Skocz do zawartości
IGNORED

Wkłada do Pro-Jecta - Grado Gold czy 2M Blue/Bronze

burz

Rekomendowane odpowiedzi

Początkowo zadałem to pytanie w innym temacie, ale chyba muszę je oddzielić i założyć własny, bo tam zero zainteresowania:(

Do rzeczy.

Powolutku szukam nowej wkładki MM do PJ 1-Xpression III. Przeznaczam max 1.000 zł (wolałbym 700-800 zł), preamp to forumowa Nuda. Chciałbym ciepły środek, górę szczegółową, ale raczej łagodniejszą, dół rytmiczny. Szeroko pojęty rock i elektronika z lat 70-80, jazz, Cohena czy Bacha też lubię czasem wrzucić na talerz.

Obecnie w PJ Debut III se używam Grado blue, przyzwyczaiłem się do tego dźwięku, poza tym podoba mi się, że Grado nie uwypukla trzasków płyty...

Siłą rzeczy zastanawiam się nad Grado Gold, jednak niekoniecznie przekonuje mnie marketing tej firmy, jak to z tych samych wkładek selekcjonują kilka procent lepszych, z tych lepszych znów kilka procent itd. Mówiąc wprost, czy różnica w cenie pomiędzy blue a gold przełoży się na słyszalnie lepszą jakość dźwięku? Czy ta wkładka jest warta prawie 7 stów?

Alternatywą może być 2M blue lub 2M bronze. Nie znam ich brzmienia, czytałem mniej lub bardziej entuzjastyczne opinie. Blue na tym samym poziomie cenowym, Bronze droższa od Grado Gold o 3 stówy, czyli sporo, ale dam radę.

Pytanie, czy warto.

A może jakaś inna (Goldring?)

Zapraszam do wypowiedzi:)

Tak , ale chcę zmienić.

Wiesz jak to jest .

Osłuchasz się i chciało by się czegoś więcej.

Spoglądam w stronę Goldringa 1042.

Kosztuje tyle ile w tej chwili wart jest mój gramiak.

Czy warto wywalić tyle kasy - tego nie wiem.

A może Grado Silver lub Gold ???

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Tak na chłopski rozum Bronze ma lepszy szlif, czyli powinna dać dźwięk bardziej szczegółowy...

Jak się dowiedziałem na szacownym foum to Red i Blue ma identyko igłę, różnią sie jedynie mocowaniem.

Dla 90125 to może być ciekawa alternatywa, bo może założyć za bodajże 600zł z Ebay igłę Blue do swojej Red.

Tyle, że nie powinien oczekiwać skoku jakości jak przy zmianie na Bronze.

Ortofon tej serii gra neutralnie, lekko, leciutko słodząc. Bardzo przyjemnie.

I opowiedziałem Wam to wszystko zupełnie "na sucho" bez doświadczenia z tymi wkładkami ( poza Red, którą uważam za rewelację) na podstawie testów w necie i opinii tutaj. Dzieła zebrane. Frywolny :)

Dzięki Frywolny, rozważę wymianę igły.

Tak szczerze to brakuje mi w obecnym brzmieniu większego kopa.

Ortofon 2M Red jest za grzeczny w tym co pokazuje.

Przeszukajcie archiwum. Kiedys Yul opisywal wlasne doswiadczenia z Grado.

Osobiscie mialem kiedys gold i pojawial sie problem z brumieniem...

90125, pomysl o Bronze. zmiana igly raczej nic wielkiego nie wniesie.

Polecam sprawdzonego ortofona VMS 20 , 30 mk II. Warta grzechu -)

Tu mało zachęcający test Ortofona bronze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy tak jest faktycznie, a może pitolenie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Tu mało zachęcający test Ortofona bronze:

http://www.muzykaitechnologia.pl/app/webroot/image/testy_prawidlowe/2008/styczen/styczen_ortofon_2_kopia.jpg

Czy tak jest faktycznie, a może pitolenie?

Zahacz Thorogood'a na priv, on ma Bronze. Spytaj czy go męczył Presley :) Ale chyba nie, bo on jest fanem japońskich wydań płyt, które grają dość jasno.

http://www.highfidelity.pl/artykuly/0808/felieton.html

Nikt nie ma doświadczeń z wkładkami Grado ?

Golda wieszaliśmy na PJ 5.1 i o ile mnie pamięć nie myli na Technicsie 1210mk2

na żadnym nie było brumienia

podobał mi się w muzyce gitarowej, rockowej gdzie detale aż tak bardzo nie są wymagane (moim zdaniem)

Stary jazz ładnie też grał

W tamtym czasie podobał mi się jednak bardziej Denon DL-110 lub 160 (którego miałem długi czas)

Jeśli ma być to krok do przodu w stosunku do 2M Red, sugeruję wejście w 2M Bronze ( Blue pomijamy)

Goldring 1042 (nie pamiętam jaki jest odpowiednik nowej serii) wg mnie nie gra rocka - za mało nasycenia w tym całym przekazie

audiokarma.org

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Miałem ten gramofon: Grał z AT440 MLA, Goldring 2200, Goldring G1022gx, Ortofon 510mkII. Było to kilka lat temu zanim wkladki gramofonowe podrozaly o 100%. Slucham głownie rocka i elektroniki. AT była zbyt cyfrowa, G1022 najlepsza ale niezbyt do rocka, i nie byla to przepasc miedzy Goldring 2200 czy wspomnianym Ortofonem. Najlepiej wspominam wlasnie G2200 i ortofona bo kupilem po stowce za sztuke i nie czułem niedosytu.

Grado black posiadam ,kupilem do sluchania bardziej zjechanych plyt i z czystej ciekawosci,powiem jedno dynamiki to ona nie ma jest za to ,,kolorowa,, lub jak kto woli muzykalna czyli ani analityczna ani rytmiczna taka sobie wkladka za dobre pieniadze (220zl) a nie jest specjalnie gorsza od 2M Red a nawet w niektorych aspektach lepsza i sporo tansza.

Grado ma niski poziom wyjsciowy w porownaniu z Red i trzeba o tym pamietac gdy wpina sie gramiaka w ,,dziurke,, wzmacniacza ,bo bedzie zdecydowanie ciszej grala a to odbija sie na odbiorze prezentacji (ciszej dla wielu gorzej) jesli chodzi o Grado to ja osobiscie nie wierze w ich polityke selekcji i jest to szyte grubymi nicmi ,nie polecam doplacac tylu pieniedzy za ten sam szlif.

Na koniec musze napisac ,ze jest to wkladka ktora musialem najdluzej wygrzewac aby zagrala,poczatki byly zalosne poniewaz nic z niej nie bylo slychac ,mulek totalny i mozna sie zrazic ,wiec 40-50 gdz to niezbedne minimum podczas gdy Ortofon 2M Red gral praktycznie od samego poczatku podwieszenia jej na ramieniu i tylko ulozyly sie pewne aspekty brzmienia.

Lubie Goldringi i gdyby nie szal cenowy to polecalbym czesciej a tak to hmm...trzeba sluchac samemu i wybrac cos dla siebie.

robix

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś z forumowych speców potrafi wyjaśnić różnicę ceny Goldringa MM 2400 na Allegro: na jednej aukcji stoi 1.799 zł, a na drugiej 1.199 zł... Czy ta tańsza jest oryginalna inaczej (sprzedawca to poważna firma)?

Przy okazji spytam, która wkładka jest ciekawsza, tenże MM 2400, czy może 1012?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Powiem ci, że kupiłem od nich 2500 za 1299zł gdy wkładka kosztuje ok 1800zł. Na aukcji było, że nowa, nic o tym, że pokazowa.

Zeby było ciekawiej, z tego co pamiętam paczkę wysłało mi RAFKO, nie zauważyłem śladów używania, ale też tak atrakcyjnej ceny na tę wkładkę już nie mają. W ogóle nie mają. Taki jednorazowy strzał, a to nieco dziwne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.