Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning CD Marantz 67 SE

arekwu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

To mój pierwszy wpis na tym forum, więc może trochę się opiszę:

- CD Marantz 67 SE (własnie tuningowany)

- interkonekt AQ DiamondBack (wykonanie własnoręczne - wtyki ProfiGold)

- Wzmacniacz Vincent SV 129

- Kable IXOS 6006

- Kolumny KEF C85 (ma ktoś takie? - szukam o nich informacji - kupiłem od znajomego, który ich za bardzo nie szanował, tym bardziej instrukcji).

Jakby ktoś miał jakieś sugestie co do sprzętu.....

A teraz do rzeczy. W CD wymieniłem już Clock na Clocka od Audioampa, BB OPA2604, wywaliłem na wyjściu kondensatory i tranzystory wyciszające. Wszystko to na razie wyczytałem w i-necie i na waszym forum. Chcę teraz trochę poprawić zasilanie, najpierw poprzez wymianę kondensatorów (kiedyś może drugie trafo). Problem w tym, że powszechnie polecane kondensatory ELNY, są już niedostępne. Kilka osób pisze o SANYO OS-CON, czy są one "godnym następcą" ELNY? I gdzie je kupic?

Staram się za bardzo nie ingerować w CD, raczej poprawiać to co jest. To co już zyskałem, to o niebo lepsza scena, szczegółowość i "przejżystość?" dźwięku. Ogólnie chciałbym powiekszyć jescze scenę.

https://www.audiostereo.pl/topic/9833-tuning-cd-marantz-67-se/

Os-con są jednymi z najlepszych kondensatorów w tuningu do odsprzęgania napięcia (można kupić w Elfie). Poza tym uważam że 2604 jest słaby w tym cd. Niby wydaje się że lepsza scena, szczegółowość ale ogólnie dźwięk robi się cienki i mniej naturalny (taka mało naturalna, szczegółowa brzytwa)- pożycz może od kogoś 627 do porównań (trzeba stoliczek).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

1. Vincent nie ma XLR-a

2. Jestem amatorem w pełnym tego słowa znaczeniu... "odsprzęglanie napiecia.... " niewiele mi to mówi. Posłużę się przykładem Garmina. Na jego stronie jest przedstawiony tuning 67, dokonał on tam:

- wymiany kondensatorów filtrujących w zasilaczu z 470uF/16 V na 470uF/25 V Cerafine szt. 2

- wymiany kondensatorów separujacych zasilanie HDAM z 470uF/16 V na 220uF/16 V Cerafine szt. 4

tutaj wstawię 4 ELNY Silmic 220uF, które wylutowałem z toru audio.

- wymiany kondensatorów separujacych zasilanie opampów z 100uF/16 V Cerafine na 220uF/16V Cerafine szt. 4

- kondensatorów separujacych zasilanie DACa z 470uF/10 V na 470uF/25 V Cerafine szt. 2

- kondensatorów separujacych zasilanie DACa z 220uF/10 V na 220uF/16 V Cerafine szt. 2

Z uwagi na zerowe doświadczenie w tuningu (i niewielki e elektronice) opieram sie na tym co inni już przerobili, minimalizuje to szanse wpadki. Czy jest sens używać kondensatorów SANYO we wszystkich tych miejscach?

Wydaje mi się, że 2604 dały duuużo, jak się już przyzwczaję, to będę miał co dalej poprawiać, dzięki :) Zamontowane na podstawkach teraz hulaj dusza!

W tym modelu zła jest jakość napięcia zasilającego DAC`a i należy zastosować dobre kondensatory, którymi bez wątpienia są os-con. Są one, jak dla mnie, lepsze od Elny. Same kondensatory jednak są niewystarczające do "oczyszczenia" napięcia zasilającego bramkę układu generatora i dlatego wielu tuningowców wstawiło tam dodatkowy stabilizator by perfekcyjnie oczyścić to napięcie. Stabilizator też nie może być byle jaki, bo to słychać. Niestety słaba jakość napięć zasilających dac`a przenosi się na jakość dźwięku.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Niestety SANYO OS-CON są max 220uF i to przy napieciu 10V, innych nie ma.... czyli brakuje mi:

1. 470uF/16V dla filtracji w zasilaczu

2. 470uF/10V dla zasialnia DAC-a

Jakich tu użyć? Dzwoniłem do ELFY, to mi nic nie doradzili. Panaconic FC (też je polecają w i-necie)? (gdzie je kupić? najlepiej w Wawie)

Na stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest propozycja wymiany trabilizatorów na TI, z drugiej strony jest mod na zasilanie DAC-a:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , o to Ci chodziło?

A jeżeli chodzi o dobre stabilizatory, to jakie? (najlepiej żeby były w ofercie ELFY, łatwiej będzie kupić :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam dwie ulubione strony w tej dziedzinie i są one dostępne z

Ukryta Zawartość

Podstawą dla mnie było opracowanie M. cark`s clock, jednak jeśi idzie o stabilizator to bez porównania lepszym okazał się lm317.

Pedja - ten z podstawowej strony - też jest mądrym chłopem i ma dobre pomysły.

Ukryta Zawartość

Witam! Ja również posiadam tego Marantza. Intryguje mnie transformator w tym modelu. Umieszczenie mikrego 12V transformatora, na płycie głównej, blisko napędu, to pomysł dość dziwny. W związku z tym mam pytanie, czy jest ktoś, kto wywalił kurdupla i wstawił porządny trafo???. Dodam że sprawa nie jest taka prosta / cena wykonania takiego transformatora zwala z nóg, bo te odczepy są dość skomplikowane/. A jeśli jest ktoś taki to czy efekt był wart całego zachodu.

Grzebie właśnie w cd6000 i czekam na transformatory z trafber'a. Chcę zrobić tak, że mikrusa wywalę do lewego tylnego rogu i nim będę zasilał część cyfrową, a z dużego toroida część audio - toroid ma mniejsze pole więc będzie mniej szkodliwy od mikrusa w jego miejscu. Niewykorzystane uzwojenie 2x12V z mikrusa wykorzystam do oddzielnego zasilania clocka. Zaraz zabieram się do robienia płytek 78xx/LM317+TL431 i 79xx/LM337+TL431.

Trafo rzeczywiście jest fatalne i są w necie opinie o polepszeniu dźwięku po dodaniu nowego trafa (sam nie sprawdzałem, jedynie mogę poświadczyć że dodanie dodatkowych 2 i wymiana istniejących stabilizatorów na lm 317 przyniosła dużą zmianę). Na DIYAUDIO widziałem zdjęcie, gdzie gość jako podstawę dał płytę marmurową, przerobił obudowę i widać od góry porządne nowe trafo na toroidzie. W swojej drogiej wersji autorskiej również konstruktor Marantz`a K. Ishwita (chyba tak to się pisze) też stosuje toroid.

Na polskich stronach www też spotkałem się z opiniami pozytywnymi na temat wymiany trafa, ale traktuję te wypowiedzi ostrożnie, bo tam każdy od razu stwierdza, że każda wymiana przynosi dobre rezultaty. Jak by nie było trafo się grzeje i to nie najlepiej o nim świdczy.

Nie chciałem rozpoczynać nowego wątku więc pozwoliłem sobie zrobić wpis tutaj. Otóż tez jestem w trakcie modernizacji CD-ka Nad-a. Mam takie pytanie, znalazłem w zasilaczach komputerowych całkiem obiecujące kondensatory elektrolityczne jednak nie wiem czy się nadadzą wiec pytam, są to 330uF/200V/105C firma jakaś Vent, jednak jak pisałem nie wiem czy kondensatory z zasilaczy impulsowych warto ładować powiedzmy dodatkowo do zasilania op-ampów albo do zasilania. W zasilaczu prawdopodobnie filtrowały one śmieci jakie zasilacz impulsowy nadaje do sieci, jakie jest Wasze zdanie?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Nie można dowolnie zwiększać pierwszych lepszych kondensatorów w cd, chyba że w zasilaczu jak w cd 67, bo są skandalicznie niskie. Przeczytaj stronę Pedji do której podałem link. Opisywał głupoty ludzi, którzy zwiększają pojemności gdzie popadnie myśląc że to pomoże. Z reguły te pojemności są dobrze dobrane w układach fabrycznych tylko elementy ze względu na cenę nie są najwyższej jakości. Kondensatory Vent nie należą do najlepszych. Czasami w zasilaczach kompów są dobre kondensatory firmy Sanyo (zielone) - te są niezłe.

>Rambo

Tak się składa że nie istnieje firma VENT :) jest to skrót od VENTILATED - kondensator ma nacięty kubek aluminiowy żeby nie wybuchał jak granat.

Wszystkie współczesne kondensatory elektrolityczne są VENT !

Ludzie nie dajcie się zwariować .

P.S.

Wielkie brawa za pomysł zastosowania przechodzonych w zasilaczach komputerowych kondensatorów do sprzętu audio - tuning że hoho :)

PabloII- w tym przypadku może to moja wina, bo mam bardzo kiepskiej jakości kondensatory oznaczone na obudowie Vent i nic więcej prócz polaryzacji. Jeśli więc popełniłem błąd - przyznaję się.

faktem też jest , że sprawdzałem zielone kond. Sanyo o bardzo niskiej impedancji do blokowania napięć w zegarze kwarcowym i badzo dobrze zdawały egzamin i nie sprawdzałem tego na ucho czy oko ale oscyloskopem.

Ten kondy są idealne do zasilaczy impulsowych ale też dobrze się spisały w takich zastosowaniach jak powyżej. Kondensatory o których mowa wylutowałem do prób z płyty głównej PC.

nie sądzę żeby większa pojemność kondensatora mogła copś popsuć

może nic nie da ale nie pogorszy

Ja wsadziłem do 67se 2 x 10 000 mf jamicon i praktycznie wszystkie kondensatory na tanie elny (były jakieś badziewia)i sądzę że jest lepiej (a na pewno nie gorzej)

Czasem nie pojemnoscia a jakoscia kondziorow nalezy sie kierowac....

Sam niezapomne jak mnie kiedys kolega z Sound Project zjechal"znowu cos k... usprawniles w tym wzmaku i dzwiek jest jak by go ktos kocem nakryl"...a ja biedny tylko na probe kondziory Samsunga 10 000uF wsadzilem zamiast ROE 4700 uF!!!W cyfrze jednak trzeba dawac duzo dobrych tantali smd...i dokladne zrodla napiecia....a kwarce moga zostac oryginalne....ale jak sie da dokladniejsze i stabilniejsze to pewnie czemu nie...czesto same kondziorki przy kwarcu sa dennej jakosci...juz niemowiac ze w masowie niespotkalem by jeden z nich byl w postaci trymerka dla zrownowarzenia....

Thon - w zasilaczu to masz rację, w cyfrze to niestety nie.Zauważ że doyfry już masz dobrze wyfiltrowane a chodzi o blokowanie śmieci i wielkość a nawet rodzaj kond ma znaczenie.

PabloII nie chodziło o przechodzone kondensatory tylko o nowe bo moge akurat kilka mieć, chodziło mi o sam fakt ich użyteczności, hoho :)

Przy okazji czy kondensatorki typu Vent mogą latwiej "wyciekac" wkoncu sa otwarte chyba ze nie do konca?

P.S.

Tez sasugerowałem sie napisem Vent ze niby firma :P

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

a co sądzicie o ekranowaniu blchą miedzianą?

Ja narobiłem się jak dziki osioł izolując grubą miedziana blachą ważniejsze elementy 67se( zasilacz, zegar, itp.)

Nie zauważyłem poprawy, lub jest minimalna?

ja profilaktycznie zaekranowałem transformatory i zrobiłem fajne ekrany na wzmacniacze operacyjne. wygląda świetnie , chroni napewno a jakie właściwości jeśli chodzi o dźwiek to nie sprawdzałem ale oczywiści wszystko zależy od zakłóceń jakie wystepują w otoczeniu sprzętu.

Thorsten ekranował scalaki od cyfrówki poprzez naklejenie blachy i uzimnienie oraz ampy wyjściowe. Robił dokładne pomiary oscyloskopem na obecność w sygnale śmieci i to mu mocno zmniejszyło poziom. Ja zaekranowałem profilaktycznie scalaki od cyfrówki, ale na ucho nie słyszałem zmian a nie wpadłem wtedy na genialny pomysł pomiaru oscyloskopem przed i po modyfikacji.

myślę, że miękka blacha stalowa jest dobra na ekrany.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.