Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy program do projektowania kolumn, zwrotnic

tomseas

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma takiego

Te które są liczą wg podstawowych zasad :)

A każdy głośnik oczywiście ma podstawowe parametry,... ale później się go stroi do obudowy,

Dlatego ten sam głośnik w jednym zespole głośnikowym brzmi dobrze, w innym przeciętnie, a w jeszcze innym źle....

Hej. Cadam:

Jaką wersję tego programu masz? Najtańsza widzę 160e !!! Już nie mówię o tej za 800e.

Zależy mi na tym aby program dawał mi możliwość wrzucenia zmierzonej przeze mnie charakterystyki głosnika w danej obudowie i pokazywał (symulował) jak zmieniałaby się ona wraz z podłączaniem do głośnika poszczególnych elementów filtra.

dzięki

tomek

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Ja używam wersji demo która ma 3 ograniczenia

It is not possible to save projects

It is not possible export data

Crossovers limited to two driver units

http://www.ijdata.com/LspCAD_demo.html

Jakieś inne propozycje? Aż nie chce mi się wierzyć, żeby darmowy program by numerem jeden !

Jakich zatem programów wg Was używają chociażby polscy producenci kolumn głośnikowych?

Proszę o odpowiedź również zaawansowanych forumowych fachowców.

dzięki

tomek

Nie ma lepszego niz SoundEasy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zależy mi na tym aby program dawał mi możliwość wrzucenia zmierzonej przeze mnie charakterystyki głosnika w danej obudowie i pokazywał (symulował) jak zmieniałaby się ona wraz z podłączaniem do głośnika poszczególnych elementów filtra.

A do tych celow w zupelnosci wystarczy

Ukryta Zawartość

Nie potrzebujesz zadnych programow.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Jakich zatem programów wg Was używają chociażby polscy producenci kolumn głośnikowych?

Tonsil kiedyś używał LEAP a teraz LspCAD.

"The list of mostly happy LspCAD users include

Bowers & Wilkins, Peerless, Cambridge SoundWorks, Audio Pro, BOSE, TAG McLaren, Labtec, Bo Bengtsson, Adire Audio, Karl-Heinz Fink, MISSION, Joseph D'Appolito, Logitech, Harmann Becker, KEF, Klipsch, Yamaha..."

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Dzięki. Czy można zainportować w tym programie charakterystyki głośników, ale zmierzone przez siebie? W jaki sposób takie pomiary mogę zapisać jako plik txt?

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Można. Dane pomiarowe w pliku tekstowym muszą mieć formę trzech kolumn: częstotliwość, amplituda i faza.

Niektóre programy zapisują pomiar w pliku z rozszerzeniem .frd dla SPL lub .zma dla impedancji. Żeby je wczytać do LspCAD wystarczy zmienić rozszerzenie na .txt

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Tomseas, ja wiem, że w kółko o tym piszę przy bylejakiej okazji, ale napiszę znowu: umiesz prawidłowo zmierzyć fazę SPL i Z? Bez tego nic nie zdziałasz ani się nie nauczysz.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Tomseas, ja wiem, że w kółko o tym piszę przy bylejakiej okazji, ale napiszę znowu: umiesz prawidłowo zmierzyć fazę SPL i Z? Bez tego nic nie zdziałasz ani się nie nauczysz.

Da radę http://www.audiostereo.pl/wplyw-ustawienia-brami-na-przebieg-fazy_57406.html#entry2579606

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.