Skocz do zawartości
IGNORED

POMOCY - tylko dźwięk stereo (PCM) po HDMI

Tokepit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Podłączałem kable HDMI do mojego ampli (Pioneer VSX-LX70) podczas gdy był włączony. Potem zrestartowałem go do ustawień fabrycznych. Niestety teraz nie potrafię na żadnym z 4 wejść HDMI uzyskać dźwięku wielokanałowego - na wyświetlaczu amplitunera pojawia się PCM i dźwięk jest tylko w stereo. Próbowałem kilku kabli HDMI, kilku źródeł sygnału (Blu-ray, SAT dekoder, komputer) i nic...

Spróbowałem również połączyć przez wejście optyczne - i wtedy jest dźwięk wielokanałowy (np. DTS).

Pytanie - czy mogłem uszkodzić wejścia HDMI w ampli? Jeśli tak to czy łącząc analogowe wyjęcia Blu-raya (7.1) do analogowych wejść ampli - też dźwięk typu TRUE HD itp? Bo wiem, że po optyku ten dźwięk nie działa.

W ustawieniach źródeł dźwięku ustaw żeby HDMI wyprowadzało surowy sygnał Bistream , jakkolwiek to nazywa się .

Potem zrestartowałem go do ustawień fabrycznych. Niestety teraz nie potrafię na żadnym z 4 wejść HDMI uzyskać dźwięku wielokanałowego - na wyświetlaczu amplitunera pojawia się PCM i dźwięk jest tylko w stereo. Próbowałem kilku kabli HDMI, kilku źródeł sygnału (Blu-ray, SAT dekoder, komputer) i nic...

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Copyright © Audiostereo.pl

Niestety teraz nie potrafię na żadnym z 4 wejść HDMI uzyskać dźwięku wielokanałowego - na wyświetlaczu amplitunera pojawia się PCM i dźwięk jest tylko w stereo. Próbowałem kilku kabli HDMI, kilku źródeł sygnału (Blu-ray, SAT dekoder, komputer) i nic...

Dźwięk stereo wielokanałowy bo program włączony stereo , ale nie o tym bo mylisz pojęcia .

W ampli trzeba poprzypisywać wejścia , w trakcie odtwarzania płyty BLU RAY , trzeba wybrać ścieżkę Audio HD , takie ściżki tylko na płytach BLU RAY .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Próbowałem kilku kabli HDMI, kilku źródeł sygnału (Blu-ray, SAT dekoder,

Dekoder Sat potrafi wysłać co najwyżej wielokanałowy DD 5.1 , a i to trzeba w ustawieniach dekodera włączyć DD 5.1i włączyć odpowiedni kanał ( można też czasami wybierać ścieżki Audio za pomocą pilota dekodera )

Dekoder Sat potrafi wysłać co najwyżej wielokanałowy DD 5.1

Bo też nic więcej z satelity przyjść nie może. Takie na dzień dzisiejszy obowiązują normy i standardy.

Problem w tym, że w ustawieniach Pioneera BDP-LX91 mam dla Audio HDMI tylko Auto lub PCM i jest na Auto.

- Ustaw w opcjach AUDIO odtwarzacza na "BITSREAM" - Uruchom płytę BD ze ścieżką HD - Ciesz się świecącym na ampli napisem

Problem w tym, że w ustawieniach Pioneera BDP-LX91 mam dla Audio HDMI tylko Auto lub PCM i jest na Auto.

, ale masz płytę Blu Raj ze ścieżką Audio HD ?

Wcześniej miałeś dźwięk Audio HD , wyświetlacz pokazywał Formaty Audio HD ?

Edytuję : w instrukcji twego odtwarzacza jest o wyjściu wielokanałowym analogowym 7.1 , może to jest włączone i nie idzie surowy sygnał przez HDMI ( nie znam angielskiego , nie zauważyłem włączania i włączania wyjścia wielokanałowego analogowego ) ?

Słuchajcie, może nawet nie powinienem się przyznawać ale jak to jeden gostek powiedział w "Szpitalu na peryferiach" - "Jakby głupota umiała latać to ja bym fruwał jak gołębica"...

BDP-LX91 ma 2 wyjścia HDMI - jedno - SUB - przeznaczone do podłączenia tylko ekranu/projektora, wyprowadzające tylko dźwięk PCM 2.0 i drugie wyjście - HDMI - MAIN, wysyłające wszystko co odtwarzacz czyta...

No i oczywiście - podłączałem wyjście SUB, myląc je z MAIN...

Piszę ku przestrodze, wszystkim tym w gorącej wodzie kąpanym, którzy najpierw działają a potem dopiero przyglądają się gdzie wetknęli kable...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.