Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz lampowy + hd650 + jaka karta muzyczna

Krzysiek240679

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

W chwili obecnej posiadam słuchawki sennheiser HD650 oraz wzmacniacz lampowy Espressivo-e z firmy Felix Audio (samoróbka ale wg całkiem dobrze dająca radę) i szukam do tego zestawu wysokiej jakości karty muzycznej wewnętrznej do komputera.

Wiem że polecane są Xonary, Audiotrak ProdigyHD2 i na pewno są to karty wysokiej jakości ale posiadające już w sobie wzmacniacze słuchawkowe.

No i właśnie co w przypadku kiedy mam wzmacniacz zewnętrzny? Czy to nie bez sensu będzie podłączenie tych kart wyjściem słuchawkowym do wzmacniacza i dźwięk ze wzmacniacza na słuchawki?

Jakie rozwiązanie byście mi proponowali w moim przypadku - jaką kartę - czy może którąś z tych a wyjście przez line out i do wzmacniacza? Czy moze w ogóle jakąś kartę w takim przypadku bez wzmacniacza słuchawkowego ale wysokiej jakości?

Bardzo prosiłbym o poradę bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji co w takim wypadku zrobić.

Pozdrawiam i proszę nie bić :)

Nie musisz, a nawet nie powinieneś wykorzystywać wyjścia słuchawkowego. W przypadku, gdy karta posiada wyjście liniowe dużo lepiej używać właśnie jego. Nie wiem jaki masz budżet, ale może lepiej zastanowić się nad zewnętrznym DAC-iem?

Nie musisz, a nawet nie powinieneś wykorzystywać wyjścia słuchawkowego. W przypadku, gdy karta posiada wyjście liniowe dużo lepiej używać właśnie jego. Nie wiem jaki masz budżet, ale może lepiej zastanowić się nad zewnętrznym DAC-iem?

No właśnie zależałoby mi aby karta była wewnętrzna bo po prostu mam tu wszystko tak zagracone że nawet mały dac zewnętrzny to jest problem hehe :)

Czyli co taki np Audiotrack i wyjście line-outowe z tego co widzę po chich-ach do zmacniacza?

Budżet..hmmm chyba tak do 500zł chciałbym na to wydać, ew. trochę więcej ale to raczej żeby miało sens jakość/cena.

Jakieś porady konkretnie sprzętowe?

Pzdr.

Czyli co taki np Audiotrack i wyjście line-outowe z tego co widzę po chich-ach do zmacniacza?

Jak najbardziej.

Ja osobiście używam Titanium HD i jestem bardzo zadowolony. Ale myślę, że Prodigy HD2 lub Xonar D2/D2X też będą spoko. Najlepiej by było, gdybyś mógł osobiście przesłuchać.

No ten Titanium HD to chyba jeszcze wyższa półka niż ten Audiotrack? - przynajmniej kosztuje ponad 600zł nówka. A tam są op-ampy wymienne w niej?

Kurcze chyba trochę za droga jest dla mnie......w sumie fajnie jakby było w tej karcie jeszcze wyjście spdif tylko nie elektryczne a optyczne i stąd to rozważanie audiotracka....no ale w sumie jak nie potrzebuje wzmacniacza słuchawkowego to może jakiś inny wybór byłby bardziej optymalny...?

Co do smsl793 to to jest dac zewnętrzny a ja szukam wewnętrznego.

Pzdr.

Myślę, że Titanium HD jest lepsze od audiotraka. Opampy są wymieniane i jest wyjście optyczne(nie ma elektrycznego) ukryte w jednym z chinch-y(w komplecie jest kabel pozwalający na połączenie z toslink.

Tzn. mi akurat taki ich styl grania z espressivo odpowiada i nie czuję tutaj jakiegoś dyskomfortu, nie bardzo lubie "szpilki wbijane w uszy"

Dźwięk w wysokich jest bardzo szczegółowy ale nie przejaskrawiony zbytnio, trochę ocieplony jest bas bym powiedział ale żeby jakoś to się zamulało to nie powiem.

Dynamika też raczej jest spoko natomiast w chwili obecnej mam kartę integrę więc pewnie tutaj dużo jeszcze jest do polepszenia.

Również myślałem że dzięki wymiennym op-amp-om w karcie uda mi się bardziej doprecyzować pod siebie jak to będzie grało.

Tylko całe rozważanie to czy jak mam wzmacniacz zewnętrzny to czy jest może jakaś karta rozsądna jakościowo bez tego wzmacniacza (bo po co przepłacać) z wymiennymi ampami nie za milion złotych a i tak nie odczuję różnicy. Czy tak to jest że wysokiej jakości karty z wyższej półki po prostu taki zmacniacz mają - tak o - powiedzmy w prezencje od produenta :) i niech sobie będzie a po line-out sobie to podłączam.

Pzdr.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Espressivo z HD650 nie gra za ciemno??? Ja mam 580 z przetwornikami od 600 i jest idealnie, a 650 znane są z ciemniejszego grania.

To samo miałem zapytać. Z HD600 i Espressivo, jest już blisko granicy przegięcia. A z HD650, to jestem sobie w stanie wyobrazić, że będzie hucząca ciemnica. I żadne źródło tego nie zmieni.

Większość współczesnych kart ma wzmacniacze słuchawkowe. Wzmacniacz na Titanium HD jest tylko po to, żeby był i niestety, ale jest on bardzo słaby. Wyjście liniowe jest natomiast naprawdę dobrej jakości. Sam jej używam w połączeniu z HD600 i mogę Ci tą kartę z czystym sumieniem polecić.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Titanium HD nie ma wzmacniacza słuchawkowego tak naprawdę, a dedykowane wyjście słuchawkowe. A to, wbrew pozorom, nie to samo. Oczywiście spece od marketingu, na zasadzie niedomówień, mieszają nam we łbach, jakoby tam był "rasowy" wzmacniacz słuchawkowy z prawdziwego zdarzenia. A tak naprawdę to "słuchawkowość" tego wyjścia polega jedynie na tym, że jeśli w sterownikach wybierzemy "słuchawki" to oznacza, że sygnał z gniazd chinch, jest przekierowywany do tego wyjścia. Oczywiście w folderach reklamowych szemrzą coś, że można tam podłączyć słuchawki, bodajże do 150ohm. No bo i można, jak praktycznie do każdej karty muzycznej na rynku. Ale podłączyć, to nie znaczy dobrze napędzić. To wyjście po prostu muli francowacie, jeśli bezpośrednio tam przypiąć słuchawki. Ludzie się dają w marketingowe maliny wpuszczać, przypinają tam słuchawki, po czym wypisują "recenzje" jaka ta karta jest kiepska. Więc powtórzę to jeszcze raz, żeby się dobrze w Google zaindeksowało:

Karta Creative Titanium HD nie ma wbudowanego wzmacniacza słuchawkowego a tylko wyjście, na które jest krosowany sygnał "na słuchawki" po przełączeniu odpowiedniej opcji w sterownikach. Tylko tyle i aż tyle.

"Prawdziwy" wzmacniacz słuchawkowy to mają Asusy Xonnary ST/STX, ale nie Titanium HD. Co oczywiście nie oznacza, że to zła karta. To oznacza nic innego, jak fakt, że aby porządnie napędzić słuchawki, potrzebuje do tego zewnętrznego wzmacniacza. Jako źródło dla tego wzmacniacza, za to jest bardzo dobra.

EDIT

A co do Espressivo i HD650, to nadal twierdzę, że to będzie "otchłań ciemności". To po prostu się ze sobą nijak nie zgrywa. Już z HD600 i Espressivo, mamy efekt podobny do niezmodowanych ortodynamików Yamahy YH-100. Czyli "ciemność widzę". A co dopiero będzie z HD650. Za to Espressivo świetnie nadaje się do Beyerów, bo robi z nich, "kulturalniejsze" na górze, słuchawki.

W pierwszej kolejności, to nie szukałbym nowego źródła, a większej synergii pomiędzy wzmacniaczem, a słuchawkami. Coś pasuje w tym tandemie zmienić.

Dzięki Wielkie za info wszystkim

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem w Titanium HD mógłbym w takim przypadku podłączyć wzmacniacz do wyjścia słuchawkowego(bo ono nie jest wzmacniane i by nie zniekształcało dźwięku) a po line-out podłączyć sobie np głośniki i wyborem w ustawieniach zmieniać źródło dźwięku bez odłączania i podłączania przewodów z tyłu komputera?

Pzdr.

A to jeszcze w takim wypadku co byś polecał pod 650-ki gdybym kusił się zmieniać espressivo?

Bo jak wyjdzie mi ten wzmak to mogę zewnętrznego DAC-a podłaczyć w takim wypadku nawet bo zrobi mi się miejsce.. :)

AUDIOTRACK DR DAC2 DX? - słyszałem że to dobry DAC jest ale ogólnie nie potrzebuję dwóch wyjść słuchawkowych.

Pzdr.

Hej.

Panowie ... porozmawiamy coś jeszcze czy zamykamy temat?

Jakieś propozycje dalsze DAC-a z wymianą Espressivo ?

Co porada zmienia się koncepcja.....Help! :)

Pzdr.

P.S. Na tym się nie zn am ale na indeksacji w wyszukiwarkach jak najbardziej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.