Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V673 vs Yamaha RX-V771

przymul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Jaki amplituner z wyżej wymienionych byście polecali? Ten pierwszy jest nowszy i ma więcej funkcji ale ten drugi to wyższy model. Jeśli macie jakieś inne propozycje amplitunerow w cenie takiej jak wymienione do 2 tysięcy oraz z podobną funkcjonalnością to proszę o powiedzieć.

https://www.audiostereo.pl/topic/98439-yamaha-rx-v673-vs-yamaha-rx-v771/

Ja bym wziął RX V771- 673 ma przepuszczanie 4K i Air Play, 771: możesz podłączyć stację dokującą jeśli masz iPoda Nano np do 6G a 4K wejdzie pewnie do domów za 6-8 lat

Ja mam 671/stacja dokująca i ten ampli ma wszystko czego mi trzeba a brzmi b. dobrze IMHO

Dodam, że stacja dokująca jest dla mnie ważna: pod USB nie mam gdzie położyć iPoda, Air Play mi nie odpowiada bo nie mam nic z Air Play a ze stacją YDS 12 jest dla mnie optymalnie- wracam do domu, dokuję iPoda i kiedy chce słucham

Dodatkowo RX V 771 ma wieopunktowy YPAO- niektórzy powiedzą, że te systemy pomiarowe się nie nadają, jednak mi po ustawieniu odpowiedniej wartości impedancji YPAO zmierzył wszystko dobrze, dałem kilka drobnych własnych poprawek (tryb PEQ NATURAL mi się bardzo podoba).

Cinema DSP też jest fajny- polecam Spectacle- poszerza scenę i naprawdę można się przy filmie fajnie poczuć- tych funkcjonalności nie mają inne ampli

Dodatkowo tylko Yamaha oficjalnie przyjmuje fronty 4 omowe

Dodam, że to mój drugi amplituner Yamahy- uważam, że Yamaha robi na prawdę dobry, dobrze dopracowany i wyposażony sprzęt i ma dobry stosunek jakości do ceny

A jakie będą kolumny?

Zestaw będę zmieniał stopniowo zaczynając od amplitunera. Na razie amplituner zagra ze starymi Diorami Zgc 120-8-902 plus plastikowymi głośnikami tylnymi i centralnym philipsa z jakiegoś zestawu kina domowego.

Nowego zestawu jeszcze nie wybrałem na 100% ale po opiniach i możliwościach finansowych skłaniam się do zestawu Dali Concept 6. W zależności od okazji zestaw kupiłbym w całości lub najpierw tył + centralny a potem fronty. Dodaje od razu że rozmiar pokoju to ok. 18m2 a sprzętu będę używał 33% Filmy, 33% Muzyka 33%, Xbox 360.

Dali to bardzo dobre kolumny jednak zastanów się nad zestawem Dali Zensor- jest prawie w tej samej cenie a jest bardziej zaawansowany no to nowa seria stosunkowo- podobno ma wyprzeć serię Concept

Tak się składa, że mam yamahę 771 a mój brat niedawno kupił yamahę 673 więc jeśli chodzi on sam dźwięk/moc to różnicy nie usłyszysz mają identyczne zasilacze, końcówki mocy chyba też.

Za yamahą 771

-pre out (podobno słaby-niedługo przetestuję)

-więcej wejść

-lepsze wyjścia

-lepszy wygląd

Za yamahą 673

- 4K

-lepsza obsługa funkcji sieciowych(np. radio internetowe)

Polecam odsłuch yamahy z kolumnami tannoy mercury v 4, wg mnie dobre połączenie lepsze niż z dali concept

Doloz ciutke i kup 773.Kupilem tydzien temu i swietnie sie spisuje.Najpierw kupilem harmana 460 ale mial wade fabryczna i ostalo sie na yamasze.Nie jest to sprzet z najwyzszej polki ale stosunek ceny o osiagow rewelacyjny.

Pozdrawiam.

A czy zna ktoś może jakieś głośniki tylne i centralne które dobrze by się sprawowały z wyżej wymienionymi zestawami? Wymienione przez was kolumny są droższe niż podany prze zemnie zestaw dali concept, wiec zastanawiałem się czy można by wydać więcej na front ale oszczędzić na reszcie głośników

podobne amplitunerki: 771 zwrocil bym uwage na pre outa i main ina jesli będziesz to uzywal. Jesli nie to 673 ze wzgledu na 4k

jesli uzywał byś do kina domowego, zwróć także uwagę ktory ma lepeij rozbudowane YPAO; Audyssey duzo zmienia w kalibracji kinowej.

A czy 673 nie ma czasem jakiego kol wiek pre out, bo niby po zdjęciach widać że ma wyjście na suba pewnie i coś jeszcze, pełnego preuota nie ma, ale jeśli ktoś by takiego potrzebował to pewnie by poszukał przedwzmacniacza,

Obecnie używam rxv1400 i myślę nad przesiadką (kilka yamah już przerobiłem i pozostaje przy tej firmie), preout na przednie kanały konieczny bo obecnie mam podpiętą tak końcówkę, jeszcze by się przydało wyjście preout na centralny, jak ktoś ma 673 to niech się wypowie o tych wyjściach a jak co to będzie trzeba brać 773

A czy 673 nie ma czasem jakiego kol wiek pre out, bo niby po zdjęciach widać że ma wyjście na suba pewnie i coś jeszcze, pełnego preuota nie ma, ale jeśli ktoś by takiego potrzebował to pewnie by poszukał przedwzmacniacza,

Obecnie używam rxv1400 i myślę nad przesiadką (kilka yamah już przerobiłem i pozostaje przy tej firmie), preout na przednie kanały konieczny bo obecnie mam podpiętą tak końcówkę, jeszcze by się przydało wyjście preout na centralny, jak ktoś ma 673 to niech się wypowie o tych wyjściach a jak co to będzie trzeba brać 773

Bierz 771, można kupić teraz za małą kasę i ma pełny pre out (pre podobno słaby)

W kinie jest świetny i w stereo po dobrej ręcznej kalibracji też daje radę.

Pozwolę sobie wtrącić - bo juz któryś raz czytam o tym słabym pre yamahy - u mnie z as 1000 który z kolei ma wejście na końcówkę spisuje się b dobrze radio pliki z kompa (bezstratne) i jest prawie jak z cd1000 jest też większa płynność w przyroście głośności w takim połączeniu jeśli chodzi o kolumny to gram teraz na uszatkach520 ale rozglądam się za czymś lepszym a z dali to tylko chyba lektor bo zensor wychwalany a po odsłuchach każdy prosi o inne kolumny -wyjątkowo nie udana seria za sprawą kiepskich wysokich ale jeśli ktoś przedkłada barwę nad rozdzielczość to czemu nie bo ja chyba przesadziłem w drugą stronę ale może mikołaj jakieś dynki podrzuci ...pozdrawiam i powodzenia w eksperymentach a 771 przyzwoity kloc miałem 3 denony i jedna yamaha

Pozwolę sobie wtrącić - bo juz któryś raz czytam o tym słabym pre yamahy - u mnie z as 1000 który z kolei ma wejście na końcówkę spisuje się b dobrze radio pliki z kompa (bezstratne) i jest prawie jak z cd1000 jest też większa płynność w przyroście głośności w takim połączeniu jeśli chodzi o kolumny to gram teraz na uszatkach520 ale rozglądam się za czymś lepszym a z dali to tylko chyba lektor bo zensor wychwalany a po odsłuchach każdy prosi o inne kolumny -wyjątkowo nie udana seria za sprawą kiepskich wysokich ale jeśli ktoś przedkłada barwę nad rozdzielczość to czemu nie bo ja chyba przesadziłem w drugą stronę ale może mikołaj jakieś dynki podrzuci ...pozdrawiam i powodzenia w eksperymentach a 771 przyzwoity kloc miałem 3 denony i jedna yamaha

Fakt- ostatnio odsłuchiwałem Zensory i straszne żyletki z wysokich sypało- myślę o Lektorach, w środę posłucham

Fakt- ostatnio odsłuchiwałem Zensory i straszne żyletki z wysokich sypało- myślę o Lektorach, w środę posłucham

grałem na lektorach 2 które grały podobnie do ushera 520 z tym że bas taki bardziej puchaty był (u520 płytszy i twardszy ) fajnie pulsowały średnica i wysokie słodkie i bez większej rozdzielczości ale scena całkiem niezła minimalnie rozmyte kontury do długiego słuchania miodzio ale to było z yamaha as 500 z denonem 710 było bardziej twardo ale to chyba denon taki nie miły - b przyzwoite głośniki jedne z nielicznych których było mi żal jak się już nacieszę szczegółami z ushera to na celowniku mam dynaudio 2/7 też duńczyk - pozdro

No to 771 zamówiony, zobaczymy jak będzie po przesiadce z 1400

jeśli planujesz zakup głośników do 771 to b fajnie zagrały magnaty 653 - hektary przestrzeni i konkretny bas ale ni daj sobie wcisnąć innych z tej serii bo choć głośniki te same dźwięk jak z zupełnie innej bajki - 4 x 653 + centralny (choć c nie koniecznie) i bez suba się obejdzie do 20 m

jeśli planujesz zakup głośników do 771 to b fajnie zagrały magnaty 653 - hektary przestrzeni i konkretny bas ale ni daj sobie wcisnąć innych z tej serii bo choć głośniki te same dźwięk jak z zupełnie innej bajki - 4 x 653 + centralny (choć c nie koniecznie) i bez suba się obejdzie do 20 m

Dzięki ale ja tylko podmieniam amplituner i tylko z przeznaczeniem do kina, który już obecnie będzie miał fronty z osobnej końcówki mocy podłączone i pewnie w dalszych planach i centralny, obecnie mam lekki miks głośników (jeśli chodzi o firmy), ale raczej idę w stronę DIY

Dzięki ale ja tylko podmieniam amplituner i tylko z przeznaczeniem do kina, który już obecnie będzie miał fronty z osobnej końcówki mocy podłączone i pewnie w dalszych planach i centralny, obecnie mam lekki miks głośników (jeśli chodzi o firmy), ale raczej idę w stronę DIY

ok ale jedno ci powiem brzmienie każdy odbiera inaczej ale jeśli chodzi o funkcje to 771 jest super nie raz użyjesz jako odtwarzacza sieciowego i to bez żadnych dodatkowych programów współdzielących pliki - zwyczajnie widzi moja muzyka z kompa i wavy gra super nawet ciut cieplej niż moja cd1000 (denon 1912 ciągle zrywał połączenie) - reszta funkcji z menu wręcz wzorcowa ale pochwal się na forum jak już dosiądziesz ;-) pozdro
  • 1 miesiąc później...

Dziękuję, za zainteresowanie. Zdobyłem wersje PL do 773/663 oraz 671. Na pierwszy rzut oka 773 nie różni się za bardzo od 771 więc problem się rozwiązał. Gdyby ktoś miał podobny problem do mnie to zapraszam na priv.

Natomiast wracając do tematu to chciałem zdementować plotki o słabym pre oucie w RX-V771.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

jakiej klasy DAC może być w rx-v771 ?? pytam bo 771 odtwarza pliki FLAC jestem ciekawy czy jakość będzie porównywalna chociażby z cd-n500.

i jeszcze jedno (może głupie ) mam daleko router od sprzętu grającego (10 m) czy jakość audio pogorszy się poprzez zastosowanie tak długiego kabla czy zastosowanie YWA-10 będzie lepsze ?? ( po Wi Fi jakość stereo da radę ??)

Przez weekend męczyłem 771 z edimax 3g-6200n i coś jest nie tak Siec WLAN jest OK laptopy w domu pracują bez problemu po WI FI a 771 podłączony kablem do LAN zacina się co chwilę ,

na radiu internetowym buforuje gra 1 do 2 min Lan gaśnie i du.a ,czasami jak z powrotem zaświeci to gra dalej a czasami trzeba pilotem 771 return lub cokolwiek żeby zaczął gadać z powrotem , z odtwarzaniem z PC po WI FI tak samo -przy MP3 dłuzej pogra przy FLAC krócej - Wydajność rutera ??!! PC ??

Jeżeli ten ruter jest za cienki to poproszę o jakąś rozsądną alternatywę ( musi byś z 3G - brak internetu z kabla )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.