Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podstawkowe do 3000zł

Piotrek111

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako początkujący w świecie audio, chciałbym zapytać bardziej zorientowanych o wybór monitorów używanych do pokoju 21 m2. Najlepiej 2-drożnych i max. wysokich na 43cm. Od dźwięku oczekuję przede wszystkim wysokiej neutralności i dynamiki. Dźwięk ma być jak najbardziej szczegółowy. Jeśli to możliwe proszę o linki z alle.. Reszta systemu będzie dobrana pod kolumny.

jeśli masz blisko na śląsk, to warto zapoznać się z tą ofertą.

ciut przekracza Twój budżet, myślę o wersji najwyższej tj.one

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Wysokość podałem orientacyjnie, mając na uwadze bardziej wielkość skrzynek i wysokość bazy odsłuchowej. W sumie to chyba standard dla średniej wielkości kolumny podstawkowej. Chciałbym coś uzywanego, bo nie stać mnie aby przy ewentualnej szybkiej odsprzedaży, stracić na starcie połowe wydanej wartości.

Sam zaczolem sie bawic w to jakies 6 miesiecy i wiem ze nie zostaniesz przy jednym zestawie , po jakim czasie stwerdzisz ze szukasz innege dzwieku i ze ten ci nie odpowiada.Bedziesz szukal coz drozszego .

Ciezko doradzic ci bo w tej cenie kolumn podstawkowych jest pelno , idz do sklepu i posluchaj kilku bedziesz mial orentacje gdzie szukac i w jakich dzwiekach.Kazdemu odpowiada inny dzwiek i inaczej slyszy i tez sie co innego podoba,

Nie jestem doswiadczonym w tym dziale taz bardzo ale mialem i mam mozliwosc odsluchu duzo ilosci kolumn .Sprawdz na pocztaek Kef-y .Monitor Audio.B&W, tannoy , moze uzywan dynaudio .pozniej po czasie kiedy juz bedziesz bardzej obczytany obeznany w tym wszystkim obierzesz swoja droge .Jest tego duzo od amplitunera kolumn prze kable daci listwy az do akustyki itd itd

Ja ci powiem ze po tym czasie lubie kolumny firmy ATC Spendor Harbeth ktory tak bardzo nie zaklamuja dziweku .

:)

za 2800 masz Definitive Studio Monitor 55

- 17 centymetrowa membrana

- podwójne zawieszenie głośnika

- aluminiowy kosz głośnika

- wysokotonówka z aluminium obrabianego cieplnie pokryta ceramiką

- membrana pasywna na szczycie obudowy

http://sklep.rms.pl/index.php?p11502,definitive-technology-studio-monitor-55-kolumny-stereo-surround-2szt

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Witam. Moim zdaniem powinno się najpierw odsłuchać kilka par kolumn w salonie, żeby wybrać te które najbardziej odpowiadają dla Twojego ucha (oczywiście z pozostałą częścią sprzętu audio). Jeśli chodzi o monitory, które moim zdaniem można polecić to AE Evo 1. Uważam, że są to monitory uniwersalne z fajną średnicą i z dobrą dynamiką. Głośniki ekranowane magnetycznie. Nowe potrzebują dłuższego wygrzania. Z uwagi na tylny bass-reflex nie mogą stać za blisko ściany. Dla przykładu (to nie jest moja aukcja):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od dźwięku oczekuję przede wszystkim wysokiej neutralności i dynamiki. Dźwięk ma być jak najbardziej szczegółowy.

JMlab Point Source 5-1

JAMO Concert 8 (D-830)

ESA Furioso

Do trzech tysięcy za używki nic lepszego nie znajdziesz, niestety wszystkie wyżej wymienione występują w ogłoszeniach raz na ruski rok.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Tylko szaleniec za nie tyle zapłaci, a jeśli mnie pamięć nie myli, to przynajmniej pół roku już tam w tej cenie leżą.

Posłuchać może i warto, ale wyskoczyć z trzech kawałków, żeby je u siebie mieć... chyba raczej niekoniecznie.

Tym bardziej w pomieszczeniu 20mkw gdzie w ogóle dziwnym pomysłem jest wstawianie monitorków

i moim skromnym zdaniem dużo lepszym rozwiązaniem byłoby dołożyć z tysiaka do podłogówek,

które zajmują tyle samo miejsca i odpada konieczność zakupu standów, ale to już kwestia gustu, dla każdego coś innego.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Od dźwięku oczekuję przede wszystkim wysokiej neutralności i dynamiki. Dźwięk ma być jak najbardziej szczegółowy.

Posłuchaj ADAM A7X - grają szczegółowo i dynamicznie ... . Co do naturalności - możliwe że będziesz musiał nieco przekręcić na minus potencjometr odpowiedzialny z filtr połówkowy dla wysokotonowca)

Tym bardziej w pomieszczeniu 20mkw gdzie w ogóle dziwnym pomysłem jest wstawianie monitorków

Dziwnym pomyśłem to jest słuchanie podłogówek (z konieczności odsłuch z większego dystansu), kiedy nasze pomieszczenie nie ma idealnej ... no ... bardzo dobrej akustyki :] :] - przynajmniej jeśli oczekuje się szczegółowości

Mam w promocji SWANS M3 cena detal 8400 za 3000 zł oddam, oczywiście nowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Tylko szaleniec za nie tyle zapłaci, a jeśli mnie pamięć nie myli, to przynajmniej pół roku już tam w tej cenie leżą.

Posłuchać może i warto, ale wyskoczyć z trzech kawałków, żeby je u siebie mieć... chyba raczej niekoniecznie.

i moim skromnym zdaniem dużo lepszym rozwiązaniem byłoby dołożyć z tysiaka do podłogówek,

które zajmują tyle samo miejsca i odpada konieczność zakupu standów, ale to już kwestia gustu, dla każdego coś innego.

parantulla,

jeżeli kupujący już się zdecydował na monitory w 20m to zakładam, że to przemyślał i jest to świadoma decyzja wynikająca z pewnych ograniczeń i nie nam dyskutować i uświadamiać go, że ma włożyć podłogowe.

Czy 1sc są warte 3000 ?? ja uważam, że TAK i wspomnę o tym co dla Ciebie jest jednym z podstawowych kryteriów - przy odsprzedaży nic nie straci bo za 700gbp puści je na ebay.co.uk od strzała i jeszcze na tym zarobi.

----------------------------------------------------

Mam w promocji SWANS M3 cena detal 8400 za 3000 zł oddam, oczywiście nowe.

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie bym posłuchał.

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Posłuchaj - USHER V 601

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja promuje swoje AUDIOVECTOR Mi 1 SIGNATURE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Naprawde trudno bedzie je tknac za ta kaske choc jak juz ktos zauwazyl oststecznie to kwestia gustu. U mnie przegraly ale tylko ciut, ciut z Proac Response 1S ktore zreszta ktos juz polecil. Jestem pewien, ze 3000 to dobra cena. Na Uk rynku wtornym lataja po ok £700 a na ebay'u nawet wiecej. Nie bedzie wiec problemow ze zbyciem. Jesli chodzi o Concerto 8 to zabraklo mi w nich magii oraz metrow w moim pokoju :) Apropos pokoju to Audiovector rzuca potezna scene wiec na 21m powinno byc git :)

Ps Audiovector'y dobrze sie zgraly z Creek'iem Destiny. Troszke gorzej z Densen'em DM10.

Ukryta Zawartość

Witam. Jako początkujący w świecie audio, chciałbym zapytać bardziej zorientowanych o wybór monitorów używanych do pokoju 21 m2. Najlepiej 2-drożnych i max. wysokich na 43cm. Od dźwięku oczekuję przede wszystkim wysokiej neutralności i dynamiki. Dźwięk ma być jak najbardziej szczegółowy. Jeśli to możliwe proszę o linki z alle.. Reszta systemu będzie dobrana pod kolumny.

Posłuchaj Acoustic energy Aelite Two wysokość 45 cm a jakość dżwięku to klasa sama dla siebie.

Tylko szaleniec za nie tyle zapłaci,

A kolega dalej swoje... kolumny "X" wystawione na portalu "Y" nie są warte ceny "Z" ;)

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Te v601-ki wygladają fajnie. Kiedyś ich słuchałem w sklepie i z tego co pamiętam, to grały naprawdę neutralnie i dokładnie.

Trzeba będzie wybrać się na odsłuchy.

Dziwne, że taki swans m3 ma głośnik nisko-średniotonowy za 150zł, a usher 601 za 400zł.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Zastanowiła mnie jakość i precyzja wykonania za takie pieniądze. Dlatego wspomniałem o tym. <br />

No to jedż i zbadaj jakość,precyzję i dżwięk,kolumn które zaproponował Elektropunkt w takiej cenie,będziesz miał jasność.

Ja nie przepadam za branżą która udziela się na forum,ale taką propozycje bym rozważył,napewno.

To i ja dorzucę swoją propozycję.

Jeśli zdołasz zapewnić odpowiedni PRĄD, a kolumienki mogą być starsze od starych, to "jachtowe" Infinitki może zmieszczą się z dźwiękiem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Jeśli chodzi o Swans M3 to warto posłuchać. Dla mnie był to drugi zestaw na AS2010 (zaraz po xavianie xn250). Xavian to inny przekaz, dla mnie bardziej naturalny i z większą kulturą, ale swans za to miał "kozacki" bas. Słuchając na M3 jest na pewno fun, ale czy dobre to na dluższą metę? Zależy od preferencji i rodzaju muzyki. Na pewno jest to ciekawa propozycja.

Mam nadzieję, że nie pomyliłem się i to wersja M3 była na samej górze w Sobieskim w pokoju z "najciekawszą" (a przynajmniej najbardziej imponującą) aranżacją akustyczną?

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Te v601-ki wygladają fajnie. Kiedyś ich słuchałem w sklepie i z tego co pamiętam, to grały naprawdę neutralnie i dokładnie.

Trzeba będzie wybrać się na odsłuchy.

Dziwne, że taki swans m3 ma głośnik nisko-średniotonowy za 150zł, a usher 601 za 400zł.

Zgadza się wygladają fajnie, w rzeczywistości lepiej niż na zdjęciach. USHER V 601 są neutralne, dokładne, detaliczne, przestrzenne itd..., w dziale OPINIE jest trochę informacji na ich temat.

W niektórych sklepach np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dostaniesz je poniżej 3000 zł, wystarczy trochę negocjować.

Ukryta Zawartość

Zgadza się wygladają fajnie, w rzeczywistości lepiej niż na zdjęciach. USHER V 601 są neutralne, dokładne, detaliczne, przestrzenne itd..., w dziale OPINIE jest trochę informacji na ich temat.

W niektórych sklepach np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dostaniesz je poniżej 3000 zł, wystarczy trochę negocjować.

Tak sądzą niektórzy...

W dawnych czasach słuchaliśmy ich zamiennie z Proac 1SC (w 18 metrach). Były też 2 b.dobre, różne wzmocnienia. Proac SC jednak wyraźnie były górą, choć nie przepadam za kolumnami z dziurą...

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Kiedyś też szukałem monitorów to 3 tyś i skończyło się na Usher V-601, graja razem z CA 840A v2 w pokoju 20m2. Bardzo naturalne i dość uniwersalne głośniki o dużych możliwościach.

Często gęsto mnie zaskakują praktycznie z każdą nową płytą, - basem detalami sceną wokalem. Problem jest taki z nimi że potrzebują dobrego wzmaka o dużej mocy w przeciwnym wypadku potrafią zagrać całkiem ŹLE !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.