Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzony przełącznik wejść diora ws 704...

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszyskich,

postaram się to wszystko opisać:

-jeżeli przełącznik wejść jest ustawiony w pozycji tuner i dam sygnał z tunera FM na wejście sygnałowe przełącznika wejść zwyczajnie słychać odbior stacji FM , a w tle coś w rodzaju bulgotania (miarowe bulg,bulg...) w kolumnach ,które zanika czasem zupełnie,występuje z różnym natężeniem i z reguły gdy sprzęt popracuje chociaż 20 min.

Po odłączeniu od wzmacniacza tunera-gdy przełącznik wejść jest ustawiony na tuner w głośnikach słychać trzaski , lub szum.

Przełączanie na inne wejścia tam cisza wszystko w porządku i żadna usterka nie występuje ...

Podłączyłem tuner FM pod AUX i wszystko działa jak należy...

Co może być nie tak ?

Separatory wejsciowe oparte są na BC 239 rolę przełącznika sygnałów wejściowych pełni LC 7821 są też małe elektrolity oraz separator NE 4558.

Ciekawe co strzeliło oględziny nic nie wykazały luty ok.nic nie jest popalone itp... Myślę na wymianą elektrolita i BC 239 (dla tuner)...

Pomocy :)...

Ja w swoim WS504 wymieniłem wszystkie elektrolity na standardową serię ELNA-y i wszystkie dziwne zjawiska ustały (wywalało mi bezpieczniki). Tobie też to polecam, a dodatkowo wymieć tranzystory w buforach wejściowych na BC550 (lub zaszalej na 2SC2240 - trzeba giąć nogi) oraz wzmacniacze operacyjne na NE5532. Po tych zabiegach wzmacniacz gra wyraźnie lepiej (ale ciągle szału nie ma), a nie jest to droga zabawa.

• 2 tygodnie później...

Witam wszyskich,

Wzmacniacz już naprawiony winny okazał się tranzystor BC 239 który uległ uszkodzeniu wymieniłem też pobliskie kondensatory tzn. 11 szt :)

Gra jak nowy ...

Podziękowania dla muzg-a :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.