Skocz do zawartości
IGNORED

Optoma hd300x czy Epson tw5900 - pomoc w wyborze

sienkol007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , potrzebuje rady eksperta , który pomoże wybrać projektor 3d do moich preferencji. Na początek powiem ,że projektor będzie pracował w warunkach domowych tzn. podłączony pod tv N , bluray 3d , xbox360. Biorę pod uwagę już tylko dwa modele:

1. Optoma HD300x - technologia dlp , duży plus dla mnie to interpolacja klatek czyli tzw puremotion4( efekt teatru) wiem ,że dużo z was tej opcji nie toleruje , akurat dla mnie jest to super , dużym minusem dla mnie to brak wbudowanych głośników , które czasem się przydadzą zwłaszcza przy przenoszeniu projektora.

3. Epson tw5900 - technologia 3lcd , brak interpolacji klatek ( efektu teatru) , plus za wbudowany głośniki.

Dodam ,że nie widziałem żadnego z tych projektorów w akcji , bazuję jedynie na opiniach z forum internetowych i filmików z youtube, nie mam możliwości sprawdzić w żadnym sklepie tych projektorów , dlatego proszę osoby które testowały lub posiadają ten sprzęt o rzetelną opinie. Który projektor jest lepszy , która technologia DLP czy 3LCD?

Projektor nie będzie podwieszony na suficie ale stał na półce za kanapą na podwyższeniu ok. 1,20 od podłogi , odległość projektora od ekranu ok 4m, ekran jaki planuję kupić do 120cali

Pozdrawiam i z góry dziękuję

Może trochę nie na temat ale może coś pomoże ?

Wszedłem niedawno w posiadanie Epsona TW6000 ,nie mam jeszcze ekranu więc poszedłem wypróbować go do kolegi na ekranie Kaubera w konfrontacji z Panasonic PT-AT5000E .

Wg mnie całkiem nieżle ,różnice w stosunku do wcale nie taniego Panasa niewielkie.

Wybór jak dla mnie jednoznaczny - Optoma HD 300X. Projektory LCD bardzo kiepsko spisują się w 3D. Miałem tą optomę i obraz jest naprawdę rewelacyjny.

A jak wygląda sprawa odwzorowania kolorów w tej optomie , czy obraz jest taki bardzo kinowy ?? lubię takie bardzo żywe kolory przesycone jak w telewizorach samsunga, widziałem na yt filmik z epsona tw6000 i obraz bardzo mi się podobał, z optomy praktycznie nie ma żadnego filmiku dobrej jakości , który by w pełni pokazał jakość obrazu. Czy efekt tęczy jest bardzo widoczny w optomie hd300x ? czy obraz migota ??

A jak wygląda sprawa odwzorowania kolorów w tej optomie , czy obraz jest taki bardzo kinowy ?? lubię takie bardzo żywe kolory przesycone jak w telewizorach samsunga, widziałem na yt filmik z epsona tw6000 i obraz bardzo mi się podobał, z optomy praktycznie nie ma żadnego filmiku dobrej jakości , który by w pełni pokazał jakość obrazu. Czy efekt tęczy jest bardzo widoczny w optomie hd300x ? czy obraz migota ??

Optoma ma spore możliwości regulacji, więc napewno nie jesteś skazany na jeden słuszny obraz. Ale optomka pod względem kolorów powinna Cię zadowolić w 100%. Kolory są tam bardzo żywe. Można powiedzieć że nasycone, zupełnie inaczej niż w projektorze który w tej chwili mam gdzie kolory są bardziej naturalne. Efektu tęczy nie zauważyłem, obraz nie miga, dobra czerń i kontrast. Bardzo dobra jakość 3D i wygodne okulary. W tej cenie trudno szukać lepszego projektora. Ja swój kupowałem za 4500 pln.

Poszukać też możeż coś o HD33, ponieważ są to bliźniacze konstrukcje z tym że HD300X jest czarna i sporo tańsza.

Optoma ma spore możliwości regulacji, więc napewno nie jesteś skazany na jeden słuszny obraz. Ale optomka pod względem kolorów powinna Cię zadowolić w 100%. Kolory są tam bardzo żywe. Można powiedzieć że nasycone, zupełnie inaczej niż w projektorze który w tej chwili mam gdzie kolory są bardziej naturalne. Efektu tęczy nie zauważyłem, obraz nie miga, dobra czerń i kontrast. Bardzo dobra jakość 3D i wygodne okulary. W tej cenie trudno szukać lepszego projektora. Ja swój kupowałem za 4500 pln.

Poszukać też możeż coś o HD33, ponieważ są to bliźniacze konstrukcje z tym że HD300X jest czarna i sporo tańsza.

Dziękuję bardzo za odpowiedz , składam zamówienie na optome hd300x , mam jeszcze jedną prośbę może pomożesz mi dobrać ekran ? Odległość ekranu od projektora to 3,90~4.0m , chciałbym osiągnąć przekątną 110-120cali jeśli jest to możliwe żeby nie stracić dużo na jakości. Jaki ekran będzie najlepszy - matowy biały , matowy szary , o jakim współczynniku odbicia ?? Dodam ,że na podłodze mam płytki gresowe białe o wysokim połysku , a na suficie folie dps o wysokim połysku troche problematyczne to może być w tej chwili bo ekran może mi się odbijać na podłodze i na czarnym suficie:(

aha jeszcze zapomniałem zapytać , wiem że to trochę profanacja oglądać na projektorze filmy w niskiej rozdzielczości , ale jak zachowuje się ta optoma przy odtwarzaniu filmów divx/xvid :D

Dziękuję bardzo za odpowiedz , składam zamówienie na optome hd300x , mam jeszcze jedną prośbę może pomożesz mi dobrać ekran ? Odległość ekranu od projektora to 3,90~4.0m , chciałbym osiągnąć przekątną 110-120cali jeśli jest to możliwe żeby nie stracić dużo na jakości. Jaki ekran będzie najlepszy - matowy biały , matowy szary , o jakim współczynniku odbicia ?? Dodam ,że na podłodze mam płytki gresowe białe o wysokim połysku , a na suficie folie dps o wysokim połysku troche problematyczne to może być w tej chwili bo ekran może mi się odbijać na podłodze i na czarnym suficie:(

Pewnie kwestia gustu ale z tej odległości może być za duży ekran , ja wybrałbym max 100-104 cale. ekran chyba tylko szary w takich warunkach. Odbijające białe płytki , wszędzie połysk, hmmm ???

aha jeszcze zapomniałem zapytać , wiem że to trochę profanacja oglądać na projektorze filmy w niskiej rozdzielczości , ale jak zachowuje się ta optoma przy odtwarzaniu filmów divx/xvid :D

Pewnie jak każdy inny projektor, obraz będzie słabiutki i nie liczył bym tu na żadne nawet skalery odtwarzaczy.

Pewnie kwestia gustu ale z tej odległości może być za duży ekran , ja wybrałbym max 100-104 cale. ekran chyba tylko szary w takich warunkach. Odbijające białe płytki , wszędzie połysk, hmmm ???

Pewnie jak każdy inny projektor, obraz będzie słabiutki i nie liczył bym tu na żadne nawet skalery odtwarzaczy.

A jaki bys ekran polecil, Bo na ekranach kompletnie sie nieznam, z tego co czytalem sa szare , biale matowe i z polyskiem o jakims wspolczynniku odbicia gain 0.8, 1.0 itd. Jaki ekran bedzie najlepszy zeby wykorzystac calkowity potencjal optomu w moich warunkach domowych? O ile na plytkach moge polozyc dywan , to sufitu nie zmienie na dodatek mam sciany w kolorze ecru:) urzadzajac mieszkanie nie bralem pod uwage projektora

A jaki bys ekran polecil, Bo na ekranach kompletnie sie nieznam, z tego co czytalem sa szare , biale matowe i z polyskiem o jakims wspolczynniku odbicia gain 0.8, 1.0 itd. Jaki ekran bedzie najlepszy zeby wykorzystac calkowity potencjal optomu w moich warunkach domowych? O ile na plytkach moge polozyc dywan , to sufitu nie zmienie na dodatek mam sciany w kolorze ecru:) urzadzajac mieszkanie nie bralem pod uwage projektora

Do hd300x tylko szary poprawi Ci czerń i skompesuje ewentualne odbicia swiatła od scian nie obnizy jakosci obrazu tak jak biały , gain szarego 0,8, optoma jest dosyc jasna wiec nawet przy dużej przekatnej bedzie ok

Do hd300x tylko szary poprawi Ci czerń i skompesuje ewentualne odbicia swiatła od scian nie obnizy jakosci obrazu tak jak biały , gain szarego 0,8, optoma jest dosyc jasna wiec nawet przy dużej przekatnej bedzie ok

A kolory nie będą bardziej wyblakłe ? tzn. naturalne ?? wole takie przesycone bardzo kolorowe

W Twoich warunkach to raczej tylko szary. Gain 0,8, tu nie masz za bardzo wyboru, szare z innym gainem kosztują dużo. Na podłogę dałbym koniecznie dywan, cokolwiek, bo od płytek białych w połysku to będzie walił po oczach nawet szary ekran. Zła informacja jest taka że w Twoich warunkach nie wykorzystasz potencjału żadnego projektora. Ale to nie znaczy że nie trzeba kombinować żeby poprawić efekt. Te z połyskiem jak piszesz /zakładam że chodzi o te z gainem powyżej 1/ odpuść kompletnie. Biały też się nie sprawdzi. A konkretnie to darex zaproponował Ci sprawdzoną dobra powierzchnię.

A kolory nie będą bardziej wyblakłe ? tzn. naturalne ?? wole takie przesycone bardzo kolorowe

Trudno mi to dokładnie wytłumaczyć , aczkolwiek zależność jest prosta. Na białym dla mnie kolory są lepsze, bardziej nasycone. Szary ekran poprawia nie tylko czerń ale zmienia też pozostałe kolory, moim zdaniem negatywnie. Ale to wszystko w warunkach pełnego przystosowania pomieszczenia. W jasnym otoczeniu, mniej więcej takim jak Twoje biały będzie dawał gorszy efekt, ponieważ odbicia od jasnych powierzchni wrócą na ekran a ekran mocniej odda odbicia. Całość zacznie oślepiać, a na pewno nie będzie przyjemnie i komfortowo. Wszystko jak to napisałeś będzie wyblakłe nie dlatego że ekran kieski tylko odbicia spowodują że w pokoju zrobi się jasno

W Twoich warunkach to raczej tylko szary. Gain 0,8, tu nie masz za bardzo wyboru, szare z innym gainem kosztują dużo. Na podłogę dałbym koniecznie dywan, cokolwiek, bo od płytek białych w połysku to będzie walił po oczach nawet szary ekran. Zła informacja jest taka że w Twoich warunkach nie wykorzystasz potencjału żadnego projektora. Ale to nie znaczy że nie trzeba kombinować żeby poprawić efekt. Te z połyskiem jak piszesz /zakładam że chodzi o te z gainem powyżej 1/ odpuść kompletnie. Biały też się nie sprawdzi. A konkretnie to darex zaproponował Ci sprawdzoną dobra powierzchnię.

Trudno mi to dokładnie wytłumaczyć , aczkolwiek zależność jest prosta. Na białym dla mnie kolory są lepsze, bardziej nasycone. Szary ekran poprawia nie tylko czerń ale zmienia też pozostałe kolory, moim zdaniem negatywnie. Ale to wszystko w warunkach pełnego przystosowania pomieszczenia. W jasnym otoczeniu, mniej więcej takim jak Twoje biały będzie dawał gorszy efekt, ponieważ odbicia od jasnych powierzchni wrócą na ekran a ekran mocniej odda odbicia. Całość zacznie oślepiać, a na pewno nie będzie przyjemnie i komfortowo. Wszystko jak to napisałeś będzie wyblakłe nie dlatego że ekran kieski tylko odbicia spowodują że w pokoju zrobi się jasno

Dzieki Panowie za pomoc , ale zapomnialem powiedziec ,ze ekran musi byc zwijany, nie mam mozliwosci powiesic ekranu na stale ;( mozecie polecic cos ze zwijanych manualnie? Rozumiem ,ze najlepszy w moich warunkach bedzie szary gain0.8 z satynowa powierzchnia? Czy mozecie cos polecic w kwocie do 1000zl?

Dzieki Panowie za pomoc , ale zapomnialem powiedziec ,ze ekran musi byc zwijany, nie mam mozliwosci powiesic ekranu na stale ;( mozecie polecic cos ze zwijanych manualnie? Rozumiem ,ze najlepszy w moich warunkach bedzie szary gain0.8 z satynowa powierzchnia? Czy mozecie cos polecic w kwocie do 1000zl?

Nie wiem o co chodzi z satynową powierzchnią. Niestety w tej kwocie nie umiem Ci doradzić.

Nie wiem o co chodzi z satynową powierzchnią. Niestety w tej kwocie nie umiem Ci doradzić.

Chodziło mi o ekran , który poleciliście adeo plano velvet - ma jakieś wykończenie aksamitem a nie satyną - mój błąd:)

Projektor już zamówiłem , ekran na jaki się zdecydowałem to kraftmann 106 cali matt grey gain0.8, natomiast boję się czy dobrze zrobiłem ,bo czytałem że na tym ekranie optoma hd300x sobie nie poradzi dobrze z wyświetlaniem 3d , obraz będzie za ciemny :(

Ok , projektor już mam , ekran także, co do samego projektora rewelacja!!! , cieszę się że wybrałem optomke a nie epsona , jakość kolorów bardzo mi odpowiada. Mam pytanko jeszcze odnośnie podłączenia projektora do tv N , ponieważ telewizja N skaluje tylko do rozdzielczości 1080i czy lepiej zastosować kabel component czy hdmi ?? czy na componencie będzie dostępna opcja do regulowania "pure engine" na którym obraz będzie lepszy ??

PS: czy znacie jakieś rekomendowane ustawienia żeby dobrze skalibrować projektor ??

Witam wszystkich,

Jestem nowy ale piszę by zwrócić na coś uwagę. Widzę, że projektory Optomy (zarówno HD33 jak i HD300x) są na forum szeroko polecane. Sam jestem posiadaczem 300x. Projektor mam od kwietnia bieżącego roku, czyli około 9 miesięcy. Dzisiaj wraca z serwisu (fixit.pl - autoryzowany serwis) - padła lampa. Na szczęście jeszcze na gwarancji (12 miesięcy). Projektor od dnia kupna podwieszony w salonie pod sufitem, nieruszany, projekcji średni ilość (film co 2 dzień). Nie wiem dokładnie ile godzin, bo nigdy nie sprawdzałem, ale mogę to sprecyzować jak do mnie wróci. Piszę tutaj bo z tego co wiem lampa do 300x i hd33 jest dokładnie ta sama. Napisałem ten post jako uwagę do projektorów Optomy. Nie wiem czy ktoś jeszcze miał takie problemy ale w nowym projektorze nie powinna padać lampa po 9 miesiącach. Gdyby padła mi 4 miesiące później to niemiłosiernie bym się wkurzył. Konkurencja w niektórych modelach ma 3 lata gwarancji. Zwracajcie uwagę na długość gwarancji na lampę (inna niż na sam rzutnik) nim zdecydujecie się na zakup.

Pozdrawiam

Doc

P.s Dla niedowiarków i osób które zapewne posądzą mnie o pracowanie dla konkurencji mogę wysłać skany ze zgłoszenia i karty gwarancyjnej.

To żadna sensacja, niektórym lampy padały po kilkunastu lub kilkudziesięciu godzinach. Sony swego czasu nie dawało żadnej gwarancji na lampę w projektorach i tylno projekcyjnych TV, nie wiem jak jest teraz. Innym z kolei lampy służą dużo dłużej niż podawane w specyfikacji 2000...4000 godzin.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

A jeszcze a propos (nie)trwałości sprzętów - mój projektor zacnej marki Mitsubishi przed pierwszą i jak na razie jedyną (tfu tfu) naprawą służył mi całe ... 4 godziny. Czy z tego należy wysnuć wniosek: "uwaga na Mitsubishi"? ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Zamiast Optomy trzeba było kupić:

- Mitsubiishi HC4000 - ale brak 3D;

- BenQ W1070;

- Acer H9500BD.

Wszystkie mają zdecydowanie lepszy obraz...

Miałem HC4000 i Optomę HD300X i niestety Optoma była zdecydowanie lepsza :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.