Skocz do zawartości
IGNORED

rcd rotel1072 czy sony x559es?

strus110

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę znawców tematu o podpowiedź: przymierzam się do zakupu odtwarzacza cd i mam dylemat -sony x559es czy rotel rcd 1072. Używam wzmacniacza rotela ra 971 mkII i kolumn heco aleva 500. interkonekt oehlbach ( modelu nie pamiętam ) i przewód głośnikowy Kimber 4. Słucham rożnej muzyki , jednak zdecydowanie częściej ostrzejszej. Lubię detaliczność i klarowność dźwięku ( rotel) oraz niski lecz kontrolowany bas. Nie miałem możliwości przesłuchać wymienionych cd a w opiniach znajdują się tylko 2 opinie. Proszę o podpowiedź:)

https://www.audiostereo.pl/topic/99049-rcd-rotel1072-czy-sony-x559es/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To i tak wygrywa Rotel choć jego poprzednik 991 AE był nieco lepszy jednak miał inną sygnaturę dźwięku. Nie był tak detaliczny jak 1072. Bardziej muzykalny. Jakością dźwięku niewiele odstawał od PD-75.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

991 czy 991 AE? Nie spodziewaj się wulkanu raczej znakomitego CD na długie zimowe wieczory. Ale... No właśnie. Zestawiony z przezroczystym piecem potrafi zaskoczyć. Podobnie jak PD-75.

Gość Gość

(Konto usunięte)

991. Li tylko. Zobaczymy co potrafi. Ma zastąpić Onkyo 7911. Z tym że DAC mam w pre więc jak będzie tak sobie to 991 albo pójdzie do modyfikacji, albo pozostanie transportem. Fajnie że jest w pełni zbalansowany a to moge wykorzystać.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

hmmmmmm, to miały być podpowiedzi jaki cd ? nikt nie ustosunkował się do pioneera pd s06 a jeszcze mam w zanadrzu rotelka rcd 971 , co panowie na to?;)

PD-S06 to strata czasu chyba że chcesz lampizować. Ale gdybyś dorwał PD-75 to już lepiej niż 991 nawet AE tyle że cena będzie nieco wyższa z drugiej ręki.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Proszę znawców tematu o podpowiedź: przymierzam się do zakupu odtwarzacza cd i mam dylemat -sony x559es czy rotel rcd 1072<br />

Troche cierpliwości,i kupisz w granicach 300-500 zł Rotela RCD-855 na TDA-1541A i napędem CDM-4/19.

Ten model gra ze złagodzoną górą,brak ostrosci,bardzo dobrą średnicą,i niskim basem,do twojego wzmacniacza pasuje jak ulał.

Po-zdrówko.

Ciekawe że nawet taki model z niskiej/średniej półki jak RCD855 jest załadowany Black Gate'ami...

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dzięki za podpowiedzi. Właściwie to potwierdziliście moje podejrzenia i domysły. Zdecydowałem się na rotela rcd 1072. Ciekawe jak zabrzmi z ra 971? Na początek posłucham jak gra z kimberem4 a potem mogę jeszcze coś wycisnąć tara labsem ale to dopiero okaże się po 21 grudnia, gdy przyjedzie do mnie. A teraz będę sprzedawał swojego poczciwego pioneera pd s801:) Jakiś chętny?;););)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Kolego strus,zakładasz temat,nikt nie doradził tobie by zakupić 1072,wrecz przeciwnie.

Więc teraz cię uświadomie i popsuje humor,gdybyś kupił 1070,to byś trafił,a tak?czekamy na następny temat.

Nie sprzedawaj może tak szybko 801.

Nie popsułeś mi humoru ;) kolego rydz:). oprócz wypowiedzi na forum zasięgałem języka u swoich znajomych i wypadkową tych informacji była decyzja o zakupie rotela 1072. A jak w jakim stopniu zaspokoi moje wymagania , to się okaże dopiero po włączeniu do mojego systemu:). Ale nie mając doświadczenia w kwestii ww odtwarzaczy musiałem jakoś wesprzeć swoją decyzję Waszymi poradami, za które i tak dziękuję. Oczywiście 801 jeszcze jakiś czas zostanie u mnie , przecież jakoś muszę empirycznie porównać oba urządzenia:) Pozdrawiam wszystkich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.