Skocz do zawartości
IGNORED

Anti-skating i ustawianie wkładki

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Headshell ma podłużne otwory na śrubki?

Czym sie kierowac ustawiając wkłądkę?

Śrubki mają być na śeodku, czy przy którymś z końców?

Jak prawidłowo ją ustawić.

Druga sprawa to antiscating, z którym mam problemy.

Nie mogę go ustawić tak, żeby igłą zawsze nieruchomo czekałą na rowek.

Jeżeli igłą jest na środku płyty to jest OK, w przy krawędzi zjeżdza do wewnątrz?

Jezeli ustawie, zeby przy krawędzi stałą nieruchomo i czekałą na rowek, to znowy w drugiej połowie płyty (bliżej środka) ucieka.

Jak to rozwiązać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/98210-anti-skating-i-ustawianie-wk%C5%82adki/

1312644019061.jpg

pisaliśmy już o tym tyle razy

Podstawa to prosty (stupid protractor) szablon, jeszcze lepiej tzw. arc protractor

w tym Lenco pewnie masz geometrię identyczną jak w Technicsie

czyli overhang ustaw na 52mm

antiskating ustaw na taką samą wartość na jaką masz ustawiony nacisk (VTF) czyli jeśli masz 1,5g AS ustawn na 1,5

audiokarma.org

Moze bardziej prostym jezykiem?

Co to jest Overhang. 52 mm od czego do czego?

Nacisk VTF? Czyli nacisk igły?

JAki nacisk igły taki antiscating? Czy to na 100% tak się ustawia?

Moze bardziej prostym jezykiem?

Overhang to po PL przesięg tu jest szerzej opisane

Ukryta Zawartość

a tu pokazane

TechnicsOverhangcolor1a.jpg

Antyskating poprawnie się ustawia za pomocą płyty testowej - ale podejrzewam ,że jej nie posiadasz więc ....

druga sprawa - ASkatingu nie ustawiamy w w/w przez Ciebie sposób, ani za pomocą gładkiej płyty, takie ustawianie nie ma sensu ponieważ na igłę nie działają takie same siły które oddziaływują w rowku płyty

dlatego też najbezpieczniej jest ustawić AS (antiskating) na taki sam jak VTF (nacisk igły na płytę) lub trochę niższy poziom

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Dzieki.

Gdzie można nabyć płytętestową?

O ile niższy poziom od niacisku ustawic dla antiscating?

Jezeli juz odmierzę te 52 mm to przykrecic igłę idealnie wyśrodkowaną, czy mozęw przypadku ramienia S należy ją lekko skręcic, w którąś stronę tak jak to opisuje koles poniższego filmiku od 5:30 min.?

czy mozęw przypadku ramienia S należy ją lekko skręcic,

ustaw całość idealnie prosto

O ile niższy poziom od niacisku ustawic dla antiscating?

o 25%

Gdzie można nabyć płytętestową?

bywają b.często na allegro - pod nazwą HiFi News

hi-fi-news-analogue-test-lp.jpg

audiokarma.org

Przestudiuj sobie ten tekst

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , to taki niezbędnik dla początkujących, na końcu tekstu jest odnośnik do wydrukowania sobie uniwersalnego szablonu do ustawienia kąta styczności, czyli to o co pytasz powyżej, sam go niegdyś używałem, myślę że na początek wystarczy...

Ukryta Zawartość

Overhang to po PL przesięg tu jest szerzej opisane

Ukryta Zawartość

a tu pokazane

TechnicsOverhangcolor1a.jpg

To co jest pokazane na rysunku nie ma niewiele wspólnego z przesięgiem (overhang).

Przesięg to odległość na jaką sięga igła za środek talerza (czyli za spindel - kołek na który zakłada się płytę).

Ukryta Zawartość

To co jest pokazane na rysunku nie ma niewiele wspólnego z przesięgiem (overhang).

święta prawda, ten skrótowy "paten" tylko do tego nadgramofonu

podobnie z tą recepta na antyskating, na 100% nie jest to żadna uniwersalna reguła, tylko do nadgramofonu

należało zaznaczyć bo w tytule wątku tego odniesienia brak

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Niektóre gramofony mają na "plincie" grafikę lub inne oznakowanie punktu styku rzeczonego overhangu (przesięgu).Wystarczy opuścić w tym miejscu ramię i tip(ostrze) trafi we właściwej odległości po regulacji w headshelu(główce)

Autor tematu nawet nie napisał z jakim gramofonem mamy do czynienia - że to jest nowożytne Lenco a`la Technics wywnioskowałem z linku do zdjęcia.

taki używany gramofon można kupić w cenie płyty testowej HiFi News

audiokarma.org

Znajdź mi ten model Lenco w cenie płyty to biore od reki 10 sztuk:

Ukryta Zawartość

Jak dla mnie to jedna z najbardziej udanych kopii Technicsa 12xx bijąca na głowę wszelkie Reloopy, Numarki itd.

MAMEL - skoro ten sposób ustawiania AS jest niewłąściwy to opisz przynajmniej jak sie to powinno ustawić.

Ukryta Zawartość

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Najlepiej ustawiać AS przy pomocy płyty testowej. Relacja między naciskiem igły a ustawieniem As nie musi być taka oczywista. Jak masz nacisk 2g , to wartość as nie zawsze będzie ustawiona na 2. Dzieje się tak z powodu np. różnych szlifów ostrza igły , jakość łożyskowania ramienia. Najprostszą metodą ustawiania jest właśnie płyta testowa(która została już tu wymieniona.),Choć wydaje się kosztowna, to przy pewnej kwocie , którą nasz utopioną w graty analogowe, jest niezbędna. Polecam znaleźć na tym forum wątki o kalibracji wkładki, jest sporo na ten temat. Bo nie tylko as jest do ustawienia ale i przesięg(overhang) oraz kąt prowadzenia i azymut(chyba najtrudniejszy parametr do ustawienia bez programu komputerowego)

UŻYWANY

w sumie nie wiem , po co Ci 10szt , w piecu nimi nie napalisz ;)

ja w tym temacie kończę, pomogłem ile byłem w stanie, ująłem wszystko na skróty i prostym językiem

kalecząc pojęcie przesięgu żeby było łatwiej zrozumieć w którym miejscu przykręcić śrubki biorąc pod uwagę to ,że zachowano geometrię Technicsa 1210

audiokarma.org

Ukryta Zawartość

Jak dla mnie to jedna z najbardziej udanych kopii Technicsa 12xx bijąca na głowę wszelkie Reloopy, Numarki itd.

MAMEL - skoro ten sposób ustawiania AS jest niewłąściwy to opisz przynajmniej jak sie to powinno ustawić.

Waga 3.8kg?

Tyle to waży talerz w moim gramiaku :)))

Ammagamma podał Ci link do strony rcm.com.pl

Tam jest wszystko, na odległość nikt tego za Ciebie nie zrobi.

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Reaper, masz wkładkę fabryczną? To ustaw układ śrubek w uchwycie jak na zdjęciach. Producent na pewno zrobił to prawidłowo.

Zabawa przeciwwagą potrafi dać niefajne niedokładności. Rzędu 0,3 grama. Jeśli więc myślisz, że ustawiasz maksymalną dopuszczalną, może się okazać, że przesoliłeś, masakrujesz zawieszenie igły. Jesli chcesz poprzestać na takiej metodzie- zawsze ustawiaj w środku zalecanego dla wkładki nacisku.

Wkładka różnie gra w zależności od nacisku. W dolnej granicznej nieco lżejszym dźwiękiem, w górnej- dociążonym. Część ludzi chcąc przedłużyć żywot igły i lubiąc jaśniejsze brzmienie( na szlifie eliptycznym to na pewno słychać), ustawiają nacisk blisko dolnej granicy dając 0,1-0,2 g więcej od dopuszczalnego najniższego.

Ale do takich zabaw trzeba mieć elektroniczną wagę jubilerską Made in China z wiadomego portalu na literkę A. Za całe 20zł- z dokładnością do 0,01g.

Waluch dobrze przeciez pokazał regulację przesięgu w tym gramofonie. Inaczej niż suwająć śrubkami w uchwycie wkładki się nie da.

Na youtubie można obadać jak się robi różne regulacje wrzucając hasło turntable adjust, adjustment, calibration itp.

Reaper, masz wkładkę fabryczną? To ustaw układ śrubek w uchwycie jak na zdjęciach. Producent na pewno zrobił to prawidłowo.

Zabawa przeciwwagą potrafi dać niefajne niedokładności. Rzędu 0,3 grama. Jeśli więc myślisz, że ustawiasz maksymalną dopuszczalną, może się okazać, że przesoliłeś, masakrujesz zawieszenie igły. Jesli chcesz poprzestać na takiej metodzie- zawsze ustawiaj w środku zalecanego dla wkładki nacisku.

Wkładka różnie gra w zależności od nacisku. W dolnej granicznej nieco lżejszym dźwiękiem, w górnej- dociążonym. Część ludzi chcąc przedłużyć żywot igły i lubiąc jaśniejsze brzmienie( na szlifie eliptycznym to na pewno słychać), ustawiają nacisk blisko dolnej granicy dając 0,1-0,2 g więcej od dopuszczalnego najniższego.

Ale do takich zabaw trzeba mieć elektroniczną wagę jubilerską Made in China z wiadomego portalu na literkę A. Za całe 20zł- z dokładnością do 0,01g.

Waluch dobrze przeciez pokazał regulację przesięgu w tym gramofonie. Inaczej niż suwająć śrubkami w uchwycie wkładki się nie da.

Na youtubie można obadać jak się robi różne regulacje wrzucając hasło turntable adjust, adjustment, calibration itp.

Co miales na mysli w górnej- dociążonym???

Chodzi o dociażenie wkladki czy DzwiekU????

.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jeżeli wkładka ma zakres 1,5-2g to 1,5g będzie dolnym, a 2g górnym dopuszczalnym obciążeniem igły. Jeśli dasz 1,5 dżwięk bedzie lżejszy, zwiewny, kosztem dołu pasma . Jeśli dasz 2 g będzie pełniejszy, cięższy, kosztem góry pasma.

Ukryta Zawartość

(...)

tu masz przykład płytę która w cenie nie odbiega wielce od ceny tego lenco.

Ukryta Zawartość

a jeśli dorzucisz jeszcze te płytę to możemy się na takie lenco wymienić. znaczy ty mi te 2 płyty a ja tobie lenco ;D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.