Skocz do zawartości
IGNORED

Parametry płyty audiofilskiej.

adamwolf

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie płyty kupić żeby wyróżniały się dobrą jakością i generowały przyjemną muzykę taką że jak rodzina przyjdzie to szczena opada?

Chodzi o dane technicze(próbkowanie,bity czy tym podobne)oraz wykonawców.Dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/98848-parametry-p%C5%82yty-audiofilskiej/

Może płyta testowa?

Chodzi o dane technicze(próbkowanie,bity czy tym podobne)

Jeśli płyta cd, to polecam 44.1/16 ;)

Tak na serio, to jeśli ma być efekciarsko to może coś typu Nightwish - Imaginaerum, Kaliber 44 - Tajemnicza Księga. Prolog, czy coś Katie Melua? Wszystko zależy, co kto lubi. Raczej odradzam reedycje starych płyt do tych celów. Jeśli pytasz o realizacje konkretnych tytułów i wydań, to nie czuje się na siłach to oceniać i odpowiadać.

Płyta nagrana z wysoką jakością nie charakteryzuje się jakimiś specyficznymi parametrami. Po prostu wytwórnia płytowa musi temu zagadnieniu poświęcić dostatecznie dużo uwagi - a większość wytwórni tego nie robi - bo po co ? Teraz większość i tak słucha jakości mp3 ... .

Jeżeli chcesz kupić płyty dobrej jakości (a więc audiofilskie) musisz udać się do dobrego salonu z płytami i podejść do regału "wydawnictwa audiofilskie". Płyty są tam drogie, ale przynajmniej dobrze nagrane. Muzyka - głównie jazz z przyległościami.

Wielu audiofilii posiadających dobry sprzęt stoi przed wyborem - słaba muzyka dobrze nagrana albo dobra muzyka słabo nagrana ... :-).

Na allegro lub ebay'u też możesz kupić płyty audiofilskie - wpisujesz w wyszukiwarkę "audiophile" ...

Erich Kunzel & Cincinnati Pops Orchestra "Round-Up" zawsze wszystkim "kopara opada" Polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tą opadającą koparą to naprawdę fakt :D

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Gość

(Konto usunięte)

W muzycznych granicach przez Ciebie wyznaczonych jak najbardziej mieści się Diana Krall "The Girl In The Other Room", a sposób realizacji, brzmienie tej płyty, powala nawet na najsłabszym sprzęcie :)

Ja bym dołożył polską Grzegorza Turnau'a Cafe Sułtan; znane tematy nagrane z dużą kulturą rejestratorów. Tam gra wszystko jak trzeba, szczególnie tytułowa.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ukryta Zawartość

O-Zone Percussion Group - La Bamba

Ukryta Zawartość

Oczywiscie Patrycja i Siedmiu Wspaniałych z Telarca, plus Ryszardy W. i S. - jazdą obowiązkową, ale od lat profanów powalam czyms innym.

Na płycie "Tutti!, Orchestral Sampler" - nie fortissima orkiestr grających klasykę, a niesamowita Dallas Wind Symphony rozsadzając ściany daje spektakularny popis. Realizm i potęga nagrania tej dętej orkiestry nie maja sobie równych. Oczywiście tuby muszą zabrzmieć przez zacny woofer!

Przywal rodzince coś z AUM Fidelity, albo nowych edycji ESP Disk. Bardzo dobra jakość i jak najbardziej ciekawa niebanalna muzyka.

Gwarantuję, że im szczena opadnie i nie będą więcej zakłócać Twojego spokoju!... '-)

41y7K7JBtbL._AA160_.jpg51e0Dh6RaPL._AA160_.jpg61QxWuMja3L._AA160_.jpg

Pozdro,M

Parker's Mood

30 NAJBARDZIEJ AUDIOFILSKICH PŁYT WSZECH CZASÓW

1 - Amused to Death - Roger Waters (1992)

2 - Touch - Yello (2009)

3 - Acoustic Live - Nils Lofgren (1997)

4 - Metallica – Metallica (Black Album) (1991)

5 - The Last Resort – Trentemøller (2006)

6 - Dark Side of The Moon - Pink Floyd (1973)

7 - The Colour of Spring - Talk Talk (1986)

8 - We`re Here Because We`re.. - Anathema (2010)

9 - Sir John Alot - John Renbourn (1968)

10 - Kilo - The Nits (1983)

11 - Jazz at the Pawnshop - Diverse artiesten (1977)

12 - Wish You Were Here - Pink Floyd (1975)

13 - Cafe Blue - Patricia Barber (1994)

14 - Live in Paris - Diana Krall (2002)

15 - Beste van Twee Meter Sessies (1987-2009) – V.A. (2009)

16 - Live at Carnegie Hall - Harry Belafonte (1989)

17 - Moon Safari - Air (1998)

18 - The Girl in the Other Room - Diana Krall (2004)

19 - Gone To Earth - David Sylvian (1986)

20 - Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band - The Beatles (1967)

21 - Deadwing - Porcupine Tree (2005)

22 - Frances The Mute - The Mars Volta (2005)

23 - Heartbreaker – Ryan Adams (2000)

24 - Kind of Blue – Miles Davis (1959)

25 - Dear John - Ilse DeLange (1999)

26 - The Big Gundown - Ennio Morricone (1966)

27 - Architecture & Morality - Orchestral Manoeuvres in the Dark (1981)

28 - Seldom Seen Kid - Elbow (2008)

29 - Montgolfieres- Gianmaria Testa (2003)

30 – My One and Only Thrill - Melody Gardot (2010)

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Jest to lista stworzona przez grono użytkowników podobnego serwisu jak audiostereo.

proszę bardzo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki, to nie było zaczepne z mojej strony.

Tyle, że ów link nie tłumaczy w żaden sposób, pod jakim względem owe płyty są wybitnie audiofilskie (realizacja, muzyka, inne?). I o to mi chodziło. Zawsze to jednak głos w dyskusji ;)

Powrót po dłuższej przerwie...

Lista audiofilskich płyt wszech czasów i zarazem najlepszych płyt w kosmosie trochę mnie zdziwiła. Nie rozumiem podniet w temacie DSOTM albo WYWH, czy też Kind of Blue. To są normalnie, trochę może ponad przeciętnie nagrane płyty i nawet wypasione złote wersje Ciemnej Strony czy Wish You Were Here to przecież nic nadzwyczajnego w kontekście audiofilskich nagrań of kors. Kind of Blue mam kilka wersji i jedyną, która tak naprawdę się wyróżnia, to japońskie wydanie Sony z 2011 roku: K2 HD Mastering... ale i to nagranie wcale nie pretenduje tej płyty do wielkich audiofilskich odkryć... a już umieszczenie na top liście Beatlesów albo Belafonte to już w ogóle jakieś przegięcie!

Audiofilskich nagrań trzeba szukać w takich labelach jak DMP, JVC XRCD, Chesky, Reference Recordings, In Akustik, Jeton, Dorian, LIM, Linn... Oczywiście label nie jest zawsze gwarancją jakości i audiofilingu, nie mniej jednak są to jedne z lepszych audiofilskich wytwórni i praktycznie większość nagrań na tych płytach jest zrealizowana co najmniej bardzo dobrze.

Parker's Mood

MarkN nie wiem co kierowało czytelnikami HI-FI w Holandii tworzącymi powyższą listę.

Powinieneś jako pierwszy zabrać głos w temacie, pozwoliło by to uniknąć pewnych sfomułowań które nijako nie mają się do PARAMETRÓW (DANYCH TECHNICZNYCH) audiofilskich płyt CD.

SUBIEKTYWNIE!!!

adamwolf zerknij tu>

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taka lista jest bez sensu.

Przecież ten sam tytuł ma często kilkadziesiąt wydań bardzo różniących sie jakością. Od marketowego CD z koszyka do MFSL czy SACD.

Pytanie do autora wątku:

-Czy Tobie chodzi o słuchanie muzyki, czy szpanowanie przed otoczeniem?

Może tytuł powinien brzmieć "Płyty dobrze brzmiące"? - nie wnikając sferę Muzyki? Ale wsłuchiwanie się tylko w jakość dźwięku nie trawiąc samej Muzyki jest dla mnie trochę bez sensu. Płyta nagrana/wydana genialnie bez dawania radości ze słuchania zawartości to nie dla mnie. Ale niestety mam też i takie w kolekcji :)

supmario

Pytanie: Czy jeszcze jestem audiofilem?

Czy budzet przeznaczony na stereo i kupione SACD jest miara audiofilstwa.

Moze i tak, ale w takim razie ja nie jestem audiofilem. Mimo wszystko kocham muzyke.

Ja raczej slucham dobrze nagranych plyt. :-)

Ja rozumiem, że żadnej z tych płyt nie słuchałeś? (romekjagoda)

To źle rozumiesz (i nie wiem co niby rozumiesz?). W ogóle skąd taki wniosek? Jasnowidzem jesteś?

Dla mnie ten wątek jest zupełnie nietrafiony, bo wbrew tytułowi autor o żadnych parametrach nie zamierza dyskutować, ba! - nawet ich nie zdefiniował (czy chodzi o realizację, jakość, czy muzykę).

Jest to kolejny temat, który dubluje wątki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oraz wątek '100 płyt które należy znać'.

Takie ględzenie nie wiadomo o czym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam jeśli cię uraziłem swoim pytaniem, nie miałem nic złego na myśli.

Raczej miałem w zamyśle to, że raczej znasz część tych wydawnictw i wesz dlaczego mogą być to naprawdę dobre płyty.

Pozdrawiam

Przepraszam jeśli cię uraziłem swoim pytaniem, nie miałem nic złego na myśli.

Raczej miałem w zamyśle to, że raczej znasz część tych wydawnictw i wesz dlaczego mogą być to naprawdę dobre płyty.

Nie ma sprawy. Wszystkich nie słuchałem, część znam. Tylko, że jeśli to ma być dyskusja obiektywna, to potrzebne są jakieś wejściowe kryteria oceny czy parametry jak to określiłeś. Gust to za mało.

Sprecyzuję bo macie uwagi i to słuszne.

Szpan przede wszystkim ale chodzi mi o muzykę czysto nagraną a jak to skomentował supmario także przyjemną tak żeby ciarki przechodziły,szczegóły.Tu trąbka tam saksofon ale ważna jest też melodia.Do innego autora,wątek nie trafiony?Jestem tutaj nowy i nie mam pojęcia co już było.Większość waszych propozycji jest dla mnie Ciężka.Jakość?Włączam utwór dosyć głośno i przy partiach wyciszenia słychać jak cholera szumy,to mnie załamuje.Pozdrawiam i liczę na dalszą pomoc.

Do innego autora,wątek nie trafiony?Jestem tutaj nowy i nie mam pojęcia co już było.Większość waszych propozycji jest dla mnie Ciężka.Jakość?

I o to właśnie chodzi Kolego. Netykieta wymaga na każdym forum, by najpierw użyć szukajki, inaczej zaśmiecasz forum.

Włączam utwór dosyć głośno i przy partiach wyciszenia słychać jak cholera szumy,to mnie załamuje.Pozdrawiam i liczę na dalszą pomoc.

A jesteś pewien, że sprzęt masz w porzadku? Bo przy kiepskim sprzęcie to on może generować szumy nawet przy dobrze nagranej płycie.

Jakbym użył szukajki to by wam się nudziło :)

Mam Yamahę RX 820 oraz klumny Dali zensor 7 ,nie jest to górna półka ale na inny mnie nie stać a i tak w moim środowisku uważają mnie za świra że tyle udałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.