Skocz do zawartości
IGNORED

Stare modele Krella i Meridiana

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A jednak... Stale musze cos zmieniaci postanowilem blizej przyjrzec sie starszym cdkom Krella i Meridiana. Starszym nie dlatego ze ja lubie tylko stare ale dlatego ze nie stac mnie na nowsze wyroby ktorych ceny zaczynaja sie od 20tys pln. Ciekaw jestem czy macie jakies dosw ze sprzetem ktory dzis mozna kupic za okolo 4 tys pln? Na jakie modele mam zwrocic uwage przy odsluchu i jakich konfiguracji systemu uzywac?

https://www.audiostereo.pl/topic/9877-stare-modele-krella-i-meridiana/

Za ok 4kzl powinienes dostac Meridiana 506.18 To model z 96r (3 wcielenie 506-ki: pierwsze z wyswietlaczem matrycowym). Moge go absolutnie polecic bo uzywam swojego od 8lat.

O dzwieku duzo nie pisze bo opinie mozesz znalezc bardzo latwo wstukujac haslo do wyszukiwarki (to "kultowy" odtwarzacz Meridiana: bardzo analogowy przy wielkiej precyzji i dokladnosci, niezwykle spojny, bardzo dynamiczny, potezny bas; dzwiek namacalny w calym zakresie pasma - jest uwazany za najlepsza wersje piecsetszostki. Sprzedawcyw sklepach twieerdza, ze lepszy niz pozniejsza wersja 506.20).

Konstrukcje Meridiana przewiduja upgrade - wiec jesli ktos chce, to wystarczy go wyslac do dystrybutora i wymienic cala plyte (drogo i... podobno slabszy dzwiek - juz nie tak spojny;) .

Inna wazna sprawa - najlepszy serwis w Polsce: Ryszard Jasik z HIFI Sound Studio w Nieporecie. Po 4 latach uzywania wymienialem laser (jest bardzo mocno spolaryzowany i jego zywotnosc jest przewidywana na ok 4 lat) - niesamowita klasa obslugi klienta: wyslalem odtwarzacz Servisko (zabezpieczywszy go jak porcelane Rosenthala) - wrocil po 5 dniach na koszt firmy i dziala kolejne 4 lata jak Omega. Z kolei zgubilem podczas przeprowadzki instrukcje obslugi - wyslalem maila do siedziby Meridiana z prosba o ksero - przyslali w ciagu 10 dni oryginalna, dolaczyli tez materialy reklamowe.

Na Meridiana przesiadalem sie z Micromegi Stage 6 - to bylo jak przesiasc sie z jakiegos renault coupe na Jaguara.

Niestety na e-bayu 506 to rzadkosc - ludzie po prostu sie ich nie pozbywaja. Widzialem go ze dwa razy w ogloszeniach polskiego Audio (w wydaniu gazetowym). Nowy 506.20 rok temu kosztowal u Jasika 9,2kzl.

O Krellach niestety nic ci nowego nie potrafie powiedziec. Powodzenia - decyzja bardzo dobra i, wziawszy pod uwage jakosc serwisu dystrybutora i firmy, BEZPIECZNA.

Na stronie starego Magazynu Hi-Fi ( www.hifi.pl ) są w tej chwili 3 sztuki Meridiana w ogłoszeniach - jeden 506.18, jeden 506.20 (te niestety bez podanej ceny) i jeden 506 bez dalszego sprecyzowania dokładnego modelu za 3300.

Krella za te pieniaze raczej nie uświadczysz, chyba że jakieś wiekowe CD-DSP. Ale tego akurat nie warto.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

dzieki serdeczne tothesea za wnikliwa analize Meridiana :) a jak maja sie starsze modele Krella w porownaniu z Meridianem??? i jesli nie za 4 tys pln to ile musialbym zaplacic za "porzadnego" Krella?? ? dla mnie i tak wszystkie sa porzadne :)

taa... a w zestawieniu ECI2, Dynaudio 72 - 506.18 wypadł zdecydowanie gorzej od 506.20 - skończyło się na zakupie przez kumpla 506.20 - i jedzie nanim gdzieś od roku. Baa ten 506.18 to właściwie niewiele lepiej o ile w ogóle zagrał od mojego Marantza, zresztą pewna maniera w upraszczaniu góry była nawet podobna. 506.20 zjadł mojego Marantza na kolację. Chyba, że ten 506.18 to jakiś walnięty był - z tego co wiem to jest to jeden z tych egzemplarzy na www.hifi.pl

kilka miesięcy temu stare modele krella (wzmaki i cd) oraz meridiany 506.2 oferował jakiś człowiek z Poznania. Ogłaszałsie Hi fi i muzyka chyba od styznia do marca powtarzłą różne ogłoszenia . Musiałbyśprzejrzećprasęiwyłowićogłoszenia o Krell`u zapewne trafisz.

...nowy to on nie był ale w stanie doskonałym - kupiony w Combicie, natomiast ta osiemnastka miała być kilkaset złotych tańsza ale w stanie była też słabszym - jakieś obtarcie czy lekko zadrapany napis - chyba po jakimś transporcie. Krelli nie znam, z Amerykańców tylko Thetę Milesa - i to bardzo pobieżnie, Audio Alchemy (tańsze przetworniki) i California Audio Labs - starsze modele (grają fajnie ale wykonanie i wygląd - Twojemu ojcu by się nie spodobały;)))).

-> analog

Tyle, że ten Krell o którym piszesz, to nic starego, tylko dwieścieosiemdziesiątka, za 11000 - to jak by nie patrzyć prawie 3x tyle ile chce wydać Discomaniac, a i do nowego Ikemi już niedaleko...

A tak przy okazji: ja sam właśnie zaczynam się rozglądać za żródłem z przedziału 3-5 kzł, pewnie używanym, bo można znacznie lepsze rzeczy trafić z drugiej ręki za te pieniądze niż nowe... Co oprócz wspomnianego wyżej Meridiana 506.20 byście polecali? Tak patrząc na recenzje w necie ciekawy mógłby być np. MF A3CD - ale o tego raczej ciężko u nas w obiegu wtórnym, trochę częściej pojawia się NAD S500/500i. Co jeszcze? 991AE (oczywiście w zasięgu i oczywiście w miarę osiągalny w ogłoszeniach - ale też oceniany "klasę niżej"). C.E.C. 51 byłby fajny, ale w moioch warunkach lokalowych top-loader raczej odpada. Pomóżcie chociaż w typowaniu. Aha, co, z czym, i jak ma grać - "z czym" jest w "o mnie", a co do co i jak pozwólcie, że będę leniwy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu już pisałem. Jak widać słuchawki już wybrałem, Forum608 też już na pólce stoi :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

> Trolu

Audionet ART CD, byly ogloszenia plasujace sie w okolicach 4-4.5k. Recenzje mial wysmienite. Meridian to tez dobry wybor, tylko jesli chodzi o model 506.*, zwroc szczegolna uwage na transport. Piecsetszostki mialy powazne problemy z transportem. Zajrzyj tez na ebay.de i ebay.co.uk -- VAT 0% i clo 0%.

u mnie w tym zakresie to właśnie CEC 51 i Meridian 506.20 chyba bardziej jednak Meridian, 991AE miałem i w sumie wolę mojego Marantza chociaż to zależy od systemu, ale wyżej wzmiankowanym to on nie podskoczy. MF A3 CD słuchałem u shinobiego na Castle Pembroke i Creek 50 - fajnie grał, ale czy to ta liga czy inna nie wypowiadam się - z pewnością łagodzi obyczaje - jak to zazwyczaj droższe klocki. Co do wymienionych top 2 CEC odbieram minimalnie bardziej technicznie na średnicy - słuchane to było na Delta Studio KT88 i Dali Grand Coupe, Meridian nawet z teoretycznie słabszym 6L6 wypadał ciut prawdziwiej i nie mniej efektownie. A inne - masz rację, że ... używane;)))

Właśnie popatrzyłem trochę na Audioneta ART - faaajny sprzęcik - ale to kolejny top-loader :( Kurczy się ta konkurencja dla Meridiana... Chyba trzeba popatrzeć na eBay - a niedługo będę miał kumpla bliżej "źródła", bo dobry znajomek wyjeżdża na stałe do Dublina - jak nie będzie szczególnie daleko to będę mógł go poprosić o oględziny na miejscu u sprzedającego... No i właśnie, ponowię pytanie Zegarmistrza: JAK sprawdzić transport?

Cytujac za pewnym audiofilem: "dziwne strzaly, stuki". Podobno latwo identyfikowalny, na google powinniscie odszukac cale dossier problemow z piecsetszostkami. Najlepiej umowic sie ze sprzedajacym, ze zdecydujecie sie po 7-14 dniach (ew. kaucja itp, ale musicie wyczuc w sprzedajacym uczciwego czlowieka). Sprawa ma juz pare lat, ale o ile pamietam, problem jest latwo identyfikowalny przy bardziej intensywnym odsluchu.

Ja ze swojej strony polecam 508.24, wprawdzie to rzad wielkosci 8k, ale warto.

Ten wpis Zegarmistrza. Szkoda, ze wczesniej o tym nie napisalem. Meridiany, ktore byly przeznaczone na rynek Polski - czyli te kupowane u polskiego dystrybutora, a nie ze szrotu w Berlinie via Lodz lub Wroclaw, maja zmienione gniazdo sieciowe - Angole uwazaja, ze w Polsce prawdziwe uziemienie to rzadka rzadkosc, ktoraz zdaza sie z rzadka i dosc rzadko. Do Polski poszly odtwarzacze z dwoma bolcami - gniazdo wyglada jak normalne komputerowe ale, i ono i (gruby) kabel sieciowy, maja wtyczki dwu-pinowe. I co teraz? Po odwroceniu polaryzacji dzwiek jesyt taki jak w opisie Zegarmistrza. Wystarczy na sluch wybrac prawidlowa polaryzacje (szeroka scena, mniej nachalny srodek, gora jak kosmos, szybkosc, zupelnie inny bas - zwarty ze straszliwym drivem ;)). Ja nigdy nie ufam swoim subiektywnym wrazeniom - wiec zdjalem obudowe i sprawdzilem podlaczenia kabli wewnatrz - zgadza sie: kabel czerwony przechodzi przez wylacznik i bezpiecznik, niebieski jest pociagniety bezposrednio do pinu. To byla oczywiscie ta prawidlowa polaryzacja, ustalona wczesniej na sluch. Jak nie wierzysz, ktory lepszy, to zadzwon do Jasika z Nieporetu - on handluje Meridianem od X lat i powie Ci jak sie ma dwudziestka do osiemnastki :)) Howgh.

Have You Good Time ;)

pavoo -> z tym Audionetem za 4-4,5 kzł była jakaś straszna lipa ( zresztą sprzedawać prawie kultowy nowy sprzęt za mniej niż 1/3 ceny to już brzmi podejrzanie ) . Pewnie sprzęt był kradziony albo ktoś postradał zmysły ( jeden znajomy się kontaktował i twierdzi , że ni jak nie szło rozmawiać - człowiek np. wykręcał się od podania numerów seryjnych) . A na Allegro jest teraz taki startujący od ... 3500 zł

Ukryta Zawartość

z tekstem :

Gniazda analogowe: RCA (nie podłączone - ART był kiedyś kompletnym CD - teraz jest bez przetwornika) .

no to nieźle ktoś kombinował ...

PS. Porównywałeś bezpośrednio Audioneta z Meridianem ?

Ukryta Zawartość

Tzn. zeby bylo jasne - polecam Meridiana 506.18 jako lepszego od 506.20 - podobnie uwaza dystrybutor Meridiana Ryszard Jasik.

Transport we wszystkich Meridianach 506 to Philips CDM4 - mniej awaryjny niz powszechnie stosowny w tych przedzialach cenowych CDM12.4 Umowmy sie, ze jesli juz ktos probuje sie pozbyc Meridiana to na 90% ma jakis powod ;)) z czego na 88% moga to byc problemy techniczne. A teraz spojrzmy ile w ogloszeniach jest Meridianow a ile np. Marantzow? - stosunek 1:10000? Hahahaha :)))) Hehehehhe

Ale i tak bym sie nie przejmowal - jesli juz faktycznie czlowiek wtopi , to nie calkiem bo CDM4 nie jest drogi i mozna go dostac.

>BRODA. Nie mam pojecia - nigdy nie bylo mnie stac na Krella, a odkad 8 lat temu kupilem pierwszego Meridiana to juz wiedzialem, ze zostane na zawsze przy tej marce. Ale tu jest pare osob, ktore sa w temacie: Panowie - jakie transporty mamy w Krellach, ktore modele sa mniej, ktore bardziej awaryjne, a ktore w ogole nieawaryjne? Jak wyglada sprawa serwisu?

Zasadniczo rząd cen o których myśli discomaniac skazuje go na sprzęt używany. Być może jest tak jak tothesea, natomast po pierwsze wierzę własnym uszom i uszom paru znajomych zwłaszcza gdy słuchamy jednocześnie, w rym przypadku wątpliwości nie miał nikt. Problemy mogą zresztą dotyczyć zarowno 18, 20, 24 jak i każdego sprzętu z drugiej ręki. Sam bym chętnie siadł na Meridiana, ale na bazie dotychczasowych doświadczeń w ciemno brałbym (technicznie sprawną) 20, a 18 musiałbym posłuchać skoro może być ten problem z polaryzacją. Mi też się wydawało że mam z siedemnastki "szeroką scenę (...), gorę jak kosmos, szybkosc,(...) bas - zwarty ze straszliwym drivem"...ale potem posłuchałem rzeczonej 506.20 i zobaczyłem, że można sporo lepiej. Natomiast powrót do 17 był jak najbardziej możliwy, co nie zawsze w takich sytuacjach jest regułą (u mnie - wymiana Arcama na 6L6 mimo braku kasy np.). Myślę że 506ki są w ogóle godne uwagi, a sprawdzać to już trzeba u na swoim systemie. Rzaden ze słuchanych przez nas Meridianów nie miał opisanych (i żadnych innych) problemów z transportem, tak że chociaż od tej srony ta osiemnastka z Combitu jest OK. A w sprzęcie nie grzebię z zasady:))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.