Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 2500 - 3000 zł

misiekxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Oddam w dobre ręce świetny zestaw Yamaha m2+ pre C4 całość około 30 kg dobre phono. Duża moc i sprężystość dźwięku,wzmacniacz jest wydajny prądowo, gra dużym mocnym brzmieniem.Stan bardzo dobry, Części oryginalne cena około 2500zł inf na priv.

Jeśli Was nie zanudziłem, to poproszę o jakąś poradę...

Z góry dzięki !

A z dotychczasowej lektury forum co byś wstępnie sobie zaproponował?

Mając na wzmacniacz około 2000 złotych typujesz markę jedną z najsłabszych w stereo. Poza tym co to są za kolumny TESA?

No i na koniec amplituner jest urządzeniem stosowanym do kina domowego, do słuchania muzyki służy wzmacniacz.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

A z dotychczasowej lektury forum co byś wstępnie sobie zaproponował?

Mając na wzmacniacz około 2000 złotych typujesz markę jedną z najsłabszych w stereo. Poza tym co to są za kolumny TESA?

No i na koniec amplituner jest urządzeniem stosowanym do kina domowego, do słuchania muzyki służy wzmacniacz.

1. Chodzi mi o odpowiednie dobranie wzmacniacza do wspomnianych kolumn Indiana Line Nota lub Indiana Line TESI. Niestety nie znalazłem nic na ten temat na forum, dlatego sam sobie nic bym wstępnie nie zaproponował.

2. Wyjaśniłem dlaczego Onkyo wpadło mi w oko, ale gdybym nie miał obaw, to bym go kupił i nie zawracał głowy na forum. Wiem, że w tej samej cenie bez wodotrysków typu dodatkowe wejścia, usb czy port RJ-45 i streaming mogę (właśnie, mogę?) dostać coś lepszego, ale nie wiem czy na tyle lepszego, żebym ja - totalny amator - poczuł różnicę... Kolumny TESI (nie TESA jak napisałem wcześniej, mój błąd pisarski) to model firmy Indiana Line

3. Wzmacniacz stereo z tunerem radiowym w jednym, to jednak chyba amplituner stereo, i wcale nie jest stosowany do kina domowego. Nie znam się, jeśli się mylę to wyprowadź mnie z błędu.

Oczywiście amplituner stereo jak najbardziej, proponuje coś z vintage typu Sansui 7070-9090,G7000-9000 Pionier sx950-1250, Nikko 1415,Rotel RX1412,Yamaha CR1020-2020, Naprawdę warto poszukać w dobrym stanie,Dźwięk poezja ,wygląd zwala z nóg ten sprzęt ma prawdziwego ducha. Pamiętaj że każdy z tych klocków gdyby dziś był wyprodukowany kosztowałby kilkanaście tysięcy zł.Pozdrawiam

Dzień dobry,

Posiadam kolumny Bang & Olufsen S.80.2, chiński wzmak na el34, muzykę puszczam przez komputer przez DAC'a Musiland Monitor 02.

Jestem na początku drogi zabawy z 'prawdziwych dzwiękiem' i niestety brak mi wiedzy, aby to podróż dalej samemu kontynuować. Jestem zadowolony z obecnego dźwięku, szczególnie z kolumn, które dały ogromny przełom w porównaniu z Tannoy'ami F1, które posiadałem - ale chciałbym wejść na półkę wyżej.

Mam budżet około 2000zł i chyba najrozsądniej byłaby wymiana wzmacniacza. Nigdy nie miałem styczności z tranzystorem z trochę wyższej półki - chciałbym pójść w tą stronę.

Pokój mały około 15m2. Wole cieplejsze brzmienie, jestem byłbym basistą - czyli wiadomo na co zwracam głównie uwagę ;)

Jaki wzmacniacz pasowałby do tych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Na allegro jest ROKSAN KANDY KA-1 MKIII w moim budżecie, który na tym forum ktoś już polecał.

Ktoś będzie taki miły i mnie pokieruję lub poradzi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pamiętaj że każdy z tych klocków gdyby dziś był wyprodukowany kosztowałby kilkanaście tysięcy zł.Pozdrawiam

Nie zapominajmy jednak, że sprzęt ten ma już swoje lata i jest dawno na emeryturze a jego obecna cena jest zazwyczaj sporo przesadzona.

Wzmacniacz stereo z tunerem radiowym w jednym, to jednak chyba amplituner stereo, i wcale nie jest stosowany do kina domowego. Nie znam się, jeśli się mylę to wyprowadź mnie z błędu.

Niestety rozumowanie jest błędne. Klasyczne amplitunery to nie tylko nazwa. Zazwyczaj ( poza tymi najdroższymi) mają beznadziejne sekcje przedwzmacniacza a co za tym idzie dźwięk, w porównaniu do klasycznych wzmacniaczy stereo, łagodnie mówiąc nie jest najlepszy. Wiele lat temu produkowano amplitunery jednakże z rozwojem KD zaczęto stosować wersję AV i tak już zostało. Pakując niewiele kosztujące układy - drastycznie zwiększano cenę jednocześnie odzierając je z porządnej sekcji audio. Wstawiano coraz tańsze kondensatory, potencjometry i wręcz ograbiano z godności sekcje zasilania.

Obecnie zaczęto na nowo wprowadzać amplitunery do obiegu, jednakże jest to tylko klasyczny zabieg marketingowy i nie jest tak, że stworzono je w oparciu klasyczny wzmacniacz stereo wzbogacony tunerem stereo. To są nadal okrojone wersje amplitunerów AV- z beznadziejną sekcją przedwzmacniacza i bardzo prostymi układami biernymi. Tym amplitunerom nadal jest bardzo daleko do wzmacniaczy stereo.

Nie zapominajmy jednak, że sprzęt ten ma już swoje lata i jest dawno na emeryturze a jego obecna cena jest zazwyczaj sporo przesadzona.

Niestety rozumowanie jest błędne. Klasyczne amplitunery to nie tylko nazwa. Zazwyczaj ( poza tymi najdroższymi) mają beznadziejne sekcje przedwzmacniacza a co za tym idzie dźwięk, w porównaniu do klasycznych wzmacniaczy stereo, łagodnie mówiąc nie jest najlepszy. Wiele lat temu produkowano amplitunery jednakże z rozwojem KD zaczęto stosować wersję AV i tak już zostało. Pakując niewiele kosztujące układy - drastycznie zwiększano cenę jednocześnie odzierając je z porządnej sekcji audio. Wstawiano coraz tańsze kondensatory, potencjometry i wręcz ograbiano z godności sekcje zasilania.

Obecnie zaczęto na nowo wprowadzać amplitunery do obiegu, jednakże jest to tylko klasyczny zabieg marketingowy i nie jest tak, że stworzono je w oparciu klasyczny wzmacniacz stereo wzbogacony tunerem stereo. To są nadal okrojone wersje amplitunerów AV- z beznadziejną sekcją przedwzmacniacza i bardzo prostymi układami biernymi. Tym amplitunerom nadal jest bardzo daleko do wzmacniaczy stereo.

I tak i nie po pierwsze złomy są w jakiś 70% to trzeba przyznać, egzemplarze w dobrym stanie trafiają się jednak dość często.Faktem jest że wymagają odpowiedniej opieki. Ale tak naprawdę wolę każdy stary zacny klocek do 4000zł. niż to padło które oferowane jest dziś powiedzmy 1000-4000zł , już kiedyś to napisałem żenada jakich mało.

Ja pisałem o obecnie produkowanych amplitunerach. Stare są niestety coraz starsze ( te naprawdę dobre produkowane były w latach 70 i 80-tych XX wieku) i niedługo większość z nich niestety padnie.

Witam serdecznie (i przepraszam , że się wtrącam do tematu, ale ne widze sensu zakładania kolejnego podobnego wątku na forum)

Tak z ciekawośći spytam, - mam głośniki paradigm studio 20v5 i wzmacniacz sony ta-f770es, miałem poprzednio marantz pm-6003 i marantz pm-7001 -czy ten wzmacniacz sony co mam teraz starczy wg was do tych głośników i je wykorzysta "optymalnie" , czy raczej do szybkiej muzyki jak zespoły np. dragonforce, helloween, gamma ray sie ten wzmacniacz nie nadaje...., jeżeli nie to jaki wzmacniacz (do 2 tys nowy lub używany) by miał moc porównywalną do tego sony co mam i lepiej by sie spisał w tego typu muzyce...? chodzi mi zwłaszcza o dużą dynamikę i szybki zwinny , nie koniecznie nisko schodzący bas. mam pokój 15,5 m kw.

?

I tak i nie po pierwsze złomy są w jakiś 70% to trzeba przyznać, egzemplarze w dobrym stanie trafiają się jednak dość często.Faktem jest że wymagają odpowiedniej opieki. Ale tak naprawdę wolę każdy stary zacny klocek do 4000zł. niż to padło które oferowane jest dziś powiedzmy 1000-4000zł , już kiedyś to napisałem żenada jakich mało.

A co powiecie na takie wzmacniacze pod te kolumny Indiana Line TESI :

Cambridge Audio Azur 351 A

NAD C 326 BEE (C326)

Nie wiem, jaką mają charakterystykę te modele? Czy pod moje preferencje o których pisałem (generalnie ciepły dźwięk) będą odpowiednie? Czy dalej, to nie są według Was wzmacniacze godne uwagi, i za tą cenę tylko używany sprzed lat będzie grał na poziomie ?

Jakie masz żródło dżwięku?

NA początek będę korzystał z Playstation 3, później, z czasem, jeśli zdecyduję się teraz tylko na wzmacniacz (a po Waszych opiniach na 98% tak będzie) to dokupię tuner, a następnie pewnie jakiś odtwarzacz. Ale odtwarzacz to pieśń przyszłości- póki co PS3 a za kilka miesięcy dokupię tuner.

acha, i jeszcze popatrzyłem na używane, i w dobrej cenie można dostać Cambridge Audio 740s, który normalnie kosztuje 4000zł....

może taki byłby najlepszy?

Wypisujesz tu fragment rozmowy na Priv,po czym jesteś zainteresowany sprzętem?! Pa.

nie, napisałem Ci, że zainteresowany nie jestem.

Wypisujesz tu fragment rozmowy na Priv,po czym jesteś zainteresowany sprzętem?! Pa.

i jeszcze, żeby nie było że się jako nowy tu rozpycham i oburzam :) chodziło mi tylko o to, że szukam porady, nie znam się na sprzęcie, nie znam charakterystyk poszczególnych wzmacniaczy. A tu taka "porada" :) dlatego i taka moja odpowiedź :) a dalej pociągnąłem na priv, bo chciałem jednak szczegóły poznać - a jak je poznałem, dałem jasną odpowiedź, że to nie dla mnie, ale bez spinki żadnej.

Jeżeli kolegę uraziłem, to sorry, nie było to moim zamiarem nawet przez chwilę. Także mam nadzieję że luzujemy :)

pozdr

Oczywiście amplituner stereo jak najbardziej, proponuje coś z vintage typu Sansui 7070-9090,G7000-9000 Pionier sx950-1250, Nikko 1415,Rotel RX1412,Yamaha CR1020-2020, Naprawdę warto poszukać w dobrym stanie,Dźwięk poezja ,wygląd zwala z nóg ten sprzęt ma prawdziwego ducha. Pamiętaj że każdy z tych klocków gdyby dziś był wyprodukowany kosztowałby kilkanaście tysięcy zł.Pozdrawiam

te klocki to wybór genialny i w pełni sie z kolegą zgadzam,

Ukryta Zawartość

kupuj z głową

Ukryta Zawartość

mandaryn30 nie naganiaj ludzi na szroty z piwnic, już ci to wiele razy pisaliśmy.

Wystaw ogłoszenie, daj na alledrogo lub walnij na tablicę i czekaj cierpliwie, może jakiś się złowi.

Kapujesz?

Wita,nie wiem czy do dobrego pokoju trafilem......mam denona 1610 ( sredniawka) i kolumny jbl es80.....wydaje mi sie ze amp jest za slaby pod te kolumny albo i jedno i drugie jest slabe...Dzwiek jest plytki,bas taki rozlazly i slaby....ogolnie padaka.....Po ostatniej wizycie u znajomego ,ktory to posiada wzmacniacz z 2ch epok do tylu (jakas stara yamaha) jestem zdruzgotany....nie moge dalej psuc sobie sluchu na czyms takim....Prosze o pomoc w doborze sprzetu pod gory dziekuje i Pozdrawiam ;)

Denon AVR 1610 jest prostym amplitunerem kina domowego, dlatego wymiana na zwykły wzmacniacz stereo z tego wieku lub poprzedniego zdecydowanie poprawi samopoczucie. Tylko nie na te proponowane przez mandaryn30 bo można się zdziwić.

I przy takim nowym nabytku posiadane kolumny wydadzą się dużo lepsze.

A co powiecie na takie wzmacniacze pod te kolumny Indiana Line TESI :

Cambridge Audio Azur 351 A

NAD C 326 BEE (C326)

Nie wiem, jaką mają charakterystykę te modele? Czy pod moje preferencje o których pisałem (generalnie ciepły dźwięk) będą odpowiednie? Czy dalej, to nie są według Was wzmacniacze godne uwagi, i za tą cenę tylko używany sprzed lat będzie grał na poziomie ?

Zdecydowanie NAD, Indiana bardzo dobrze różnicuje dźwięk, wykłada mnóstwo nuansów, ale z drugiej strony potrzebuje mocnego wzmacniacza, żeby pokazać dobrą dynamikę. Cambridge będzie za łagodny.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Zdecydowanie NAD, Indiana bardzo dobrze różnicuje dźwięk, wykłada mnóstwo nuansów, ale z drugiej strony potrzebuje mocnego wzmacniacza, żeby pokazać dobrą dynamikę. Cambridge będzie za łagodny.

Wybór padł jeszcze inny :) po odsłuchu kilku wzmaków bardzo spodobał mi się dźwięk rotela (niestety NADa nie miałem gdzie posłuchać) tyle, że w sklepie gdzie go odsłuchiwałem nie było Indiana Line. Słuchałem na B&W.

Dziś skompletowałem całość (Rotel RA-1520 i Indiana Line TESI) na weekend na odsłuch, i od 4h lepią razem dźwięki.

Powiem szczerze, że bałem się trochę czy taki zestaw się odpowiednio sparuje, ale już wiem, że żadnego z tych sprzętów nie zwrócę :)))

Choć tak na prawdę dopiero przy odsłuchu w sklepie i podpięciu kolumn z linii Musa czuć było potencjał rotela, to jednak póki co Tesi są dla mnie w 100% wystarczające. To, co robi olbrzymie wrażenie (przynajmniej na mnie - laiku) to średnica i wypośrodkowanie wszystkiego, góra nie jest za wyrazista, dół do moich warunków (17m2) w zupełności wystarczający (Musa pewnie by mnie zmiotła, choć podobno ktoś ją brał do jeszcze mniejszego pomieszczenia).

Teraz niestety czas zbierania pieniędzy na odtwarzacz, bo póki co podłączone playstation 3, przez jakiś dziwny kabelek w gumowych osłonach, a nie znalazłem nic co mogłoby go zastąpić..

W każdym razie bałem się (słysząc parę razy że rotel jest kapryśny i wiele kolumn nie wysterowuje poprawnie) że ten komplet się nie sprawdzi, jednak (subiektywnie oczywiście) mogę powiedzieć (po 4h) że moje obawy były chyba nieuzasadnione. Ale budżet przekroczony sporo :))

• 3 tygodnie później...

Co polecacie po Rotelu 980? Mam ten sprzęt od jakiegoś czasu i generalnie jestem bardzo zadowolony ale chciałbym pójść krok dalej. Kolumny Usher, muzyka naprawdę różna (Metallica, Santana, Roger Waters, Within Temptation, Gregorian, a nawet Rubik się trafi). Zależy mi na dobrej scenie, oddzieleniu poszczególnych dzwięków i czystości wokalu, a w razie potrzeby porządnym basie. Kwota powiedzmy ok tych 3000zł za używkę.

Orientuje się ktoś ile dzisiaj można dostać za dobrze utrzymanego Rotela 980? Z góry dzięki za pomoc

Rotel 980 - 1000-1100 zł.

Ja swojego zmieniłem na Arcama A90. Postęp był naprawdę spory i zauważalny, ale też w innym kierunku brzmienia.

Jeśli chcesz iść linią brzmienia Rotela 980 tylko do przodu to pomyśl o Exposure 3010s

a co byscie zmienili w Monitor Audio RX6 + CA SM 6 (strumieiowy) + HK 980.

Ostatnio kupiłem tego CA SM6 ale kolumny zaczęły dziwnie buczeć jakby miały za dużoo basu...zależy mi na scenie i każdym dźwięku na swojej płaszczyźnie. Cena do 1000zł dopłaty czyli Hk spredam za 900zł i dopłącę koło 1000zł (może być używka)

Z tego co wyczytałem Exposure 3010s faktycznie może spełnić moje oczekiwania, także wielkie dzięki za podpowiedź i zaczynam poszukiwania jakiejś używki.

Kolumny oczywiście zostaną zmienione, chociaż muszę przyznać że niski model Ushera i tak świetnie się sprawdza. W ich miejsce przyjdą podstawki Xavian'a 250 lub coś z wyższej półki Usher'a.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.