Skocz do zawartości
IGNORED

DIABEŁ, LUCYFER, SZATAN - za a nawet przeciw :D

Radmruś

Rekomendowane odpowiedzi

Diabeł i Bóg tak, ale już logicznie z tego wynikające piekło i niebo (raj) - niekoniecznie. Jechowici nie wierzą w istnienie piekła. To jest dopiero ciekawe :)

Co do drugiego zdania - to raczej obraz diabła budowany jest w opozycji i w zaprzeczeniu cech Boga. Diabła bez Boga by nie było, Bóg bez diabla istniał i nie potrzebuje go do udowodnienia swego istnienia.

Wyrażasz swoje zdanie, czy utrzymujesz, że taka jest nauka Kościoła którego byłeś ministrantem? KK naucza, że możliwe jest wzbudzenie w sobie żalu doskonałego właśnie w godzinie ostatecznej. Tak zrobił 'dobry łotr' i został mu obiecany raj.

Tak to moje zdanie - naturalnie ukształtowane na gruncie katolickim, polskim itd..l... Dostrzegam wiele wspólnych cech w innych wyznaniach czy nurtach myślowych. Tylko istota doskonała ( bóg ) zna każdego w sposób nieomylny - dlatego najgorsza po ludzku " szmata "może dostać się do nieba - stąd zalecenie np. Jezusa by zawsze i za każdym razem przebaczać. Naturalnie nie oznacza to że nie mamy ( mam ) prawa się bronić czy dochodzić sprawiedliwości - na pewno jednak mam przebaczyć. Tak to rozumiem

pozdrawiam

,Jehowę, twego Boga, masz czcić i tylko dla niego masz pełnić świętą służbę’.”

Zacznijże korzystać z prawidłowego przekładu Biblii, a nie z wariacji na temat Biblii.

Powrót po dłuższej przerwie...

Zacznijże korzystać z prawidłowego przekładu Biblii, a nie z wariacji na temat Biblii.

To załącz w/w werset z "prawidłowego " przekładu Pisma Świętego !

Piotr

Jakoś czuję, że ten dogmat obraża moje poczucie sprawiedliwości. Hitler też może być w niebie?

StaryM, jak dla mnie to sprawa między Hitlerem a Bogiem. Poza tym, ten kto w małych sprawach nie żałował za życia, czy będzie potrafił żałować w wielkiej sprawie? To są wszystko pytania retoryczne, bo chyba nikt nie zna odpowiedzi, poza samym Sędzią Sprawiedliwym.

Ktoś to już zrobił (chyba Kolega Maju). Nie zamierzam wyjaśniać powszechnie znanych manipulacji jechowitów z tekstem Biblii.

A może coś w kwestii piekła napiszesz? Istnieje szatan, diabeł, ludzie za dobre uczynki będą oglądać Boga w raju, a za złe...? Tylko proszę o werset z Biblii zaprzeczający istnieniu piekła, a nie o doktrynalne wywody pseudo-teologiczne Strażnicy.

StaryM, jak dla mnie to sprawa między Hitlerem a Bogiem. Poza tym, ten kto w małych sprawach nie żałował za życia, czy będzie potrafił żałować w wielkiej sprawie? To są wszystko pytania retoryczne, bo chyba nikt nie zna odpowiedzi, poza samym Sędzią Sprawiedliwym.

Ktoś to już zrobił (chyba Kolega Maju). Nie zamierzam wyjaśniać powszechnie znanych manipulacji jechowitów z tekstem Biblii.

A może coś w kwestii piekła napiszesz? Istnieje szatan, diabeł, ludzie za dobre uczynki będą oglądać Boga w raju, a za złe...? Tylko proszę o werset z Biblii zaprzeczający istnieniu piekła, a nie o doktrynalne wywody pseudo-teologiczne Strażnicy.

Napiszę ale wprzódy przestaw tu na forum prawidłowy werset z prawidłowej Biblii - czekam !

Piotr

Ze świadkami to się wojny na cytaty nie wygra.

Panie Wojciechu , tu nie chodzi o to abyśmy się przerzucali cytatami , ale jak pogodzić pogańską naukę , katolicki dogmat o wiecznym piekle z miłością i sprawiedliwością bożą ? Dlaczego kler robi z Boga sadystę ?

Dlaczego Chrystus — doskonały, bezgrzeszny człowiek, największy ze wszystkich ludzi, jacy stąpali po ziemi, trafił do piekła? Czy popełnił jakiś grzech, czy jak mówi katolicka definicja „z własnego wyboru oddalił się od Boga”? Czy kiedykolwiek zgrzeszył przeciwko Bogu? Oczywiście że NIE!

Za co więc poszedł do piekła?! I jak to możliwe, że po trzech dniach z niego wyszedł?! Przecież z piekła nie ma wyjścia! Pytania te aż proszą się, by na nie odpowiedzieć.

Piotr

To tak ogólnie w temacie:

"W 1994 roku KAI opublikowała badania, w których respondenci odpowiedzieli na pytania dotyczące podstawowych prawd wiary. Wynika z nich, że 95% Polaków wierzy w Boga, ale tylko 35% w istnienie piekła i 29% w realność szatana. W 2006 roku “Rzeczpospolita” przeprowadziła kolejną sondę. Okazało się, że 94% Polaków nadal wyznaje wiarę w Boga, ale, co ciekawe, jedynie 56% wierzy w życie po śmierci, a 64% w istnienie piekła. W tym samym roku “Gość Niedzielny” zamieścił wyniki podobnego sondażu opracowanego przez sopocką Pracownię Badań Społecznych. Według niego już około 75 % zapytanych uznaje istnienie piekła."

W roku 250 — Wprowadzono naukę o wiecznych mękach. Wiara w życie pozagrobowe przeniknęła do chrześcijaństwa z kultury helleńskiej. Zgodnie z teorią dualizmu wprowadzoną za Platonem przez ojców Kościoła, Tertuliana (ok. 160–230) i Orygenesa (186–254), ludzka dusza jest nieśmiertelna, ma świadomość i żyje niezależnie po śmierci człowieka.

Według Biblii śmierć jest rodzajem snu (J 11,11–14; Mt 18,23–25), stanem niebytu, nieświadomości (Hi 14,10–12); człowiek czeka w grobie na zmartwychwstanie przy powtórnym przyjściu Chrystusa (J 6,40); ludzka dusza nie jest odrębnym, nieśmiertelnym organizmem – to tzw. dech życia, siła witalna dana przez Boga, która przy śmierci do Niego wraca (Koh 12,7).

Piotr

Tak ogólnie na chłopski rozum to dobry Bóg byłby sadystą gdyby zmuszał wszystkich bez wyjątku do bycia z sobą. Mam mały mózg i tak prosto to rozumiem. Bóg który zmusza.... to dopiero pfff.....

Dlatego w standardzie powstał wymiar nazywany piekłem - to dla tych co wiedzą lepiej od samego stwórcy co lepsze.... i tam w tym piekle żądzą się swoimi prawami.

Ludzie weirzą w rózne rzeczy. Jednak niczego to nie dowodzi oprócz tego, że tak wierzą. Ale to ludzka cecha.

Spory religijne i rózne interpretacje świadczą właśnie o tym, że wiara niekoniecznie ma cokolwiek wspólnego z prawdą.

Jesli chodzi o rózne wersje pism świetych, tez było to dyskutowane.

(12) A synowie królestwa zostaną wyrzuceni na zewnątrz - w ciemność; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów .

(Ew. Mateusza 8:12, Biblia Tysiąclecia)

(28) Tam będzie płacz i zgrzytanie zębów, gdy ujrzycie Abrahama, Izaaka i Jakuba, i wszystkich proroków w królestwie Bożym, a siebie samych precz wyrzuconych.

(Ew. Łukasza 13:28, Biblia Tysiąclecia)

(8) Otóż jeśli twoja ręka lub noga jest dla ciebie powodem grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie! Lepiej jest dla ciebie wejść do życia ułomnym lub chromym, niż z dwiema rękami lub dwiema nogami być wrzuconym w ogień wieczny.

(Ew. Mateusza 18:8, Biblia Tysiąclecia)

(41) Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!

(Ew. Mateusza 25:41, Biblia Tysiąclecia)

“A dym ich katuszy na wieki wieków się wznosi i nie mają spoczynku we dnie i w nocy czciciele Bestii i jej obrazu, i ten, kto bierze znamię jej imienia” (Ap 14, 11).

“A diabła, który ich zwodzi, wrzucono do jeziora ognia i siarki, tam gdzie są Bestia i Fałszywy” (Ap 20, 10).

“Grzesznicy na Syjonie się zlękli, bezbożnych chwyciło drżenie: „Kto z nas wytrzyma przy trawiącym ogniu? Kto z nas wytrwa wobec wieczystych płomieni?”.

Zakładam, że wystarczy.

Ludzie weirzą w rózne rzeczy. Jednak niczego to nie dowodzi oprócz tego, że tak wierzą. Ale to ludzka cecha.

Spory religijne i rózne interpretacje świadczą właśnie o tym, że wiara niekoniecznie ma cokolwiek wspólnego z prawdą.

Jesli chodzi o rózne wersje pism świetych, tez było to dyskutowane.

Jar zgadzam się z Tobą , że ludzie wierzą w różne rzeczy i OK. Ale nie mogę zdzierżyć jak kk wbrew temu , co mówi Bóg , w którego wierzą i na którego się powołują twierdzi , że miłościwy i sprawiedliwy Bóg będzie złych ludzi palił w wiecznym piekle ! I zarazem zapytuję , ZA CO SPRAWIEDLIWY JEZUS TRAFIŁ DO PIEKŁA ?

(12) A synowie królestwa zostaną wyrzuceni na zewnątrz - w ciemność; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów .

(Ew. Mateusza 8:12, Biblia Tysiąclecia)

(28) Tam będzie płacz i zgrzytanie zębów, gdy ujrzycie Abrahama, Izaaka i Jakuba, i wszystkich proroków w królestwie Bożym, a siebie samych precz wyrzuconych.

(Ew. Łukasza 13:28, Biblia Tysiąclecia)

(8) Otóż jeśli twoja ręka lub noga jest dla ciebie powodem grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie! Lepiej jest dla ciebie wejść do życia ułomnym lub chromym, niż z dwiema rękami lub dwiema nogami być wrzuconym w ogień wieczny.

(Ew. Mateusza 18:8, Biblia Tysiąclecia)

(41) Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!

(Ew. Mateusza 25:41, Biblia Tysiąclecia)

“A dym ich katuszy na wieki wieków się wznosi i nie mają spoczynku we dnie i w nocy czciciele Bestii i jej obrazu, i ten, kto bierze znamię jej imienia” (Ap 14, 11).

“A diabła, który ich zwodzi, wrzucono do jeziora ognia i siarki, tam gdzie są Bestia i Fałszywy” (Ap 20, 10).

“Grzesznicy na Syjonie się zlękli, bezbożnych chwyciło drżenie: „Kto z nas wytrzyma przy trawiącym ogniu? Kto z nas wytrwa wobec wieczystych płomieni?”.

Zakładam, że wystarczy.

TO JESZCZE NAM ODPOWIEDZ ZA CO JEZUS TRAFIŁ DO PIEKŁA ?

Z Pisma Świętego jasno wynika, że „piekło” to wspólny grób wszystkich umarłych. Sam wyraz piekło jest tłumaczeniem hebrajskiego słowa „sze'òl” [שאול] oraz greckiego„hades”. Oba te wyrazy oznaczają to samo, mianowicie „powszechny grób ludzkości”. W Biblii są one kojarzone ze śmiercią i umarłymi, a nie z żywymi. Zobaczmy chociażby księgę Objawienia 20:13: „I wydało morze umarłych, którzy się w nim znajdowali, i śmierć, i Hades wydały umarłych, którzy się w nich znajdowali”. Słowa te nie zawierają w sobie żadnej myśli o odczuwaniu przyjemności albo bólu ani niczego takiego nie sugerują.

Odczytajmy jeszcze inny werset, który bardziej naświetli nam tą sprawę:„Bo żyjący są świadomi tego, że umrą, lecz umarli nie są świadomi niczego ani już nie mają zapłaty, gdyż pamięć o nich poszła w zapomnienie. (…) Wszystko, co twoja ręka ma sposobność zrobić, rób całą swą mocą, bo nie ma pracy ani snucia planów, ani poznania, ani mądrości w Szeolu — w miejscu, do którego idziesz”. (Kaznodziei 9:5,10)

Jeżeli umarli nie mają żadnej świadomości, nie mogą też odczuwać bólu. Nie mogą więc być męczeni w „piekle”. Gdy jednak wykorzystamy znajomość owego pojęcia — dowiemy się, że po śmierci człowiek przestaje zupełnie istnieć!

Piotr

Według Biblii śmierć jest rodzajem snu (J 11,11–14; Mt 18,23–25)

Mt, 18, 23-25:

"(23) Dlatego podobne jest królestwo niebieskie do króla, który chciał rozliczyć się ze swymi sługami. (24) Gdy zaczął się rozliczać, przyprowadzono mu jednego, który mu był winien dziesięć tysięcy talentów. (25) Ponieważ nie miał z czego ich oddać, pan kazał sprzedać go razem z żoną, dziećmi i całym jego mieniem, aby tak dług odzyskać. "

Gdzie tu widzisz sen?

J 11, 11-15 (chyba nie na miejscu jest urywanie cytatu w pół zdania?? tak więc nie 11-14, a 11-15):

"To powiedział, a następnie rzekł do nich: Łazarz, przyjaciel nasz, zasnął, lecz idę, aby go obudzić. (12) Uczniowie rzekli do Niego: Panie, jeżeli zasnął, to wyzdrowieje. (13) Jezus jednak mówił o jego śmierci, a im się wydawało, że mówi o zwyczajnym śnie. (14) Wtedy Jezus powiedział im otwarcie: Łazarz umarł, (15) ale raduję się, że Mnie tam nie było, ze względu na was, abyście uwierzyli. Lecz chodźmy do niego."

Gdzie tu widzisz zrównanie, że śmierć = sen? Rozumiesz, zakładam, że Bóg mówił do pastuchów, więc mówił obrazami dopasowanymi do ich możliwości poznawczych i kategoriami zrozumiałymi. Widać, to zresztą w wersetach 13 i 14.

---

Czyli diabeł istnieje, ale piekło nie? To gdzie zamieszkuje diabeł?

PIEKŁO odrażający dogmat, uwłaczający Bogu

pieklo.gif„I zbudowali wyżynę Tofet, w dolinie Ben Hinnom, aby palic w ogniu swoich synow i corki, czego nie nakazalem i co nie przyszlo Mi nawet na mysl(Jeremiasza 7:31, katolicka Biblia Tysiąclecia)

Jak widać z powyższego wersetu, największą obrzydliwoscią Bóg darzy ludzi, składających swe dzieci w ofierze, paląc je w ogniu. Coś tak zwyrodniałego nigdy by nie przyszło Bogu nawet na mysl! (według oryginału hebrajskiego: „nie wstąpiło na serce”) Taką okropność mógł wymyśleć jedynie człowiek, za podszeptem Szatana.

…a tu dogmat katolicki twierdzi, ze Bóg pali dusze ludzkie w piekielnym ogniu, w dodatku czyni to bez końca, bez mozliwosci opuszczenia tego Piekła.

CZYŻ TAKI DOGMAT NIE UWŁACZA BOGU?

Przez taki dogmat, wiele osób, albo służy Bogu (katolickiemu) ze strachu przed karą, albo staje się ateistami. Gdyż w takiego Boga-sadystę to aż się nie chce wierzyć.

Dlatego za rozkwit ateizmu i gnostycyzmu winę ponosi sam Kosciół katolicki.

*[TOFET] z hebrajskiego oznacza palenisko, piec. Było to też miejsce w dolinie Gehenny (Ge-Hinnom), na południe od Jerozolimy, gdzie palono nieczystości i gdzie niekiedy wykonywano praktyki na cześć fenickiego bożka, Molocha, np. palono dzieci. Zobacz też 2 Królewska 23:10, gdzie mowa jest o Palenisku-Zgrozie w Dolinie Synów Hinnoma (Ben Hinnom)

Z innych przekładów:• BIBLIA warszawska:

„Wznieśli miejsce ofiarne Tofet w Dolinie Ben-Hinnoma, aby spalać w ogniu swoich synów i swoje córki, czego Ja nie nakazałem i co mi nawet na myśl nie przyszło.”

• BIBLIA warszawsko-praska:

„Zbudowali też miejsce kultu, wzniesienie Tofet w dolinie Ben-Hinnom, i tam składali w ofierze całopalenia swoich własnych synów i własne córki, czego im nigdy nie nakazywałem i o czym nigdy nawet nie myślałem.”

• BIBLIA gdańska:

„Nadto pobudowali wyżyny Tofet, które jest w dolinie syna Hennomowego, aby palili synów swych i córki swe ogniem, czegom nie rozkazał, ani wstąpiło na serce moje.”

• Przekład NOWEGO ŚWIATA:

„I powznosili wyżyny Tofet w dolinie syna Hinnoma, aby palić swych synów i swe córki w ogniu, czego nie nakazałem i co nie zrodziło się w moim sercu.”

• BIBLIA Króla Jakuba (King James Version):

„And they have built the high places of Tophet, which [is] in the valley of the son of Hinnom, to burn their sons and their daughters in the fire; which I commanded [them] not, neither came it into my heart.”

• Łacińska VULGATA:

„ …et aedificaverunt excelsa Thofeth qui est in valle filii Ennom ut incenderent filios suos et filias suas igni quae non praecepi nec cogitavi in corde meo

• Biblia HEBRAICA:

וּבָנוּ בָּמוֹת הַתֹּפֶת אֲשֶׁר בְּגֵיא בֶן-הִנֹּם לִשְׂרֹף אֶת-בְּנֵיהֶם וְאֶת-בְּנֹתֵיהֶם בָּאֵשׁ אֲשֶׁר לֹא צִוִּי

Mt, 18, 23-25:

"(23) Dlatego podobne jest królestwo niebieskie do króla, który chciał rozliczyć się ze swymi sługami. (24) Gdy zaczął się rozliczać, przyprowadzono mu jednego, który mu był winien dziesięć tysięcy talentów. (25) Ponieważ nie miał z czego ich oddać, pan kazał sprzedać go razem z żoną, dziećmi i całym jego mieniem, aby tak dług odzyskać. "

Gdzie tu widzisz sen?

J 11, 11-15 (chyba nie na miejscu jest urywanie cytatu w pół zdania?? tak więc nie 11-14, a 11-15):

"To powiedział, a następnie rzekł do nich: Łazarz, przyjaciel nasz, zasnął, lecz idę, aby go obudzić. (12) Uczniowie rzekli do Niego: Panie, jeżeli zasnął, to wyzdrowieje. (13) Jezus jednak mówił o jego śmierci, a im się wydawało, że mówi o zwyczajnym śnie. (14) Wtedy Jezus powiedział im otwarcie: Łazarz umarł, (15) ale raduję się, że Mnie tam nie było, ze względu na was, abyście uwierzyli. Lecz chodźmy do niego."

Gdzie tu widzisz zrównanie, że śmierć = sen? Rozumiesz, zakładam, że Bóg mówił do pastuchów, więc mówił obrazami dopasowanymi do ich możliwości poznawczych i kategoriami zrozumiałymi. Widać, to zresztą w wersetach 13 i 14.

---

Czyli diabeł istnieje, ale piekło nie? To gdzie zamieszkuje diabeł?

A gdzie w Biblii masz napisane , że diabeł mieszka w piekle ?

Piotr

Jar zgadzam się z Tobą , że ludzie wierzą w różne rzeczy i OK. Ale nie mogę zdzierżyć jak kk wbrew temu , co mówi Bóg , w którego wierzą i na którego się powołują twierdzi , że miłościwy i sprawiedliwy Bóg będzie złych ludzi palił w wiecznym piekle ! I zarazem zapytuję , ZA CO SPRAWIEDLIWY JEZUS TRAFIŁ DO PIEKŁA ?

Ale zobacz, jak szybko, gdy wyzbędziesz się z okowów "religii" jesteś poza sporem. I jak szybko masz wystrczajacy dystans do spraw, w zasadzie mało istotnych.

TO JESZCZE NAM ODPOWIEDZ ZA CO JEZUS TRAFIŁ DO PIEKŁA ?

Piekło i odrzucenie Boga na wieki jest nie skazaniem / wyrokiem Boga, ale wyborem czlowieka. Jak wyobrażasz sobie, że człowiek, który odrzuca Boga jest po śmierci przymuszany do życia w jego obliczu i łasce? Rozumiesz koncepcję konsekwencji czynów: dotykasz gorącego węgla --> oparzysz się, będzie boleć? Czy to kochający rodzic skazuje dziecko na oparzenie mówiąc 'Nie dotykaj, bo się oparzysz', czy dziecko samo dokonuje wyboru, że jednak dotknie.

Jezus ZSTĄPIŁ do piekieł, nie trafił.

To dzieje się naprawdę - to nie wiara ale fakt. Ta kobieta była i jest badana przez najlepszych naukowców świata.... Można sobie pojechać dotknąć, powąchać, nakręcić film albo cyknąć fotkę i poprosić jeszcze o autograf. ...Tego i podobnych rzeczy w internecie jest mnóstwo - tu urzeczywistniają się rzeczy które działy się bardzo dawno temu... Prawda zaczyna się sama bronić czy jak... Ludzie się kłócą o interpretacje a prawda zaczyna sama pracować na swoją chwałę. Teolodzy sobie, różne kościoły po swojemu... Poklikajcie troszkę po sieci, dzieje się coś niewiarygodnego i to na naszych oczach ! Horrory amerykańskie przy tym są niczym... komedią ... to film dla nowych - witam...

PIEKŁO odrażający dogmat, uwłaczający Bogu

pieklo.gif„I zbudowali wyżynę Tofet, w dolinie Ben Hinnom, aby palic w ogniu swoich synow i corki, czego nie nakazalem i co nie przyszlo Mi nawet na mysl(Jeremiasza 7:31, katolicka Biblia Tysiąclecia)

Jak widać z powyższego wersetu, największą obrzydliwoscią Bóg darzy ludzi, składających swe dzieci w ofierze, paląc je w ogniu. Coś tak zwyrodniałego nigdy by nie przyszło Bogu nawet na mysl! (według oryginału hebrajskiego: „nie wstąpiło na serce”) Taką okropność mógł wymyśleć jedynie człowiek, za podszeptem Szatana.

…a tu dogmat katolicki twierdzi, ze Bóg pali dusze ludzkie w piekielnym ogniu, w dodatku czyni to bez końca, bez mozliwosci opuszczenia tego Piekła.

CZYŻ TAKI DOGMAT NIE UWŁACZA BOGU?

Przez taki dogmat, wiele osób, albo służy Bogu (katolickiemu) ze strachu przed karą, albo staje się ateistami. Gdyż w takiego Boga-sadystę to aż się nie chce wierzyć.

Dlatego za rozkwit ateizmu i gnostycyzmu winę ponosi sam Kosciół katolicki.

*[TOFET] z hebrajskiego oznacza palenisko, piec. Było to też miejsce w dolinie Gehenny (Ge-Hinnom), na południe od Jerozolimy, gdzie palono nieczystości i gdzie niekiedy wykonywano praktyki na cześć fenickiego bożka, Molocha, np. palono dzieci. Zobacz też 2 Królewska 23:10, gdzie mowa jest o Palenisku-Zgrozie w Dolinie Synów Hinnoma (Ben Hinnom)

Z innych przekładów:• BIBLIA warszawska:

„Wznieśli miejsce ofiarne Tofet w Dolinie Ben-Hinnoma, aby spalać w ogniu swoich synów i swoje córki, czego Ja nie nakazałem i co mi nawet na myśl nie przyszło.”

• BIBLIA warszawsko-praska:

„Zbudowali też miejsce kultu, wzniesienie Tofet w dolinie Ben-Hinnom, i tam składali w ofierze całopalenia swoich własnych synów i własne córki, czego im nigdy nie nakazywałem i o czym nigdy nawet nie myślałem.”

• BIBLIA gdańska:

„Nadto pobudowali wyżyny Tofet, które jest w dolinie syna Hennomowego, aby palili synów swych i córki swe ogniem, czegom nie rozkazał, ani wstąpiło na serce moje.”

• Przekład NOWEGO ŚWIATA:

„I powznosili wyżyny Tofet w dolinie syna Hinnoma, aby palić swych synów i swe córki w ogniu, czego nie nakazałem i co nie zrodziło się w moim sercu.”

• BIBLIA Króla Jakuba (King James Version):

„And they have built the high places of Tophet, which [is] in the valley of the son of Hinnom, to burn their sons and their daughters in the fire; which I commanded [them] not, neither came it into my heart.”

• Łacińska VULGATA:

„ …et aedificaverunt excelsa Thofeth qui est in valle filii Ennom ut incenderent filios suos et filias suas igni quae non praecepi nec cogitavi in corde meo

• Biblia HEBRAICA:

וּבָנוּ בָּמוֹת הַתֹּפֶת אֲשֶׁר בְּגֵיא בֶן-הִנֹּם לִשְׂרֹף אֶת-בְּנֵיהֶם וְאֶת-בְּנֹתֵיהֶם בָּאֵשׁ אֲשֶׁר לֹא צִוִּי

A gdzie w Biblii masz napisane , że diabeł mieszka w piekle ?

Widzisz, a prosiłem o cytaty z Bibli. Podałem na jakich ja się opieram, a Ty walisz jakimiś rysunkami i długaśnymi tekstami, bynajmniej nie z Biblii. Chcesz podyskutować, to szanuj dyskutantów. Tyle, że przy braku argumentów zaczyna się stosowanie zasłony dymnej...

Co do miejsca przebywania diabla: nie odpowiadaj pytaniem na pytanie bo to tania erystyka. Wyjaśnij logicznie, na podstawie Biblii, gdzie przebywa diabeł, skoro piekła nie ma.

Widzisz, a prosiłem o cytaty z Bibli. Podałem na jakich ja się opieram, a Ty walisz jakimiś rysunkami i długaśnymi tekstami, bynajmniej nie z Biblii. Chcesz podyskutować, to szanuj dyskutantów. Tyle, że przy braku argumentów zaczyna się stosowanie zasłony dymnej...

Co do miejsca przebywania diabla: nie odpowiadaj pytaniem na pytanie bo to tania erystyka. Wyjaśnij logicznie, na podstawie Biblii, gdzie przebywa diabeł, skoro piekła nie ma.

To wytłumacz nam dlaczego , jeżeli Jezus tylko wstąpił do piekła na trzy dni , to czemu po trzech dniach zmartwychwstał ?

Piotr

To wytłumacz nam dlaczego , jeżeli Jezus tylko wstąpił do piekła na trzy dni , to czemu po trzech dniach zmartwychwstał ?

Kolego, chwila moment. Najpierw Ty. Po kolei. To jak z tymi cytatami, które wkleilem wyżej? Może bylbyś łaskaw się odnieść i wyjaśnić, jak to Biblia raz mówi, że śmierć to sen, a Ty i ŚJ wnioskują z tego, że piekła nie ma?

Jak się uporamy z tym, możemy sobie dalej rozmawiać o Zmartwychwstaniu.

Czekam cierpliwie.

Z wyrazami szacunku.

Sam Jezus w Biblii odpowiada na to pytanie :

J 11, 11-15 : "To powiedział, a następnie rzekł do nich: Łazarz, przyjaciel nasz, zasnął, lecz idę, aby go obudzić. (12) Uczniowie rzekli do Niego: Panie, jeżeli zasnął, to wyzdrowieje. (13) Jezus jednak mówił o jego śmierci, a im się wydawało, że mówi o zwyczajnym śnie. (14) Wtedy Jezus powiedział im otwarcie: Łazarz umarł, (15) ale raduję się, że Mnie tam nie było, ze względu na was, abyście uwierzyli. Lecz chodźmy do niego."

‘Nasz przyjaciel umarł’

[2] Był rok 32 n.e. W Betanii, niewielkiej wiosce, położonej trzy kilometry od Jerozolimy, mieszkali Łazarz i jego siostry, Marta i Maria. Serdecznie przyjaźnili się z Jezusem. Pewnego dnia Łazarz poważnie zachorował. Zaniepokojone siostry natychmiast powiadomiły o tym Jezusa, przebywającego po drugiej stronie Jordanu. Jezus wszystkich ich miłował, toteż wkrótce wyruszył do Betanii. Po drodze oświadczył uczniom: „Łazarz, nasz przyjaciel, udał się na spoczynek, ale ja tam idę, aby go obudzić ze snu”. Ponieważ nie pojęli od razu znaczenia tej wypowiedzi, rzekł otwarcie: „Łazarz umarł” (Jana 11:1-15).

[3] Kiedy Marta usłyszała, że Jezus zbliża się do Betanii, wybiegła mu na spotkanie. Ten, poruszony jej smutkiem, zapewnił ją: „Twój brat wstanie”. Marta odpowiedziała:„Wiem, że wstanie podczas zmartwychwstania w dniu ostatnim”. Wtedy Jezus oznajmił: „Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Kto we mnie wierzy, ten choćby nawet umarł, ożyje” (Jana 11:20-25).

[4] Jezus skierował się do grobu i polecił usunąć kamień zamykający wejście. Głośno się pomodlił, po czym rozkazał: „Łazarzu, wyjdź!” Na oczach wszystkich osób, wpatrzonych w grobowiec, Łazarz naprawdę z niego wyszedł. Jezus go wskrzesił — przywrócił życie człowiekowi, który od czterech dni był martwy! (Jana 11:38-44).

[5] Marta już wcześniej ufała obietnicy co do zmartwychwstania (Jana 5:28-29; 11:23-24). Cudowne przywrócenie życia Łazarzowi jeszcze utwierdziło ją w wierze i rozbudziło wiarę w innych osobach (Jana 11:45). Ale co dokładnie znaczy słowo „zmartwychwstanie”?

„Wiem, że wstanie”

[6] Słowo „zmartwychwstanie” jest tłumaczeniem greckiego wyrazu anastasis, który dosłownie znaczy „ponowne powstanie”. Tłumacze na język hebrajski oddawali go wyrażeniem techiját hammetím, co znaczy „ożywienie umarłych”.* Zmartwychwstanie wiąże się więc z podniesieniem ze stanu śmierci — odtworzeniem wzoru życia danej osoby.

* [Chociaż w Pismach Hebrajskich nie występuje słowo „zmartwychwstanie”, nadzieja ta jest wyraźnie ukazana w Księdze Hioba 14:13, Daniela 12:13 oraz Ozeasza 13:14.][7] Ze względu na swą nieskończoną mądrość i doskonałą pamięć, Jehowa Bóg potrafi bez trudu wskrzesić zmarłych. Zapamiętanie wzoru ich życia — ich cech charakteru, dziejów oraz wszystkich innych typowych dla nich szczegółów — nie sprawia Mu żadnego kłopotu (Hioba 12:13; porównaj Izajasza 40:26). Jehowa jest też Źródłem życia. Z łatwością więc może je komuś przywrócić, obdarzając go tą samą osobowością, w nowo ukształtowanym ciele. Co więcej, jak na to wskazuje historia Łazarza, umarłych może i pragnie wskrzeszać również Jezus Chrystus (porównaj Łukasza 7:11-17; 8:40-56).

[8] Biblijnej nauki o zmartwychwstaniu nie da się jednak pogodzić z koncepcją nieśmiertelnej duszy. Gdyby po śmierci człowieka jakaś dusza żyła dalej, to nikt nie musiałby być wskrzeszany z martwych, przywracany do życia. Marta nawet nie pomyślała o jakiejś nieśmiertelnej duszy, egzystującej gdzieś po śmierci ciała. Nie uważała, że Łazarz znajduje się już w dziedzinie duchowej, w której może żyć dalej. Przeciwnie, dała wyraz swej wierze w Boże zamierzenie co do odwrócenia skutków śmierci. Oświadczyła: „Wiem, że wstanie podczas zmartwychwstania w dniu ostatnim” (Jana 11:23-24). Sam Łazarz nie mówił o żadnych przeżyciach ze świata pozagrobowego. Nie miał zupełnie nic do opowiadania.

[9] Biblia nie pozostawia wątpliwości, że dusza umiera, a jedynym ratunkiem dla zmarłych jest zmartwychwstanie. Ale od czasów pierwszego człowieka, Adama, umarło już miliardy ludzi. Kto więc powstanie z martwych i gdzie?

„Wszyscy w grobowcach pamięci”

[10] Jezus Chrystus oświadczył: „Nadchodzi godzina, w której wszyscy w grobowcach pamięci usłyszą jego [Jezusa] głos i wyjdą” (Jana 5:28-29). Obiecał więc zmartwychwstanie każdemu, kogo Jehowa zapamięta. Już miliardy ludzi żyło i umarło. Którzy z nich pozostają w pamięci u Boga i czekają na zmartwychwstanie?

[11] Wskrzeszeni zostaną zachowujący prawość słudzy Jehowy. Ale miliony innych ludzi nie wykazało przed śmiercią, czy byliby gotowi przestrzegać prawych mierników Bożych. Nie znali wymagań Jehowy albo nie zdążyli wprowadzić niezbędnych zmian. Również takie osoby Bóg pamięta i wskrzesi, gdyż Biblia obiecuje: „Nastąpi zmartwychwstanie zarówno prawych, jak i nieprawych” (Dzieje 24:15).

[12] Apostoł Jan ujrzał w przejmującej wizji, jak wskrzeszeni z martwych stoją przed tronem Bożym. Opisał to tak: „Wydało morze umarłych, którzy się w nim znajdowali, i śmierć, i Hades wydały umarłych, którzy się w nich znajdowali, i byli sądzeni każdy z osobna — według swych uczynków. A śmierć i Hades wrzucono do jeziora ognia. To oznacza drugą śmierć: jezioro ognia” (Objawienie 20:12-14). Czyż to nie wspaniałe? Wszyscy umarli, których Bóg pamięta, będą wyzwoleni z Hadesu, czyli Szeolu, powszechnego grobu ludzkości (Psalm 16:10; Dzieje 2:31). Potem „śmierć i Hades” zostaną wrzucone do „jeziora ognia”, będącego symbolem całkowitej zagłady. Wspólny grób wszystkich ludzi przestanie istnieć.

Piotr

Sam Jezus w Biblii odpowiada na to pytanie :

J 11, 11-15 : "To powiedział, a następnie rzekł do nich: Łazarz, przyjaciel nasz, zasnął, lecz idę, aby go obudzić. (12) Uczniowie rzekli do Niego: Panie, jeżeli zasnął, to wyzdrowieje. (13) Jezus jednak mówił o jego śmierci, a im się wydawało, że mówi o zwyczajnym śnie. (14) Wtedy Jezus powiedział im otwarcie: Łazarz umarł, (15) ale raduję się, że Mnie tam nie było, ze względu na was, abyście uwierzyli. Lecz chodźmy do niego."

Ten cytat wkleiłem już wcześniej. Wyjaśniłem, jak go należy czytać. A Ty piszesz, że należy go czytać dosłownie. Rozumiem zatem, że co do moich powyższych cytatów z Mt i Łk nie masz zastrzeżeń, i należy je również czytać i rozumieć dosłownie. W takim razie bądź tak dobry i wyjaśnij, jak to niby wg Twojej wiary może być, że cytaty są sprzeczne? Sam Bóg w Piśmie sobie zaprzecza?

Natomiast jeśli J 11, 11-15 odczytasz w taki sposób jak to napisałem (sen jako przenośnia dla pasterzy) żadna sprzeczność z Łk, Mt i Ap się nie pojawia. Ale to już szczegół, który ŚJ pomijają.

---

Tylko proszę nie rób wklejek ze Strażnicy odnośnie Łk, Mt i Ap a wyjaśnij to krótko i zwięźle: jak to nie ma piekła, skoro sama Biblia o nim mówi?

(Objawienie 20:12-14

Prosiłem o cytaty z solidnego przekładu Biblii...

Wkleję więc sam:

(12) I ujrzałem umarłych - wielkich i małych - stojących przed tronem, a otwarto księgi. I inną księgę otwarto, która jest księgą życia. I osądzono zmarłych z tego, co w księgach zapisano, według ich czynów. (13) I morze wydało zmarłych, co w nim byli, i Śmierć, i Otchłań wydały zmarłych, co w nich byli, i każdy został osądzony według swoich czynów. (14) A Śmierć i Otchłań wrzucono do jeziora ognia. To jest śmierć druga - jezioro ognia. (15) Jeśli się ktoś nie znalazł zapisany w księdze życia, został wrzucony do jeziora ognia.

I teraz radosna nowina ŚJ!

Czyż to nie wspaniałe? Wszyscy umarli, których Bóg pamięta, będą wyzwoleni z Hadesu, czyli Szeolu, powszechnego grobu ludzkości (Psalm 16:10; Dzieje 2:31). Potem „śmierć i Hades” zostaną wrzucone do „jeziora ognia”, będącego symbolem całkowitej zagłady. Wspólny grób wszystkich ludzi przestanie istnieć.

Czyli jezioro ognia, to nie piekło. Zaiste, doskonała dialektyka.

Dlaczego jest tyle zamieszania w związku

z biblijnymi wypowiedziami na temat piekła, a co

za tym idzie stanie umarłych?

"Wiele zamieszania i nieporozumień wywołali

pierwsi tłumacze Biblii, którzy stale

przekładali hebrajskie słowo Szeol oraz greckie

Hades i Gehenna na piekło. Prosta transliteracja

tych słów, dokonywana przez tłumaczy

zrewidowanych przekładów Biblii, nie

wystarczyła do jednoznacznego usunięcia tej

niejasności i fałszywego poglądu" (The

Encyclopedia Americana, 1942, t. 14, s. 81).

Zamiast konsekwentnie przekładać słowa

oryginału, tłumacze ulegali wpływom własnych

poglądów. Na przykład: 1) w Biblii

warszawskiej oddano wyraz sze'ol następująco:

"kraina umarłych", "otchłań", "grób",

"podziemie", "piekło" oraz przetransliterowano go

jako Szeol; słowo haides przetłumaczono na

"piekło", "otchłań" i "krainę umarłych",

a słowo geenna na "piekło" i "ogień

piekielny"; 2) w Biblii Tysiąclecia (wyd. IV)

wyraz sze'ol we wszystkich miejscach

przetransliterowano, haides oddano przez

"otchłań" i "piekło", a geenna przez

"piekło" i "piekło ogniste"; 3) w Biblii

poznańskiej wyraz sze'ol tłumacze

przetransliterowali lub przetłumaczyli na

"otchłań", "podziemie" i "grób", słowo haides

na "otchłań" i "piekło", a słowo geenna na

"piekło" i 2 razy na "piekło ogniste'. W ten

sposób zaciemniono dokładne znaczenie tych

wyrazów oryginału.Skąd się więc wywodzi ta

niebiblijna nauka?

W wierzeniach starożytnej Babilonii i Asyrii

"przedstawiano świat podziemny (...) jako

budzące grozę miejsce, którym rządzą okrutne,

a zarazem potężne bóstwa i demony" (Morris

Jastrow junior, The Religion of Babylonia and

Assyria, Boston 1898, s. 581). Są dowody na to,

że uznawane w chrześcijaństwie pojęcie

ognistego piekła istniało już w religii

egipskiej (Maria Jaczynowska, Historia

starożytna, Warszawa 1974, s. 127).

W buddyzmie, którego początki sięgają

VI wieku p.n.e., z czasem rozwinęło się

pojęcie gorącego i zimnego piekła (The

Encyclopedia Americana, 1977, t. 14, s. 68).

Sceny z piekła na malowidłach w niektórych

kościołach katolickich we Włoszech tkwią swymi

korzeniami w wierzeniach etruskich (Werner

Keller, La civilta etrusca, Mediolan 1979,

s. 389).

Jednakże prawdziwe korzenie tej uwłaczającej

Bogu nauki sięgają znacznie głębiej.

Sadystyczne wyobrażenia związane z mękami

piekielnymi oczerniają Boga i pochodzą od Jego

głównego oszczercy ("Diabeł" znaczy

"oszczerca"), którego Jezus Chrystus nazwał

"ojcem kłamstwa" (Jana 8:44).

Jacy ludzie idą do biblijnego piekła?

Czy Biblia mówi, że źli idą do piekła?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ): „Niepobożni się obrócą do piekła*, wszystkie narody, które zapominają Boga”. (*„Piekło”, Wujek 1599, Götze, Staff; „grób”, Cylkow; „otchłań”, Wujek 1962, Miłosz, Kruszyński; „Szeol”, BT,Łach, ; „podziemie”, Bw, Bp; „kraina umarłych”, Szeruda, BWP).

Czy Biblia mówi, że ludzie prawi też idą do piekła?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Wujek 1599): „[Hiob się modlił:] Ktoby mi to dał, abyś mię zakrył w piekle* i zataił mię, ażby przeminęła zapalczywość twoja, i naznaczył mi czas, w którymbyś na mię wspomniał?” (Sam Bóg powiedział, że Hiob jest „nienaganny i prostolinijny, bojący się Boga i stroniący od zła” [

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ]). (*„Grób”,Bg; „otchłań”, Wujek 1962, Miłosz; „kraina umarłych”, Bw; „Szeol”, BT, Bp, KUL, Brandstaetter, ).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Bg): „O nim [Jezusie Chrystusie] mówi Dawid: (...) nie zostawisz duszy mojej w piekle*, a nie dasz świętemu twojemu oglądać skażenia”. (Czyż Jezus nie przebywał przynajmniej przez pewien czas w piekle, czyli w Hadesie, skoro jest powiedziane, że Bóg go tam ‛nie zostawił’?) (*„Piekło”, Wujek 1599,Grzymała; „otchłań”, Bw, BT, Bp, Romaniuk, Kowalski, Dąbrowski; „Hades”, , RS, JB).

Czy z biblijnego piekła ktoś się wydostał?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Bw): „Wydało morze umarłych, którzy w nim się znajdowali, również śmierć i piekło* wydały umarłych, którzy w nich się znajdowali, i byli osądzeni, każdy według uczynków swoich. I śmierć, i piekło zostały wrzucone do jeziora ognistego”. (A zatem piekło wyda umarłych. Warto też zaznaczyć, że piekło nie jest tożsame z jeziorem ognia; piekło zostanie do niego wrzucone). (*„Piekło”, Bg, Wujek, Dąbrowski; „otchłań”, BT, Bp, Kowalski, Romaniuk; „Hades”, , RS, JB).

Co według Biblii jest karą za grzech?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) : „Zapłatą, którą płaci grzech, jest śmierć”.

Czy po śmierci czeka dalsza kara za grzech?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) : „Kto umarł, został uwolniony od swego grzechu”.

Czy wieczne męki złych da się pogodzić z osobowością Boga?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) : „[Odstępczy mieszkańcy Judy] powznosili wyżyny Tofet w dolinie syna Hinnoma, aby palić swych synów i swe córki w ogniu, czego nie nakazałem i co nie zrodziło się w moim sercu”. (Jeżeli Bogu coś takiego nigdy nie zrodziło się w sercu, to tym bardziej nie czyni tego na większą skalę).

Przykład: Co byś pomyślał o rodzicach, którzy trzymaliby rękę dziecka nad ogniem, żeby je w ten sposób za coś ukarać? „Bóg jest miłością” (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Czy wobec tego czyniłby coś, na co by się nigdy nie zdobyli zdrowo myślący rodzice? Na pewno nie!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

tak wiec mamy proste wyjasnienie tego czego wyjasnic sie nie da.Bardzo to jest proste i zabawne zajmowanie sie pierdolami kiedy...zycie GORE.Tak wiec panowie...do pierdoł.

i ducha swientego.Amen.A ten mosiek w w ziemi to wynik dzialania ducha czy szatana, bo nie wiem do kogo sie zapisac/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.