Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka gramofonowa.

maroko

Rekomendowane odpowiedzi

ortofon OMB5E - za 90 pln. Droższe wkładki do tego zabytku to wyrzucenie pieniędzy. A jeśli juz to polecam Goldringa Elan lub Elektra. Project K4 nie wiem czy nie będzie za ciężki do tak marnego ramienia.

• 34 lat później...

Witam, mam mały problem a mianowicie moja wkładka (nowa ale bezfirmowa) po podłączeniu gra źle - z głośników wydobywają się trzaski co uniemożliwia słuchanie. Stara wkładka-Unitry gra na tym sprzęcie zdecydowanie gorzej jakościowo ale przynajmniej nie trzeszczy. Niewiem gdzie tkwi problem, bo po podłączeniu gramofonu do innego wzmacniacza okazuje się, że wkładka jest dobra (daje bardzo głośny sygnał, może nawet trochę za bardzo głośny ale przynajmniej nic nie trzeszczy). Dodam jeszcze,że mam gramofon Thorensa podpiętego pod kino domowe Sony i cieniutki przedwzmacniacz Vivanco. Nie chcę kupować co chwila nowej wkładki tylko po to żeby okazało się, że i ona nie chce współpracować ze sprzętem. Bardzo dziękuję za ewentualne wskazówki. Tylko proszę nie odpowiadać żebym wymienił najlepiej wszystko...

Jeżeli wkładka nie jest uszkodzona to musisz ustalić parę parametrów służących do jej kalibracji, 1 - efektywną długość ramienia (aby znaleźć właściwą dla niej pozycje - przewieszenie), 2 – parametry wkładki (waga najważniejsza). Następnie wszystko wypoziomować (talerz i ramie) i zastosować się któreś z procedur (z net-u) kalibracji za pomocą szablonu.

Dziękuje za zainteresowanie; ale jeśli trzaski właściwie całkowicie uniemożliwiają słuchanie i wzrastają wraz ze wzrostem natężenia dzwięku (zwłaszcza podczas słuchania dobrze nagranych płyt), no i to o czym wspominałem-na innym wzmacniaczu wszytsko działa tak jak trzeba, jedynie mój wzmacniacz sobie z tym nie radzi.

• Redaktorzy

Zakładam że wkładka jest właściwie wyważona i skalibrowana? Jedno pytanie: czy wkładka jest na tyle no name, że nie jest znana optymalna wartość nacisku? Generalnie jestem zdania że gramofon Thorensa zasługuje na wkładkę "name".

Odswieze nieco temat, gdyz chce zmienic swoja wkladke na inna. Interesuje mnie wkladka Goldring 900E, gdyz pochlebnie wypowiadacie sie o produktach tej firmy, chociaz nie wspominacie tego modelu. Na www, tez wiele nie moge znalesc i sam nie wiem, oporcz tej wkladki mam do wyboru dokladnie to samo co oferuje na swojej stronie napoleon (czyli nizszej klasy shure, orfon i stanton) + jakis model wkladki firmy pickering. Nie mam dostepu do innych modeli oprocz tych, ktore podalem. Wiec?

Zainteresuj sie może Goldringami, ale, jesli finanse pozwolą, to raczej serią 1000. Poszczególne wkładki serii 1000 różnią się igłami. Tylko jedna ma szlif eliptyczny (1006), reszta to: 1012GX ma szlif Gyger II, 1022GX - GygerI, a 1042 - GygerS. Natomiast Elan jest sferyczny, a Elektra eliptyczna. W Grobel-Audio igła do 1012GX kosztuje 590 PLN.

A ja powiem tylko tyle, bys nie kupowal wkladki z igla o szlifie eliptycznym. Bedziesz zawiedziony. Wiem to z autopsji. Igla musi miec lepszy szlif np. "Fine Line", "Shibata", "Micro Line" etc., wtedy bedziesz mogl cieszyc sie czystym dzwiekiem.

Jozwa zapewne masz racje, iz w tak drogiej konstrukcji jest szlif eliptyczny :) Nie na darmo przy moim nicku widnieje slowo laik ;) Opieram sie na wlasnych doswiadczeniach i nimi sie dziele. Pozdrawiam :)

>meloman laik

Gdybyś mógł jakoś więcej napisać o podstawie tak kategorycznej opinii. Takie nowe obserwacje, sprzeczne z wynikami otrzymywanymi przez innych wypada uzasadnić. Inaczej nie wiemy czy np. zła ocena nie wynika z jakichś innych przyczyn. A może b yć ich mnóstwo i mogłeś niektórych nie być świadom. Zakładam, że rzeczywiście jesteś laikiem więc masz prawo do dużych nawet błędów w materii ci nieznanej.

>jozwa maryn

Na jakiej podstawie mówisz, że Goldring 1042 "ma opinię zupełnie innej klasy". Czyja to opinia i innej od czego? Chodzi mi o źródło takich stwierdzeń, bo nie posuwa sie do nich sam Goldring nawet.

• Redaktorzy

Mialem na mysli porownanie z Elan i Electra, oczywiście. A na bazie wkladek z serii 1000 powstają również całkiem czasem drogie wkładki dla Audio Note czy Roksana.

Juz jestem po zakupie tego Goldringa 905 E. Chociaz, gdy zobaczylem Benz Micro zaczalem sie zastanawiac. Moze to i dobrze, ale sam sprzedawca odradzal mi kupowanie tej wkladki do mojego gramofonu, a moze nie chcial jej wykrecac z Regi? ;> Troche problemu mialem z przelozeniem wkladki do koszyczka, ale jest! Po pierwszym odsluchu moge tyle stwierdzic, ze dzwiek jest bardziej wyrazniejszy i lepsza odczuc mozna dynamike. Z zakupu jestem zadowolony.

do Profee

Tak jak mowilem, mialem w karierze wiele wkladek i z moich doswiadczen empirycznych wynika, iz tylko igly o bardziej skomplikowanym szlifie zapewniaja w miare dokladne "wybieranie" drgan z rowka plyty. Wiaze sie to glownie z powierzchnia przylegania ostrza igly do rowka. Nie chcac tym razem byc goloslownym, poszperalem w Internecie i znalazlem cos, co byc moze skloni Cie do przemyslen. Skopiowalem to z pewnej strony i jest w jezyku angielskim. Mam nadzieje, ze zrozumiesz ten tekst, wszak ja slabiutko znam angielski ale go w duzym stopniu zrozumialem. Zapraszam do lektury :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>meloman laik

Napisałem ci krótki wykład o czynnikach rządzących konstrukcją igieł i chyba za karę coś mnie wylogowało i utraciłem tekst posta. Powiem więc krótko: Dźwięk podoba ci się bardziej, bo takie lepsze/droższe igły daje się do lepszych wkładek, bo w gorszych nikt tego nie doceni i nie kupi, a cena musi być wyższa, bo wykonanie takich igieł jejst kosztowniejsze. Dobre wkładki grają bardzo dobrze i z pogardzanymi przez ciebie igłami "eliptycznymi". Ale rozumiem, że nie miałeś okazji takich słuchać.

do Profee

Rzeczywiscie przyznaje, ze nie sluchalem drogich, dobrych wkladek z iglami eliptycznymi. Nie chcac dluzej sie spierac poddaje sie i przyznaje Ci racje, wszak jestes profesjonalista. Chetnie przeczytalbym Twoj wyklad na temat igiel. Czlowiek uczy sie cale zycie... Pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Rylec nacinajacy jest zakonczony odpowiednio uformowanym ostrzem, ktorego promien wynosi od 0,006 mm do 0,008 mm. Takie zdanie znalazlem, ale jaki jest ksztalt koncowki rylca? Podejrzewam, ze przewrotnie zapewne eliptyczny ;) To bylby przedziwny absurd, ale nie bede zdziwiony gdy tak bedzie w istocie hehe :)

Prosze bardzo. Tu mozna poczytac o technologii produkcji plyt vinylowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>meloman laik

Też żałuję, że post znikł. Chyba mi sie udał. Gdybyś go przeczytał zostałbys przekonany, a tak ustąpiłeś/poddałeś się i to mnie wcale nie cieszy. Ale nie będę próbował pisać na ten temat drugi raz dokąd nie opanuje co mi kradnie posty albo jak to ominąć. (Może pisac w Wordzie i przenieść/skopiować tekst do formularza? Jesli przyczyną odrzucania nie jest wielkośc posta to powinno pomóc. Czy ktos ma podobne problemy?). A z tym rzekomym profesjonalizmem to nie przesadzaj. To, że pracuję na Politechnice nie znaczy, że muszę się na wszystkim znać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.