Skocz do zawartości
IGNORED

DIABEŁ, LUCYFER, SZATAN - za a nawet przeciw :D

Radmruś

Rekomendowane odpowiedzi

Żadna sekta czy inny ruch religijny nie może się równać z krzywdami , których dopuścił się katolicyzm i drugi po nim islam .

10 największych zbrodni Kościoła rzymskokatolickiego - Kościoła diabelskiego

Święta Inkwizycja, czyli zbrodniczy system śledczo-sądowy; szacunki minimalne mówią o dziesiątkach tysięcy,

a szacunki maksymalne o liczbie przekraczającej milion straceń;

Wykorzystywanie seksualne dzieci. W USA, gdzie wybuchła afera, co 20 ksiądz katolicki wykorzystywał

seksualnie małych chłopców i dziewczynki. Przyjmuje się, że skala zjawiska molestowania seksualnego

przez kler Krk dotyczy nawet 5 milionów dzieci.

To wszystko prawda ... ale temat jest o wymiarze duchowym ( głównie diabelskim ) a nie o podłościach kościoła katolickiego czy nawet jakiegokolwiek innego wyznania... Myślę że temat DIABŁA jest dosyć ciekawym i raczej mało znanym wymiarem i szkoda psuć ten temat i pisać o zbrodniach chrześcijan na innych - mi też dom spalili chrześcijanie i zostałem bezdomnym, oprócz tego oszukało mnie kilku księży na kasę + plus wyzysk, praca za darmo przez wiele lat... to nie znaczy bym psuł ten wątek i pisał jaki to tek kościół niedobry. Szmata jest szmatą i to obojętnie czy stoi przed ołtarzem i odprawia Najświętsza Ofiarę czy zwyczajnie oszukuje na allegro sprzedając kradzione rzeczy....

Radmruś nie do końca prawda i w tym sensie cała tu "działalność" tego pana to iście "diabelska sprawa".;)

To 23031970 nazywa "kościołem diabelskim" KK (uwiarygadniając swoją tu obecność) na podstawie nie do końca prawdziwych treści. Głównie chodzi o cyfry (nomen omen) a skupię się na dwóch przykładach.

"W ciągu przeszło 600 lat działalności sądy inkwizycyjne skazały na różne kary kilkaset tysięcy osób, z czego prawdopodobnie kilkanaście tysięcy zostało straconych."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trudno to źródło posądzać o podawanie zaniżonych danych! A co pan 23031970 podaje jako najniższe?

Drugi przykład jest tak absurdalny że wybaczcie nie skomentuję! (5 milionów)

Wiem że zaraz "obrońcy" napiszą że "gdyby nawet jedna osoba..." itd. ale właśnie jak się komuś coś zarzuca to raczej nie powinno się "diabelskich sztuczek" czyli kłamstw i pomówień bo z tego podobno "bohater" tego tematu słynie!

Panie 23031970 proszę na cyfry zwracać uwagę ale nie do ich znaczenia "magicznego" (to się nadaje do tego wątku ;) ) jak to pan ma w swoim "chrześcijańskim" zwyczaju ale do ich wiarygodności.

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Tak dla rozruszania tematu, może ma ktoś namiar, link czy jakiś ciekawy materiał do poczytania o stanach nadnormalnych, opętaniach diabelskich, nękaniach. Jest jeszcze coś - to także zahacza o ten temat. Co takiego??? Rzadziej, ale jednak nawiedzają nas dusze zmarłych ( nie diabeł podszywający się pod zmarłego np. naszej rodziny ) ale zdecydowanie dusza zmarłego, to też nie jest codziennością i o tym można sobie tu popisać. Być może ten czyściec istnieje ( pewna forma piekła ) i taka dusza także kwalifikuje się do tego tematu.

Może znasz jakiś dokument z YouTube , inny namiar. Wklej to tu !

pozdrawiam

W bibli tysialecia w 2 Koryntian 4:4 jest napisane tak:

Ukryta Zawartość

dla niewiernych, których umysły zaślepił bóg tego świata

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , aby nie olśnił ich blask Ewangelii chwały Chrystusa, który jest obrazem Boga

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

w przypisie 2 czytamy:

"Bóg tego świata" = szatan

Czyli tlumaczac prosciej, obecnie na swiecie rzadzi Szatan.

A wy pytacie sie czy Szatan istnieje czy nie ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To wszystko prawda ... ale temat jest o wymiarze duchowym ( głównie diabelskim ) a nie o podłościach kościoła katolickiego czy nawet jakiegokolwiek innego wyznania... Myślę że temat DIABŁA jest dosyć ciekawym i raczej mało znanym wymiarem i szkoda psuć ten temat i pisać o zbrodniach chrześcijan na innych - mi też dom spalili chrześcijanie i zostałem bezdomnym, oprócz tego oszukało mnie kilku księży na kasę + plus wyzysk, praca za darmo przez wiele lat... to nie znaczy bym psuł ten wątek i pisał jaki to tek kościół niedobry. Szmata jest szmatą i to obojętnie czy stoi przed ołtarzem i odprawia Najświętsza Ofiarę czy zwyczajnie oszukuje na allegro sprzedając kradzione rzeczy. Ale nawet najgorsza szmata może zacząć ŻYĆ tą Najświętszą Ofiarą a nie tylko ją " odprawić " a ten z allegro może w końcu przestanie kraść i zwróci innym co ukradł... No nie tak ??? Temat jest o Diable, Szatanie... -- zdecydowanie dotykamy wymiaru duchowego KOCHANY BRACIE ! Noże, siekiery, kasa na bok. Syf Kościoła katolickiego na bok. Obok jest ciekawy temat CZYM JEST KOŚCIÓŁ KATOLICKI - (np. ja tam napisałem co mi na żołądku leży, plusy i minusy itd... ) TU temat jest o stanach nadnormalnych, o wymiarze duchowym ciemnej mocy. Niepsuj tego tematu wklejaniem kilometrowych brudów kościoła / katolików, radmruś grzecznie prosi. Piaskownica jest duża i miejsca starczy... dla wszystkich.

pozdrawiam

Ok . , przepraszam , po prostu dałem się ponieść .

Piotr

Nie ma za co... pozdrawiam. Ponoć na końcu czasów diabełki będą mogły sobie robić co im się podoba... Brrrrrr strach się bać, tak sobie myślę że łowiecki Chrystusa nie mają się czego obawiać :D i każda dobra dusza też :D:D:D

Zło jest wynikiem braku dobra. Są osoby podejmujące dobrowolnie cierpienie za innych by tamci lekkomyślni mogli być zbawieni.

Tak zwyczajnie i bezinteresownie, by wielu z nas nie poszło do piekła.... Do takich osób niewątpliwie należała Therese Neumann

Kilka fotek z życia wziętych i trochę dobrej muzyki ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diabeł nienawidzi duchowego ojcostwa kapłanów, bo to jest nasz charyzmat. Czyni wszystko, byśmy zostawili dzieci i młodzież samych sobie bez duszpasterskiej opieki, by byli jak owce bez pasterza
- mówi w rozmowie z portalem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ks. Marcin Kozyra, dyrektor Salezjańskiego Gimnazjum w Lubinie, pełniący również posługę egzorcysty.

I wszystko jasne! To nie były otrzęsiny tylko egzorcyzmy!

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Zło jest brakiem dobra... Przyzwoleniem na bezkarność wiele to miasto nie zyska traktując w taki sposób swoich podatników. Diabelstwo w formie zmaterializowanej. Dzisiaj ten pan - jutro możesz być ty, ja, sąsiad... Czy zło osobowe istnieje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz jest transmisja na żywo - od czasu do czasu w zależności od danego punktu programu diabelstwo także się ujawnia, Mam wrażenie że tam dzieje się dużo dobra. Włącz to radio teraz ! :D:D:D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Radmuś, nie masz Ty jakiejś obsesji?

Nie zastanawiałem się nad tym i nigdy nie liczyłem ile ich mam, jak widzisz jakąś u mnie - daj znać, postaram się jakoś ustosunkować.

pozdrawiam

Ta przykra przypadłość znana jest od zarania dziejów. Islam także ma swój sposób na diabła. O dziwo znalazłem po polsku stronkę poruszającą temat opętania, zniewolenia. Można sobie zerknąć a nawet posłuchać. " Diabeł w wersji islamskiej "

zapraszam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta przykra przypadłość znana jest od zarania dziejów. Islam także ma swój sposób na diabła. O dziwo znalazłem po polsku stronkę poruszającą temat opętania, zniewolenia. Można sobie zerknąć a nawet posłuchać. " Diabeł w wersji islamskiej "

zapraszam

Ukryta Zawartość

Opisane objawy b. podobne jak w przypadku opętania rozpoznawanego w KK.

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Opisane objawy b. podobne jak w przypadku opętania rozpoznawanego w KK.

Tak szczerzę to na całym świecie wygląda to bardzo podobnie. Owszem ten " diabeł " zabarwiony jest kulturą, charakterem danego regionu - to raczej zrozumiałe... Z pewnych źródeł wiem ze muzułmanie współpracują z księżmi katolickimi korzystając z okazjonalnie z pomocy w cięższych przypadkach. Są miasta np. w Syrii gdzie współpraca pomiędzy tymi dwoma wyznaniami może być tylko wzorem do naśladowania. Islam to także całe mnóstwo odłamów, ruchów a nawet sekt. Patologie im także nie są obce - mmm....mawia się - niema polaka nad cwaniaka! --- Chyba nie jest przesadą jak napiszę że dziś można liczyć w setkach tysięcy oszukanych naszych rodaków np. kupując samochody z tzw. " tureckich " komisów w Niemczech ! Oni ( ci sprzedawcy ) także modlą się na dywaniku, niestety tak naprawdę nie szanują swojej religii łamiąc jej podstawowe zasady - piękne zasady ! Katolicy także tak robią - ci co tak robią a nie wszyscy.... Tak mi się wydaje że oszukiwanie jeden drugiego to także jakaś lżejsza forma diabelstwa. Potem taki typ posuwa się do większych wykroczeń a nawet zbrodni. Ten co kradnie, morduje, gwałci bez względu na religie jest biednym człowiekiem niemającym pierwiastka radości w swoim sercu. Dla diabelstwa niema granic w postaci religii, kultur, wyznać - z pewnością tam gdzie kocha się wszelką nie dobroć, nieuczciwość, wyuzdanie - tam i on jest.

pozdrawiam

Tak mi się wydaje że oszukiwanie jeden drugiego to także jakaś lżejsza forma diabelstwa.

Oczywiście, każdy grzech jest pochodzenia diabelskiego, bo od Boga nic co złego pochodzić nie może. Jeśli w ten sposób patrzeć, to na co dzień z 'diabelstwem' mamy do czynienia, bo każdy grzechy popełnia.

Dla diabelstwa niema granic w postaci religii, kultur, wyznać - z pewnością tam gdzie kocha się wszelką nie dobroć, nieuczciwość, wyuzdanie - tam i on jest.

Pewnie, że tak. Bo diabła interesuje zgubienie duszy każdego człowieka, jako akt sprzeciwu wobec Boga, który każdego człowieka stworzył osobiście i ukochał. Tak więc pogrążenie dusz ludzkich jest imho tylko narzędziem w rękach szatana, który w żaden inny sposób, bezpośredni, nie potrafi Boga ugodzić. A Bóg kocha każdego jako swoje dziecko, nawet tych, którzy go odrzucają lub w niego nie wierzą.

Oczywiście, każdy grzech jest pochodzenia diabelskiego, bo od Boga nic co złego pochodzić nie może. Jeśli w ten sposób patrzeć, to na co dzień z 'diabelstwem' mamy do czynienia, bo każdy grzechy popełnia.

To oznacz logiczną akceptację, że Bóg nie jest stworzycielem wszystkiego, w konsekwencji nie jest wszechmocny.

To oznacz logiczną akceptację, że Bóg nie jest stworzycielem wszystkiego, w konsekwencji nie jest wszechmocny.

Error jar1, error.

Jest stwórcą wszystkiego, tak jak i wolnej woli.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Error jar1, error.

Jest stwórcą wszystkiego, tak jak i wolnej woli.

No to musicie się zdecydowac. :) Czyli twierdzisz, że diabła też stworzył?

Zwłaszcza jak odprawiasz celebrę w intencji miłości do bliźniego !

Dziwnie dobrze dogadujesz się z cyferką...a to już pierwszy objaw :)

Niepokojącym objawem jest to , że Ty z nikim nie możesz się dogadać , pewnie jak przekraczasz próg kościoła , to się figurki świętych z tobą kłócą - skąd u ciebie tyle jadu i zgorzknienia ?

Piotr

No to musicie się zdecydowac. :) Czyli twierdzisz, że diabła też stworzył?

Tak. Diabeł to zbuntowany anioł.

Próbujesz przemycić nieuprawnione logicznie założenie, że wszechmoc Boga wymaga Jego dualnej natury, tj. zarówno dobrej jak i złej Jego strony.

A gdybyś miał wątpliwości polecam opracowania Plantingi, który udowodnił, że istnienie Boga, Jego wszechmocy i zła nie jest sprzeczne (zajrzyj np. tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz Encyklopedia Religii PWN).

Ukryta Zawartość

A gdybyś miał wątpliwości polecam opracowania Plantingi, który udowodnił, że istnienie Boga, Jego wszechmocy i zła nie jest sprzeczne (zajrzyj np. tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz Encyklopedia Religii PWN).

Kiedyś się z tym zetknąłem, dzięki to dobra lektura przy dobrej muzyce i kawie.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Tak. Diabeł to zbuntowany anioł.

Próbujesz przemycić nieuprawnione logicznie założenie, że wszechmoc Boga wymaga Jego dualnej natury, tj. zarówno dobrej jak i złej Jego strony.

Ukryta Zawartość

Ja nic nie przemycam, wszechmoc, aby była wszechmocą musi być poza zakresem dualności.

Ale będąc poza jej zakresem nie może być spowadzana do typowo dualnego pojecia "dobra", Bo to opis czegoś spoza zakresu, jaki podlega kwalifikacji.

"DANIEL CHLASTAWA (UW) Błędne koła

O błędnym kole można mówić w odniesieniu do rozumowań (wnioskowań) lub definicji (czasem również w odniesieniu do innych sytuacji, ale już poza logiką). Błędne koło w rozumowaniu polega na tym, że dochodząc do pewnego wniosku posłużyliśmy się tym wnioskiem jako przesłanką, zaś z błędnym kołem w definiowaniu mamy do czynienia wtedy, gdy w definiensie pewnego terminu znajduje się sam ten termin. Oba te błędne koła mogą mieć powyższą, bezpośrednią postać, mogą mieć również formę pośrednią, gdy kolistość nie powstaje w pojedynczym rozumowaniu czy definicji, lecz w połączeniu kilku rozumowań bądź definicji. Z błędem błędnego koła w rozumowaniu powiązany jest błąd petitio principii: niekiedy się je utożsamia, niekiedy zaś traktuje ten ostatni jako szczególny przypadek błędnego koła. Spróbuję rozjaśnić tę sprawę i zwrócę uwagę na niedostrzegany fakt, że błędowi petitio principii ściśle odpowiada błąd w definiowaniu znany jako ignotum per ignotum, co z kolei wiąże się z istnieniem pewnej mało eksponowanej odpowiedniości pomiędzy porządkiem zdań i porządkiem nazw. Następnie omówię pewne nieporozumienie, jakie może się wiązać z pojęciem błędnego koła w rozumowaniu. Kolistość, ściśle rzecz biorąc, nie przysługuje bowiem rozumowaniom (wnioskowaniom) jako takim, lecz pewnemu szczególnemu rodzajowi ich zastosowań, mianowicie uzasadnieniom. Błędne koło jest błędem pragmatycznym, nie logicznym; jedno i to samo rozumowanie może być koliste (ergo błędne) w jednych rolach pragmatycznych, a niekoliste (i poprawne) w innych rolach. Bez świadomości tego faktu istnieje ryzyko uznania za błędne wielu rozumowań, które nie tylko nie są błędne, ale stanowią istotne wyniki poznawcze"

PS. Wolę rozmawiać z człowiekiem niż z linkami.

Czy z punktu widzenia etyki chrześcijańskiejj można nazwać kogoś "dobrym", kto tworzy zło?

Ukryta Zawartość

Ja nic nie przemycam, wszechmoc, aby była wszechmocą musi być poza zakresem dualności.

Ale będąc poza jej zakresem nie może być spowadzana do typowo dualnego pojecia "dobra", Bo to opis czegoś spoza zakresu, jaki podlega kwalifikacji.

"DANIEL CHLASTAWA (UW) Błędne koła

O błędnym kole można mówić w odniesieniu do rozumowań (wnioskowań) lub definicji (czasem również w odniesieniu do innych sytuacji, ale już poza logiką). Błędne koło w rozumowaniu polega na tym, że dochodząc do pewnego wniosku posłużyliśmy się tym wnioskiem jako przesłanką, zaś z błędnym kołem w definiowaniu mamy do czynienia wtedy, gdy w definiensie pewnego terminu znajduje się sam ten termin. Oba te błędne koła mogą mieć powyższą, bezpośrednią postać, mogą mieć również formę pośrednią, gdy kolistość nie powstaje w pojedynczym rozumowaniu czy definicji, lecz w połączeniu kilku rozumowań bądź definicji. Z błędem błędnego koła w rozumowaniu powiązany jest błąd petitio principii: niekiedy się je utożsamia, niekiedy zaś traktuje ten ostatni jako szczególny przypadek błędnego koła. Spróbuję rozjaśnić tę sprawę i zwrócę uwagę na niedostrzegany fakt, że błędowi petitio principii ściśle odpowiada błąd w definiowaniu znany jako ignotum per ignotum, co z kolei wiąże się z istnieniem pewnej mało eksponowanej odpowiedniości pomiędzy porządkiem zdań i porządkiem nazw. Następnie omówię pewne nieporozumienie, jakie może się wiązać z pojęciem błędnego koła w rozumowaniu. Kolistość, ściśle rzecz biorąc, nie przysługuje bowiem rozumowaniom (wnioskowaniom) jako takim, lecz pewnemu szczególnemu rodzajowi ich zastosowań, mianowicie uzasadnieniom. Błędne koło jest błędem pragmatycznym, nie logicznym; jedno i to samo rozumowanie może być koliste (ergo błędne) w jednych rolach pragmatycznych, a niekoliste (i poprawne) w innych rolach. Bez świadomości tego faktu istnieje ryzyko uznania za błędne wielu rozumowań, które nie tylko nie są błędne, ale stanowią istotne wyniki poznawcze"

PS. Wolę rozmawiać z człowiekiem niż z linkami.

Czy z punktu widzenia etyki chrześcijańskiejj można nazwać kogoś "dobrym", kto tworzy zło?

Co do linków, to odniosłem się do nich ze wskazaniem, że ktoś kompetentny z tym problemem już sobie poradził i wykazał, że niespójności logicznej czy sprzeczności nie ma.

Skoro zaś interesuje Cię zdanie laika to proszę:

1) Bóg nie stworzył zła, ale dopuścił wolną wolę człowieka i istot przez siebie stworzonych. "Musiał" tak zrobić, bo z natury jest Miłością doskonałą, a ta nie zna pojęcia niewolnictwa. Niewolnictwo = brak wolnej woli.

2) Człowiek i istoty przez Boga stworzone, jako niedoskonałe mogą i sprzeciwiają sie Mu. Nie jest to dowód na brak wszechmocy Boga, ale na to, że jest Miłością. Konsekwencją tego, jest że wolna wola prowadzi istoty do zła, które Bóg dopuszcza, ale którego nie stworzył.

Dla mnie to wszystko b. logiczne.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.