Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre źródło DAC czy CD (do ~600zł)

cambridge

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje możliwie najlepszego w tej cenie źródła do wzmacniacza harman kardon 680 i kolumn dynaudio audience 52, cena powiedzmy do 600 zł.

Zastanawiam się nad wyborem między DAC i odtwarzaczem CD, za dacem zdecydowanie przemawia do mnie jego elastyczność, mam dość spora kolekcje muzyki w formacie FLAC/ APE a płyt CD praktycznie nie posiadam i w przypadku wyboru CD musiałbym wszystko nagrywać na płyty audio czego bym nie chciał.

zastanawiałem się nad:

DAC:

Musical Fidelity V-DAC

USB DAC Audinst HUD-mx1

S.M.S.L - SMSL SD-1955 ( do niego mam wątpliwości)

Odtwarzacze CD:

CAMBRIDGE AUDIO CD5

ROTEL RT-930AX

DENON DCD-1290

Onkyo-DX 7511

Zastanawiam się jaka będzie jakość dźwięku dacow w porównaniu do CD (przy odtwarzaniu płyty audio i bezstratnych plików we FLAC/ APE z komputera), na kogo korzyść wypadnie?

W jaki sposób uzyskać najlepszą jakość dźwięku z DAC'a? czytałem że przez USB jakość jest zdecydowanie gorsza niż przez kabel coaxial i spdif? Czy ma znaczenie jakiej karty sieciowej użyje w PC lub laptopie jeśli podłącze daca przez kabel optyczny?

Jak wypadnie jakość dźwięku w przypadku podłączenia daca przez kabel optyczny do np. tunera sat. z możliwością odtwarzania plików FLAC. APE?

Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z DAC także proszę o wyrozumiałość

W sumie autor sam sobie odpowiedzial - plyt CD nie posiada i pisze w sumie pozytywnie o plikach. Na jego miejscu poszukalbym jakiegos serwera muzycznego, moze nawet juz z wbudowanym dobrym DAC-em,

W sumie autor sam sobie odpowiedzial - plyt CD nie posiada i pisze w sumie pozytywnie o plikach. Na jego miejscu poszukalbym jakiegos serwera muzycznego, moze nawet juz z wbudowanym dobrym DAC-em,

W zasadzie tak, już zdecydowałem że DAC będzie lepszym rozwiązaniem

Zastanawiam się tylko jaka będzie jakość dźwięku tych dacow w porównaniu do CD (przy odtwarzaniu płyty audio i bezstratnych plików we FLAC/ APE z komputera), na kogo korzyść wypadnie, przy kupnie daca i cd za ok. 600 zł?

"S.M.S.L - SMSL SD-1955 ( do niego mam wątpliwości)"

Z jakiego powodu biorą się wobec niego wątpliwości?

Spotkałem się z kilkoma negatywnymi opiniami

Dalej nie dostałem żadnej odpowiedzi na moje pytania

W jaki sposób uzyskać najlepszą jakość dźwięku z DAC'a? czytałem że przez USB jakość jest zdecydowanie gorsza niż przez kabel coaxial i spdif?

Czy ma znaczenie jakiej karty sieciowej użyje w PC lub laptopie jeśli podłącze daca przez kabel optyczny?

Jak wypadnie jakość dźwięku w przypadku podłączenia daca przez kabel optyczny do np. tunera sat. z możliwością odtwarzania plików FLAC. APE?

Czy moge użyć 8-metrowego kabla usb do podłączenia daca z pc?

Watpie by DAC za 600zl prezentowal jakies granie. Kup Denona DCD-3000,S10 i masz 2w1 i zapomnij o DACu za 600zl. Z tym ze te playery sa drozsze niz 600zl. I teraz troche krucho na rynku z nimi.

?👈

Jakbym miał wydawać tyle to wolałbym kupić już Arcam - rDAC który zagrał by pewnie jeszcze lepiej, ogólnie pytanie kieruje do osób które w praktyce porównywały sprzęty za taką kwote, czytałem kilka i większość jest na korzyść daca ale chciałbym zeby ktos to jeszcze potwierdził.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jakbym miał wydawać tyle to wolałbym kupić już Arcam - rDAC który zagrał by pewnie jeszcze lepiej, ogólnie pytanie kieruje do osób które w praktyce porównywały sprzęty za taką kwote, czytałem kilka i większość jest na korzyść daca ale chciałbym zeby ktos to jeszcze potwierdził.

Arcam rDAC lepiej od Denona DCD 3000 lub S-10? Oj nie, to nie ta półka. DAC Arcama gra lepiej od większości współczesnych budżetowych odtwarzaczy, od odtwarzacza średniej klasy dostaje baty bez względu na konfigurację. Obydwa Denony to bardzo dobre urządzenia.

Założyciel wątku pisze o urządzeniu do 600zł a dostaje poczęstowany odpowiedzią żeby kupił sobie coś, co normalnie kosztuje 2x więcej. Radzę czytać ze zrozumieniem.

Cambridge:

Jeśli nie boisz się iść w nieznane, polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozłożył u mnie na łopatki kilka wychwalanych na tym forum maszyn kosztujących ok 1kzł, których dane mi było słuchać. Kupisz go tanio, bo jest nieznany, posiada bardzo dobry napęd, przetwornik TDA1541A + brak opów na wyjściu. Gra zadziwiająco dobrze, Czy lepiej od współczesnych przetworników w tej cenie?

Tego niestety nie wiem, z DACami nie miałem do czynienia w ogóle.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.