Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin 100b + kolumny, proszę o pomoc

remix hi-fi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem początkującym fanem sprzętu Hi-Fi. Bardzo proszę Was o poradę.

Obecnie udało mi się zakupić wzmacniacz lampowy Yaqin 100b. Jest połączony z

odtwarzaczem CD Cambridge Audio 640 v2 i głośnikami podłogowymi Mission M64i.

Zamierzam wymienić głośniki i tutaj mam ogromny problem. Myślę raczej o głośnikach podłogowych. Muzyka, którą słucham to bardzo szeroki przekrój od jazzu po ostrzejsze kawałki typu Metalica (ale to sporadycznie jak mam słabszy dzień)

Lubię szczegóły, fajną średnicę i bas, który jak trzeba ma walnąć a czasami zejść nisko.

W moich Missionach z tym basem jest troszkę słabo. Szczegóły są ok, średnica nawet też, ale basu to jak kot napłakał.

Budżet jaki chciałbym przeznaczyć to maksymalnie 10 tyś (wolałbym wydać zdecydowanie mniej) Dla mnie to bardzo duży wydatek - nie ukrywam. Sporo muszę na to pracować.

Czy możecie pochwalić się z czym Wasz Yaqin 100b gra. Jakie głośniki macie podłączone? Myślałem o głośnikach Vienna Acoustics seria Mozart lub Mozart Grande. Czy ktoś z Was ma takie połączenie.

Oczywiście inne propozycje bardzo mile widziane.

Bardzo proszę o wszelkie sugestie.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/98683-yaqin-100b-kolumny-prosz%C4%99-o-pomoc/

czytałeś to ? :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziękuję za link. Znam bardzo dobrze ten blog, Często tam zaglądam i czytam. Forumowicz Violet, który jest właścicielem tego bloga z tego co się orientuję ma te głośniki u siebie cały czas, więc chyba jest z nich zadowolony - tak to odczytuję.

Jestem ciekaw jakich jeszcze innych kolumn podłogowych można użyć do Yaqina. Wiem, że wiele osób ma ten wzmacniacz, może ktoś się pochwali na czym gra?

Viena jest moim wstępnym wyborem, ale kto wie, może ktoś zachęci mnie do czegoś innego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli masz warunki lokalowe, to w połączeniu z zlampizowanym żródłem świetny dżwięk ( dwa 25 cm woofery ). Do 100B bomba.

Ukryta Zawartość

jeśli słuchasz muzyki cicho kup sobie jakieś wysokoskuteczne kolumny na papierowych głośnikach gdzieś około 98dB

a do głośniejszego słuchania kolumny które są zbudowane głośników o bardzo lekkich membranach już nie papierowych nawet ze skutecznością 86-90dB (scanspeak revelator np) - bo jak je rozkręcisz będzie grało z bardzo fajna pompką.

Posłuchaj różnych zestawów i wybierz co Ci odpowiada bo za 10 tyś można mieć np super kolumny.

Bardzo dobrym wyborem będą kolumny 2,5 drożne na SS rewelatorach lub iluminatorach firmy Akustyk (mówię to z autopsji) aczkolwiek na Twoim miejscu bym pomyślał o kolumnach Xindak MS 1201 , również opisywane przez pana Violeta . Dlaczego wspominam o Xindakach ? Ponieważ są to kolumny rekomendowane do wzmacniaczy lampowych , również tych o nie dużej mocy , kupując te kolumny otwierasz sobie furtkę na przyszłość do znacznie lepszych wzmacniaczy lampowych od (bardzo dobrego) Yaqina B 100 jednakoż dysponujących znacznie mniejszą mocą od "Janka"

Piotr

To jak już wszyscy tak chwalą, to i ja pochwalę ;) Jeśli będziesz chciał/mógł posłuchaj też Minas Anor IIIr, z lampą udane połączenie ( mam takowe ), kolumny łatwe do wysterowania, ( co nie jest takie oczywiste w głośnikach ScanSpeak'a ). Niczego nie sugeruję, po prostu warto posłuchać, a czy Ci się spodoba, to już inna bajka.

Pozdrawiam

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Do tej lampy polecam Ci kolumny Dynavox Impuls III. Impuls to kolumna ze wspaniałym basem, który można dopasowywać do pomieszczenia w zakresie -4dB,0dB,+4dB. Kolumna będzie spełniać twoje wymagania i przez bardzo wysoką skuteczność rewelacyjnie zagra pod lampą. W przyszłym tygodniu dostajemy te kolumny do testów a więc zapraszam na odsłuch wraz ze sprzętem.

Witam Szanownych Forumowiczów!

Zwracam się do was z zapytaniem - czy ktoś ma, miał możliwość odsłuchu Yaqina 100B z kolumnami Focal 817v. Mam zamiar nabyć te kolumienki ale jestem ciekawy czy ktoś miał styczność z tym zestawieniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.