Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie wysokotonowce do monacor sph 165 cp ?

summitsvift

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pomysł na budowe kolumienek podstawkowych, przypadkiem wpadły mi w ręce monacor sph 165 cp oraz obudowy CAnton Vento 820

Potrzebne mi są więc wysokotonowce i zwrotnice. Ograniczeniem jest to ze podfrezowanie jest na 100 mm wiec zawęża to znacznie wybór . Nie wiem czy szukać coś z oferty Monacor czy coś lepszego polecacie.

Myślałem o Monacor DT-109 tutaj link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rówież mam pytanie w sprawie zwrotnic, coś gotowego z oferty Monacor czy coś na zamówienie ?? moze ktoś z tego forum robi ? Jestem zielony więc będe wdzięczny za dobre porady

DSC00005.JPG

2769336913_2.jpg

Ukryta Zawartość

Widziałem te skrzynki na allegro, są dość sztywne ?jaka grubość ścianek?

Żeby to dobrze grało to szukaj wysokotonowego takiego do którego jest dostępny projekt zwrotnicy z niskotonowym który masz.

Bardzo sztywne , ścianki 2 cm , ogólne cena atrakcyjne , troszkę porysowane dlatego będę je lakierował na biało

Napisze do Monacor czy maja zwrotkę gotowa to swoich zestawów może.

To pochwal się co pójdzie na górę i czy jest do tego pomierzona zwrotnica.

Ale jeśli wymagają lakierowania to już nie tak opłacalna sprawa, bo za biały lakier w połysku zapłacisz więcej jak za te skrzynki.

Co do kopułki, to bardziej bym polecał też Monacora, ale DT 101 sk. Choćby ze względu na klasyczną membranę i brak na charakterystyce rezonansów, które w 109 wyłażą na końcu pasma i nie wierzę, że nie będą podbarwiać. Chyba, że właśnie o to chodzi ? a cena i rozmiar identico. Szkoda, że sph 165 jest taki zaszargany powyżej 6 kHz, bo można byłoby dać tylko zwrotnicę, a może się okazać, że trzeba będzie jeszcze coś wyciąć, bo może podbarwiać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zastanawiam się jeszcze z tym lakierowaniem , jak coś będę to robił sam , chodziaż może zostawie tak jak jest, kilka rysek to nie dramat.

Zwrotnice będę na zamówienie , chodziaż na próbe złoże na zwrotkach Magnata bo jestem dość niecierpliwy. Najgorsze jest w tych sph165 to głupie podfrezowanie , juz mam plastikowe ramki ale nie ukrywam że ten głosnik by wyglądał bardziej elegancko z okrągłym wykończeniem i frezowaniem.

Mam nadzieje żę głośniczki będą troszke mocniejsze od Monitorków RX-1 i lepiej poradzą sobie z bass-em.

Co do wysokotonowców są jeszcze DT-107 ?

No i jeszcze pozostaje problem teminala który ma dosyć nietypowy rozmiar i muszę coś dorobić tylko nie bardzo mam pomysł z czego , blacha alu ? czy jakś cieńka sklejka ?

Dzis dopasowałem ramki , niestety plastikowe, myśle że wygląda w miarę estetycznie ale bez szału

IMG_1192.JPG

Na allegro pojawiło się jeszcze coś takiego ale nie znajde pewnie żadnych parametrów do tych tweeterów aby zlecic zwrotnice

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie diy jak tu kolega próbuje przedstawić moim zdaniem to jednak kiepski interes, z niepewnym efektem końcowym.

Dlaczego? Frezy nie pasują do głośników ,głośnik niskotonowy wybrany z przypadku i to taki do którego ciężko znaleźć pomierzony projekt zwrotnicy ,prawidłowe projektowanie zwrotki

zwiększy znacząco jej koszt .

Jeśli ma być estetycznie to moim zdaniem trzeba dorobić front z frezami pod konkretne głośniki, najłatwiej wykończyć go skają i skleić z obecnym frontem, jak front ma być w lakierze to malować całość lub fornirować.

Jak ma dobrze grać to wybrać głośniki z dostępną pomierzoną zwrotnicą lub zlecić zaprojektowanie zwrotnicy ,ale nie kupować na pałę tweeterów tylko zasięgnąć porady przyszłego

konstruktora zwrotnic, może ma jakieś dostępne tw na stanie i z nimi wykona pomiary , a jak będzie ok to takie kupisz.

Nie podoba mi się odsłonięty frez pod te głośniki , i tak nie ma do niego zadnej ładnej maskownicy , więc szczerze to żadna róznica czy pod maskownicą będą idealnie dopasowane czy nie skoro i tak tego nie widać. Takie moję zdanie, po prostu szkoda że już nikt nie robi aluminiowym ramek jak dawniej.

Projekt zwrotnicy się robi i dlatego jeszcze nie zakupiłem tweeterów tylko czekam na wyliczenia. Ogólnie co to za fun powielać inny projekt , fun-em jest robienie czegoś wedle własnego pomysłu i upodobań.

Projekt zwrotnicy się robi i dlatego jeszcze nie zakupiłem tweeterów tylko czekam na wyliczenia.

Co to za robienie zwrotnic na podstawie wyliczeń?

Ogólnie co to za fun powielać inny projekt , fun-em jest robienie czegoś wedle własnego pomysłu i upodobań.

Co to za fun robić nieprzemyślany projekt?

El sueño de la razón produce monstruos.

Co to za robienie zwrotnic na podstawie wyliczeń?

Co to za fun robić nieprzemyślany projekt?

Polink ma zrobić zwrotnice, więc coś tam liczą nie znam się na tym

Nieprzemyślane akcje zawsze to zawsze fun, przemyślane życie jest nudne

dopasowalem monacory do obudowy

Czy to dopasowanie polegało na obcięciu narożników głośnika?

Polink ma zrobić zwrotnice, więc coś tam liczą nie znam się na tym

Może poczytaj troszkę o projektowaniu zwrotnic.

Nieprzemyślane akcje zawsze to zawsze fun, przemyślane życie jest nudne

Jakbyś przemyślał budowę tych kolumn,ewentualnie pytanie zadał przed rozpoczęciem tej akcji to miałbyś dobrze brzmiące,może ładne (bo to zależy od Twojej pracy) kolumny,

które mogły by konkurować z fabrycznymi sporo droższymi, a tak to będziesz miał jakiś fun.

Fajne skrzyneczki, sam nad nimi myślałem - Powiem Ci tak - szkoda twojego lakierowania, ja bym rozciął ( powiększył ew. zostawił jak jest ) przód i zamówił nowy front na CNC (na al..gro ogłaszają się cięciem CNC) lub jeśli za drogo czy nie czujesz się na siłach - sam wykonał taki front - wtedy spokojnie znajdujesz wysokotonowca 104mm - najgorsze tylko podfrezowania ale jeśli samemu byś to robił to lepiej już bez frezów będzie to wyglądać niż tak jak jest teraz (chyba że masz frezarkę i umiesz :) ). - front można obić ekoskórą i będzie super efekt wizualny do srebrnego wykonczenia reszty obudowy.

sam mam monitory Diy wykonane w ten sposób na wzór

Ukryta Zawartość

Teraz doczytałem Krzychu73 - dał wcześniej ten sam pomysł.

Ukryta Zawartość

najgorsze tylko podfrezowania
W mdfie można nawet nożem wyciąć. Jak ktoś się przyłoży to całkiem nieźle to wyjdzie.

Fajne skrzyneczki, sam nad nimi myślałem - Powiem Ci tak - szkoda twojego lakierowania, ja bym rozciął ( powiększył ew. zostawił jak jest ) przód i zamówił nowy front na CNC (na al..gro ogłaszają się cięciem CNC) lub jeśli za drogo czy nie czujesz się na siłach - sam wykonał taki front - wtedy spokojnie znajdujesz wysokotonowca 104mm - najgorsze tylko podfrezowania ale jeśli samemu byś to robił to lepiej już bez frezów będzie to wyglądać niż tak jak jest teraz (chyba że masz frezarkę i umiesz :) ). - front można obić ekoskórą i będzie super efekt wizualny do srebrnego wykonczenia reszty obudowy. sam mam monitory Diy wykonane w ten sposób na wzór

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Teraz doczytałem Krzychu73 - dał wcześniej ten sam pomysł.

fajny pomysł ze skórą ale nie wiem czy dam radę coś takiego zrobić, raczej nie

Ukryta Zawartość

Da rade -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Do Monacora SPH-165CP najlepszy będzie Monacor DT-254

Ukryta Zawartość

Kolumna na tych głośnikach nosi nazwę Monacor Optima

Ukryta Zawartość

i znajdziesz do niej schemat zwrotnicy.

Tylko jak przymocujesz tym gównianym plastikowych pierścieniem z JBL, głośnik po odpiłowaniu uchwytów na wkręty.

Takie diy jak tu kolega próbuje przedstawić moim zdaniem to jednak kiepski interes,

Powiedzmy brutalnie.

To lepienie z gówna i gliny. Tylko że więcej gówna.

Wziął dwa głośniki kosztujące 660 złotych za parę, Do tego musi dorzucić kopułki za 380 para i zwrotnice za jakieś 200. I zamiast iść do castoramy kupić za 25 złotych pocięte płyty skleić i pomalować, to dokupił jakieś szrotowe obudowy nie wiadomo od czego. Odpiłował (?) mocowanie głośnika i przesłonił niepasującymi ramkami z plastiku.

Większe knociarstwo trzeba sobie wyobrazić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do Monacora SPH-165CP najlepszy będzie Monacor DT-254

Ukryta Zawartość

Kolumna na tych głośnikach nosi nazwę Monacor Optima

Ukryta Zawartość

i znajdziesz do niej schemat zwrotnicy.

Tylko jak przymocujesz tym gównianym plastikowych pierścieniem z JBL, głośnik po odpiłowaniu uchwytów na wkręty.

Powiedzmy brutalnie.

To lepienie z gówna i gliny. Tylko że więcej gówna.

Wziął dwa głośniki kosztujące 660 złotych za parę, Do tego musi dorzucić kopułki za 380 para i zwrotnice za jakieś 200. I zamiast iść do castoramy kupić za 25 złotych pocięte płyty skleić i pomalować, to dokupił jakieś szrotowe obudowy nie wiadomo od czego. Odpiłował (?) mocowanie głośnika i przesłonił niepasującymi ramkami z plastiku.

Większe knociarstwo trzeba sobie wyobrazić.

Tweetery to Coral H-70, własnie zmontowałem głosniki i powiem ze Monitory Audio niszczą pod każdym względem. Szczególne Tweetery są niezłę :-)

Wiem że opiłowałem głosnik ale zrobiłem nowe dziury wiec nie trzyma się na plastikowej ramce ok.

RAmki będą z Aluminium zrobione na CNC. Na razie zmontowane na próbe więc zle to wygląda ale wrzuce fotki zebyście mieli co krytykować

DSC03577.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coral wpadł mi w ręce i testuje. Podoba mi się wykonanie , teraz już niczego tak solidnie nie robią

Robią.

Poza tym to ma grać a nie tylko mieć wykonanie.

Przestawienie tych chińskich głosników z MA rzuca o glebę, po kiego dekompletujesz fabryczne zestawy???

Jak one wyglądają od tyłu?

zrobie fotke puzniej , są ekranowane, lekkie i mają plastikowe kosze, ogólnie bez szału. Testuje na razie ale przeszła mi myśl żeby je zdekompletować, wszak i tak ich nie lubie.

Ps. wczoraj słuchałem ostatnich albumów Linkin Park które już przesłuchałem ze sto razy i usłyszałem tam coś czego nigdy wcześniej tam nie słyszałem. Ogólnie jestem nimi oczarowany, RX-1 gra przy nim jak stare radio. To moje osobiste zdanie, wiem że dla Ciebie to powód to radosnego drwienia. Jak na razie będe testował jeszcze wstęgę i Founteka.. zobaczymy co mi podpasuje.

Powodem do radosnego drwienia jest Twoje podejście do DIY.

Jeśli chcesz coś złożyć to zrób to od początku do końca. Jeśli nie masz mozliwości pomiarowych albo się na tym nie znasz, złóż gotową sprawdzoną konstrukcję. Tak jak należy a nie przez probę dopasowania do siebie elementów wziętych z różnych zestawów do tego odległych czasowo i koncepcyjnie.

Miałeś Monacora - pokazałem Ci Optimę. bardzo dobrą konstrukcje w swojej cenie. Głośniki serii węglowej stosowane kiedyś przez Phonara w P20 - P40, kopułka produkcji niemieckiego LPG i do tego gotowa pomierzona zwrotnica.

Jedyne ca bym tam sam radził to zmiana objętości roboczej z 20 litrów na 16-18 lub zmiana strojenia, ale to zależy bardziej od upodobań bo głośnik jest pod tym względem elastyczny.

Na Founteku FW164 i wstędze też znajdziesz gotowe projekty.

Z tym ze Bass będzie głębszy raczej z tego Monacora SPH-165cp ;-)

• 3 tygodnie później...

Powodem do radosnego drwienia jest Twoje podejście do DIY.

Jeśli chcesz coś złożyć to zrób to od początku do końca. Jeśli nie masz mozliwości pomiarowych albo się na tym nie znasz, złóż gotową sprawdzoną konstrukcję. Tak jak należy a nie przez probę dopasowania do siebie elementów wziętych z różnych zestawów do tego odległych czasowo i koncepcyjnie.

Miałeś Monacora - pokazałem Ci Optimę. bardzo dobrą konstrukcje w swojej cenie. Głośniki serii węglowej stosowane kiedyś przez Phonara w P20 - P40, kopułka produkcji niemieckiego LPG i do tego gotowa pomierzona zwrotnica.

Jedyne ca bym tam sam radził to zmiana objętości roboczej z 20 litrów na 16-18 lub zmiana strojenia, ale to zależy bardziej od upodobań bo głośnik jest pod tym względem elastyczny.

Na Founteku FW164 i wstędze też znajdziesz gotowe projekty.

Z tym ze Bass będzie głębszy raczej z tego Monacora SPH-165cp ;-)

Po testach najbardziej podpasowal mi fostex. I DIY łatwo da się na nim zrobić więc przyleciał do mnie taki zestaw kupiony okazyjnie w UK

%2524T2eC16d%252C%2521%2529kE9s4%252CBMHuBQ3c%2528wTN%2521w%257E%257E60_12.JPG

%2524%2528KGrHqF%252C%2521o0FCyLJ2j7OBQ3cIdk8%252B%2521%257E%257E60_12.JPG

Mam też Fostex-a FE127E i zamierzam zmontowac go z tym Coral'em H70, co do Monacorow to pewnie sprobuje zrobić tą optimę którą mi polecasz, wiesz bardzo dziekuje za link do projektu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.