Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podstawkowe do 3000zł

Piotrek111

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś też szukałem monitorów to 3 tyś i skończyło się na Usher V-601, graja razem z CA 840A v2 w pokoju 20m2. Bardzo naturalne i dość uniwersalne głośniki o dużych możliwościach.

Często gęsto mnie zaskakują praktycznie z każdą nową płytą, - basem detalami sceną wokalem. Problem jest taki z nimi że potrzebują dobrego wzmaka o dużej mocy w przeciwnym wypadku potrafią zagrać całkiem ŹLE !

Oj. Na moje, wzmacniacze były nie tej "klasy" co CA (bez urazy). A do tego mocniejsze i wydajniejsze... Słyszałem jak jeden z nich zamiatał z SF Extrema:)

Pamiętam recenzje o V-601. Pisali, że grał za 3 razy tyle.... A jednak wyraźnie gorzej od Proac za 6500 (wtedy).

No, ale CO KTO LUBI:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

A kolega dalej swoje... kolumny "X" wystawione na portalu "Y" nie są warte ceny "Z" ;)

No a kolega widzę dalej swoje... kolumny "X" wystawione na portalu "Y" są warte ceny "Z"

chociaż nikt nie chce ich kupić nawet w cenie "Z" minus 1.000zł w świątecznej promocji ;) Nie moja broszka zresztą.

A wracając do tematu, jeśli dany przedmiot na wiadomym portalu leży miesiącami i nikt go nawet patykiem nie dotknie,

to ja osobiście między bajki wkładam opowieści dziwnej treści ile to on wart rzekomo jest, nawet z naklejką ProAc na froncie.

Wystaw Focale PS 5-1 za trzy tysiące, a nawet pół godziny nie postoją i tyle w temacie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Oj. Na moje, wzmacniacze były nie tej "klasy" co CA (bez urazy). A do tego mocniejsze i wydajniejsze... Słyszałem jak jeden z nich zamiatał z SF Extrema:)

Pamiętam recenzje o V-601. Pisali, że grał za 3 razy tyle.... A jednak wyraźnie gorzej od Proac za 6500 (wtedy).

Pamiętam

Pamiętam te recenzje na temat V-601 ja dość sceptycznie podchodzę do takich artykułów. Nigdy nie miałem okazji posłuchać Proac więc nie mam porównania.

A mogę zapytać czy Ty słuchałeś CA 840A v2 ??

Wiecie Panowie to nie jest tak że za 3000 zł to będzie non stop, dostałem kilka par w super cenie to i mogę w super cenie sprzedać, wiadomo po ile te kolumny są w chinach a że ściągamy MingDa to nie mamy problemu z innymi produktami, dorzucamy je po prostu do transportu. W tej chwili została nam ostatnia para a w tej cenie nie mam żadnego problemu ze sprzedażą, tak tylko zaproponowałem bo mieści się w budżecie a kolumna bardzo fajna szczególnie średnica i wysokie choć basu też nie brakuje tylko trzeba je długo wygrzać bo nowe grają bardzo jasno.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Hm...

Wielu przecież kocha dźwięk "żyleta"... Może więc kupować starsze, wygrzane?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Jasne:)

"Jest jeden problem, ludzie wyrabiają sobie opinię na temat sprzętu według pierwszego odniesionego wrażenia i oni lubią być zasypywani przez 1000 szczegółów jednocześnie, jaśniej brzmiący głośnik zawsze będzie miażdżył ludzi i wywoływał na nich duże wrażenie."

Smutne jest to, co robi Elektropunkt z tą marką wystawiając taką cenę. Jest to cena, nie uwzględniająca kosztów prawdziwej dystrybucji i sklepu, ani wartości brzmienia na tle dużo droższej konkurencji. Miałem te monitory przez pół roku w domu, mamy je obecnie w salonie. Przez nieodpowiednie firmy zajmujące się w ostatnim czasie dystrybucją tej marki, nie było dane nikomu docenić ich walorów. A kolumny mają ogromny potencjał. Trzydrożna konstrukcja w obudowie monitora, duży bas jak na podstawkę, genialna średnica i wysokie, szeroka scena i duża rozdzieczość. Wymagające są odnośnie zasilania i pomieszczenia(sporo miejsca wokół), ale potrafią się odwdzięczyć pięknym brzmieniem, ale tylko cierpliwym i skrupulatnym audiofilom i melomanom. W tej cenie pełna rekomendacja - KUPUJ w ciemno. U nas nadal kosztują 8400zł. Pozdrawaim.

Kto słucha, nie błądzi...

Smutne jest to, co robi Elektropunkt z tą marką wystawiając taką cenę. Jest to cena, nie uwzględniająca kosztów prawdziwej dystrybucji i sklepu, ani wartości brzmienia na tle dużo droższej konkurencji.

U nas nadal kosztują 8400zł. Pozdrawaim.

Smutne to jest to, o czym Ty piszesz - ceny sprzętu audio w Polsce są chore - Elektropunkt (i tak sprzedając z zyskiem) przynajmniej uczciwie przyznał, że ceny w Chinach są kilkukrotnie niższe (kto tyle na tym zarabia?!!!)

Smutne to jest to, o czym Ty piszesz - ceny sprzętu audio w Polsce są chore - Elektropunkt (i tak sprzedając z zyskiem) przynajmniej uczciwie przyznał, że ceny w Chinach są kilkukrotnie niższe (kto tyle na tym zarabia?!!!)

Co za refleks :-). Dopiero teraz Cię olśniło czy kupiłeś coś kiedyś w promocji co promocją wg Ciebie nie było? :-)

Usher v-601 i tyle z nowych i tak nie znajdziesz lepszych w tej cenie, wiem bo słuchałem w sklepie różnych kolumn do 5tyś i wybór padł na v-601.Pytanie do POSIADACZY v-601 próbował ktoś z Was zestawić te kolumny z lampą?

Taaa jasne już ja tam znam te wasze "wyraźnie gorzej/lepiej" w świecie audio.Może lepiej określ się w czym v-601 były wyraźnie gorsze od Proac.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Taaa jasne już ja tam znam te wasze "wyraźnie gorzej/lepiej" w świecie audio.Może lepiej określ się w czym v-601 były wyraźnie gorsze od Proac.<br />

Nie stawiaj 601 obok Proac.

Stawiaj je obok Heco Celan-XT-301 i Jamo-C-803

Usher v-601 i tyle z nowych i tak nie znajdziesz lepszych w tej cenie, wiem bo słuchałem w sklepie różnych kolumn do 5tyś i wybór padł na v-601.Pytanie do POSIADACZY v-601 próbował ktoś z Was zestawić te kolumny z lampą?

Taaa jasne już ja tam znam te wasze "wyraźnie gorzej/lepiej" w świecie audio.Może lepiej określ się w czym v-601 były wyraźnie gorsze od Proac.

Wiesz, to było ponad 3 lata temu...

Słuchałem wówczas na Accu i Metaxasie (tego roku jeszcze istniał nasz "LOAC" - były niestety:() Proac 1 SC u Kolegi Houka, wspólnie z Lucmasterem i Berberysem. Pod koniec słuchania, przyjechał ktoś z kolumienkami V-601 po lampowego Manleya do Houka, więc tak czy siak trza był ich posłuchać...

Nikt nie napisał recenzji z naszych odczuć. Głośniki, po prostu przeszły mimochodem koło naszej czwórki.Bez żadnego wrażenia. Nikt nie zauważył też, że są choćby w części lepsze, czy też równiejsze (to też zaleta!) od Proac. Dlatego powstał tylko ten jeden, poniższy wpis... Raczej na temat właściciela i jego połowicy:)

Napisano 28.01.2009 - 01:10robix, 28 Sty 2009, 00:43

"Kto zostal nowym wlascicielem ,,mojego,, bylego wzmaka?

Danych osobowych nie znam:) Ale był to ktoś przezabawny! Wpadł na chwilkę. Pełna kultura!

Od początku zapewniał, że nie chce przeszkadzać w naszych zawodach.

Minęło pół godziny słuchania Proacków zanim mu przypomniałem, że może ma swoje Ushery?

I posłuchałby Manleya z nimi? Przyniósł. Wybaczyliśmy! Potem obrzydził mi do reszty "Dzieci Sancheza" Chucka M. (słuchając je w obu trybach wzmacniacza, a przedtem jeszcze z Accu - razem 3x). Dalej - twierdził, że trioda 2A3 zrobiłaby z prozaków sieczkę:) No i po zakupach został jeszcze na chwilkę, choć wydawało się, że nie chciał. W ogóle - fajny był!

Aaaaa.... i miał ze sobą kobitkę, która zwierzyła mi się, że facet ją katuje... muzyką:) Co za człowiek! Bez litości(:

Pozdr."

I tyle...

Pozdr.

chociaż nikt nie chce ich kupić nawet w cenie "Z" minus 1.000zł w świątecznej promocji ;) Nie moja broszka zresztą.

Jeśli tak podchodzisz do wszystkiego to ja życzę wesołych świąt i szczęśliwego nowego roku... Nie czytasz aukcji, a później klops... Czy teraz, jak już przeczytałeś aukcję (zakładam, że w końcu to zrobiłeś) dalej widzisz jakąś świąteczną promocję? Bo ja dalej widzę tę samą cenę, tylko w innej konfiguracji :]

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Kiedy i z czym słuchałeś v-601 kolego?

Po pierwsze,601 nie postawił bym koło Proac bo to nie ta klasa i możliwości,zestawienie które podałem jest adekwatne w cenniku.

Możliwości brzmieniowe nie odbiegają od wyżej-wymienionych kolumienek,koniec kropka.

He,zukzukzuk,widzę że znasz Houka,kiedyś kupiłem od niego z ciekawości Aegisy,10 lat temu?? :)

Pozdrawiam.

tutaj interesująca recenzja Studio Monitor 55 - proste ze Stereophile

http://definitive.pl/pliki/pdf/sm55_stereophile.pdf

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Ładny dźwięk (szczególnie góra) i wygląd mają elac-i 243.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Jeśli tak podchodzisz do wszystkiego to ja życzę wesołych świąt i szczęśliwego nowego roku... Nie czytasz aukcji, a później klops... Czy teraz, jak już przeczytałeś aukcję (zakładam, że w końcu to zrobiłeś) dalej widzisz jakąś świąteczną promocję? Bo ja dalej widzę tę samą cenę, tylko w innej konfiguracji :]

Spójrz najpierw tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i sam poczytaj, a może się w końcu otrząśniesz chłopie ;)

Tu następny ma okazję niebywałą do sprzedania za 13.500zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

podczas gdy nowe stoją za 15.800zł a używane stały za 7.500zł chyba z pół roku i pies z kulawą nogą na nie nawet nie spojrzał.

Same okazje na tym allegro, nic tylko kupować póki jeszcze stoją...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Większość konstrukcji Xaviana to niezła ściema - ładne skrzyneczki a w środku...

i to za całkiem sporą kasę...

chyba wiem w kogo tak bardzo zapatrzył się Audio Academy

Ściema nie ściema, już nawet nie o to chodzi, tylko o to, że wołanie za używane paczki o 10 czy tam 20 procent mniej niż nowe kosztują,

to jest co najwyżej głupi żart albo szukanie idioty, a nie żadna OKAZJA, 10-20% rabatu dają na dzień dobry w każdym salonie bez łaski.

Tym bardziej, że te kolumny stoją i stoją, nawet powystawiane za mniej niż 50% katalogowej ceny i nikt się na nie jakoś nie rzuca.

Spójrz najpierw tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i sam poczytaj, a może się w końcu otrząśniesz chłopie ;)

To jest nizsza seria kolumn, po drugie wygląda na to że ktoś je psu z gardła wyjął...

Nigdzie też u siebie na aukcji nie napisałem nawet, że jest to "NIEBYWAŁA OKAZJA" - chodź i tak jest to tylko standardowe hasło reklamowe powszechnie reklamowe.

Sam się dziwię, że jeszcze na to reaguję...

Ukryta Zawartość

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Nie chodzi mi o serię, tylko o zastosowane głośniki, tabliczkę z nazwą producenta i cenę nowych kolumn w sklepie.

Katalogowa cena tych paczek, to ostatnio jak sprawdzałem było jakieś 11.000zł i facet za 4.500zł nie może ich się pozbyć.

Nowe Xavian Giulia w sklepie stoją po 17.000zł i przez pół roku nie mogły się sprzedać ani za 7.500zł, ani za 7.000zł

Sam sobie policz ile to jest procent, to może w końcu zrozumiesz o czym się Ciebie od miesiąca czy dwóch rozmawia :)

Sam się dziwię, że jeszcze na to reaguję...

Przecież sam zacząłeś, to co Cię tak dziwi?

Rozmowa była o kolumnach do 3.000zł, a Ty żeś nagle wyskoczył z komentarzem ile co dla mnie warte jest,

więc po raz chyba trzydziesty Ci tłumaczę, że nie dla mnie warte jest, tylko dla każdego kto szuka używanych kolumn.

Może dla Ciebie Twoje kolumny są warte 80-90% salonowej ceny, ale nikt normalny nie da za nie więcej niż 40-50%

więc zamiast się rzucać bez sensu, weź je wystaw od złotówki BCM i za dwa tygodnie wróć się pochwalić za ile poszły ;)

Ukryta Zawartość

te troche ponad budzet

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Dokładnie o tych JAMO mówiłem nieco wcześniej.

Za taką kasę ile one teraz kosztują, to się nie da kupić nawet samych głośników, które w nich siedzą.

Kilka lat temu nowe sztuki stały w salonie za nieco ponad 7.500zł i już wtedy to była okazja (w stosunku do "markowej" konkurencji)

więc te trzy patole za kilkuletnie i zadbane egzemplarze, to nawet pięciu sekund bym się nie zastanawiał, gdybym takich dzisiaj szukał.

Co do Focali, to miałem swego czasu większe Electra 1027Be i musiałem stwierdzić z przykrością (żonie bardzo się podobały z wyglądu)

że brzmieniowo nie są warte połowy swojej chorej ceny (wtedy używki chodziły po 11-12kzł a grały na 4-5kzł) i po miesiącu zrobiły wypad.

Nie wiem jak te mniejsze, ale skoro trzy razy większe 1027Be nie miały basu, to nie podejrzewałbym tych maluchów o jakieś cuda na kiju.

Chociaż przyznaję, że z bliska nie widziałem, tak sobie tylko gdybam. JAMO D-830 miałem dwa razy i tych akurat jestem pewien na 100%

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.