Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz - ustawienia crossover

damian996

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie jak ustawic crossover we wzmacniaczu Onkyo HT-R380. W instrukcji jest napisane, ze im wieksza srednica membrany tym nizej nalezy ustawic zwrotnice co jest oczywiste. Co nie jest dla mnie jasne to czy jesli np ustawie zwrotnice na 100Hz to

1. wszystko do 100Hz zostanie wyslane TYLKO na subwoofer a wszystko od 100Hz w gore zostanie wyslane TYLKO na pozostale glosniki

2. subwoofer dostanie pasmo ponizej 100Hz, a pozostale glosniki cale pasmo.

Ktora opcja jest prawdziwa?

Problem polega na tym ze jesli mam glosniki frontowe ktore moga zejsc do 38Hz w dol to w przypadku pierwszej opcji jesli ustawie crossover na 40Hz na wzmacniaczu do sub dostanie tylko to co ponizej 40Hz. Na subie natomiast mam pokretlo do zwrotnicy 40Hz - 120Hz i jesli ustawie to pokretlo na 40Hz to subwoofer ledwo sie odzywa (zalezy co jest grane). Jak to najlepiej w takim wypadku ustawic? Z jednej strony nie chce aby subwoofer stal bezuzyteczny odzywajac sie tylko od czasu do czasu, a z dugiej strony nie chce ustawiac na zwrotnicy wyzszych wartosci np 100hz bo wtedy niskie pasmo glosnikow frontowych przestanie byc wykorzystywane.

Jak to wiec najlepiej ustawic? Domyslam sie ze najlepiej na sluch i jak mi pasuje, ale chcialbym tez dowiedziec sie jak to wyglada teoretycznie.

Glosniki to Wharfedale 10.4 a SUB Wharfedale SW150.

Dzieki!

https://www.audiostereo.pl/topic/98790-wzmacniacz-ustawienia-crossover/

Super ten sub, skoro schodzi tylko do 40 Hz. Mniejsza o to.

A nie masz tak, że możesz wybrać czy kolumny frontowe są large czy small? Bo wtedy możesz wybrać large i odcięcie na poziomie 60hz.

Najlepiej poeksperymentować. Popatrz też na wykresy kolumn, od jakiej częstotliwości opada, jaki jest przebieg i wytnij od momentu opadania.

Powrót po dłuższej przerwie...

Problem polega na tym ze jesli mam glosniki frontowe ktore moga zejsc do 38Hz w dol to w przypadku pierwszej opcji jesli ustawie crossover na 40Hz na wzmacniaczu do sub dostanie tylko to co ponizej 40Hz. Na subie natomiast mam pokretlo do zwrotnicy 40Hz - 120Hz i jesli ustawie to pokretlo na 40Hz to subwoofer ledwo sie odzywa

Jak odcinasz suba w amplitunerze to nie ustawiaj kolejnego odcięcia na subie z twojego opisu wynika iż ustawiłeś crossover w amp na 40Hz i to samo na subie to nie ma prawa grać. Ustaw odcięcie tylko w ampli a na subie ustaw bez odcięcia lub pozostaw na 120Hz. 2 sprawa nie ustawiaj odcięcia na granicy przenoszenia kolumn tam z reguły jest spadek ciśnienia i w rezultacie będzie dziura w podziale. Są 2 rozwiązania ustawić wyższe odcięcie 60 -80Hz lub ustawić wzmacniacz tak aby kolumny grały całe pasmo a sub wzmacniał dolny zakres kolumn.

romekjagoda, sub schodzi nizej niz 40Hz. 40Hz to jest minimalne ustawienie zwrotnicy, czyli jesli ustawie na 40 to bedzie gral tylko ponizej 40Hz.

malikali, sub oczywiscie ustawilem na max czyli na 120Hz aby jak najwiecej wyciagnac z tego co dostanie z wzmacniacza. Chodzilo mi o optymalne ustawienie wzmacniacza aby nie ograniczac ani kolumn ani subwoofera, Chcialbym z obu wycisnac jak najwiecej. Najlpiej gdyby udalo sie tak ustawic wzmacniacz aby na sub podawal do 120Hz, a na kolumny powiedzmy od 40Hz w gore. Nie wiem tylko czy jest to mozliwe bo nie wyczytalem nigdzie w instrukcji nic na ten temat.

romekjagoda, mam mozliwosc ustawienia large/small ale nie wiem czy to ma jakies znaczenie bo z tego co wynika z instrukcji to wszystko reguluje sie ustawieniami zwrotnicy, str 30:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można dać kolumny Front na Large i włączyć opcję Double Bass opis masz na 30 stronie manuala :) Bas pojawi się na frontach bez ograniczeń i zostanie też zapodany na suba.

a to ciekawe... troche jednak niedoczytalem. Bylem przekonany ze opcja double bass daje tylko mocniejszy bas na sub, ale wynika z tego ze ta opcja wlasnie pozwala na rownoczesne podanie calego pasma na kolumny o co wlasnie mi chodzilo. Dzieki! Ide wlaczyc double bass :)

Ogólnie basu będzie więcej bo kolumny frontowe dostaną całe pasmo a sub dogra do tego swoje w zależności jak ustawisz na nim odcięcie. Dopowiem tylko że przy tym ustawieniu bardzo ważne jest zgranie fazy kolumn z subem jeśli będą w przeciwfazie to skutek będzie odwrotny i dostaniesz bardzo małe ciśnienie, fazę (phase) regulujesz na subie lub w amp jeśli ma taką opcję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.