Skocz do zawartości
IGNORED

Pliki DTS 5.1 jako wav i Squeezebox

nookie736

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio za namowa kolegi Bodexa dokonalem malego aczkolwiek dla mnie arcyciekawego eksperymentu polegajacego na pdtworzeniu pliku DTS 5.1 na squeezeboxie touch. Uzylem pliku o nazwie "The secret universe" ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyobrazcie sobie moje zdzwienie kiedy po podlaczeniu squeezeboxa kablem coaxialnym i ustawieniu amplitunera w tryb direct, uslyszalem wielokanalowa muzyke ambient w trybie 5.0. Ponizej zalaczam zdjecie na dowod.

Teraz moje pytanie: czy mozliwe jest ripowanie np. sciezek DTS 5.1 z koncertow DVD i zapisywanie ich w pliki wave tak zeby istniala mozliwosc odgrywania ich wielokanalowo przy pomocy squeezeboxa??? Nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi na ten temat. Moze ktos z was ma w tej materii jakies doswiadczenie??

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Pawel

post-4563-0-55945500-1352901242_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/98564-pliki-dts-51-jako-wav-i-squeezebox/
Ostatnio za namowa kolegi Bodexa dokonalem malego aczkolwiek dla mnie arcyciekawego eksperymentu polegajacego na pdtworzeniu pliku DTS 5.1 na squeezeboxie touch.

Od kiedy masz Toucha? ;)

czy mozliwe jest ripowanie np. sciezek DTS 5.1 z koncertow DVD i zapisywanie ich w pliki wave tak zeby istniala mozliwosc odgrywania ich wielokanalowo przy pomocy squeezeboxa???

Jest to możliwe. Mało tego, te wielokanałowe pliki .wav (tzw. dts-wav) możesz flacować. I nadal będą się prawidłowo odtwarzać.

Nigdy nie zgrywałem dźwięku z płyt DVD, więc nie wiem, jak się to robi. Ale generalnie chodzi o to, żeby po zripowaniu otrzymać 5 monofonicznych plików .wav o parametrach 16 bit i 44,1 kHz (czyli najprawdopodobniej będzie konieczne przeprowadzenie resamplingu). Następnie należy skorzystać z narzędzia zwanego SurCode CD Pro DTS (płatnego) i utworzyć wielokanałowy plik .wav, który następnie można poddać kompresji do .flac.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Nie znam. Nigdy się w to nie bawiłem.

Ale zawsze można zripować do wielokanałowego PCM i wtedy ręcznie wyeksportować (i w razie potrzeby zresamplować) do plików mono.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.