Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt subwoofera "stolika" do wieży

magin_stange

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tutaj po raz pierwszy :) A więc dostałem kiedyś głośniki nisko tonowe Aiwa (17cm średnicy), więc postanowiłem z kolegą że zrobimy subwoofer na którym będzie mogła stać wieża. Projekt subwoofera znaleźliśmy gdzieś na YouTube, sub na filmiku bardzo ładnie wyglądał, więc postanowiliśmy taki zrobić (sub nr.1 w obrazku),po skończeniu podłączyliśmy go pod wyjście na subwoofer do kina domowego. Byliśmy pod wrażeniem jak może coś w ogóle nie grać, nie było różnicy czy sub był podłączony czy nie. Później kolejno próbowaliśmy coś zrobić żeby to jakoś grało, ostatecznie dołożyliśmy jeszcze jeden głośnik nisko tonowy (22cm średnicy), ale i tak szału nie było. Obudowę musieliśmy robić "na oko" ponieważ żaden z głośników nie ma jakichkolwiek oznaczeń, tylko te Aiwy mają napis "Aiwa" i to tyle. Obudowę zrobiliśmy z płyty MDF.

Mając dosyć przeróbek "na oko" proszę kolegów o pomoc, jaką ostateczną przeróbkę wykonać żeby to najlepiej zagrało ? (kilka moich propozycji z obrazku)

Z góry dziękuję za pomoc, mam nadzieję że dobry dział :)

P.S Wiem że obudowy powinno sie wyliczać, ale podkreślam że nie ma żadnych oznaczeń na głośnikach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Wiem że obudowy powinno sie wyliczać, ale podkreślam że nie ma żadnych oznaczeń na głośnikach.

Przykro mi, ale z tej mąki chleba nie będzie. Nie każdy głośnik nadaje się do subwoofera. Głośnik o średnicy 17 cm to w ogóle nie jest materiał do subwoofera, a do tego jeszcze taki, o którym nic nie wiadomo. Oczywiście można na głośnikach o tej średnicy zrobić subwoofer, ale to są raczej wyspecjalizowane głośniki i trzeba dokładnie znać ich parametry.

Jeden z naszych kolegów robił subwofer na STX o średnicy 17 cm. Zobacz jak to wygląda: http://audio.lutuje.se/?17sw-mb-ca-sub,16 - jednak na pewno nie było to na chybił trafił pozbijanych kilka desek.

Skąd wiem, że są to głośniki basowe ? A wiem, ponieważ nie grają jak GDS ani GDM.

Powiem tak, nie oczekuję od tegu subika jakiegoś wielkiego zejścia i ogromnej dynamiki, bo do tego mam kolumny podłogowe do wieży (diy). Subwoofer miał po prostu ładnie wyglądać (i wygląda ładnie jak na mój gust xD) pod wieżą, dlatego to "stolik". Subwoofer miał być po to żeby można było obejrzeć film i posłuchać muzyki bez potrzeby podbijania basu na wzmacniaczu bo kolumny dostają po "tyłku" xD. Jaka obudowa wg kolegów była by najbardziej "efektywna" ?

Podkreślam i wiem że to jest największy ból, ale niestety nie znam parametrów, a sam ich sobie nie wymyślę, dlatego nie wymyślę sobie ile l powinna mieć obudowa, czy powinna być zamknięta czy BR.

Moje oczekiwania są takie żeby po prostu dudnił i tyle, przy czym ładnie wyglądał xD dlatego proszę kolegów o pomoc w ostatecznej przeróbce obudowy :)

A głośniczki dostałem za free, więc dlatego chciałem zrobić na nich jakiś mały subik, bo szkoda że by się marnowały :)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Skąd wiem, że są to głośniki basowe ? A wiem, ponieważ nie grają jak GDS ani GDM.

A jak to sprawdziłeś? Z pierwszego postu można wywnioskować coś zgoła innego. Naprawdę nikt ci nie pomoże, bo nie ma szans. To ju nawet nie jest wróżenie ze szklanej kuli. Ty oczekujesz cudu.

Bez podstawowych danych lub pomiarów nikt nie jest w stanie wyliczyć ci obudowy, ani podać jej typu lub wielkości. Po prostu to nie jest możliwe.

Dobra, widzę że mimo moich chęci posiadania ładnego suba pod wieżę, to z tymi głośnikami nic nie zrobię ;/ To co koledzy polecają zrobić ? Jakieś monitorki czy coś w tym stylu ? xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.