Skocz do zawartości
IGNORED

Wielokanałowe końcówki mocy klasy High End

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z kolegów miał styczność z 5-6 kanałowymi końcówkami mocy do kina domowego

ale takimi wyższej klasy np Parasound, Classe, Cary, Sunfire, Integra Research i inne?

Jakieś wrażenia ? Coś się podobało ? A może niektóre nie spodobały się?

Wow Sly! Na kino się przerzucasz? :)

Miałem do czynienia z Integra Research. Moim zdaniem nie opłacalna inwestycja. Takie ciut lepsze Onkyo. Ostatnio bawiłem się też (a niedługo będzie u mnie mój własny) Krellem s-1200u z końcówką s-1500. Dźwięk zarówno pod względem 5.1 jak i samego brzmienia jest świetny. Bardzo podobny do brzmienia Krella stereo, może ciut słabszy bas (w stereo). ładna średnica, pełna kontrola w całym paśmie. Słychać że do amerykański sprzęt i "trzyma za mordę" większość kolumn. Choć ja polecam do zestawu 4Ohmowe. Mamy wtedy po 150w na kanał.

Do filmów, koncertów na blu ray nie słyszałem nigdy niczego lepszego. Ostatecznie zdecydowałem się właśnie na kino a nie na stereo, gdyż równie wiele czasu spędzam i przy filmach/koncertach jak i samej muzyce.

Mam system stereo który będzie częścią dużego systemu kina domowego.

Z reguły słucham stereo ale gdy włączę to jako opcje to główne kolumny będą frontami w kinie

a końcówki mocy do stereo będą napędzać fronty kina.

Można pogodzić jedno z drugim.

Co do Integra Research to wiadomo że to tylko nieco lepsze Onkyo bo to jest Onkyo.

Krell jak najbardziej OK. Ale też bardzo kosztowny i u nas fatalna dystrybucja.

Dlatego myślałem o Parasound. To i tak do napędzania tyłów, boków itd bo fronty to u mnie

napędzą konkretny system, ten stereo.

Co do dystrybucji zgadzam się w 100%. Czekam na maila od dystrybutora już kilka dni. Chyba ich oleje i zamówię gdzieś za granicą. Co do kosztów - jasne, to Krell. Ale naprawdę warto.

Skoro u Ciebie będzie tylko do boków i tyłów to nie ma sensu. W kinie i tak najważniejsze są fronty, później dobry sub. Centralny i efektowe - wiadomo, nie potrzebują dużej mocy. Myślę, że ma sensu daleko szukać w bardzo drogich końcówkach do efektowych. Duża dopłata nie znajdzie odzwierciedlenia w super jakości bo po prostu takiej w surround nie będzie słychać. 80% roboty odwali ci Twój FBI z frontami.

sly30

tu masz fajna propozycję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

o tym też myślałem ale nie wiem jak to gra. Dlatego założyłem ten wątek z nadzieją że ktoś może słuchał i ma

jakiś pogląd lub porównanie z czymś innym.

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja mam na fronty dołożony do amplitunera ASR Emitter 1 . Jest O.K. Mogę polecić. Kupisz 3 i masz po problemie:-)

To zresztą nie jest zły pomysł. Można to przecież dwu kanałowymi końcówkami załatwić. I jeden monoblok na central.

No albo jeszcze inaczej. Ja mam cztero kanałową końcówkę mocy w pełni zbalanowaną. Z tym że korzystam z niej w stereo. Napędza mi Kappy 8.2i w bi-ampingu. Zagra robiona przez Darkula. Właśnie ona wygryzła ASR Emittera 1 do kina domowego. Więc wstydu nie ma. Zapytaj. Może Ci wypożyczy na próbę. A spokojnie zrobi Ci taką pięciokanałową. Jak znajdę jakiś wypasiony processor w niezłej cenie to własnie taką sobie do kina zamówię.

Jak nie masz daleko do Cieszyna to zawsze możesz wpaść i jej posłuchać. Może akurat Ci podejdzie.

Czy ktoś z kolegów miał styczność z 5-6 kanałowymi końcówkami mocy do kina domowego

ale takimi wyższej klasy np Parasound, Classe, Cary, Sunfire, Integra Research i inne?

Jakieś wrażenia ? Coś się podobało ? A może niektóre nie spodobały się?

Czolem

Sluchalem pare razy koncowek Anthem P5 i calego zestawu Paradigma opartego na S8. No i co tutaj duzo mowic za kazdym razem 'kopara'. Ale fakt faktem bylo to w salonie i wszystko urzadzone (akustycznie tez) na medal. Jakbym jeszcze raz urzadzal u siebie kino domowe i dysponowal wiekszym pomieszczeniem to wybralbym ten zestaw.

Pzdr

Parasound to chyba nie az tak wysoka polka. Classe to 'klasa' sama w sobie. Slyszalem ale dosc dawno i nie chce oceniac (ceny raczej wysokie).

Hmm ja mam akurat ździebko odmienne zdanie co do sprzętu Parasound. Słyszałem dwa takie systemy i za każdym razem grało to bardzo dobrze. Ale jak dla mnie wygląd większości tych urządzeń zajeżdża taką amerykańska tandetą jak wykończenie aut. No ale cóż jednemu się podoba innemu nie.

• 1 rok później...

Mam system stereo który będzie częścią dużego systemu kina domowego.

Z reguły słucham stereo ale gdy włączę to jako opcje to główne kolumny będą frontami w kinie

a końcówki mocy do stereo będą napędzać fronty kina.

Można pogodzić jedno z drugim.

Można, ale należy zwrócić uwagę na liniowość wzmocnienia. W przypadku zestawu 7.1 rozsądnie byłoby

zakupić dodatkową końcówkę 5 kanałową, a w przypadku systemu 5.1 można dołożyć 3 kanałową.

Zszycie systemów zapewni kalibracja przy optymalnym poziomie wysterowania systemu.

To oczywiste, że oddzielna końcówka wielokanalowe, a raczej dwie będą dodatkowo. Wszystko skalibruje Trinnov. Nie wiem tylko jeszcze jakie końcówki.

Taki doswiadczony i wygadany user a nie wie, ze trzeba niestety "wszystkiego" samemu posluchac i wtedy wybrac?

Pytac tu to jak czytac gazety AV.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Wie dobrze i wie co będzie napędzać front, a to barwowo jest najważniejsze. Natomiast co będzie napędzać tylne kanały to jeszcze nie wiem. Coś sobie wybiorę, juź ty się nie martw. Propozycje zawsze warto sprawdzić.

No jest i ponoć dobrze gra. Jest jeszcze wiele innych jak Lexicon, Anthem, Parasound, Sunfire, Nuforce, Burmester(5 i 6-ch), Krell, McIntosh itd.

Panowie po co chcecie używać wielokanałowych końcówek ? Nie lepiej jest użyć wielu dwukanałowych, albo jeszcze lepiej jedno kanałowych ? Zawsze to oddzielne zasilacze wg teorii audiofilskich lepiej niż z jednego, a i później przy ewentualnej wymianie, łatwiej odsprzedać.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Taka opcja też jest ale potrzeba wtedy wielu sztuk, miejsca na szafce audio, wielu kabli i wielu wolnych gniazd w listwach lub kondycjonerach. Ale oczywiście można i tak.

Ten Denon fajny jest i można go zmostkować na 5x 500W. Ale brzmienie Denona jest…powiedzmy średnie….choć na tylne i boczne kanały wystarczające. Nie wiem też czy nadal produkują ten wzmacniacz bo wbrew wieloletnim zapowiedziom, że Denon będzie co kilka lat wypuszczał nowe, topowe kino domowe to najnowsze wieści mówią, iż Denon wycofał się z wysokich modeli i będzie oferował tylko niską i średnią półkę kinową.

A moze Jungson AV1000? Nie wiem czy to klasa highend ale do kina jako uzupelnienie surround powinno wystarczyc. Waga 45Kg, 360000uf w zasilaniu, no i bardzo atrakcyjna cena..

Ukryta Zawartość

post-4563-0-85517600-1399041759_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta wersja to amplituner z dekoderami, ma funkcje Bypass, sa tez "czyste" koncowki mocy. Podobno maja te same flaki co integra stereo Jungson JA88D a to juz dobrze wrozy bo ja88d gra bardzo przyjemnie. Na ebayu takie kolosy wielokanalowe kosztuja grosze, np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam sie kiedys nad czyms takim zastanawialem, ale moja instalacja elektryczna sie nie nadaje. juz dwu kanalowy JA88d wywalal mi korki co drugie wlaczenie bo ssal tyle pradu ze korki nie wytrzymywaly.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można wziąć pod uwagę Arcam P777. Mam od roku tę końcówkę mocy (razem z AV888).

Nie jest to wprawdzie marka high end, ale gra naprawdę OK. W odsłuchach porównawczych side-by-side Arcam pokonał m.in. takich konkurentów jak NAD Master oraz Anthem.

Nie polecam jednak Arcama z dwóch powodów:

- końcówka mocy pracuje głośno (trafo)

- software w AV888 jest niedopracowany

Przy ewentualnej wymianie na pewno nie zaryzykuję już żadnych "wynalazków" i wybiorę coś, co nie sprawia problemów na co dzień (nawet, jeżeli zagra nieco gorzej).

Ten Denon fajny jest i można go zmostkować na 5x 500W. Ale brzmienie Denona jest…powiedzmy średnie….choć na tylne i boczne kanały wystarczające. Nie wiem też czy nadal produkują ten wzmacniacz bo wbrew wieloletnim zapowiedziom, że Denon będzie co kilka lat wypuszczał nowe, topowe kino domowe to najnowsze wieści mówią, iż Denon wycofał się z wysokich modeli i będzie oferował tylko niską i średnią półkę kinową.

Na tyły to aż za dobry, chyba dalej jest oferowany przez denona ale lepiej polować na używkę bo jako nowe urządzenie kosztuje 20 tys.

Zastanawiam się gdzie w tak małej obudowie upakowali moc 5 X 500 wat ?

EL_POA-A1HD_inner.jpg

Parasound ma końcówkę mocy 5 kanałową A51 o mocy 5x400W przy 4om. Jestem ciekaw jak to gra. Dobre opinie mają też wielokanałowe końcówki Sunfire. Zobaczę co nowego będzie w Monachium. Na tyły to mogłaby być też dobrej jakości końcówka w klasie D…tak mi się wydaje.

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.