Skocz do zawartości
IGNORED

zagraniczna plyta - polska cena

edgor13

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktokolwiek porownal "zagraniczna plyte - polska cena" z plyta w "NORMALNEJ" cenie? Porownanie w sklepie nie ma sensu, bo halas ogromny. Mam takie np: Yello - Touth. okladka wyglada jak kiedys "stadionowa" i nie ma normalnej ksiazeczki. Zastanawiam sie nad kupnem nowej Diany Krall. Czy plyta typu zagraniczna plyta - polska cena jest z "pierwszego tłoczenia"? Czy moze byc jakas roznica w brzmieniu ?

https://www.audiostereo.pl/topic/98458-zagraniczna-plyta-polska-cena/

Już był tego typu wątek. Zdarza się, że polskie wydania są tragicznie zrealizowane. Konkluzja taka, że nie warto...

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Na dwie takie płyty kupione przeze mnie miałem sytuację pół na pół:)

Simple Minds - Graffiti Soul - Dokładnie to samo tłoczenie

Sting - Symphonicities - Polskie wydanie nie nadawało się do słuchania (kupiłem wydanie światowe), nawet CRC poszczególnych utworów były różne (jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie).

Czy ktokolwiek porownal "zagraniczna plyte - polska cena" z plyta w "NORMALNEJ" cenie? Porownanie w sklepie nie ma sensu, bo halas ogromny. Mam takie np: Yello - Touth. okladka wyglada jak kiedys "stadionowa" i nie ma normalnej ksiazeczki. Zastanawiam sie nad kupnem nowej Diany Krall. Czy plyta typu zagraniczna plyta - polska cena jest z "pierwszego tłoczenia"? Czy moze byc jakas roznica w brzmieniu ?

Powiem szczerze, że omijam z daleka takie wynalazki jak "zagraniczna...". "Kastracja" jakiej ulegają wkładki plus niepewność jakości samego materiału skutecznie mnie zniechęcają. Jakiś czas temu zamówiłem w Empiku płytkę DCD "Within the realm..." made by Sonic. "Piraty od Ruskich", które kupowałem kiedyś na placu miały przynajmniej wkładki składające się z 4 stron (dwie kartki). W przypadku DCD by Sonic była to jedna kartka (dwie strony). Pomijam tu brzmienie materiału bo nie mam punktu odniesienia ale firmie Sonic już podziękuję. Co do Diany Krall to w Merlinie "zagraniczna płyta..." kosztuje 37zł a "Deluxe Edition", rozszerzona o 4 utwory, 54zł. Ja bym się nie zastanawiał... Pozdrawiam!

Wkladka nie ma dla mnie znaczenia.

Jezeli chodzi o ilosc utworow to tez jest pelna wersja. Glownie chodzi o to. czy warto dolozyc te 40% do ceny?

Moze na niektorych sprzetach nie uslysze roznicy miedzy takimi plytami? Ja mam Marantz seri 7001 i Sparki III. Roznice miedzy oryginalem , a "stadionowka", czy nawet kopia "komputerową" plyty slychac wyraznie.

Jestem czlowiekiem oszczednym, dlatego ten dylemat.

Raz porównywałem takie płyty z ciekawości. Zagraniczna była jakby grubsza i na pewno sztywniejsza niż ta z napisem "polska cena" (jakoś tak), więc chciałem obydwie posłuchać i brzmiały nieco inaczej na raczej słabym sprzęcie...śmieszne to trochę, bo w sumie obydwie realizacje były takie sobie, a mimo to jeszcze "udało" się zmienić jakość nagrania, czy jakość przy odtwarzaniu jak kto woli;)

Gość

(Konto usunięte)

A czy Szanowni Forumowicze mają świadomość, że bardzo wiele ukazujących się już od jakiegoś czasu płyt CD powinno mieć również oznaczanie "Zagraniczna cena - polska płyta"? ;)

I jak najbardziej dotyczy to płyt sprzedawanych w całej Europie!

Dla przykładu w UK można kupić ostatni remaster Talk Talk "The Colour Of Spring" (EMI/2012) z pięknym nadrukiem wokół otworu "www.takt.com").

Najciekawsze jest jednak to, że nawet możemy o tym nie wiedzieć - tylko od koncernu zlecającego tłocznie zależy, czy taki nadruk znajdzie się na CD.

Polska tłocznia w Bolesławiu (Takt) stała się niejako "Chińczykiem" dla Zachodnich koncernów płytowych (m.in. EMI, BMG Sony)...

I m.in. z tego właśnie powodu wolę wydania USA :)

niedawno kupilem corce Best of Police.nb-starsze nry brzmialy zdecydowanie lepiej np Roxanne,Walking...,Message... . ale nie o to mi chodzi.Dlaczego jak twierdzicie plyty 'zagraniczne' brzmia lepiej? I o dziwo,zgadazam sie,z U$ najlepiej? niby cyfra to cyfra?

Gość

(Konto usunięte)

niedawno kupilem corce Best of Police.nb-starsze nry brzmialy zdecydowanie lepiej np Roxanne,Walking...,Message... . ale nie o to mi chodzi.Dlaczego jak twierdzicie plyty 'zagraniczne' brzmia lepiej? I o dziwo,zgadazam sie,z U$ najlepiej? niby cyfra to cyfra?

A dlaczego japońska edycja (ten sam mastering, co w wydaniu np. europejskim) brzmi lepiej? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.