Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe zwrotnice do Tonsil Maestro II 130

wachol33

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, obecnie posiadam kolumny Tonsil Maestro II 130, niedawno wymieniłem kopułki wysokotonowe na GTC 11/130, ponieważ jedna z GDWK 10/80/19/2 8 ohm padła. Teraz chciałbym poprosić o pomoc w zaprojektowaniu zwrotnicy. Obecnie w tych kolumnach są zamontowane jakieś nie oryginalne zwrotnice (ja się na tym nie znam, ale kuzyn pracował w Tonsilu i tak stwierdził). Dlatego też to on mi wykona nowe zwrotnice. Bardzo proszę o pomoc sam się na tym kompletnie nie znam. Zależałoby mi na uspokojeniu basu a podkreśleniu średnich o ile jest to możliwe w tych kolumnach.

Tonsil Maestro II 130

głośnik wysokotonowy GTC 11/130 z kopułką tytanową,

głośnik niskotonowy 2 x GDN 15/40/4 15 ohm,

Basu raczej zwrotnicą nie uspokoisz. To kwestia strojenia obudowy i jej wytłumienia. Trochę dziwne, że kuzyn "z tonsilu" sam nie wykona od początku zwrotnic ;-) Można przecież już z prostego kalkulatora; bez obaw o dość gładką charakterystykę GDN-ów zrobić coś na 5-5,5 kHz. Np. do niskotonowego L1= 0,36 mH, C1 równolegle do niego 5,6 uF, a na górę 2,5 uF szeregowo i równolegle do kopułki 0,16 mH. Powinno zagrać. Istnieje tylko niebezpieczeństwo, że te kopułki powinny chodzić jeszcze wyżej niż 5,5 kHz, a nie znam ich parametrów. Minimum to 3 X częstotliwość rezonansu. Z kolei żeby uspokoić bas, trzeba; moim zdaniem obudowę stroić dokładnie na rezonans GDN, czyli 48 Hz. Nie wiem, jak jest w oryginale, ale zwykle, przez zbyt wysokie strojenie i małą średnicę BR bas może dudnić, być nieczytelny i może go być za dużo. Zresztą pewnie zaraz odezwą się lepsi ode mnie znawcy tematu, a jest ich paru i mam nadzieję, że coś Ci podpowiedzą; zapewne duuuużo mądrzejszego. Co do BR, powinien mieć moim zdaniem średnicę przynajmniej ok 70mm.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Audioburak, CZŁOWIEKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PRZESTAN MĄCIĆ LUDZIOM W GŁOWACH! JAKEI TY BZDURY WYPISUJESZ. SPRAWDZALES W PRAKTYCE TO CO RADZISZ TROLLU? ZGŁOSZE CIE DO MODERACJI, NAPISZE TO WSZYSTKICH MODERATORÓW Z PROSBA O BAN DLA CIEBIE.

GDZIE TY WIDZIALES CEWKE 0,36 MH W ZWROTNICY??????????????????????????????????????????

GDZIE 2,5 UF DO FILTRACJI WYSOKOTNOWEGO???????????????????????????????????????????

Aż tak Ci się w domu, że musisz te głupoty na forum wypisywać? Znajdz sobie inne zajecie, a nei uczepiles sie tego forum i wprowadzasz ludzi w blad. Taka to dla Ciebie rozrywka? CZLOWIEKU NIE MASZ ZIELONEGO POJECIA O ZWROTNICACH, po jakie licho wiec doradzasz w takich tematach ???????

wachol33, nie słuchaj tych bzdur, kup wkladke panassonic wm61 za 15 zł, policz jakas zwrotnice np. dla czestotliwosci 2,5khz II rzad dla woofera + korektor impedancji, + 3 rzad dla tweetera

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ewentualnie zacznij od

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , uznaj ja za wyjsciowa i modyfikuj elmenty tak zeby zgrac faze przy w miare równej charaktystyce. W razie pytań postarm się pomóc w miare możliwości.

średnicę przynajmniej ok 70mm.
U mnie przy 8" z 5 cm BR nie ma problemu, a gdzie głośniczek z 14cm membrana??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Audioburak, CZŁOWIEKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kochani, bez krzyku proszę.

Można się nie zgadzać, ale nie trzeba zaraz wrzeszczeć. Z moich doświadczeń na forum wynika, że w ogóle rzadko się ze sobą zgadzamy. Tym bardziej warto spokojnie życie traktować.

Cewka 0,36 mH i do tego kondensator 5,6µF to faktycznie dziwne połączenie, ale najpierw należałoby zapytać, co inicjator wątku miał na myśli, pisząc: "Zależałoby mi na uspokojeniu basu a podkreśleniu średnich o ile jest to możliwe w tych kolumnach." Uspokoić bas w 15-centymetrowych głośniczkach?

Sorry, ale zawsze mnie ponosi jak widzę te głupoty.

Sprawdzales kiedys w praktyce to co wypisujesz? Nie uwazasz, ze wypadaloby wziac troche odpowiedzialnosci za to co sie pisze? Oddasz wachol33 pieniądze jesli okaze się, ze je zmarnowal kierujac sie Twoimi poradami?

Przejrzyj projekty zwrotnic osob ktore znaja sie na rzeczy np. Troelsa, Zapha, Marka K., Nigdzie nie uswiadczysz tak malych wartosci filtrujacych midwoofer. Policzyles filtr (cewke) pod okreslona rezystancje (zapewne zalozyles 8 ohm). Popatrz jednak jak wygladaja przebiegi impedancji (tak, impedancji, glosnik nie jest rezystancja) midwooferow (innych, bo porducent nie podaje impednacji do 15/40/4). Jak widac rosnie ona w fuinckji czestotliwosci nawet do kilkunastu ohm dla 5 khz. Wiec nie mozesz podstawic zakladanych 8 ohm skoro w miejscu w ktorym chcesz filtrowac impedancjia wynosi kilkanascie ohm. Im wieksza impedancja/rezystancja tym wieksza wartosc cewki powinna byc. Popatrz -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dwukrotny wzrost impedacji wymaga uzycia 2x wiekszej cewki. Dlatego tez ta cewka bedzie "dzialac" zbyt słabo.

Kolejan rzecz - podział przy 5-5,5 khz jest czyms absurdalnym. Fale przy tej czestotliwosci beda mialy tak mala dlugosc (ok 5 cm?), ze nawet minimlana zmiana miejsca odsluchu bedize zmieniala faze. Z czym sie je faze wyjasnia obrazek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Przejrzyj ten projekt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zobacz jak autor musial sie nakombinowac, zeby zrobic podział przy 3,5 khz.

Jak wedlug Ciebie mozna uspokoic bas cewka 0,36mH?

ufffffffff........

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może tomq88 uspokaja bas cewką - ja tego nie umiem. Pisałem o BR i strojeniu obudowy przy ( najlepiej policzonym ) minimalnym polu powierzchni BR w stosunku do pola sumy membran. Te 15 mają charakterystykę jak stół do 5 kHz. Poza tym są 15 omowe. Kopułka moim zdaniem ( tu pewnie się mylę, bo może i 2 kHz wytrzyma ) do podziału na 3 kHz jest za słaba. Chyba, że powiesz, że robisz na 3, a naprawdę wyrżniesz kolumnie cały środek. Poza tym żadna liczba przeze mnie podana nie jest moim wymysłem; adresatem może być autor Winisd - Juha Hartikainen. Wyraźnie napisałem o kalkulatorze i nic więcej; to tylko wynik z programu. A ty zamiast konkretów proponujesz zaawansowany techniczny angielski, kurs obsługi paru programów pomiarowych, zakup - na początek wkładki, ściągnięcie programów i na dokładkę parę obelg. A można przy takich głośnikach obejść się bez zwrotnicy, puszczając tylko kopułkę np. przez 2,5 uF z dobieranym rezystorem pomiędzy 3,3 a 8,2 Ohma. Pewnie zagra lepiej niż ze zwrotnicą, ale uciechy kombinowania, doktoratów z akustyki już nie będzie, więc to rozwiązanie jest do D... i w ogóle grać nie może. A czy próbowałeś ? Bo ja tak gram. 8" + XT pierwszego rzędu na 2,5 kHz. Pewnie jeszcze gorsza częstotliwość niż te 5,5 kHz, ale moja błoga nieświadomość jest mi tak wygodna, że nie wnikam. Nikogo też nie zmuszam do stosowania moich czereśniackich rozwiązań. Mam nadzieję, że autor skorzysta z rozwiązań, które zaraz mu się pojawią jak grzyby po deszczu, że aż nie będzie wiedział, które zastosować.

A poza wszystkim napisałem - tu cytuję: "Zresztą pewnie zaraz odezwą się lepsi ode mnie znawcy tematu, a jest ich paru i mam nadzieję, że coś Ci podpowiedzą; zapewne duuuużo mądrzejszego"

Może zresztą autorowi postu właśnie o takie porady chodziło. Nie wiem. Może tak.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

>>Może tomq88 uspokaja bas cewką - ja tego nie umiem. Pisałem o BR i strojeniu obudowy przy ( najlepiej policzonym ) minimalnym polu powierzchni BR w stosunku do pola sumy membran.

To tylko teoretyczne wyliczenia, tak samo jak z tą zwrotnicą.

>>Te 15 mają charakterystykę jak stół do 5 kHz.

Ale jakie charakterystyki? Tylko przenoszenia mierzone na osi. A pod katem? Zdajesz sobie sprawę z praw fizyki i z faktu, że im większa membrana tym gorsze charkterystyki kątowe? A charakterystyki thd?

>>Poza tym są 15 omowe.

Ale są dwa. Zapewne połączone równolegle.

>>Kopułka moim zdaniem ( tu pewnie się mylę, bo może i 2 kHz wytrzyma ) do podziału na 3 kHz jest za słaba.

Możesz to uargumentować?

>>Chyba, że powiesz, że robisz na 3, a naprawdę wyrżniesz kolumnie cały środek

Możesz to uargumentować? Jak podział na 3 khz może "wyrżnąć całe średnie tony"?

>>Poza tym żadna liczba przeze mnie podana nie jest moim wymysłem; adresatem może być autor Winisd - Juha Hartikainen.

Za każdym razme się tym zaslaniasz. Ty nawet nie rozumiesz tego, zę to tez nie jest wymysl Juha Hartikainena. To są filtry obliczane na podstawie zwyklych fizycznych wzorów i wątpie, żeby to Twórca winisd byl ich autorem. Nie dociera do Ciebie to, że w tych wzrocach pdostawiasz rezystancję,a głośnik ma impednację? Proszę, odpisz, czy rozumiesz o czym w ogólę piszę? Dlaczego przez tyle czasu nie próbowałeś zgłębić tego tematu i tkiwsz cały czas w mylnym przkeonaniu, że taki prosty kalkulatorek załatwi sprawę?

Wyraźnie napisałem o kalkulatorze i nic więcej; to tylko wynik z programu.

Właśnie, to tylko wynik z programu,a nie przepis na gotową zwrotnicę.

A ty zamiast konkretów proponujesz zaawansowany techniczny angielski,

Proszę... Których z tych słów nie rozumiesz? "Measurement"? "Options"? "Output device"? "Save"?

kurs obsługi paru programów pomiarowych,

Właśnie - ja pokazuje jak to mozna zrobic, nie kaze skakac na gleboka wodę, tylko podsuwam najprostszy program pomairoy i przewodink niemal prowadzący za reke.

zakup - na początek wkładki, ściągnięcie programów

Nie da się tego inaczej zrobić. Można wysłać do kogoś kolumnę na pomiary, ale autor nie pytal o adres takiej osoby.

i na dokładkę parę obelg.

No sorry, ale czy my się pierwszy raz spotykamy w takim temacie? Dziwic się, że człowiekowi nerwy puszczają. Wyobrazasz sobie, ze ktos wchodzi na profesjonalne forum o samochodach wyscigowych

i z uporem maniaka wciska każdemu "panie, kup pan golfa IV w dieslu"?

A można przy takich głośnikach obejść się bez zwrotnicy, puszczając tylko kopułkę np. przez 2,5 uF z dobieranym rezystorem pomiędzy 3,3 a 8,2 Ohma.

I słuchać gma odtwarzającego pasmo którego nie powinien grać, a w dodatku przeklinać dominujace srednie tony? Dziękuję, postoje.

Pewnie zagra lepiej niż ze zwrotnicą,

Mógłbyś to uargumentować?

ale uciechy kombinowania, doktoratów z akustyki już nie będzie,

Widzę jakie masz podejście, drwisz z ludzi świata nauki. A jak myślisz dzięki komu odbywa sie ten postę techniczny? Telewizję oglądasz? To wyobraz sobie, ze to m.in na podstawie badan doktoranckich rozwinela sie tak nauka, ze mozna zbudowac telewizor. A samochodem lub autobusem jezdzisz? Widzisz, gdyby ludzie nie bawili się w naukę, to jeździłbyś furmanką. Może jeszcze samoloty zacznijmy budować na zasadzie "wydje mi się"? To dopiero bedize bezpiecznie. Elektroakustyka to dziedzina nauki, a Ci ktorzy nie chca sie pogodzic daja żer marketingowcom łechtającym ich próżność.

Cały ten przydlugi akapit mozna podsumowac jedna ilustracja - znasz?

Ukryta Zawartość

>>więc to rozwiązanie jest do D... i w ogóle grać nie może. A czy próbowałeś ?

Tak. Przeklinam to ile czasu zmarnowałem bawiac sie w "strojenie na sluch I rzedem". Potem poczytalem o pomairach, popytalem kilku osob i zaczalem robic porzadne zwrotnice.

Żeby Ci udowodnić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Moje słowa:

Ciecie to tylko kondensator 2,7 uF na glosniku wysokonowym (odpowiednio sciszonym), midwoofer puszczony pełnym pasmem.

Jesli idzie o scene to jest roznie. na niektorych piosenkach wszystko jest odseparowane, wyraznie mozna wskazac pozorne zrodla dzwieku, scena czasem wychdozi poza kolumny. Ale na innych utworach (caly czas mowimy o cd audio) instrumenty zbijaja sie w kupe niemal na srodku miedzy kolumnami.

Co do samego brzmienia to jest ok, lekko, naturalnie, ale brakuje nieco zakresu do 1 khz.

Widzisz, ja to przerabiałem ponad dwa lata temau. Dokłądnie to o czym piszesz, zabawe w strojenie zworntic samym kondnestaorem 2,7uf. Do niczego to nie prowadzi.

>>Bo ja tak gram. 8" + XT pierwszego rzędu na 2,5 kHz.

Pewnie jeszcze gorsza częstotliwość niż te 5,5 kHz, ale moja błoga nieświadomość jest mi tak wygodna, że nie wnikam.

A ja jem rosół z dodatkiem śledzi i malin. I tak mi jest wygodnie, mnie smakuje, więc polecam (wciskam!) innym. I musicie mi wierzyc, bo niestety kuchnia to nie elektroakustyka, gdzie da się przedsatwic pomiary, ktore sa obiektywne i inne osoby na ich podsatwie moga ocenic czy jest dobrze czy nie. Ja powiem ze zupa smakuje/kolumna_gra świetnie. I to jest moje zdanie, mój sąsiad może powiedzieć coś przeciwnego. A jeśli chdozi o pomiary kolumn, to jeśli zrobie je ja i zrobi je sasiad, to wyjda takie same. Ba, Zenek z Londynu moze rzucić na nie okiem i powiedzieć 'piekne zgranie fazowe". Rozumiesz różnicę?

BTW, dlaczego nie zrobiles podziału przy 5,5, khz, skoro tak polecasz takie rozwiazanie?

>>Nikogo też nie zmuszam do stosowania moich czereśniackich rozwiązań.

To po jakie licho udizelasz się takich tematach???????????????????? Nie znasz się, a strasznie sie uczepliles. Jaja sobie pewnei robisz.

>>Mam nadzieję, że autor skorzysta z rozwiązań, które zaraz mu się pojawią jak grzyby po deszczu, że aż nie będzie wiedział, które zastosować.

Tez ubolewam, ze na forum osob majacych pojecia o zwortnicach jest zaledwie kilka(naście), a reszta to "złotousi, co stroją na słuch, bo po co im jakies pomiary".

>>A poza wszystkim napisałem - tu cytuję: "Zresztą pewnie zaraz odezwą się lepsi ode mnie znawcy tematu, a jest ich paru i mam nadzieję, że coś Ci podpowiedzą; zapewne duuuużo mądrzejszego"

Jeszcze raz pytam - nie znasz sie to po co się udziesz? Czy temu tematyowi coś by ubyło, aż doczekałby się "znawców tematu" zamist mąciwody takiego jak Ty?

>>Może zresztą autorowi postu właśnie o takie porady chodziło. Nie wiem. Może tak.

I tu pytanie do autora, proszę niech napisze która z porad wydaje mu się sensowniejsza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ano jaja. Widzisz, gdyby nie nasza; pardons, Twoja - jednak użyję tego zwrotu - mała pyskówka i straszenie (a nie tacy nas straszyli ;-)), piszący prośbę o pomoc Wachol nie znalazłby po prostu nic. A tak -Tobie się poprawiło krążenie, a i ja miałem uciechę. Jednym słowem; no może trzema -Trójkowa "powtórka z rozrywki". Nie jestem fachowcem, to "widać, słychać i czuć" A już na pewno nie od zwrotnic, przynajmniej akustycznych, bo z innymi zwrotnicami ( nie kolejowymi ) dawałem sobie świetnie radę. Zwróć jednak uwagę, że nikomu nic nie wciskam, a już na pewno proponując jeden kondensator MKT nie narażam na koszty. Dość dawno zdałem sobie sprawę, że i w audio są odpowiedniki i Velorexa i Aston Martina. Jeden i drugi nie jest jednośladem, a pierwszy nawet był kiedyś traktowany jako samochód. Co do kolumn, to nadal pewnie wielu melomanów (nie audiofili czy fanatyków techniki ) ma kolumny z jednym kondensatorem i jakoś nie narzeka. O strojeniu czy wytłumieniu obudów, baffle step, pułapkach, kompensacji impedancji czy L-padach ja nie wspomnę, a oni nie słyszeli.

PS. Dręczy mnie tylko pytanie, skąd wziąłeś dominujący środek pasma w kolumnie z głośnikami z nie powiem już jak ch..łamową charakterystyką kierunkową powyżej np. 3 kHz; mimo jej niemal idealnie płaskiego przebiegu aż do 5 kHz?

Przecież pełno na forum porad typu: wystarczy tylko nieco odchylić oś głośnika i już. To żadna wada, a do tego to właśnie jest "elektroakustyka prostsza niż myślisz". Szkoda tylko, że mało coś postów, z których wachol33 mógłby przynajmniej mieć jakiś wybór. Pewnie pójdzie w gotowce, albo co? Ale i tak było miło ;-)

PS. Dręczy mnie tylko pytanie, skąd wziąłeś dominujący środek pasma w kolumnie z głośnikami mimo jej niemal idealnie płaskiego przebiegu aż do 5 kHz?
Ten " niemal idealnie płaski przebieg" to różnica 10 dB między zakresem 100 hz a 2 khz. Widzisz to? Do tych 10 dB należy jeszcze dodać

to, ze w tym miejscu gdwk będzie stłumiony tylko o jakieś -12dB.

Jak będziesz miał troche wolnego czasu to poczytaj o kompensaji efektu baffle step.

Przecież pełno na forum porad typu: wystarczy tylko nieco odchylić oś głośnika i już.

Co to pomoże w tym wypadku? Osłabi tylko najwyższą oktawę.

Szkoda tylko, że mało coś postów, z których wachol33 mógłby przynajmniej mieć jakiś wybór.

Szkoda. Widocznie kable sieciowe i usuwanie bezpieczników ze sprzętu audio jest ciekawsze niż jakies tam zwrotnice.

Dlaczego gdwk ma cokolwiek wspólnego z zakresem 100 Hz - 2 kHz?. Po filtracji nawet I - go rzędu (np.2,5 uF) będzie działał i wpływał chyba dopiero gdzieś od ok 4,5, no może 5 Khz i to ze skutecznością rzędu 90 dB? Gdzie tu tłumienie, bo o L-padzie nic nie było. Owszem, zapadlisko od 200 Hz do 1 kHz, ale można go nie usłyszeć, szczególnie jak ktoś używa "ulepszaczy". Jestem, jak już pisałem "misiem o bardzo małym itd..." i tego gdwk nie rozumiem. A jeszcze jak przypomnę sobie charakterystyki paru HI-END-owych kolumn np. ze Stereophile.US, gdzie np. nierównomierności rzędu 8 dB to śmieszna wielkość, to często utwierdzam się w przekonaniu, że charakterystyki jednak nie grają - patrz np. Bolero 200. A tak na marginesie, to tolerujemy podbicie basu strojeniem nawet + 6 czy + 7 dB bassrefleksem, dowalenie decybeli kopułką z tytanu po 10 dB i więcej, a jak ktoś doda cokolwiek gałką barwy, która i tak działa bardziej płasko, to wielu odsądza tego użytkownika od czci i wiary. O co tu chodzi? kontur po 6 czy 10 dB w kolumnie jak najbardziej, a w torze elektrycznym to już be? To jakaś paranoja.

Dlaczego gdwk ma cokolwiek wspólnego z zakresem 100 Hz - 2 kHz?.

Po filtracji nawet I - go rzędu (np.2,5 uF) będzie działał i wpływał chyba dopiero gdzieś od ok 4,5, no może 5 Khz

Chyba żartujesz... Wpływ na charkę ma jeszcze spadek tłumienia drugiego głośnika o -25dB. Skąd wiem? Zmierzyłem. Więc proszę, nie przecz i nie mów, że nie mam racji, bo ja mam dowód (pomiary), a Ty masz tylko swoje słowa. Policz sobie gdzie wypadnie -25 przy tłumeiniu filtrem 6dB/oct (4 oktawy niżej!).

Gdzie tu tłumienie, bo o L-padzie nic nie było

Powiedz mi mój drogi rozmówco, co Ty chcesz tłumić w Twojej zakładanej zwrotnicy, gdy midwoofer ma 90dB i kopulka ma 90dB efektywnosci?

Ja powiem Ci, ze prawidlowo byloby przeprowadzic kompensacje efektu baffle step (czytales co to jest?) do poziomu 84 db (a do tego trzeba duzej cewki, nie jakies 0,3mH) i do tego poziomu ściszyc wysokotonowke. Wtedy wyrównalbys pasmo do poziomu tego z 200 hz.

. Owszem, zapadlisko od 200 Hz do 1 kHz, ale można go nie usłyszeć,

Nie prosze, nie pisz takich głupot. Jak mozna nie uslyszec -10dB w tym zakresie?? Przeciez to ledwie co bas bedzie slychac, i to ten najwyzszy...

szczególnie jak ktoś używa "ulepszaczy".

Ulepszacze to rzecz zbedna. Zwrotnica powinna byc tak zaprojektowana, zeby nie trzeba bylo podbijac zadnych czestotliwosci na korektorze/wzmacniaczu.

Jestem, jak już pisałem "misiem o bardzo małym itd..." i tego gdwk nie rozumiem.

Czego nie rozumiesz? Postaram sie wyjasnic.

A jeszcze jak przypomnę sobie charakterystyki paru HI-END-owych kolumn np. ze Stereophile.US, gdzie np. nierównomierności rzędu 8 dB to śmieszna wielkość,

Również nad tym ubolewam. Autor ma jednak szanse zrobic to poprawnie.

to często utwierdzam się w przekonaniu, że charakterystyki jednak nie grają - patrz np. Bolero 200.

Słuchałem, nic specjalnego te kolumny. Jak charakterystyki moga "nie grac"? Rozumiesz co to jest charakterystyka, czyli wykres natezenia w funkcji czestotliwosci? Ten wykres mowi Ci z jaka glosnosci sa odtwarzane poszczegolne czestotliwosci. Porownujac do słuchania na zywo, gdzie zadne czestotliwosci nie sa podbite, to np 8dB róznica to już duzo.

A tak na marginesie, to tolerujemy podbicie basu strojeniem nawet + 6 czy + 7 dB bassrefleksem,

Podobijasz bas w tej czesci charakterystyki przetwarzania glosnika w ktorej jest juz spadek spl. SPL z BR i z glosniak sumuja sie dajac w miare plaska charke. -

Ukryta Zawartość

dowalenie decybeli kopułką z tytanu po 10 dB

Kto takie rzeczy robi?

i

a jak ktoś doda cokolwiek gałką barwy, która i tak działa bardziej płasko, to wielu odsądza tego użytkownika od czci i wiary. O co tu chodzi? kontur po 6 czy 10 dB w kolumnie jak najbardziej, a w torze elektrycznym to już be?
Jak pisałem kontur przy dobrej zwrotnicy jest zbedny.

Nie znasz nawet podstaw elektroakustyki, a wypowiadasz sie wtakich tematach. Coz z tego ze zrobiles sobei jakies kolumny z 8" wooferem i vifa XT. Co z tego ze gra? Oczywiscie, ze bedzie grac, bo przeciez taka cecha glosnikow ze graja. A ze Tobie sie podoba? Bo to twoej dzielo, ot radosc rodzica, ze swojego dziecka. Ale to tylko twoja subiektywna opinia, ze to gra dobrze, wiec nie uwazaj ze jestes jakims specem od zwortnic i masz prawo doradzac innym...

Ukryta Zawartość

Jak już wspominałem, nie jestem fachowcem od elektroakustyki. Co do tych -25 dB to chyba nie idzie o spadek wynikający ze zwrotnicy. Bo np 6dB -wa zwrotnica da przy punkcie 6 kHz tłumienie 21 dB na 750 Hz, ale to chyba nieprawda, bo ch-ka kopułki, szczególnie metalowej, już dość dawno opadła i nie będzie promieniować z poziomem -21 dB, tylko z 15 dB poniżej tej wartości.

Każdego, nawet najbardziej zaawansowanego konstruktora i tak zadowoli dopiero nie charakterystyka (ww. Bolero miało świetną, a gra do d...), a jednak próby odsłuchu. Często zdarza się, że są to uczucia ambiwalentne, bo technika sobie, a uszy sobie. Wspomnij idących w tysiące (ale nieobecnych tu zwykle ) wyznawców choćby Altusów, którzy pewnie do tej pory są przekonani, że dziś nikt już tak dobrych kolumn nie robi ;-)

W międzyczasie napisał wachol33 i ciekaw jestem, co mu ktoś podpowie, bo moje porady są "niekwalifikowalne" do żadnej kategorii; więc masz szansę, tomq88 się wykazać przynajmniej intuicją, jeśli nie życzliwością. A jak nie wykażesz empatii, proponując mu kurs obsługi programu, angielskiego technicznego i zakup mikrofonu to co On ma zrobić. Może po cichu jednak włoży coś, co mu podpowie kolega "z tonsilu", albo jeszcze sobie coś uszkodzi robiąc samodziały bez schematu.

A do kolegi wachol33 - zanim coś połączysz to jednak popytaj fachowców.

Głupia może rada, bo z odzewami cienko, a moje typu czereśniackich i barbarzyńskich 6 dB są nie do przyjęcia; więc co on ma robić?

więc co on ma robić?
Zaprojektować zwortnice na podstawie pomiarów, albop wysłać do kogoś kolumny na pomiary, żeby mu taką zwrotnice zaprojektował. Niedopasowana zwrotnice to już ma, więc po co mu kolejna?

Panowie miałbym jeszcze prośbę o narysowanie schematu zwrotnicy bo te rozmowy są bezcelowe tym bardziej że się kompletnie na tym nie znam.

Nie da się tak narysować komuś przez internet schematu zwrotnicy. To tak jakbyś powiedział "uszycie i przyślijcie mi garnitur, mam 33 lata, tylko żeby dobrze na mnie leżał, bo taki niedopasowany już mam". I kto Ci na podstawie tych informacji uszyje i przyśle garnitur? Tak samo jest z twoją zwrotnicą.

Sądząc z dotychczasowych działań kolegów na forum, to chyba garnitur ( i to dobrze leżący ) byłby o wiele łatwiejszy do uszycia po podaniu kilku wymiarów osobnika; chyba, że ma jakieś nietypowe problemy typu skolioza, lordoza, kurzą klatkę piersiową czy garb ;-). Ciekaw jestem, może tomq88 to podziela - jaka też tam naprawdę jest zwrotnica. Można by ją zobaczyć na zdjęciach z obu stron płytki drukowanej. Żeby choć wartości i rodzaj pojemności zidentyfikować. No i oczywiście szczerze współczując zalecić utylizację razem z resztą kolumny, a może i całego toru? ;-), jak to często ma miejsce na forum. BO TO GRAĆ NIE MOŻE ;-))))) A tak na poważnie, to co Ci się w tych kolumnach nie podoba może być też sprawą obudowy i jej strojenia. Zwrotnica to jest jeden z paru elementów. Akurat to, co proponowałem ( a zarzucił mi to słusznie tomq88 ), na pewno wywaliło by średnicę do przodu i to o ładnych parę decybeli. Bo do tej pory pewnie była wycinana przez bardzo złożoną zwrotnicę. Więc zdaniem fachowca to odpada. A do tego jednak dochodzi sprawa obudowy i nowego BR. Czy na to też jesteś gotów ? Może zgłosi się ktoś, kto z pomocą "7" albo Poczty Polskiej w ramach hobby (?) zajmie się pomiarami i projektem razem z wykonaniem zwrotnic, albo i nowego bassrefleksu do tych głośników. MOŻE...Jeszcze poczekajmy, jeszcze się nie spieszmy...

Racja można zmierzyć charakterystyki głośników i całościową charkę kolumny na istniejącej zwrotnicy i wprowadzić niezbędne modyfikację. Może wcale nie trzeba będzie jej robić na nowo. Tu się z Tobą zgodzę.

O zwrotnicach w tych kolumnach już było tutaj:

Ukryta Zawartość

Jest schemat, zdjęcie tej zwrotnicy i propozycje zmian.

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.