Skocz do zawartości
IGNORED

Kopułka ceramiczna dla GDWK Tonsil?

ted125

Rekomendowane odpowiedzi

Na allegro pojawiłły się kopułki,wymienne,z kompozytu ceramicznego,w cenie która raczej z nóg nie zwala,z tąd zseptycznie podchodzę do takiego tematu.Ale może ktoś z furomowiczów miał do czynienia z tym produktem i zechciał by podzielić się jakąś wiedzą na ten temat,czy może być w tej cenie coś sensownego aby to mogło być konkurencją dla zwykłych kopułek,chociażby powlekanych jedwabnych?A może to jakiś wyrób nazwijmy to "chałupniczy"?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pomijając to, że parametry takiego "Frankensztajna" to absolutna niewiadoma (efektywność, pasmo, częstotliwość rezonansowa, itp), to jeszcze pozycja cewki (wysokość) może nie odpowiadać pozycji szczeliny magnetycznej.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Nie chodzi z czego jest kopułka a raczej jakiej klasy. Ta kopułka zapewne ma więcej wad niż zalet. Cena świadczy że nie jest to szczyt techniki. Wkładając kopułkę od innego głośnika zmienisz parametry głośnika o ile się w ogóle da prawidłowo zamocować bo nie tylko o średnice cewki chodzi. Nie ma się czym podniecać ale poeksperymentować można a cena zachęca, najwyżej stracisz parę złotych jednak na cud bym nie liczył.

skk

Miałem ceramika z STXa w połączeniu z 18tką AWX w TLce i wg mnie grała bardzo fajnie. Oczywiście nie tak szczegółowo jakby się tego od niej wymagało, ale też nie kosztuje tyle co typowy ceramik. Dużo bardziej mi podeszła niż wielbiony 27TBFC/G.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Kupiłem owe kopułki,mógłbym pokazać,ale jak to sie robi?Nie umię tego wkleić...ale może to nieważne.

Nieda sie wkleić kopułek na forum , musisz zrobić zdjecie i dopiero zdjęcie wkleić w jakims cyfrowym formacie .

Nieda sie wkleić kopułek na forum , musisz zrobić zdjecie i dopiero zdjęcie wkleić w jakims cyfrowym formacie .

Ha,ha,Fajne!Bez urazy!To chyba jasne że chciałem "wkleić"zdjęcia.inne niż te z allegro,pokazujące dokładnie profil,i wykonanie tych kopułek,w zbliżeniu,tylko mam kłopot z wsadzeniem tych fotek na forum.Nie wiem jak,to sie teraz robi,kiedyś było prościej.Za bardzo jak dla mnie skomplikowali!Nowe wrogiem starego...tak to już jest

A może jest opis na forum jak to sie wkleja fotki?Może ktoś podpowiedzieć?Przydało by się...

.

A może jest opis na forum jak to sie wkleja fotki?Może ktoś podpowiedzieć?Przydało by się...

na dole obok przycisku napisz jest szary przycisk "wiecej opcji " , kliknij na niego a pokaże sie wersja gdzie znowu na dole będzie miejsce na wklejanie załączników .

Atmeg.Bardzo Dziękuję!To dlatego moje próby wklejenia zdjęć na nic się nie zdały,teraz mam nadzieję że dam radę.

Parę zdjęć,chociaż nie najlepsze,może za małe.Chociaz widać kształt kopułki i wykonanie cewki.

Ukryta Zawartość

post-14343-0-70044300-1352550986_thumb.jpg

post-14343-0-01144900-1352551004_thumb.jpg

post-14343-0-38620300-1352551020_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na oko to chłop w szpitalu ....

jak to wycentrować ? Co prawda w GDW Tonsila szczelina wielka że słoń w galopie przeleci to jednak problem pozostaje .

Elementem ustalającym układu drgającego w większości wysokotonówek jest plastikowy front a i on ma luz na śrubach ,czy na mocowaniu do górnego nabiegunnika który nie był precyzyjnie toczony a wybijany na prasie .

Pozostaje ufać że wykonawca tych kopułek wiedział co robi i wkleił wszystko centrycznie i z zachowaniem symetrii .

Inną sprawą pozostanie położenie środka szerokości cewki względem nabiegunnika w głosniku ..

Unieść cewkę możemy ale opuścić się nie da.

Nikogo nie chcę zniechęcać ale swoją ilość głośników już naprawiłem i to co oferują na allegro niestety nadaje się wyłącznie do śmietnika . Cena czyni cuda owszem ale tylko w reklamie .

Tonsil nigdy nie sprzedawał membran , zawieszeń czy cewek - robili to rożni podwykonawcy/ firmy które odkupowały wzorniki czy matryce ( choćby umifon ).

Nawet jeśli ktoś sprzedaje tzw. "oryginalne " zawieszenia czy cewki Tonsilowskie to zwyczajnie kłamie .Części są wykonywane na starych matrycach ale nie są wykonywane w Tonsilu i nie zachowują procedur technologicznych

Nie jest też tajemnicą że sam Tonsil sporo ciągnie ze wschodu

Trzymam kciuki za autora tematu - z czystej ciekawości i mojej natury dłubacza

Nabyłem na allegro również kopułki jedwabne, u tego samego allegrowicza,najprawdopodobnie posiada On 4 rodzaje kopułek,tego samego producenta,myślę że z Chin.Wymieniałem w GDWK 10/80/7Tonsila Zamieniałem te jedwabne,bez żadnego problemu.Natomiast te ceramiczne próbowałem,tak tylko podmienic,jako próba czy pasują fizycznie,Nie ma różnicy i wydaje się być żadną utopią wykorzystanie ich jako zamienników,fizycznie za jedwabne,Proszę zwrócić uwagę i porównać obie cewki z Tonsila jeszcze i ową ceramiczną,różnica w długości cewki,napewno łatwo o tolerancję ustawienia w szczelinie.Oczywiście trzeba dokleić stosowny filc od spodu ze starej cewki jak i górny pierścień mocujący z tekstolitu.Następnym razem podmienię w monitorkach już te kopułki,w innych,takich samych kopułkach GDWK,albo taniego STX.Oczywitością jest że nie wiadomo jak to zagra,ale nie spróbuje to się nie dowiem,chyba jestem na to skazany,miałem tylko nadzieję że nie sam...

Dołaczam fotkędla porównania wielkości,długości cewek.Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może żadną utopią to nie jest a może jest .... nie wiem czy to złudzenie ale na zdjęciu cewki mają różną wysokość .

Cały ten temat bardziej nadaje się do hyde park czy innego działu "dziwolągi" ;)

Nie ma się co obrażać panowie - dla jedych Tonsil to szczyt marzeń dla innych co zwiedzili ten zakład to manufaktura nie warta uwagi . I do tego działu wsadził bym te membranki .

Ktoś dorwał gdzieś kopułki wykonane z ? własnie z czego ?

Posiadają one charakterystykę? - jaką ?

Zawieszenie ma podatność ? - no własnie jakąś ?

Patrząc na skłonność Polaków do zakupów śmieci na alledrogo w niskiej cenie mam już wizję na biznesa....

Jest człowiek który sprzedaje recone kity do wysokotonówek B&W , tonsila Focala ... i ma jedną ! ( słownie jedną !) uniwersalną membrankę

Bez komentarza......

Jeśli chodzi o sam eksperyment - to czekam na wyniki . Czy to znaczy że taki eksperyment jest skazany na porażkę ?- absolutnie nie !ale trzeba świadomie traktować go jako zabawę .

te same membranki w tonsilu potrafią zarówno być w 100% zgodne z normą jak i nienadawać się do niczego.

Wszystko zależy od wielu zmiennych . podatności zawieszenia , wagi układu drgającego , ilości nałożonego kleju ,,,

Gdy człowiek zaczyna mierzyć głośniki na poważnie dowiaduje się że nie ma dobrych firm ...

bywają tylko głośniki powtarzalne albo tandeta i nie piszę tego by kogoś urazić

To nie jest uniwersalne medium. Inna cewka inaczej pracuje w szczelinie.Ma zupenie inne ustawienie, wysokość na karkasie, gr drutu , ilość zwoii. Grac gra , podobnie jak i słuchawka telefoniczna ,tez by zagrała .Tylko co to za dźwiek by był

• 4 miesiące później...

Wyprowadzenia cewki w kopułce nie mają znaczenia. istotny jest sposób jej mocowania. Tonsile miały wyprowadzenia i na 180" i w jedną stronę obok siebie - zależy który głośnik. gdwk10/80/19 i 11/100 ma wyprowadzenia na 180" a inne maja równoległe i inny jest sposób mocowania kopułki oraz ustawiania jej wysokości w szczelinie.

Szczeliny w tonsilach nie są większe niż w innych głośnikach, znowu jakieś bajki z mchu i paproci ktoś rozpowszechnił w internecie. Ale nawet niewielka niesymetryczność będzie robiła już problemy, tak samo jak wysokość zamocowania cewki.

Może Cadam coś napisze?

Gdzie można kupić aluminiowe fronty do głośników wysokotonowych?

Kiedyś sprzedawał takie STX do AWXa. Możesz tez zapytać przez stronę tonsilprocucent.pl czy sprzedadzą fronty od gdwk11/100. Najlepiej będzie jednak zrobić u ślusarza. Na Forum był watek jakiegoś tokarza i Irlandii który dorobił sobie grubsze fronty do gdwk11/100 i bardzo był zadowolony z efektu. Do gdwk11/100 będziesz potrzebował jeszcze plastikowego elementu na którym trzyma się kopułka - kompletne kopułki sa na allegro, samych podstawek nie widziałem.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

I do tego działu wsadził bym te membranki .

Ktoś dorwał gdzieś kopułki wykonane z ? własnie z czego ?

Posiadają one charakterystykę? - jaką ?

Zawieszenie ma podatność ? - no własnie jakąś ?

To się da pomierzyć.

Patrząc na skłonność Polaków do zakupów śmieci na alledrogo w niskiej cenie mam już wizję na biznesa....

To do dzieła! Twoja szansa na zostanie w Polsce milionerem wynosi 1/10000

Wrzucam inspirujący obrazek z patentu biospeakera.

Obrazek przedstawia prawdopodobnie głośnik z cewką o średnicy 35mm Magnes ma średnicę 90mm. Kopułka tego głośnika mocowana była na elemencie z tworzywa razem z wyprowadzeniami.

W głośnikach 1" Obecnie są dwa rodzaje tych elementów. Do gdwk10/80/19 mocowany 3 śrubami i gdwk11/100 mocowany 4 śrubami. Ten drugi ma też odkryte zawieszenie i wygląda łudząco podobnie do głośnika DTW110NG Visatona

Gdyby dostępne były tanio elementy głosnika pobawiłbym się w złożenie takich głośników i dał komuś do pomiarów. Ale STX nie widzę już, a tonsilproducent.pl w ogóle się nie reklamuje z akcesoriami do składania głośników.

Próbowałem pisać do tonsila, ale nie podjęli "zagajenia" na temat takiej kopułki, ani innego tematu o głośniku dla amatorów z forum. STX też wycofał akcesoria ze swojego sklepu. Czasem wspominają, że wystawią jak będzie zapotrzebowanie. Trochę takie kupowanie w ciemno.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Obrazek przedstawia prawdopodobnie głośnik z cewką o średnicy 35mm Magnes ma średnicę 90mm. Kopułka tego głośnika mocowana była na elemencie z tworzywa razem z wyprowadzeniami.

STX też wycofał akcesoria ze swojego sklepu. Czasem wspominają, że wystawią jak będzie zapotrzebowanie. Trochę takie kupowanie w ciemno.

Ja tam jestem zainteresowany częściami do głośników więc mógłbyś wspomnieć o zapotrzebowaniu na te elementy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.