Skocz do zawartości
IGNORED

hifiman ...jaki player z jajami (i flacami)

macson

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoda, że nie słuchałeś AK100. Można ich posłuchać w sklepach mp3store w kilku miastach w Polsce. Zastanawiam się nad AK100, którego chcę (i mogę) posłuchać w tym tygodniu oraz nad DX100, którego niestety będę musiał kupić w ciemno.

Sprwadź Hifimana, C4 albo iBasso to zmienisz zdanie co to jest super.

Jeśli będę miał okazję sprawdzę na pewno, szczególnie AK100 który nawet jest mniejszy! od mojego.

Przenośny player, do użytku na co dzień - iRiver H-120 ważący 160g to jest powiedzmy max dla mnie w temacie rozmiarów/wagi. Korzystam z niego bo ma 80gb.

Ale ja tych playerów i tak nie kupie, raz że mnie na nie nie stać - taki dźwięk to przecież żart w porównaniu do normalnego systemu i wolałbym to wydać na np. kolumny (gdybym miał dostatecznie dużo pieniędzy, tego argumentu nie ma), a dwa to zastanawiam się czy są one warte swojej ceny...

Nie znam się na cenie części i tym jak powinna wyglądać taka rzetelnie zaprojektowana konstrukcja, ale tutaj jadą po tym playerze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

“Kejseren er i garderoben!”

Nie znam się na cenie części i tym jak powinna wyglądać taka rzetelnie zaprojektowana konstrukcja, ale tutaj jadą po tym playerze:

Ukryta Zawartość

IMHO cena części nie ma tak dużego wpływu na końcową cenę urządzenia. W przypadku iBasso DX100 i pozostałych urządzeń tego typu olbrzymi wpływ na cenę musi mieć koszt zaprojektowania i produkcji prototypów urządzenia, ponieważ producent zapewne zakłada sobie, że sprzeda max kilka tysięcy takich urządzeń, a nie kilka milionów tak jak Apple lub Samsung.

Samemu takiego urządzenia sobie nie zrobię, więc nie pozostaje mi nic innego jak kupić gotowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jadą??? Zenada, jeden gosc cos pisze, a nawet go nie sluchal.

Chcesz info o iBasso to podalem ci link do forum z USA gdzie jest kilkaset wpisow userow i posiadaczy grajka opisujacych wady i zalety. Tam poczytaj.

Co do grania to puszczalem to i jako transport i po analogu i zdziwilbys sie jak to potrafi zagrac w dobrym systemie. Po analogu do Linna bylo daleko ale w porownaniu do OPPO 95 ... ho, ho ... no ale w koncu to ten sam przetwornik.

Co do ceny samych czesci, podkreslam samych, bez kosztow projektu, wdrozenia, przygotowania itp. to zazwyczaj na swiecie jest to w elektronice uzytkowej ok. 5-10% ceny detalicznej brutto z VAT w Polsce.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Jadą??? Zenada, jeden gosc cos pisze, a nawet go nie sluchal.

Chcesz info o iBasso to podalem ci link do forum z USA gdzie jest kilkaset wpisow userow i posiadaczy grajka opisujacych wady i zalety. Tam poczytaj.

Co do grania to puszczalem to i jako transport i po analogu i zdziwilbys sie jak to potrafi zagrac w dobrym systemie. Po analogu do Linna bylo daleko ale w porownaniu do OPPO 95 ... ho, ho ... no ale w koncu to ten sam przetwornik.

Co do ceny samych czesci, podkreslam samych, bez kosztow projektu, wdrozenia, przygotowania itp. to zazwyczaj na swiecie jest to w elektronice uzytkowej ok. 5-10% ceny detalicznej brutto z VAT w Polsce.

Może tylko jeden, nie czytałem całego bo mnie to mało interesowało.

Mam wrażenie że wątek o zegarkach się kłania. Sprawdź go!

Koszty projektu? Można by o to zapytać Panów z DIY, tam kilka rożnych projektów powstało.

W tym przypadku chodzi o brak koszów, ew. koszty dotyczą marketingu.

Ale ja nic nie mówię, może "grać wybitnie". Może mamy już takie czasy że tanie części mają bardzo dobre parametry, na tyle dobre że pakowanie tych drogich hajendowych nie ma sensu. Zaoszczędzone pieniądze można przeznaczyć na właśnie projekt, wdrożenie i przygotowanie.

“Kejseren er i garderoben!”

Koszty projektu? Można by o to zapytać Panów z DIY, tam kilka rożnych projektów powstało.

W tym przypadku chodzi o brak koszów, ew. koszty dotyczą marketingu.

Ale ja nic nie mówię, może "grać wybitnie". Może mamy już takie czasy że tanie części mają bardzo dobre parametry, na tyle dobre że pakowanie tych drogich hajendowych nie ma sensu. Zaoszczędzone pieniądze można przeznaczyć na właśnie projekt, wdrożenie i przygotowanie.

Panowie z DIY nie wiedzą jakie są koszty projektowanie, bo nie prowadzą działalności gospodarczej i wszystko robią samemu (definicja DIY). Jak prowadzisz działalność gospodarczą to robisz to w celu zarobku, a nie jako hobby, więc jeżeli sam nie projektujesz urządzeń to musisz projektantowi za to zapłacić.

Zresztą to nie jest miejsce na takie rozmowy.

Co do jakości części i ich ceny. W przypadku iBasso DX100 części takie super tanie nie są. Sam przetwornik ESS Sabre do najtańszych nie należy, ale oczywiście można było niektóre rzeczy lepiej zrobić np. iBasso zaoszczędziło na mikroprocesorze i użyło lowendowego Rockchipa, chociaż pewnie on jest najłatwiej dostępny w Chinach.

Zresztą w iBasso koszt materiałowy i tak jest znacznie wyższy niż w takim iRivier AK100.

Dodatkowo iBasso DX100 ma lepszą funkcjonalność i parametry (impedancja wyjściowa AK100 wynosi 20R, a w DX100 poniżej 1R) a jest niewiele droższy (w USA):

AK100 - $749.00

DX100 - $829,00

Problem jest tylko taki, że DX100 nie ma dystrybutora w Polsce, a AK100 ma.

Jak posłuchacie flagowca iRivera albo HIfimana (choć nazwa okropna)...piszcie :)

Wczoraj miałem okazję posłuchać iRivera AK100 w Warszawskim mp3store i ogólnie nie jest to zły player, ale swoją jakość pokazuje dopiero z wysokoomowymi, pełnymi słuchawkami. Słuchałem go chwilę na swoich Sennheiser HD-25 (70 Om) oraz Beyerdynamic DT1350 (80 Om) i niestety nie spełnił moich oczekiwań. Owszem gra płasko, neutralnie, jest szczegółowy, separacja instrumentów też na wysokim poziomie, bas na obu wspomnianych wcześniej słuchawkach był dobrze kontrolowany, ale powietrza, swobody i rozmachu w brzmieniu nie było :(, a tego oczekiwałem po odtwarzaczu w tak wysokiej cenie. Dużo lepiej zagrał sparowany ze "sklepowymi" Beyerdynamic DT660 (300 Om), było lepiej pod względem swobody, powietrza, barwy i lepszej namacalności instrumentów ale za to bas już nie był tak dobrze kontrolowany (może to charakterystyka tych słuchawek).

Obsługa odtwarzacza jest intuicyjna, ale brak było wyświetlanych okładek albumów (napis "no album art"). Na plus tego odtwarzacza oczywiście zaliczyć trzeba jego małe wymiary i pojemność (32GB wbudowane + 2 x karta SD).

Myślę, że da się znaleźć słuchawki (ale raczej te większe, a nie typowe portable) które się świetnie zgrają z tym odtwarzaczem.

<edit>

Słuchawki na wyposażeniu sklepu to były raczej Beyerdynamic DT770 300 Om.

Ponawiam apel. Jeśli ktoś usłyszy, pozna ...AK 100 napiszcie proszę - tak samo ... wrażenia z użytkowania Hifimanów 101, 601,602. Wiem, że na mp3 są opinie, jednak wierzę, że na tym forum jesteśmy bardziej wymagający wobec jakości dźwięku.

Jeśli ktoś usłyszy, pozna ...AK 100 napiszcie proszę

Nie ma problemu abyś sam usłyszał i poznał (o ile przez 10 dni da się to zrobić) ten odtwarzacz. Kup AK100 w sklepie internetowym mp3store, a zgodnie z polskim prawem będzie przysługiwało Ci 10 dni na zwrócenie sprzętu. Myślę, że te kilka dni wystarczy aby wyrobić sobie na spokojnie opinię o odtwarzaczu.

Nie ma problemu abyś sam usłyszał i poznał (o ile przez 10 dni da się to zrobić) ten odtwarzacz. Kup AK100 w sklepie internetowym mp3store, a zgodnie z polskim prawem będzie przysługiwało Ci 10 dni na zwrócenie sprzętu. Myślę, że te kilka dni wystarczy aby wyrobić sobie na spokojnie opinię o odtwarzaczu.

OK..Buble ... przepraszam ,,, wczoraj nie pojawił mi się Twój post, stąd .. nieświadoma ignorancja małej recenzji. Dzięki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.