Skocz do zawartości
IGNORED

Bluray audio. Wystarczy?

Bmoll

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Mam nadzieję, że piszę w odpowiedniej zakładce. Otóż mam pytanie o płytę bluray audio (24 bit). Będę miał kilka takich płyt i zależy mi na możliwie jak najlepszym odsłuchu. Ekspertem od sprzętu audio nie jestem. Mam odtwarzacz CD Marantz SA8003. Mam w miarę solidny wzmak (też Marantza). No i teraz pytanie. Czy wystarczy jeśli kupię w miarę ok odtwarzacz bluray (planowałem jakiegoś Sony max do 700 zł) i podłączę go do wzmacniacza? Czy coś takiego jako źródło wystarczy, żeby dobrze odtworzyć płytę bluray audio? Czy powinienem jednak inwestować w jakieś dodatkowe urządzenia?

dzięki za jakieś info

https://www.audiostereo.pl/topic/99274-bluray-audio-wystarczy/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To ciekawe bo ogólna ilość tytułów w tym formacie to zdaje się coś około 24 na cały świat. Zamiast bezsensownej drogi na skróty i inwestowania w technologię która nie wiadomo jeszcze czy się przyjmie zadbaj o porządny wzmacniacz i kolumny.

Świat światem, ale dwie takie płyty będę miał (jedna z muzyką operową) i chciałem móc je odtworzyć, bez specjalnie dodatkowych inwestycji. Prosiłbym więc ewentualnie o odpowiedź na pytanie, a nie uzasadnianie sensu czy bezsensu. Na swoje kolumny i wzmacniacz nie narzekam. Są w moim przedziale cenowym. Na lepsze klocki w tej chwili mnie nie stać.

Na codzień słucham "normalnych" płyt audio. Te bluraye to prezent. Przecież nie odmówię prezentu "bo nie wiadomo czy technologia się przyjmie" ;-)

Rafał chodzi ci pewnie o płyty BR tzw Pure Audio to może tyle ich jest mniej więcej ale muzycznych to znacznie więcej. Jakość BR jest taka sama jak DVD-Audio tylko ze wejdzie więcej materiału. U ruskich jest np dyskografia Genesis-u tylko na dwóch płytach BR w DTS-HD MA 5.1 24bit 192kHz. Płyta robiona z ripów cyfrowych SACD co prawda w sklepach niet

W trakcie usuwania konta.

Czy kupisz Sonego za 300zl czy za 700zl bedzie gral tak samo. One roznia sie tylko ilością opcji/funkcji/mozliwościami, nie budową. A napewno nie budową D/A.

ok. A w takim razie coś solidnego, co posłuży jako dobre źródło dla płyty bluray audio 24-bit? Chodzi mi o to, żeby sam odtwarzacz nie był jakimś wyjątkowo "wąskim gardłem". Generalnie jeśli chodzi o mój system, to mam CD Marantz SA8003 i wzmak Marantz SA8003/S. Klocki podpięte do monitorów Monitor Audio GS20. Oczywiście najlepszy były rozsądny kompromis pomiędzy jakością a ceną. Nie chcę pakować przesadnej sumy w bluraya, na którym nie będę regularnie słuchał większej ilości płyt. Zależy mi tylko na tym, żeby zagrał porządnie na moim wzmaku i monitorach.

Jeśli masz dobrze skonfigurowany system, to czy będziesz odtwarzał z Cd, Sacd , Dvd (u mnie trochę gożej), Bluray, nie powinno robić powalającej różnicy jakościowo.

Także ja bym posłuchał Rafal735r.Jeżeli już będziesz kupował, to zawsze możesz porównać przed zakupem kilka modeli tańszych z droższymi, i podjąć decyzję.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Niestety nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości, nie ma półśrodków możesz kupić tani odtwarzacz DB i zagra byle jak ale zagra. Innym wyjściem jest porównanie dobrego odtwarzacza DB do obecnego CD jakie masz jeśli będzie lepiej zmienić odtwarzacze, ale czy warto dla dwóch płyt?

A może istnieje możliwość poproszenia darczyńcy aby te DB zamienił na porządne XRCD, K2HD lub coś w tym rodzaju.

W każdym razie decyzja zależy od Ciebie. Jednak wydaje mi się żeby na jako takim poziomie odsłuchać dwie (tylko) płyty BD audio inwestycja zbyt wielka. To tak jak wydać 10 kzł na w miarę przyzwoity tor analogowy bo dostanę jedną lub dwie płyty z MM.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

A może istnieje możliwość poproszenia darczyńcy aby te DB zamienił na porządne XRCD, K2HD lub coś w tym rodzaju.

Problem w tym, że to nowe wydania i nie ma ich w postaci XRCD czy K2HD. A jako że to muzyka operowo-symfoniczna, to napaliłem się na odsłuch żeby poczuć ten gęsty format ;-) Oczywiście mogę kupić droższego bluraya. Podejrzewam, że w przyszłości takie płyty też się będą pojawiały więc nie będzie to kasa wyrzucona w błoto. Chciałbym jednak, żeby cena była możliwie dopasowana do klasy pozostałych moich klocków. Jakieś takie "konieczne minimum". Może macie jakieś sugestie co do konkretnych odtwarzaczy?

Bmoll, po co od razu pchać się w koszty. Spróbuj pożyczyć od kogoś odtwarzacz lub konsolę PS3 albo kup używany. I potem oceń czy chcesz dalej w to inwestować.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Jacku, jeszcze nie przyzwyczaiłeś się do bzdur wypisywanych na forum?;-)

Rafał, ja ciągle (niepoprawny optymista) mam jakieś złudzenia, ze tutaj (w tym wątku i w innych) można porozmawiać poważnie. Przynajmniej czasami. :)

Jacku, jeszcze nie przyzwyczaiłeś się do bzdur wypisywanych na forum?;-)

Discomaniac. Zauważ pozornie drobną ale kluczową różnicę. Ja nie stwierdziłem, że na odtwarzaczu za 700 zł odsłucham sensownie gęsty format. Ja ZAPYTAŁEM na jakim odtwarzaczu Waszym zdaniem da się to zrobić, żeby nie pakować się w zbyt duże koszty. A nie ma bzdurnych pytań. Są tylko bzdurne odpowiedzi. Póki co nie odpowiedziałeś na moje pytanie, tylko najpierw wyśmiałeś samego bluraya i zasadność takiej technologii, potem moje moje wstępne założenie (czy ma sens odtwarzacz Sony), o które zresztą zapytałem a nie stwierdziłem że mam słuszność. Wyśmiać można wszystko. Nie jesteśmy na zakładce Hi-end - i nie wydaje mi się, żeby na klockach Marantz SA8003/S + Monitor Audio GS20 nie dało się w żaden sposób posłuchać sensownie płyty bluray audio. Jeśli ma to uzasadnienie, mogę dać za odtwarzacz bluray i 3000 pln. Pytam jednak - bo może ktoś ma doświadczenie i da się np. kupić coś tańszego (np za 1700 pln) co przy moim torze nie zagra wyraźnie gorzej, a ja poczuję różnicę w stosunku do normalnej płyty CD. Czy zadając proste pytanie popełniam jakąś herezję?? Czy Twoim zdaniem zadając PYTANIE wypisuję bzdury?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Różnicę poczujesz ogromną kupując lepsze klocki w tej samej cenie a np z drugiej ręki. W audio nie ma cudownych wynalazków i drogi na skróty. Wtedy zrozumiesz że ani SACD ani BD Audio nie jest Ci do niczego potrzebne. Chcesz konkretów? Za 3 tyś (koszt SA-8003) kupisz Meridiana 508 albo najtańszego Krella KAV 250 CD. Za kilka stówek wiecej Naima CDX. Zapomnisz wtedy o pseudo gęstych formatach.

Rafał, ja ciągle (niepoprawny optymista) mam jakieś złudzenia, ze tutaj (w tym wątku i w innych) można porozmawiać poważnie. Przynajmniej czasami. :)

Faktycznie optymista;-)

Różnicę poczujesz ogromną kupując lepsze klocki w tej samej cenie a np z drugiej ręki. W audio nie ma cudownych wynalazków i drogi na skróty.

Ale czy ja napisałem gdzieś, że oczekuje cudów za bezcen?? Napisałem tylko jakie mam klocki i zapytałem jaki odtwarzacz bluray dokupić, żeby bez wielkiego zgrzytu odsłuchać dwie płyty bluray audio, na których zawartości mi zależy, które dostałem w prezencie i których nie ma np. w postaci xrcd24 czy CD (przynajmniej w tej chwili). Co mi więc da odtwarzacz CD Naima, skoro nie posłucham zawartości Bluraya?? Nie napisałem przecież nigdzie, że chce mieć odsłuch idealny, topowy, albo że uważam bluray za jakiś lepszy standard. A Ty mi od razu o zasadności technologii bluray, o tym żebym zmienił sprzęt (który mi zresztą odpowiada) itd. To tak jakby ktoś zapytał na forum informatycznym jaki ma kupić program, żeby otworzyć plik .xls - a Ty byś go wyśmiał, że xls to zły format, że MS Excel to samo zło, że powinien się przesiąść na inny pakiet biurowy i żeby nie myślał, że jak kupi Excela, to będzie miał cuda, bo są lepsze arkusze kalkulacyjne... A facet chciał TYLKO otworzyć plik xls. Nie ma stosunku emocjonalnego do programu, tylko zależy mu na zawartości pliku. Jedyne na czym mu zależało w kontekście tej zawartości, to żeby czcionki się nie rozjeżdżały i żeby dało się go czytać ;-)

Odchodząc od HiFi i innych Golden Audiophile Reference First Note MkII, pytanie w miarę konkretne.

Miałem w tym roku lub mam, kilka BluRay, nie najtańszych, wybieranych, tak do 2000 PLN. Takie moje spostrzeżenia:

- w żadnym wewnetrzny DAC nie był wystarczająco dobry, nie wart używania

- cyfrowe sygnały na wyjściu SPDIF czy HDMI, z różnymi mankamentami, jednak nie najgorsze

Do sprawdzenia:

Wyjście cyfrowe BluRay na wejście cyfrowe w CD Maranz (jak ma), jak nie to najprościej puścić na jakiś inny DAC. BluRay z ceną około 700 PLN za nowy, wybierany. BluRay z wewn. DAC dobry do audio to nie znalazłem w cenie poniżej 2000, wyżej nie szukałem.

To nie jest doradzanie tylko spostrzeżenia.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

BluRay z wewn. DAC dobry do audio to nie znalazłem w cenie poniżej 2000, wyżej nie szukałem.

To nie jest doradzanie tylko spostrzeżenia.

Ale takie spostrzeżenia są więcej warte niż wyśmiewanie pytań laika ;-) Dzięki więc za sugestie. Ok. Jeśli w moim przypadku do w miarę sensownego odsłuchu takich płyt uzasadniony jest lepszy odtwarzacz bluray z wewnętrznym DAC, to nie ma problemu. Pytanie tylko, czy mógłbyś polecić jakiś sensowny model, żeby ewentualnie próbować testować konkretne zabawki w połączeniu z moim Marantzem? Czy taki np. DENON DBT-1713UD jest sens weryfikować?

Witam

Mało tu się udzielam, ale forum jest ciekawe i chyba mam w tym temacie cos do powiedzenia.

Po pierwsze dziwi mnie że nikt nie napisał wyraxnie że z odtwarzacza Bluray sygnał nalezy wyprowadzić do zewnętrznego DAC-a. najlepiej podobno po HDMI ale to już dywagacje iscie hiendowe, a autorowi wątku chodzi tylko o to by było audiofilsko. oczywiście w rozsądnej cenie można kupić odtwarzacz BluRay z dobrym wyjściem analogowym np. HK ale to faktycznie wyjatek.

Po drugie chyba najlepsze płyty wydawane będą w technologii BluRay audio, no bo chyba nie w zapomnianym HDCD czy XRCD. Poza Dire Straits i The Eagles nie widziałem jeszcze chyba niczego w XRCD poza starociami z lat 50-tych. A może nowy Led Zeppelin ukaże się w XRCD- nie sądzę.

A tak wogóle to zakup zewnętrznego DAC-a w dzisiejszych czasach to i tak niemalże obowiązek każdego audiofila- no bo jak inaczej słuchac plików ? Tak więc zakup DAC-a wydaje sie najrozsądniejszy, potem spokojnie można bedzie myslec o lepszym wzmaku czy kolumnach,źródło z doskonałymi nagraniami juz będzie.

A może zaproponuję inne rozwiązanie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za 150 zł można na allegro kupić napęd czytający BluRay, do laptopa niewiele drożej.

Tutaj jest poradnik jak zripować taką płytę:

Ukryta Zawartość

Polecam wejść w pliki, za 2000 zł można już kupić przyjemnie grający DAC 24/196.

Dodatkowo przynajmniej częsciowo (znacznie mniej agresywnie) zgadzam się z discomaniakiem, że lepszy DAC (w lepszym odtwarzaczu CD lub jako osobne urządzenie) bardziej poprawi dźwięk, niż samo gęste nagranie.

Płyty SACD i BluRay oprócz tego, że mają pliki w wysokiej rozdzielczości mają remastery zrobione specjalnie dla audiofili, a nie jak obecnie wydawane CD podgłośnione tak, żeby dobrze brzmiały z tanich słuchawek i telefonu.

Po zripowaniu gęstych plików i dobrze zrobionym resamplingu do rozdzielczości CD brzmią dalej świetnie.

Polecam dla testów ściągnąć jakiś obraz SACD i zresamplować sobie do jakości CD, mam tak zrobiony album The Rolling Stones Aftermath, gra świetnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w końcu jednak nie wiadomo ile chcesz wydać :) według mnie najlepszym rozwię dobrego BD np Panasonic za ok 1500 (nagroda EISA) i do tego bardzo dobrego DACA z wysokim samplingiem. To jest system uniwersalny i według mnie w zależności od DAC większość CD-ków będzie słabsza (do 5k) Mojego Moona DAC nie ogę Ci polecić bo cena ok 5k, ale są do kupienia za ok 3k

Wielkie dzięki za Wasze sugestie

A może zaproponuję inne rozwiązanie?

Ukryta Zawartość

Za 150 zł można na allegro kupić napęd czytający BluRay, do laptopa niewiele drożej.

Tutaj jest poradnik jak zripować taką płytę:

Ukryta Zawartość

Polecam wejść w pliki, za 2000 zł można już kupić przyjemnie grający DAC 24/196.

Ok. Tylko tutaj znowu pytanie laika. Z tego co wiem to te płyty mają dodatkowe zabezpieczenia. Czy da się bez kosmicznych kombinacji obejść je na tyle, żeby zripować te płyty do 24/96?

w końcu jednak nie wiadomo ile chcesz wydać :) według mnie najlepszym rozwię dobrego BD np Panasonic za ok 1500 (nagroda EISA) i do tego bardzo dobrego DACA z wysokim samplingiem. To jest system uniwersalny i według mnie w zależności od DAC większość CD-ków będzie słabsza (do 5k) Mojego Moona DAC nie ogę Ci polecić bo cena ok 5k, ale są do kupienia za ok 3k

Wydać chciałbym oczywiście tyle, ile będzie potrzeba, żeby z pozostałymi moimi klockami samo źródło (np. odtwarzacz bluray z wewn. DAC lub odtwarzacz + zewnętrzny DAC) nie było "wąskim gardłem". Jeśli dałoby się to uzyskać kosztem np. 1000 zł to wiadomo, żeby byłoby super ;-) Jak się dowiedziałem, że bez lepszego DAC'a ani rusz, to oczywiście nie mam złudzeń, że zmieszczę się w takiej kwocie. Z pewnością nie chciałbym przekroczyć 3000 pln. Może faktycznie jakiś relatywnie dobry, zewnętrzny DAC będzie przyszłościowo lepszym rozwiązaniem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Bmoll proponuje Ci kupić zwykły BluRay nawet Panasonic BDt120 i do tego DAC zewnętrzny np. Cambridge Audio DacMagic Plus i za kwotę około 3000zl będziesz miał super wypasik do twojego sprzetu jaki juz masz.

Witam ponownie

Nie rozumiem po jakie licho mieszać autorowi wątku jakimiś odtwarzaczami CD skoro chodzi mu tylko i wyłącznie o gęste formaty. Nie ukrywam że jestem oczywiście zwolennikiem tego lepszego źródła dźwięku, tym bardziej dziwi mnie pomysl ripowania oryginalnych płyt DVDAUDIO, potem przekonwertowywanie ich do 16 bitowych plików i co ? Apiać zapis na płytę CDR ? No to już nonsens.

Jeśli chodzi o DAC-a to odsyłam do naszego laboratorium gdzie świetny test właśnie DAC-a już nie tylko 24/192 ale również DSD czyli SACD..

Ukryta Zawartość

Można tam wyczytać coś bardzo brutalnego, ale chyba prawdziwego:

"...Decydując się na zakup Myteka w wersji Stereo 192-DSD DAC warto od razu pomyśleć o wygospodarowaniu dodatkowych środków na nowy dysk. Powód jest prozaiczny – raz usłyszane gęste wersje ulubionych płyt powodują dramatyczny rozrost posiadanej plikoteki. I jeszcze jedno – Mytek uzależnia, całe szczęście nie od siebie a od muzyki, którą podaje w sposób nie dość, że niesamowicie wierny, to jeszcze muzykalny i finezyjny...".

I jeszcze jeden cytat "...Wystarczyło jednak przejść na „gęste” wersje, by standardowy materiał został w tyle, niczym melex wyminięty przez dostojnie sunącego po autostradzie Jaguara XJ...".

Prawda że trochę dziwnie byłoby po przeczytaniu czegoś takiego płacić po 200zł za płyty XRCD z muzyką z lat 50 czy 60-tych, nie mówiąc juz o pseudoaudiofilskich wydaniach Stokfischa.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Można tam wyczytać coś bardzo brutalnego, ale chyba prawdziwego:

"...Decydując się na zakup Myteka w wersji Stereo 192-DSD DAC warto od razu pomyśleć o wygospodarowaniu dodatkowych środków na nowy dysk. Powód jest prozaiczny – raz usłyszane gęste wersje ulubionych płyt powodują dramatyczny rozrost posiadanej plikoteki. I jeszcze jedno – Mytek uzależnia, całe szczęście nie od siebie a od muzyki, którą podaje w sposób nie dość, że niesamowicie wierny, to jeszcze muzykalny i finezyjny...".

I jeszcze jeden cytat "...Wystarczyło jednak przejść na „gęste” wersje, by standardowy materiał został w tyle, niczym melex wyminięty przez dostojnie sunącego po autostradzie Jaguara XJ...".

A świstak siedzi i zawija w sreberka;-) Panowie producenci razem z panami recenzentami tymczasem wspólnie liczą kasę od naiwnych.

Wystarczyło jednak przejść na „gęste” wersje, by standardowy materiał został w tyle, niczym melex wyminięty przez dostojnie sunącego po autostradzie Jaguara XJ...".

Porównanie równie barwne i poetyckie co bezsensowne.

CD jest Melexem? Raczej Bugatti lub Lamborghini, czasem tylko prowadzonym przez nieudolnego safandułę (czyli słuchanym na kiepskim i w dodatku niewłaścwie skonfigurowanym sprzęcie). A potem ów safanduła zrzędzi jak to jechał 5 km trasę przez pół godziny.

Gęste formaty to Jaguar? A przypadkiem nie jakiś rzęch efekciarsko tuningowany przez Pana Heniutka (złotą rączkę) w szopie?

Opowieści o lepszym dźwięku z gęstych formatów to jest bajanie dla naiwnych. Nie mówię o swoich klockach, bo to żadna górna półka, ale sprzęt naprawdę zacny bezlitośnie ten fakt obnaża. Wiesz dlaczego lubię SACD i DVD-Audio? Nie ze względu na nieistniejącą wyższą jakość dżwięku. Tylko i wyłącznie dlatego, że moje upodobanie (możesz również nazwać dziwactwo, nie pogniewam się) to dźwięk wielokanałowy 5.1. A tylko wspomniane formaty mi to mogą zapewnić. CD niestety nie. Słowa "niestety" użyłem z pełną premedytacją.

Czy taki np. DENON DBT-1713UD jest sens weryfikować?

Nie ma sensu, wewnętrzny DAC nie wysokiej jakości jakości, nie ma nawet wyjścia cyfrowego - nie podłączysz zewnętrzny DAC, chyba że przez HDMI ale to wymaga dobrego ampli (bardzo drogie) lub wydzieracz sygnału (tak od 500 PLN).

Widzę że chcesz model, nie jestem dobrą osobą do podawania modeli, nie jestem sprzedawcą z dostępem do wszystkich.

Żeby nie było to np. takie w niewysokiej cenie, zobacz na, do wypróbowania:

- poprzedni model Sony DBP-S580, ma wyjście cyfrowe SPDIF Coax i idzie dobrze do 24-48 przez sieć (nie wiem ile jest na twojej płycie BluRay), płyte może weźmie i wyżej

- tegoroczny model Sony BDP-S790, ma wyjścia cyfrowe SPDIF Coax (do 192) i Optical (do 96) i dodatkowe audio HDMI. Niewielkie problemy przez sieć przy 192 (174 bierze), ale tylko w specyficznych plikach przy 192 pojawia się pykanie

- zobacz też na Sony BDP-S590, tańszy, nie ma obrazu 4k, a audio moze takie same - nie sprawdzałem, trzeba sprawdzić

Mają też gniazdo USB z możliwością podpiecia dysku z plikami. Wewnetrzne WiFi g, czasem przerywa, ale można podpiąc kablem sieci Cat. 5, mają gniazdo sieciowe, i odbierać przez DLNA np. z Windows czy Foobar. FLAC nie czyta, trzeba np. Wav. Grafika na ekranie TV, fynkcjonalna, jak to Sony np. w PS3. Troche dostępu do usług sieciowych.

Do tego bedzie ci potrzebny dodatkowy DAC z odpowiednim wejściem. Nie ważne czy osobny czy wbudowany w jakieś np. CD czy wzmacniacz. Byle dobry. Wg mnie dobre DAC to cena jakieś 1500$, ale za 1000$ już coś znajdzie a może i mniej. To wcale nie znaczy że taniej nie zagra, zależy od wymagań, a różnice jakości są mniejsze niż różnice w cenie. Ja bym raczej patrzył na z zasilaniem własnym, z zewnętrznymi zasilaczami to będziesz potem dopłacał i dopłacał. Nie będe podawał modeli bo tego jest naprawdę dużo, o różnym charakterze dźwięku, i każdy może wybrać coś dla siebie. Sa też tanie DACi o niskiej cenie, to nie to ale przyzwoite, tutaj jednak trzeba szczególnie bardzo dobrze wybierać, tak 50:1.

To co podałem może nie być optymalne i nie jest zaleceniem tylko subiektywne info. Samemu zawsze trzeba sprawdzić. A wszystko zależy od stawianych wymagań.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.