Skocz do zawartości
IGNORED

network streamer pod UPnP, który do wyjściu cyfrowym 24/96

rc447

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuję urządzenia, które będzie w stanie odczytać pliki flac hi-res (m.in. 24bity 96khz)

z serwera UPnP i w stanie bit perfect przekazać na wyjście optyczne lub coaxial (preferowałbym

coaxial) czyli nie będzie tych plików konwertował np. do 16bitów 48khz.

Wytypowałem najpierw konsolę PS3. Ale okazało się, że przez UPnP będzie tylko 16/48

(tak wynika z plugina upnp pod foobar2000). Poszukiwanie taniego urządzenia wskazywało

na Asus O!Play ale poniższe problemy zniechęciły mnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przeglądając artykuły na tym forum i na sieci co prawda osoby opisują jakie formaty

plików dane urządzenie obsługuje, ale strasznie trudno znaleźć informację co możemy

dostać na wyjściu optycznym lub coaxial.

Więc może trochę coś droższego? Czy ktoś z was podłączał do zewnętrznego daca np.

Popcorn Hour C200, HDI Dune, Xtreamer Prodigy Silver

lub inne urządzenie z tej półki cenowej lub niższej i może potwierdzić, że przesyłając

pliki przy użyciu protokołu UPnP nie dokona konwersji sygnału?

Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Mam więcej informacji.

Xtreamer Prodigy Silver i Black oraz SideWinder 3 (bo to te same komponenty) nie dają się jako transporty plików hi-res

Ukryta Zawartość

Może też się komuś przydać prywatne info jakie dostałem od jednego z użytkowników wersji Silver, który właśnie zgłosił ten błąd:

"I use my media player for playing lossless music from my network, I keep the music files on an Synology NAS server.

Anyway, I give up and a few weeks ago I sold my Prodigy Silver, too many bugs and no signs to solve them from the Xtreamer software developers (it looks like amateurs tot me), big problems (at least for me) and a lousy support. Without a good software this player it's a piece of junk. I'll never buy another Xtreamer product ...

Now I use my old Xtreamer Sidewinder MKI which handles flawlessly all (supported) audio and video file formats, including hi-res (96kHz/24-bit and 192kHz/24-bit) audio files which are outputted correctly, without downsampling, through digital output."

Ukryta Zawartość

A próbowałeś lepsze Blu-Ray, u mnie ciągnie do 13.8Mbps, niestety nie FLAC tylko WAV. Na 100% potwierdzenia trzeba np. nagrac taki sygnał i zobaczyć lub compare, niestety ja teraz nie mam czasu.

A tak ogólnie, to niektórzy uparli sie na bit-perfect, a bit-perfect jest wazny przy zapisie, przy słuchaniu chyba ważniejsza jakość muzyki i na słabszym sprzecie 24-48 moze grac lepiej niz np. 24-192. Często z transcodowaniem jest lepsza jakość. Tak wg mnie, już nie wiem czy mam wierzyć własnym uszom czy opiniom tego forum.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Ale uzyskujesz na tym odtwrzaczu blu-ray na wyjściu optycznym lub koaksjalnym 24/96?

Ja próbowałem przez tak zwane smart tv. Lokalnie jest w stanie odtworzyć pliki flac 24/96 (np.

z pendrive). Przez upnp już sobie z takim formatem nie radzi. Próbowałem kilku różnych serwerów upnp

przykładowo: foobar2000 (z pluginem), windows media player, serviio, all media server,

ps3 media server, twonky, play on.

Tak naprawdę żaden z nich nie działa dobrze. Przykładowo łącząc się z twonky chyba jako

z nielicznych serwerów można było zobaczyć okładki płyt/utworów. I o ilę się nie mylę jako

jedyny był w stanie podać długość utworu. Inne podawały długość 0min 0sec. Ale za to

nie odtwarzał plików wav 24/96. I wyglądało, że wszystko jest transcodowane na serwerze

do 16/44. Przykładowo play on jako serwer wysyłał pliki wav 24/96 i flac 24/96 ale tv

pokazywał, że dźwięk jest w formacie audio/mpeg - czyli play on transkodował to do formatu mp3.

Oraz oczywiście nawet odtwarzając lokalnie pliki 24/96 na wyjściu optycznym podaje

już tylko 16/48. Tak więc co z tego, że można się namęczyć szukając odpowiednie oprogramowanie

skoro i tak nie da się wyprowadzić dźwięku w odpowiednim formacie.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ojej. urządzeń jest bardzo dużo.

Masz Yamahę NP-2000, Squezebox Touch, całą ofertę DS-ów Linna, odtwarzacze sieciowe Cambrige, Xindak produkuje transport plików, etc, etc.

Wiem, że istnieją takie urządzenia jak 'cambridge audio stream magic 6', ale z tego co można wyczytać

na tym forum to nawet firma, która to sprzedaje czyli Q21 (i użytkownik o takim nicku) przyznaje, że dla

lepszego dźwięku osoby, które kupują ten strumieniowiec dokupują dodatkowy dac.

Sorki, ale w takiej konfiguracji (z dac'kiem) to dla mnie wydanie 4tyś po to, aby tylko wydobyć pliki audio

z serwera (obojętnie czy to serwer nas czy komputer) to drobna przesada. Dodatkowo przesył do dac'a

idzie po protokole spdif (nie sprawdzałem czy magic 6 ma wyjście i2s) czyli w sumie każdy inny strumieniowiec,

który będzie miał dobre wyjście coaxialne powinien spokojnie podjąć równą walkę z tym 'magikiem'.

Ceny lepszych strumieniowców to z kolei już poważne kwoty. I też nie zbyt dużego wyboru, tutaj jest

chyba dość dobre zestawienie:

Ukryta Zawartość

I wygląda na to, że jednymi z tych dobrych są:

- PS Audio PWD with MKII upgrade

- Linn Klimax DS

bo o tańszych czyli takim squeezebox touch można przeczytać:

"It is on a par with a 200 dollar cd player's output"

Właśnie Rochu rozważam dwie możliwości.

Albo tanie urządzenie, które prześle mi dźwięk do daca

i w miarę dobry dac.

Albo strumieniowiec razem z dackiem. Ale co do tej

opcji zniechęcają mnie komentarze ludzi, którzy nie stawią

obecnych urządzeń do 5tyś zbyt wysoko, czytaj tutaj

'Cambridge Audio Stream Magic 6' czy 'Yamahę NP-2000'

i dokupują do nich dodatkowe dac'i.

Właśnie teraz zastanawiam się nad jeszcze innym rozwiązaniem

co do punktu 1, które jak widzę na sieci jest możliwe.

Czyli mamy urządzenie do 1tyś. które będzie pobierać z sieci

dźwięk i poprzez port USB wyśle je do daca. Jeśli dac odczyta

go z portu usb i prześle go dalej jako sygnał i2s to takie rozwiązanie

nie powinno zbytnio się różnić od strumieniowca.

Co o tym sądzisz?

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Sądzę, że każda oszczędność wyjdzie ci po jakimś czasie bokiem. I stracisz wiele czasu i pieniędzy na poprawę brzmienia.

To samo tyczy się pokrętnych koncepcji budowania systemu typu chińskie implementacje I2S, modyfikowane DAC-i, etc.

Coś czuję, że masz rację.

I chyba zamykając temat network streamera i wyjścia spdif przez coaxial lub optyczne.

Kolejne urządzenie z listy, z początkowego postu a mianowicie Popcorn Hour C200,

też nie potrafi odtwarzać plików flac poprzez sieć:

Ukryta Zawartość

dla zainteresowanych tym urządzeniem warto poczytać sobie posty z powyższego forum.

Jednak temat przesyłania przez usb zaciekawił mnie i zobaczę co wyniki tego poszukiwania dadzą.

Ukryta Zawartość

Witaj - czytam i czytam i nie wiem w czym problem ? Ja od marca używam jako strumieniowca oppo 93 eu - czyta wszystko z flac wav etc - dane ciągnie po sieci z serwera zyxel nsa 310 . Temat poszukiwań streamera+DAC itp zamknąłem ( prócz niekończących się ataków na zyxele aby poprawił firmware i poprawnie zaaplikował twonky media server ) . Dźwięk - w mojej konfiguracji ( opis sprzętu w o mnie - niezwykle budżetowy przy Twoich klockach ) bardzo ok - pliki hi-res ( ściągane ze strony Chesky record's ) czyta bez zająknięcia - nawet po wi-fi. do tego masz naprawdę bardzo porządny odtwarzacz multiformatowy.

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Witaj rochu - tymczasem mimo wrodzonego gadżeciarstwa nie skusiłem się na żadne smyrofony tablety etc :-) więc nie wiem , ale podobno jest już dostępna aplikacja i dla androida i dla jabłuszek - tak piszą na stronie cinematic-a . Napisz jak uruchomisz bo pewnie w końcu coś kupię żeby nie uruchamiać 42 cali plazmowych dla zmiany folderu :-)

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Przykro mi - w tym temacie nie podpowiem , ale jak uda Ci się ruszyć w tym temacie daj proszę znać na priv np. - będę wdzięczny i z ciekawości zapytam jak się sprawuje oppo w tak poważnej konfiguracji sprzętowej jak Twoja ? - pozdrawiam

Cześć Przemo7,

historia chyba jest krótka. Chcę się pozbyć notebooka jako odtwrzacza muzyki. Fajnie też jakbym nie musiał używać telewizora do wybierania płyt, utworów i mógł zrobić to z komórki z androidem czy z ipod'a. Miałem już kupić Cambridge Audio Stream Magic. Miałem już nawet WAF ;-) na kupno kolejnej zabawki. I nie chciałem też przekraczać budżetu ponad te 4 tyś. Poczytałem jednak trochę recenzji o tym sprzęcie i wyszło, że w sumie to nic specjalnego. Obserwując rynek używek też nic w tej cenie się nie pojawiało. Więc zmieniłem koncepcję i wybrałem opcję urządzenie, które zastąpi notebooka i może przy okazcji zmienię wreszcie dac'a.

Nie chciałem wydawać więcej niż tysiąc złotych na coś będzie obsługiwało protokół UPnP. I wyszło, że w sumie na ten moment to co jest nie nadaje się do tej roli. Z każdym z tych sprzętów jest jakiś problem. Albo słabe wyjście cyfrowe a jak jest dobre wyjście to albo nie odtwarza plików flac albo wyjście jest ograniczone do 16bitów i 48khz.

Mam nadzieję, że wyjaśnia to mój tok rozumowania. Spróbuję jeszcze napisać jak cała historia się toczy dalej bo już dokonałem zakupów. Może się komuś to przyda.

Z tego co teraz sprawdziłem to oppo 93 kosztuje koło 3 300 więc ok. Chyba coś o nim czytałem, że daje dobry dźwięk. Niestety nie ma wyjścia na xlr :-( I jeszcze sobie poczytałem teraz pisząc tego posta i dopiero wersja 95 ma chip Sabre ESS 9018 czyli ok i do tego wyjście xlr ale to koszt 5 600 :-( trochę przy dużo jak na to co mogłem w tym momencie wydać.

Rochu - próbowałeś sterować tym oppo przez upnp? jakiej aplikacji użyłeś i na czym (android, ios)?

Zakup sobie LINNa Sneaky'ego. Jak będziesz chciał to sobie go kiedyś podłączysz pod lepszego DACa. Jak masz więcej kasy to zakup Majika DS albo kombajn DSM.

Ja mam Majika DS i jego DAC w zupełności mnie zadawala.

A LINNy mają wszystkie funkcjonalności potrzebne do streamingu muzy oczywiście z serwera przez LAN, LINN nie uznaje podłączania dysków USB.

Korzystam z trzech serwerów: firmowy uPnP od Synology, Twonkey i Plex. To jaka będziesz miał funkcjonalność zalezy od serwera, są drobne róznice np. Synology czyta okładki tylko z zewn. plików, pozostałe bezpośrednio z plików FLAC.

Do sterowania LINNem masz softy na iPhone/iPad i na Androida.

O wszelkiej maści Popcornach i Dune'ach zapomnij, to się nadaje do filmów a nie do muzy. Poza tym potrzebujesz tam zewnętrzny DAC. Mam więc wiem.

OPPO 93/95 jest OK ale jest niewygodne i mało funkcjonalne. Mam więc wiem.

Wszystkie powyższe klocki porównywałem ze sobą i wygrywa LINN.

Innych streamerów z wyższej i niższej półki nie testowałem więc się nie wypowiem.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Jak pisze kolega wyżej, ja mam Popcorna C-200 i używam go do filmów bo do tego jest rewelacyjny, ale postanowiłem sprawdzić go na pliku pobranym stąd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Próbowałem na pierwszym pliku z listy który występuje w kilku wersjach dla tych co chcą posprawdzać różnicę pomiędzy 24/96 i 24/192. To samo popróbowałem na Sonosie ZP90. Sonos odpadł już przy FLAC'ach 96kHz (wyświetlał się komunikat że 96000 to za dużo i ich nie odtwarzał) a Popcorn poradził sobie z FLAC'ami w wersji 96kHz jak i 192kHz bez problemu. Ponieważ nie mam obecnie w domu oddzielnego DAC'a to poprzez HDMI podłączonym do Amp'a Onkyo 5007 w którym jest DAC BurrBrown 32Bit/192kHz (PCM1796) spokojnie to odczytywało i jakość była zadowalająca. Jutro spróbuje na Coaxialu WIreworld'a a w przyszłym tygodniu wezmę do sprawdzenia DAC'a Music Hall'a bo tego mam do dyspozycji i zobaczę jak to hula na analogach.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.