Skocz do zawartości
IGNORED

Płyny do mycia winyli - moja opinia

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

myjka Okki Nokki.
Używałem do tej pory dwóch płynów:
- Okki Nokki
- L'Art du Son Professional Audio

Ten drugi zdecydowanie lepszy, cena podobna, ok. 45-50 zł/l gotowego czyścidła.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

https://www.audiostereo.pl/topic/99105-p%C5%82yny-do-mycia-winyli-moja-opinia/

powiecie, że to śmieszne lub żałosne ale ja płyty myję w myjce KNOSTI wodą destylowaną z kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń LUDWIK, tylko on, a nie inny, gdyż nie pieni się i nie zostawia osadu na płytach. Jestem zadowolony, płyty nie elektryzują się i naprawdę otrzymują drugie życie.
Proponuję spróbować zanim zaczniecie się kulać po podłodze, ze śmiechu z mojej propozycji.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

[quote name='simon470' timestamp='1354647721' post='2656757']
Proponuję spróbować zanim zaczniecie się kulać po podłodze, ze śmiechu z mojej propozycji.
[/quote]
Nikt się nie będzie kulać ponieważ Ludwik był i jest używany z powodzeniem przez wiele osób. Niestety nie nadaje się do myjek automatycznych :)

Raczej nikt nie będzie kpić, ponieważ większość przechodziło taką samą drogę. Jak człowieka wciągnie, ma trochę więcej płyt i środków na koncie to kupuje coś automatycznego.
pozdr.

EDIT
Pisaliśmy w tym samym czasie.

[quote name='masza1968' timestamp='1354654508' post='2656902']
Nikt się nie będzie kulać ponieważ Ludwik był i jest używany z powodzeniem przez wiele osób. Niestety nie nadaje się do myjek automatycznych :)
[/quote]

Na pewno (albo prawie na pewno), niebawem zakupię jakąś automatyczną. Stąd pytanie, dlaczego roztwór "Ludwika" się nie nadaje? PS. Nie używam "Ludwika", ale problem nurtuje...

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

...i z antystatycznością coś słabo. Szybko płyty ją tracą i dalej zbierają kurz. Choć na pewno nie tak efektownie jak winylki prosto ze sklepu, po wyjęciu z opakowania. Na pewno da się to zrobić jednak sporo lepiej i na dłużej.

Jedno wiem.
Płyn Knosti kupa. Czyści, zdejmuje ładunki elektrostatyczne, ale te paprochy ( dobrze, że choć suche, łatwe do usunięcia) na igle potem z nieodparowanego płynu? Kaplica.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

[quote name='maciek1' timestamp='1354656612' post='2656947']
Na pewno (albo prawie na pewno), niebawem zakupię jakąś automatyczną. Stąd pytanie, dlaczego roztwór "Ludwika" się nie nadaje? PS. Nie używam "Ludwika", ale problem nurtuje...
[/quote]
To jeszcze zależy od myjki. w Okki Nokki płyn jest rozprowadzany ręcznie więc niby OK.
W mojej Nitty Gritty płyn jest rozprowadzany po płycie automatycznie pod ciśnieniem i raczej już na tym etapie będzie się pienił.

Natomiast po włączeniu odsysania spieni się w obu myjkach.

[quote name='maciek1' timestamp='1354656612' post='2656947']
Stąd pytanie, dlaczego roztwór "Ludwika" się nie nadaje? PS. Nie używam "Ludwika", ale problem nurtuje...
[/quote]
Zdaje się,że temat "Ludwika" przewijał się parę razy na forum "Analog" - poszukaj temat :[b]Myjka Knosti[/b].
pzdr

MUSIC NON STOP

Gość rydz

(Konto usunięte)

[quote name='frywolny trucht' timestamp='1354658434' post='2656974']<br />...i z antystatycznością coś słabo. Szybko płyty ją tracą i dalej zbierają kurz.<br />[/quote]

Do tego celu są przeznaczone specjalne płyny antystatyczne podawane bezpośrednio na płytę,np w sprayu.

Używam płynu forumowego w proporcji na 100ml buteleczkę daję 20 ml alkoholu izopropylowego ,80 ml wody destylowanej marketowej i 1 -2 krople ludwika. Mycie pędzlem z włosia koziego i odsysam płyn ssawką DIY z odstojnikiem zasilaną odkurzaczem. Płyn odessany z mytych po raz pierwszy płyt jest ciemny od brudu ,a więc skutecznie rozpuszcza zanieczyszczenia . Jak do tej pory nie zdarzyło się by umyta płyta zabrudziła igłę nawet grana kilka minut po myciu .

Dzeus a nie bylo raczej tak:
4 części wody destylowanej na 1 część alkoholu izopropylowego (izopropanol, IPA) oraz kapkę/parę kropli Fotonalu albo Mirasolu 2000????
Nigdy nie bylo mowy o ludwiku zmixowanym z izopropanolem. To bez sensu.

Chciałem kupić fotonal w sklepie ale nigdzie nie znalazłem i . W sklepach fotograficznych jak się dowiedziałem zamiast fotonalu stosowali zamiennie płyn ludwik w czasach gorszej prosperity. Daje to samo działanie zmniejsza napięcie powierzchniowe wody aby płyn mógł wniknąć w rowki i nie pozostawia smug. Takie też opinie o zastosowaniu ludwika w miksturze do mycia płyt znalazłem w internecie . Płyty zbieram na bazarach i w komisach i do mycia mocno zabrudzonych płyt stosuję taką miksturę jak napisałem i dla mnie działa bardzo dobrze.Myłem płyty zapleśniałe i trzymane w zawilgoconej piwnicy tak że okładki rozpadały się i płyty po umyciu grają dla mnie bardzo dobrze na takim samym poziomie jak płyty które kupiłem nowe. Dla mnie konieczne jest odessanie płynu po myciu bo widzę co za breja jest odciągana z płyty i syf nie zostaje później na igle . Nie jestem maniakiem winyla a tematem mycia zainteresowałem się z ciekawości i chęci sprawdzenia co to daje . Po umyciu pierwszej płyty i jej odsłuchaniu byłem zaskoczony .Płyta trzeszcząca i szeleszcząca że szkoda było słuchać nagle zagrała piękną muzyką a trzaski zniknęły. Wiadomo jak płyta będzie zjechana mechanicznie to mycie niewiele pomoże , ale jak sam się przekonałem wiele płyt jest tylko zabrudzonych a nie uszkodzonych.

[quote name='masza1968' timestamp='1354645848' post='2656727']
......zamów ich własny płyn - 80zł z 1L.
Ja na nim jadę od dwóch lat i na lepszy nie trafiłem.
[/quote]

W tej cenie to używam "jasia wędrowniczka", najlepiej bez lodu!
Uwaga! mało wydajny, ale po zastosowaniu to wszystkie płyty wyglądają jak nowe.
Bardzo polecam, sprawdził się i nie ma problemów z nabyciem.

VIS

Gość rydz

(Konto usunięte)

[quote name='dzeus67' timestamp='1354794577' post='2658410']<br />Chciałem kupić fotonal w sklepie ale nigdzie nie znalazłem <br />[/quote]

Proszę,jest.

http://allegro.pl/zmiekczacz-foma-fotonal-0-25-l-i2846849285.html

Interesował mnie zakup w normalnym sklepie w dużym mieście nie internetowo. Dostałem alkohol izopropylowy rozlewany z wielkiego baniaka i jak pani mnie poinformowała ma częstych gości co właśnie u niej kupują do mycia płyt gramofonowych. Cena za litr 11 zł a w sklepie chemicznym za 25zł. Niestety fotonalu nie znalazłem a po rozmowach w sklepach gdzie go mogłem kupić i informacjach że spokojnie fotonal można zastąpić Ludwikiem to dałem sobie spokój. Ważne że mikstura tania i dobrze myje . Oczywiście trzeba pamiętać że umytą płytę trzeba odessać z nadmiaru płynu a nie pozostawić tylko do obeschnięcia . Zrobiłem domowym sposobem ssawkę zasilaną odkurzaczem na podstawie innych internetowych opisów. Może mało audiofilska ale podstawą była bardzo niska cena i ogólnie dostępne dla każdego elementy .

Nie jest źle bez nerwacji.Fotonalu szukałem na początku roku i jak ten domowy zamiennik się sprawdził to już przestałem szukać tego bardziej audiofilskiego. Byłem przekonany że w dużym mieście kupię bez problemu a tu kicha. Znalazłem później przypadkiem Mirasol ale nie widziałem już sensu jego kupna , chyba by dla poprawy samopoczucia.

• 7 miesięcy później...
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ja mam taką metodę ,że nowe płyty czyszczę roztworem okki nokki . To wystarcza na nowe , niezbyt umorusane płyty. Te brudne piorę w dwóch etapach. Wodę demineralizowaną podgrzewam aby była mocno ciepła. I tak robię pranie wstępne. Nanoszę to na płytę , odczekuję jakiś czas i odsysam . Następne pranie to jest już płynem okki nokki. Jeśli ktoś pyta ,czy ta podgrzana woda nie zdewastuje rowków ,to odpowiadam że nie zaobserwowałem żadnych zmian.Oczywiście ta podgrzana woda to nie jest wrzątek tylko ciepła woda. Zdaje to rewelacyjnie egzamin.

[quote name='miniabyr' timestamp='1374736901' post='2892196']
Wodę podgrzewam aby była mocno ciepła
[/quote]

Chyba dobry pomysł z podgrzewaniem. W końcu pralka czy zmywarka też podgrzewają wodę. Wypróbuję przy najbliższej okazji.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

[quote name='kal800' timestamp='1374652418' post='2891606']
Odgrzewam - takie pytanie - czy ten płyn od RCM nadaję się do myjki Knosti?
[/quote]
Raczej nie. Jest do pralek automatycznych.

[quote name='miniabyr' timestamp='1374736901' post='2892196']
Wodę demineralizowaną podgrzewam aby była mocno ciepła.
[/quote]

Oj uważaj z tym podgrzewaniem bo jak będzie troszeczkę za mocno. To z płyty zrobisz naleśnika.
pozdrawiam,
Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

[quote name='paweljazz' timestamp='1374939679' post='2893737']
Oj uważaj z tym podgrzewaniem bo jak będzie troszeczkę za mocno. To z płyty zrobisz naleśnika.
pozdrawiam,
Paweł
[/quote]
oj tak to tylko PCV , a rowek wytloczony to 70um jedynie!

• 4 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.