Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz mp3 + słuchawki do 500zł ?

Black Sheep2

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, proszę Was, jako ekspertów w nieznanej mi tak dobrze dziedzinie sprzętu audio o pomoc w wyborze najlepszego zestawu: odtwarzacz mp3/4 8gb + słuchawki dokanałowe w sumie do 500zł. Myślę że w tej cenie znajdę coś naprawdę mnie zadowalającego jakościowo. Są mp trójki obsługujące flac? Odtwarzana na tym będzie zróżnicowana muzyka - przez metal, rock, reggae po elektronikę ambient, duby... Lubię basy.

Słuchawek polecał nie będę - sprawa całkowicie indywidualna. Powiedz, ile z tych 500zł chcesz przeznaczyć na same słuchawki.

żonie kupiłem taki nano zestaw

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 4giga za 150pln

i słuchawki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 199pln

czyli za 350pln a zjada szufelkę aplowską na śniadanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Polecam: Vedia Muzzio Tactic HD - odtwarza FLAC i APE ma własną pamieć 8GB i slot na karty microSD. Sporo ustawień, duży i czytelny wyświetlacz. Ja mam co prawda model wyższy Vedia Muzzio Monster HD ale ten też jest dobry i w/g mnie tani jak na swoje możliwości - 199zł.

Słuchawek nie polecę, ponieważ nie używam dokanałówek.

żonie kupiłem taki nano zestaw

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 4giga za 150pln

i słuchawki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 199pln

czyli za 350pln a zjada szufelkę aplowską na śniadanie.

+1, najlepiej clip+/zip i do tego dobre dokanałówki, możesz się pokusić nawet o jakiś wyższy model

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym proponował coś z a-jays-joyce. Jedynka kosztuje 100zł, mam i polecam. Polecane są także nuforce jako bezpośredni konkurent a-jays. Nu force nigdy nie słuchałem, a co do jays to dobrze to gra z playerem sony nwz-E443. Nie polecam natomiast jays w połączeniu z Pentagramami.

Do 500zł możesz wyrwać Corofly c3(musiał byś ściągać go z zagranicy), imod z podstawą Ipod mini, przy czym lepszym wyborem dla ciebie jest c3, imod może dla ciebie zagrać analitycznie choć pierwsza edycja mini gra ocieplonym dźwiękiem. Do tego jakieś słuchawki, ale nie a-jaysy bo to najniższa półka, z tańszej opcji Brainwavz ProAlha, B2 jeśli budżet puści..

Zapraszam na mojego bloga (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Opis odsłuchu ciężkiej artylerii - iRiver AK100 :) . Przeciwległy biegun do Sansy Clip... Cenowo. Dźwiękowo może już nie tak odległy.

Ukryta Zawartość

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Ja mam następujące doświadczenia:

1. Odtwarzacz Sony NW-E75 (256MB pamięci;)) – cudo techniki – na tych 256mega miałem zawsze dobrą płytotekę w formacie ATRAC3. Jakość wykonania powalająca ówczesną i dzisiejszą konkurencję. Dołączone słuchawki – najwyższa półka (nowe, miały wówczas wartość 280-)

2. Odtwarzacz Sony NWZ-E444 – współczesna konstrukcja z mnóstwem niepotrzebnych bajerów i błędami w oprogramowaniu. Ubogie brzmienie i jakość wykonania. Z poprzednim łączy je tylko nazwa „Sony”. Żal.

Konkludując - odradzam dzisiejsze modele Sony :)

PS. Ważne - w tej półce cenowej, nie warto rzucać się na pojemność pamięci, bo to kosztuje i tani sprzęt z dużą ilością pamięci oznacza najprawdopodobniej, że na czymś sobie producent okroił koszta. Np na procesorze dźwięku (ulubiony mój przykład - Sony NWZ-E444 :)).

Szczerze, na Twoim miejscu skupił bym się na wyborze odtwarzacza, a na słuchawki przyjdzie czas - te z mojego pierwszego odtwarzacza były tak dobre, że do dziś nie spotkałem lepszych dousznych - może i Tobie takie dobre się trafią...

Ja mam następujące doświadczenia:

1. Odtwarzacz Sony NW-E75 (256MB pamięci;)) – cudo techniki – na tych 256mega miałem zawsze dobrą płytotekę w formacie ATRAC3. Jakość wykonania powalająca ówczesną i dzisiejszą konkurencję. Dołączone słuchawki – najwyższa półka (nowe, miały wówczas wartość 280-)

2. Odtwarzacz Sony NWZ-E444 – współczesna konstrukcja z mnóstwem niepotrzebnych bajerów i błędami w oprogramowaniu. Ubogie brzmienie i jakość wykonania. Z poprzednim łączy je tylko nazwa „Sony”. Żal.

Konkludując - odradzam dzisiejsze modele Sony :)

a słuchałeś nowsze? bo się wypowiadasz na ich temat :) nwz-e444 to model z przed 3 lat, a oprócz tego różne modele mogą inaczej grać...

a słuchałeś nowsze? bo się wypowiadasz na ich temat :) nwz-e444 to model z przed 3 lat, a oprócz tego różne modele mogą inaczej grać...

Całkiem spójna i trafna uwaga ;) Masz rację, zbyt ogólnie się wypowiedziałem :)

Ilość pamięci nie gra roli jesli odtwarzacz ma slot na kartę microSD. Wtedy może być przysłowiowe 2 - 4 GB.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Miałem Irivera teraz mam sansa clip+ i jestem po ogromnym wrażeniem na + słuchawki nuforce (przestrzeń i basik oraz brak problemó z flacami) super jestem zadowolony

Sansa Clip + z oryginalnym lub zmienionym softem gra bardzo dobrze i jest dość solidna. Mam taką już prawie 2 lata i korzystam z niej niemal codziennie. Wbudowany klips jest naprawdę przydatnym elementem.

• 2 miesiące później...

Pozwolę sobie odświeżyć by zadać ostatnie pytanie :) Bardzo pomogliście, dzięki.

Słyszałem że flac na sansie clip nie działa najlepiej. Że lepiej będzie skonwertować. muzykę.

I tak, co będzie lepsze, bo słyszałem 2 pomysły: ogg10 czy AAC z wysokim bitrate (jakim?) ?

A jakby ktoś tu trafił szukając ne-700x to producent wycofał chwilowo model by poprawić kabel na który często były skargi. Jeden sklep napisał mi że w polsce te NuForce wracają już od ok. 8 lutego.

• 2 tygodnie później...

Nie o to pytam ale dzięki. Co będzie lepsze - ogg10 czy AAC ?

Gdzie i co konkretnie słyszałeś że Flac na Sansie nie halo ? Gdy koniecznie chcę (muszę bo mało miejsca) skompaktować muzykę to korzystam z ogg 5-7. Poza tym to nie widzę sensu i wolę pozostawić Flac. Obawiam się że zasiano Ci chyba zamęt. No ale to moje prywatne zdanie. Moi nawiedzeni koledzy uznają Clip plus i Flac i dyskutujemy jedynie jakie słuchawki oraz wzmaki zewnętrzne (w tym DIY) dobrać/zbudować .

Nie wiem czy wiesz ale Clip plus ma jeden z najlepszych wzmacniaczy wyjściowych na rynku potrafiących napędzić sporo trudnawych (nie tych naaajtrudniejszych !!!) słuchawek. Wiem że to zabrzmi paternalistycznie, ale zastanów się czy faktycznie coś brzmi niedobrze czy po prostu ktoś na jakimś forum bąknął cośśś co zasugerowało Ci konieczność zmian.

ogg10 czy AAC ? zastanów co chcesz osiągnąć i na jakim sprzęcie . Może zanadto komplikujesz życie ? :) Się nie nerwuj plizz, po prostu mam wrażenie że wielu kolegów wyolbrzymia niektóre kwestie i nie uwzględnia wcale innych .

Jeżeli wciąż nie czujecie o czym mówię to wpiszcie hasło Dumping factor.

Grześ

Dumping brzmi nieźle ale miało być Damping factor. W skrócie chodzi o to, że niektóre mp3 mają wzmacniacz , który przyzwoicie napędzi sporą ilość słuchawek. Przez przyzwoicie mam na myśli wystarczająco głośno oraz bez wyraźnie zauważalnych zmian w słyszanym paśmie. Sansa jest w tej kwestii bardziej tolerancyjna na tle wielu bardzo przyzwoitych odtwarzaczy i łatwiej dobrać do niej słuchawki. Z innymi odtwarzaczami łatwiej jest się wpakować w niedopasowane słuchawki. Dopasowanie słuchawek jest wyzwaniem. Skupianie się na tym czy lepiej słuchać Flac ogg10 czy AAC to według mnie analiza tego czy deszczówka z Mazur czy z Bieszczad jest lepsza do podlewania ogrodu. Różnica z pewnością jest ale na granicy sugestii. Nie zapominajmy, że mówimy o sprzęcie mobilnym gdzie pewne kompromisy na jakości są akceptowalne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.