Skocz do zawartości
IGNORED

Denon D-F107 czy Yamaha Pianocraft MCR-840 (MCR-640)

matt28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zastnawiam sie nad zakupem jednego z zestawów jak w temacie. Prosze o wasze opinie i rady. Jeśli ktoś miałby pomysł na inny sprzęt w podobnym przedziale cenowym to niech napisze. Lubię raczej ciepły, nasycony dzwięk z wyraźnym bassem. Ne wiem czy podzielacie opinię że Yamaha pod tym względem wypada lepiej, ale czytałem też że zamiana fabrycznych monitorów Denona może pomóc - tylko jakie wybrać kolumny.

Zdaję sobie sprawę że temat pewnie był poruszany, ale wyszukiwarka działa tak że musiałbym spędzić miesiąc na szukaniu tego co mnie interesuje.

Z góry dziekuję za pomoc.

Denon zagra zdecydowanie czyściej, z ładniejszą stereofonią i z bardziej punktowym basem ( nie spodziewaj się zbyt dużego, to tylko monitorki). Yamaha natomiast sprawiać będzie wrażenie bardziej spójnego i nasyconego dźwięku, jednakże kosztem przejrzystości i stereofonii.

Aby osiągnąć lepszy efekt do Yamahy należałoby podłączyć jaśniejsze kolumienki ( Focal, Paradigm, B&W, MA) a do Denona raczej Dynaudio lub starsze Tannoye. Wówczas efekt będzie naprawdę słyszalny.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Denon zagra zdecydowanie czyściej, z ładniejszą stereofonią i z bardziej punktowym basem ( nie spodziewaj się zbyt dużego, to tylko monitorki). Yamaha natomiast sprawiać będzie wrażenie bardziej spójnego i nasyconego dźwięku, jednakże kosztem przejrzystości i stereofonii.

Aby osiągnąć lepszy efekt do Yamahy należałoby podłączyć jaśniejsze kolumienki ( Focal, Paradigm, B&W, MA) a do Denona raczej Dynaudio lub starsze Tannoye. Wówczas efekt będzie naprawdę słyszalny.

Dziękuję za pomoc. Czy mógłbyś ewentualnie wskazać jakieś konkretne typy kolumn?

Niestety przepraszam, że coś napisze ale nie masz pojęcia o czym mówisz, Denon zagra czyściej??? Denon zamuli, doda trochę ciepłoty i wszystko w temacie, yamaha gra bardzo sterylnie, bez podbarwień których w denonie jest bardzo dużo. miałem oba zestawy i zdecydowałem się zostawić pc640 bo nie lubię ciepłych kluchów. to samo tyczy się basu, denon gra rozlazłym ładnym do rocka i ambientu basem a yamaha gra punktowo i często bardziej odczuwa się to jak średnie tony. nie potrafię opisywać dźwięków ale mniej więcej to miałem na myśli, większość osób określa denona jako bardziej szlachetnego bo nie gra tak surowo jak yamaha, zapytaj chłopaków w klubie miniwież. Sprawa kolejna, wymiana od razu głośników to również bezsens, chyba że kupisz samą jednostkę bez kolumn i do tego coś dobierzesz. Jak lubisz ciepłe nie natarczywe dźwięki to denon na pewno się sprawdzi.[/font][/size][/font][/color]

Chłopaki tutaj rozmawiamy o mini wieżach a nie o dużych zestawach.

Yamaha PianoCraft to chirurg a Denon usypiacz :)

No dawno się tak nie uśmiałem , oj ludzie, ludzie, macie poczucie humoru

Hehehehe dobre opinie.Najlepsze jest to ,ze sa bliskie prawdy,tylko chyba zle napisane.

Ale faktycznie,bezsensu jest wymieniac kolumny.Chyba ze sie ma jakis dobry deal do zrobienia i wyjdzie po kosztach.Inaczej wypada popatrzec w kierunku duzych wież.

Denon gra kulturalniej a yamasznik jazgocze troszke.No i Yamaha jest mocniejsza i pewnie tansza.

Gdybym osobiście nie porównywał to bym nie pisał. Aby więc pozbyć się tego zamulenia sam wymieniałem brandowe kolumny w Yamasze na Paradigmy. I pomagało. Gdyby było inaczej podmieniłbym Avance Omega. Kojarzysz?

Nie kojarze, nie mialem okazji doswiadczyc ich empirycznie.

Coz, po twoim wpisie dokonanym 05.11.2012 - 16:58 wynika cos zupelnie innego niz to co mialem okazje uslyszec, ale to chyba dobrze - moze to zmotywuje autora watku do odsluchu.

Pozdrawiam.

Coz, po twoim wpisie dokonanym 05.11.2012 - 16:58 wynika cos zupelnie innego niz to co mialem okazje uslyszec, ale to chyba dobrze - moze to zmotywuje autora watku do odsluchu.

No wlasnie, sa czasem wpisy na tym forum i juz w trakcie czytania wiadomo ze autor pisze o czyms z czym w praktyce nie mial do czynienia, a byc moze cos tam tylko przeczytal i wypowiada sie, a co gorsza jeszcze radzi innym w danym temacie. Prosze, powstrzymajmy sie czasem. Skoro juz musimy cos napisac i nudzi nam sie na emeryturze to jest duzo bardziej ogolnych tematow, na bocznicy, filozoficznych itp. Szkoda robic komus taka niedzwiedzia przysluge i doradzac cos kompletnie nie zwiazanego z rzeczywistoscia. A moze to czeski blad i sittek napisal po prostu odwrotnie? Mial na mysli yamahe a napisal denon? Bo trudno chyba o bardziej wyrazne roznice w brzmieniu jak pomiedzy tymi wiezyczkami. Nawet w trakcie pobieznego odsluchu w markecie, nawet niewprawne ucho od razu wylapie zasadnicza roznice. I jest dokladnie odwrotnie niz w opini kolegi sittka :))) ktoremu skad innad zycze wszystkiego najlepszego :) ale prosze zeby ograniczyl swoje zapedy doradcze w sytuacji gdy osobiscie nie sluchal wymienionych w poscie urzadzen. Kolego matt28, prosze wez duuuza poprawke na opinie sittka, a wlasciwie najlepiej zupelnie nie bierz jej pod uwage :) Duzo w miare bliskich rzeczywistosci opinii znajdziesz w dziale Kluby i Klub miniwież. Co oczywiscie nie zwalnia z obowiązku posluchania przed kupnem osobiscie :) Z tego co napisales Twoim gustom bardziej odpowiadal bedzie Denon F107, a jesli uda Ci sie kupic go bez firmowych kolumn i dobrac jakies rowniez osobiscie na odsluchu to jeszcze lepiej :) Zastanow sie nad nowsza wersją 109 jesli bedzieszcz chcial cyfrowo polaczyc wieze z komputerem.

SZROT zauważ, że ja miałem wieżyczkę Pianocrafta i tak ciemnego dźwięku moje uszy nigdy nie słyszały. W porównaniu z Rotelem RA-930AX była to totalna ciemna piwnica o zdecydowanie mrocznym charakterze ( chociaż spójności pasma i ciekawego charakteru nie można było jej odmówić). Dlaczego wymieniałbym więc kolumienki na monitory Paradigma? Dlatego, że również grały ciemno? :)

Uważasz więc dalej że piszę głupoty?

Denona nie kupiłem ponieważ grał za jasno prawie jak ich tanie amplitunery.........wolałem już Yamahę.

SZROT zauważ, że ja miałem wieżyczkę Pianocrafta i tak ciemnego dźwięku moje uszy nigdy nie słyszały. W porównaniu z Rotelem RA-930AX była to totalna ciemna piwnica o zdecydowanie mrocznym charakterze ( chociaż spójności pasma i ciekawego charakteru nie można było jej odmówić). Dlaczego wymieniałbym więc kolumienki na monitory Paradigma? Dlatego, że również grały ciemno? :)

Uważasz więc dalej że piszę głupoty?

Denona nie kupiłem ponieważ grał za jasno prawie jak ich tanie amplitunery.........wolałem już Yamahę.

Sorry,ale Ty piszesz o MCR-640 czy starych piano?Starych moge nie pamietac ale 640-ke slucham co raz u kolegi i jest raczej jasna i cienka kreska.Ja mam wrazenie,ze tweeter nie tnie ucha tylko dlatego,ze jest tekstylna kopulka i to jeszcze sypie piaskiem.Bas jak sie pomoze regulacja,jest nawet mocny,szczegolnie jak na takie malenstwa a srednich prawie nie ma.Wiec o jakim przyciemnieniu tu mozna mowic?Sluchalem tych kolumn od PC na denonach,co prawda duzych ale bylo znacznie lepiej,rowniej(pasmo)

Jako, że to mój pierwszy post to chciałbym się przede wszystkim przywitać :-)

Mam dość podobny dylemat i dzisiaj wybrałem się posłuchać Denona i Yamahy (dokładnie te same modele co w temacie) i subiektywnie rzecz biorąc Denon był sporym rozczarowaniem (wrażenie nudnego, płaskiego dźwięku, który niczym się nie wyróżnia), Yamaha dużo bardziej mi podeszła, ciekawe wrażenie precyzji i czegoś na kształt sterylności, brakło mi tylko ciepła. Kompromisem między jednym a drugim wydał mi się za to Denon M39, gra naprawdę świetnie choć w moim przypadku (sprzęt podstawowy do 17 m2) byłby nieco za słaby. Dlatego biorę pod uwagę również Marantza MCR 503 z Dali Zensor 1, Monitor Audio BX2 lub Tannoy Mercury V1.

• 2 tygodnie później...

Wielkie dzięki za wszystkie posty. Koncepcja generalnie sie nie zmieniała ale pojawili sie nowi gracze. W przyszłym tygodniu jadę odsłuchać porównawczo denona d-f-109 i yamaha mcs 1330. Co prawda yamaha jest dość droga i poza planowanym budżetem (3600 zł) ale jak mnie uwiedzie to kto wie....może sie skuszę.

Znalazłem jeszcze ofertę yamahy mcr-640 z monitorami B&W 685 za 2777 zł. Co o tym myślicie?

Oczywiście postaram sie odsłuchać jeszcze denona d-f-107 i yamahę mcr 840. I chyba coś z tego wybiorę.

Wielkie dzięki za wszystkie posty. Koncepcja generalnie sie nie zmieniała ale pojawili sie nowi gracze. W przyszłym tygodniu jadę odsłuchać porównawczo denona d-f-109 i yamaha mcs 1330. Co prawda yamaha jest dość droga i poza planowanym budżetem (3600 zł) ale jak mnie uwiedzie to kto wie....może sie skuszę.

Znalazłem jeszcze ofertę yamahy mcr-640 z monitorami B&W 685 za 2777 zł. Co o tym myślicie?

Oczywiście postaram sie odsłuchać jeszcze denona d-f-107 i yamahę mcr 840. I chyba coś z tego wybiorę.

Ten set z Bowersami to moze i cena w miare kuszaca,ale watpie czy to bedzie upgrade..Moze pociać ucho :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.