Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczny projekt 2 way

markoni

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z nadchodzącą zimą i znudzeniem własnymi pomysłami poszukuję jakiegoś projektu dwudrożnego zestawu dobrze współpracującego z analogiem i wzmacniaczem lampowym.

Na dół zdecydowanie coś papierowego w stylu scana 8535, co do góry pomysłów jest wiele. Może ktoś ma, widział albo jeszcze lepiej słyszał jakieś zestawy godne wykonania.

Strony zapha i troelsa znam więc uprzedzam wszystkich gniewnych. Liczę na pomoc i dobre pomysły.

https://www.audiostereo.pl/topic/98450-wysokoskuteczny-projekt-2-way/

Hurricane przeglądałem na sąsiednim forum i bardzo zainteresowała mnie koncepcja z dużym pojedynczym dołem. To może być ciekawa propozycja, tylko ciekaw jestem jak to się napędzi lampą mimo iż na razie mam KT88 myślę w przyszłości o monoblokach na 6n3p i tak do końca nie wiem jakie to ma możliwości pociągnięcia.

Projekt Father_Pio? muszę się zainteresować. Nigdy nie miałem do czynienia ze wstęgą i nie wiem jak sie to aplikuje, jak ze zwrotką i co dopasować na dole?

Autor projektu pisał, że lampą spokojnie się to napędzi.

Też mnie zaciekawił ten projekt, a mam obecnie lampę na el34 p-p.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Ja sam miałem robić ten projekt ale poszedłem dalej i lepiej w Harpia DIY. Ale wracając do Hurricane one nie mają dramatycznych spadków na basie więc to duży plus. Choć szkoda że impedancja nie ma gładszego przebiegu, było by jeszcze łatwiej. Stosunkowo duża skuteczność jest też spełniona więc może być ciekawie.

Harpia jest nie dla mnie. Pokój rzędu 16m2. Dochodzi jeszcze jedna sprawa jestem pragmatyczny i nie wiem czy wydanie dużo wiekszych pieniedzy w przypadku harpii i niepewność czy będzie to odpowiednio dopasowane dzwiękowo i sprzętowo trochę powstrzymuje od kombinowania, dlatego tak ciekaw jestem opinii tych co sprzętu słyszeli bądź mają.

Moja wypowiedź tyczyła się Hurricane, co do Harpii nie namawiam. Choć tam litraż skrzynek jest podobny a i słuchać będę na 16 mkw :). Jak dla mnie kwestia podejścia do tematu.

Ja sam miałem robić ten projekt ale poszedłem dalej i lepiej w Harpia DIY.

Niczego nie sugeruję, czy lepiej to nie wiadomo. Raczej napisałbym, że "inaczej". Oba projekty są ciekawe.

czy lepiej to nie wiadomo. Raczej napisałbym, że "inaczej".

Technicznie rzecz ujmując, układ 2 drożny zawsze jest gorszy od 3 drożnego. Choć można zrobić 2 drożną konstrukcję za 8 tyś i 3 drożną za 600 zł ale nie o takie zestawienia mi chodzi. Mówimy o podobnej klasy przetwornikach w kolumnie 3 drożnej i 2 drożnej. Gdzie generowane zniekształcenia są niższe w dedykowanym paśmie przetworników, niż naciąganie pasma w kolumnach 2 drożnych (czytaj bardzo szerokie pasmo przetwarzanego dźwięku przez głośnik średnio niskotonowy, choć sam słucham szerokopasmowego głośnika i ma on swoje zalety). Dodatkowo mamy większe intermodulacje częstotliwości w kolumnie 2 drożnej. Finalnie nie wdając się w dyskusję co komu się podoba, pod względem technicznym na pewno będzie lepiej. Czy wszystkim będzie się podobać, nie wiem. Bo nie o wszystkich tu chodzi.

Oba projekty są ciekawe.

Oczywiście że tak, stąd też moje zainteresowanie tymi projektami .

Pozdrawiam Arczi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.