Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Lampy w Projektorze PTAE900

studio7

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie do Szanownych Forumowiczów. Czy ktoś z was wymieniał lampę w projektorze Panasonic PTAE900 albo 700, i jak on się zachowywał w momencie, kiedy te newralgiczne 3000 godzin przekroczył. Mój ma teraz wypalone już 3500 godzin i obraz jest tak ciemny, że właściwie tylko w nocy można cokolwiek oglądać, a do tego wyje cooler w środku (to sobie sam naprawię) i po pierwszym włączeniu powiedzmy po 7-8h sam się wyłącza i włącza się z dwa trzy razy - potem jak się nagrzeje to hula normalnie. Nie wiem czy to jest takie działanie projektora po tych 3000h, czy może jak wymienię tą lampę to dalej tak się będzie wyłączał i włączał ?

https://www.audiostereo.pl/topic/98991-wymiana-lampy-w-projektorze-ptae900/
  • 3 tygodnie później...

Doszedłem o co chodzi - usterka zlikwidowana, bez sensu sobie samemu odpowiadać, ale jakby ktoś miał podobny problem to służę pomocą, bo to ponoć standardowa przypadłość Panasoniców z tym wyłączaniem i to nie tylko modeli które wymieniłem wcześniej, ale także i nowszych. Myślę, że przedłużyłem życie starej lampy o jakieś 500h i obraz jest sporo jaśniejszy.

- ma innego proja - ale może opisz bo 700tka i 900tka są dość popularne...

- a nie boisz się że lampa zakończy żywot spektakularnym "buch" i zrobi sieczke w środku???

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

• 2 tygodnie później...

No więc kupiłem za 500 zł nowy, ale chiński albo koreański (nie czaję różnicy pomiędzy krzaczkami a domkami :D) zamiennik lampy ET-LAE900 do Panasonica PT-AE900 i niestety po wyświeconych 75 - godzinach lampa nadaje się do śmieci, po prostu obraz jest raz ciemny a raz jasny czasami to miganie jest rzadkie - jak się rozgrzeje to widać to nieco mniej, ale i tak wkurza. Celem wyczyszczenia rozebrałem na czynniki pierwsze starą oryginalna lampę która wyświeciła 3500 godzin dzisiaj wraca na swoje miejsce, bo teraz na tej nowej chińskiej lampie nawet nie da się go włączyć gdyż miga kontrolka LAMP. Jeśli chodzi o to wyłączanie się trzykrotne to jest to kwestia wyczyszczenia potencjometru, który widać po wyjęciu lampy - wystarczy sprężone powietrze i trochę WD40 i temat znika jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.