (oczywiście jeśli ktoś tego szuka). W drugim stopniu właściwa lampa, silna 5W, powinna dość swobodnie sterować mosfety wyjściowe. Największa wada układowa - kondensator na wyjściu. Trzeba zastosować bardzo duże pojemności a co za tym idzie wybór kondensatora jest mocno ograniczony. Jedynym sensownym (patrząc na cenę) wyborem jest elektrolit, a ze względu na parametry jest wyborem najgorszym. Czy to może zagrać ? Nie słuchałem ale po pobieżnej analizie ja osobiście nie brałbym się za ten układ.

Hybryda Ravena - dobra koncepcja ogólna ale nieco przekombinowana. Na wejściu lampa - ok, jednak niskie napięcie anodowe mocno ogranicza jej wybór. 6n6p tak jak już pisałem to lampa dość bezbarwna, niektórzy mówią że neutralna i mogę się z tym zgodzić ale to nie moje granie. Wzmacniacz różnicowy na lampie to też nie do końca trafiony pomysł - wymusza dość dobrze spasowane obie triody co może być nieco kłopotliwe. Poza tym wzmocnienie tych lamp jest dość niskie, co wymusza stosowanie sztuczek zwiększających wzmocnienie co nie zawsze służy "graniu". Podoba mi się stałoprądowe sprzężenie z kolejnym stopniem, ograniczenie ilości kondensatorów w torze to zawsze dobry pomysł. Ciekawe sterowanie mosfetów choć moim zdaniem nierówności ich przełączania można korygować prostszymi środkami. Ogólnie wzmacniacz ciekawy układowo choć popełniono parę wymuszonych przyjętą koncepcją kompromisów. Gdybym ja miał wybierać z obu propozycji wybrałbym zdecydowanie drugą.

• 1 miesiąc później...

Witam.

Kończę budowę wzmacniacza, który jest nieco zmodyfikowana wersją Haiku.

Główne modyfikacje polegają na zasilaniu napięciem symetrycznym +/-50V (bez dużych kondensatorów na wyjściu).

W przedwzmacniaczu pracują w każdym kanale połówki lampy 6N2P- EW (V1) i 6N6P (V2) zasilane napięciem 300V. Napięcie anodowe uzyskałem z trafa toroidalnego (wtórne ok. 120V bez obciążenia) z klasycznym podwajaczem napięcia.

Zasilanie stopni końcowych zrealizowałem z trafa po wzmacniaczu YAMAHA 560 (na wyjściu 36V-0-36V +17V).

Całość zresztą upakowałem do obudowy po tym wzmacniaczu.

Ku mojemu zaskoczeniu układ zadziałał od razu. Już po ok. godz. grania dźwięk się ustabilizował i zaskakuje niesamowitą dynamiką i czystością.

Jest jeszcze kilka problemików:

Pierwszy to potencjometr siły głosu; w opisie jest 50k. Ja do testów dałem używanego starego alpsa 200k i wydaje się to za mało. Nie udaje się wyciszyć wzmacniacza. Nawet na minimum gra bardzo głośno. Być może trzeba będzie zmniejszyć wartość rezystora R2 do masy; jest 150k ? Popróbuję.

Drugi problem to układ zabezpieczeń "by Irek". Wstawiłem przekaźnik na 48V. Klucz sterujący przekaźnikiem na tr. BC546 zasilany jest osobnym napięciem 48V, pozostały układ - 24V. Układ działa, bo przy uruchamianiu poszczególnych kanałów, ustawiania prądów spoczynkowych we wzmacniaczu, przekaźnik załączał prawidłowo głośniki. Natomiast nie załącza głośników, gdy włączane są obydwa kanały równocześnie. Być może za słaby jest tranzystor klucza załączającego?

Za ewentualne podpowiedzi byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam miłośników układów hybrydowych.

• 11 miesięcy później...

Co sadzicie o Tym modelu?

Ukryta Zawartość

to też Haiku. Można kupić u nich kompletne uruchomione wzmacniacze albo komplet elementów. Do tego tylko potencjometr i selektor wejść a juz jest wzmacniacz

warto dać za to te 900 złotych ? [to chyba na jeden kanał}

Ukryta Zawartość

Według opisu to cena jest za kompletny wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

• 1 rok później...

Zobacz na moją stronę:

Ukryta Zawartość

Ja jestem bardzo zadowolony z tej hybrydy, zrobiłem już przeróżne hybrydy i ta sprawdziła się najlepiej. Dlatego pojawiła się w dziale ogłoszeń, ponieważ zmieniła mi się koncepcja na obudowę ;) I robię lepszą wersję.

czy obudowe robiles czy gdzies na zamownienie, daj namiary ;]

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.